Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că multinaționalele primesc în România foarte multe avantaje, iar acestea ar putea „să lase mai mult profit aici”, pentru că „trebuie să fie un joc win-win”.
„În perspectivă o discuție cu toate firmele străine din România pentru a le face să înțeleagă că totuși România nu e chiar sat fără câini și nu suntem atât de naivi încă să nu ne cunoaștem interesul propriu e necesară. Să lase mai mult profit aici pentru ca și beneficiile pe care noi le obținem în urma eforturilor pe care am consimțit să le facem împreună să fie, aș spune, pe măsură și proporționale”, a declarat duminică copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
„Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieței românești - piața de desfacere, piața de muncă – și să își ducă profitul către firma-mamă. Eu cred că aici trebuie să fie un joc win-win. Dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut. Au făcut investiții care le-au dezvoltat afacerea și am profitat și noi pentru că a crescut numărul de angajați. Dincolo de asta, dacă o să vedem care e câștigul la nivelul bugetului, venituri, contribuții bugetare, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii firmelor românești”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.
Copreședintele ALDE a spus că a discutat cu colegii de la PSD „să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete firmelor străine”.
„Le-am creat și toate avantajele posibile, scutiri de impozite, tot felul de facilități fiscale, stimulente cu ghiotura și ce observăm? Că după 26 de ani în România economia e dominată într-o manieră covârșitoate, aproape la rupere, de firmele străine și firmele românești au o poziție care este cu totul și cu totul nesemnificativă. Și în momentul în care avem o criză economică firmele cu capital străin încep să se retragă frumos, englezește, pleacă din România, și noi rămânem să ducem greul și să suportăm consecințele. Ei și-au făcut profitul, și-au împachetat lucrurile. Nu e normal să gândim prisma interesului nostru?
Am discutat cu colegii din PSD să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete firmelor străine. Vom da prioritate firmelor românești și capitalului românesc”, a spus Tăriceanu, adăugând că există pârghii legale pentru acest lucru, dar și o „chestiune de atitudine”.
El a dat exemplul șefului companiei americane Ford care, după alegerea în funcția de președinte al SUA a lui Donald Trump, a decis să nu mai mute o fabrică din SUA în Mexic. „Dacă americanii pot să facă acest lucru, eu vă asigur că și noi trebuie să facem același lucru”, crede copreședintele ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu a admis că atunci când a fost premier a încurajat firmele străine să investească în România și a adăugat că le va încuraja în continuare să vină în România.
„România va continua să rămână o țară foarte prietenoasă față de firmele străine, nu neapărat numai multinaționale”, a spus Tăriceanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
va sfatuiesc sa va treziti din abureala si sa postati cand aveti ceva exact de comentat. nu ca nu aveti dreptul la droguri si alcool, dar incurcati notiunile :)
Cand cineva vine si scrie chestii impotriva curentului acesta da apa la moara celor care spun ca dreapta este vanduta lui Soros. Ca tot sunteti fan America probabil ca stiti ca si acolo curentul anti-multunationale este foarte puternic, probabil chiar mai puternic decat aici. Problema este ca in timp ce ei sunt suparati fiind principalii beneficiari ai globalizarii, noi suntem fericiti fiind printre cei mai din urma beneficiari ( daca se poate spune asa ) ai ei. Cat priveste limbajul agresiv si tot felul de aluzii legate de droguri si intoxicari nu prea fac cinste nimanui. In realitate cred ca arata calitatea umana a celui care le foloseste, adica a ta.
iar chestia cu CINSTEA la nivelul "formatorilor de opinie", de genul dvoastra este aleatorie, dovada : Răzvan Florea este un fost recodmen national si olimpic ! sau folositi speudonimul ? asa doar ca sa ne lamurim cu drogurile si intoxicatii de la ele :), altfel mergem in amanaunt si putem afisa, aici pe republica.ro, impozitele platite in romania de care multimantionale doriti dvoastra.
eu sa fiu in locul dumneavostra nu as avansa in discutie ca sa nu-mi devina nick-ul ridicol :)
Pentru că firma locală era mică, am putut afla de mersul banilor, am fost implicat în business forecast etc.
Îți spun numai atât: salarii la nivel de România, muncă dublă, responsabilități tip 3-in-1. Iar la sfărșitul anului, ce să vezi, bonus sula!
De ce? Apăreau din senin, "cheltuieli cu administrarea afacerii", pe care firma locală le plătea firmei mame. Adică ăia îți dădeau "uneletele afacerii" - informații, date și tu trebuia să plătești pentru ele. De fapt era o evaziune fiscală legală.
