Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesajul alianței PSD-ALDE către multinaționale: Să lase mai mult profit aici. România nu este un sat fără câini

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că multinaționalele primesc în România foarte multe avantaje, iar acestea ar putea „să lase mai mult profit aici”, pentru că „trebuie să fie un joc win-win”.

„În perspectivă o discuție cu toate firmele străine din România pentru a le face să înțeleagă că totuși România nu e chiar sat fără câini și nu suntem atât de naivi încă să nu ne cunoaștem interesul propriu e necesară. Să lase mai mult profit aici pentru ca și beneficiile pe care noi le obținem în urma eforturilor pe care am consimțit să le facem împreună să fie, aș spune, pe măsură și proporționale”, a declarat duminică copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

„Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieței românești - piața de desfacere, piața de muncă – și să își ducă profitul către firma-mamă. Eu cred că aici trebuie să fie un joc win-win. Dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât de a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut. Au făcut investiții care le-au dezvoltat afacerea și am profitat și noi pentru că a crescut numărul de angajați. Dincolo de asta, dacă o să vedem care e câștigul la nivelul bugetului, venituri, contribuții bugetare, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii firmelor românești”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu. 

Copreședintele ALDE a spus că a discutat cu colegii de la PSD „să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete firmelor străine”.  

„Le-am creat și toate avantajele posibile, scutiri de impozite, tot felul de facilități fiscale, stimulente cu ghiotura și ce observăm? Că după 26 de ani în România economia e dominată într-o manieră covârșitoate, aproape la rupere, de firmele străine și firmele românești au o poziție care este cu totul și cu totul nesemnificativă. Și în momentul în care avem o criză economică firmele cu capital străin încep să se retragă frumos, englezește, pleacă din România, și noi rămânem să ducem greul și să suportăm consecințele. Ei și-au făcut profitul, și-au împachetat lucrurile. Nu e normal să gândim prisma interesului nostru?

Am discutat cu colegii din PSD să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete firmelor străine. Vom da prioritate firmelor românești și capitalului românesc”, a spus Tăriceanu, adăugând că există pârghii legale pentru acest lucru, dar și o „chestiune de atitudine”.

El a dat exemplul șefului companiei americane Ford care, după alegerea în funcția de președinte al SUA a lui Donald Trump, a decis să nu mai mute o fabrică din SUA în Mexic. „Dacă americanii pot să facă acest lucru, eu vă asigur că și noi trebuie să facem același lucru”, crede copreședintele ALDE. 

Călin Popescu Tăriceanu a admis că atunci când a fost premier a încurajat firmele străine să investească în România și a adăugat că le va încuraja în continuare să vină în România.

„România va continua să rămână o țară foarte prietenoasă față de firmele străine, nu neapărat numai multinaționale”, a spus Tăriceanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Vom da prioritate firmelor românești și capitalului românesc." (a se citi firmelor de apartament pe care le controlăm noi, politicienii). Asta e miza. În rest, se duc în genunchi la multinaționale. Nu uitați că dacă se supără se mută în China.
    • Like 0
  • check icon
    eu zic chiar multinaționalele sa plece din romania :) ca psd-ul are multe locuri de munca in strainatate, in ciuperconia, capsunaria, tara batranilor, soferlandia, etc ... dar ma tem ca este o minciuna ca sa mai smulga niste "sponsorizari", vezi subiectul urmatorului mare dosar dna "Gerald Schweighofer" :)
    • Like 0
  • Ceea ce Comisia Europeana recomanda de foarte mult timp si ceea ce aceeasi comisie tocmai se pregateste se puna in aplicare cu forta ( cazul Apple Irlanda este doar cel mai mediatizat ) la noi este considerata o manipulare PSD-ALDE. Cam trist mod de a privi lucrurile de catre cei de dreapta. Inca un mod a de a da apa la moara celor care vorbesc de "vandutii" lui Soros
    • Like 0
    • @ Razvan Florea
      check icon
      cred ca sunteti in confuzie de termeni, altfel amestecul de termeni de tip apple - soros este propriu retoricii de abureala.
      va sfatuiesc sa va treziti din abureala si sa postati cand aveti ceva exact de comentat. nu ca nu aveti dreptul la droguri si alcool, dar incurcati notiunile :)
      • Like 0
    • @
      Nu este nici o confuzie. Este etic, moral si ,mai nou, la nivel european si obligatoriu ca multinationalele sa plateasca taxe acolo unde isi realizeaza profiturile.
      Cand cineva vine si scrie chestii impotriva curentului acesta da apa la moara celor care spun ca dreapta este vanduta lui Soros. Ca tot sunteti fan America probabil ca stiti ca si acolo curentul anti-multunationale este foarte puternic, probabil chiar mai puternic decat aici. Problema este ca in timp ce ei sunt suparati fiind principalii beneficiari ai globalizarii, noi suntem fericiti fiind printre cei mai din urma beneficiari ( daca se poate spune asa ) ai ei. Cat priveste limbajul agresiv si tot felul de aluzii legate de droguri si intoxicari nu prea fac cinste nimanui. In realitate cred ca arata calitatea umana a celui care le foloseste, adica a ta.
      • Like 0
    • @ Razvan Florea
      check icon
      adica multinationalele nu platesc impozite in tara in care sunt inregistrate ?
      iar chestia cu CINSTEA la nivelul "formatorilor de opinie", de genul dvoastra este aleatorie, dovada : Răzvan Florea este un fost recodmen national si olimpic ! sau folositi speudonimul ? asa doar ca sa ne lamurim cu drogurile si intoxicatii de la ele :), altfel mergem in amanaunt si putem afisa, aici pe republica.ro, impozitele platite in romania de care multimantionale doriti dvoastra.
      eu sa fiu in locul dumneavostra nu as avansa in discutie ca sa nu-mi devina nick-ul ridicol :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eu am lucrat la o "multinațională". De fapt la o companie cu prezență globală (sedii și afaceri pe 3 continente), la rândul ei subsidiara unui mare concern global.
      Pentru că firma locală era mică, am putut afla de mersul banilor, am fost implicat în business forecast etc.
      Îți spun numai atât: salarii la nivel de România, muncă dublă, responsabilități tip 3-in-1. Iar la sfărșitul anului, ce să vezi, bonus sula!

      De ce? Apăreau din senin, "cheltuieli cu administrarea afacerii", pe care firma locală le plătea firmei mame. Adică ăia îți dădeau "uneletele afacerii