Adică pe românește profitul realizat aici se scurgea legal către firma mamă, pe baza unei facturi, care acoperea "servicii de management". Mai erau lăsați în firmă puțini bani, un mizilic, cât să nu rămână firma locală pe roșu și să nu bată la ochi că nu face afacere cu profit.
Cu cât e mai mare firma cu atât e mai complicat și mai greu de urmărit traseul banilor. Cine dracu stă să verifice contabilitatea unei multinaționale? Și chiar dac-ar verifica-o, totul este "legit".
Pentru ei e win-win. Pleacă cu profitul, pun biciul pe angajații români că nu și-au făcut targetul și nu mai dau la pulime nici bonusurile menționate în contract.
Uite așa lucrează "investitorii".
Și dup-aia voi urlați că n-avem bani la buget, că statul e prost administrator și că n-avem bani să facem aia și ailaltă.
Așa că și "investitorii" și "capitaliștii" noștri aplică aceleași metode. Numai că pe ai noștri îi saltă DNA, ai lor sunt lăsați în pace. Poate la asta se referea Ghiță, că nu e lăsat să fure legal, cu acte, ca "investitorii", că de ce pe el îl saltă și p-ăia nu.
pai trebuiau sa dea totul gratis, moka, adica cum sa platesti ?
mc'donalds ar trebui sa dea mancarea gratis, mol carburantul, iar ing ... ce sa zicem ... naspa, ar trebuie de 2 ori pe zi sa arunce cu bani de la etajul 5 in strada ... pai ce mama lor de straini, sa-i scoatem cu furcile bade.
"Statul e-n toate
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.”
dar acu' cautam noi "subiecte" caci aia cu soros este stinsa in fata lui Sevil Shhaideh. chestiunea este ca nu stim exact in ce TARA este nascuta :) sa fie una dintre republicile unionale sovietice ?
Sevil Shhaideh, pare la prima vedere o tehnocrată, provine dintr-o familie de tătari. Mama ei este nepoata istoricului Kemal Karpat, profesor universitar de istorie si consultant pentru problemele Orientului la Washington. Kemal Karpat este de origine turc, pe cand Tatar Türkü olan Sevil Shhaideh se da ca fiind tataroaica :) Actualul ei soț este sirianul Akram Shhaideh, născut la Damasc, unde a abandonat o carieră funcționărească, doar pentru a începe o alta în România.
acuma, datorita faptului ca intrasi in vorbe, baga o scaparare de geniu :)
100% ca nu mai auzim de tine Daniel Ardelean dupa ac manusa aruncata in spatiu :)
De acord, o mare problema in Romania este reprezentata de faptul ca salariul minim/mediu pe economie este ridicol in comparatie cu nivelul UE. Cu toate acestea, ar trebui sa iei in calcul costurile la nivel de economie - pentru cetatean si pentru stat, cat si faptul ca astfel de cresteri trebuie sa se produca organic, in timp, si ca nu se vor produce niciodata peste noapte.
Multinationalele sunt prezente in Romania in special prin prisma costurilor mult mai mici cu salarizarea si prin fondul de specialisti disponibil. Insa, de la a constata faptul ca economia Romaneasca lancezeste la capitolul eficienta bugetara, la a sari direct cu concluzia ca solutia e reprezentata de indepartarea investitiilor mi se pare exagerat, ne-informat, alarmist si cu scop de a induce in eroare.
De asemenea, multinatonalele, ca ne place sau nu, vin cu know-how si conexiuni economice pe care inca nu ni le permitem de unii singuri. E bine sa fim nationalisti, e rau sa fim nationalisti prosti.
In primul si in primul rand, pentru a ma informa, ca si cetatean, am nevoie sa vad cifre comparative: care este venitul la bugetul de stat adus de aceste multi nationale prin salariile platite pentru angajati si achizitiile in plan local, comparativ cu ce "spera" domnul Tariceanu sa "aduca" prin niste masuri ne-formulate concret (de genul "vreau bani!"). Am nevoie sa vad ce inseamna economia neagra in Romania - ce bani pierde bugetul prin proasta oranizare a administratiei publice, ce bani pierde bugetul prin lipsa de mijloace de recuperare a sumelor fraudate, etc.
Faptul ca vad astfel de exprimari aruncate intr-o vanatoare de vrajitoare ca pe vremea inchizitiei, ma intristeaza profund!
Iti recomand sa vezi Monty Python and the Holy Grail ... .Mi se pare ca ti-ar fi indeajuns sa strige cineva "vrajitoare! ardeti-o pe rug!" ca sa sari sa dai o mana de ajutor... . Cum spuneam, trist...!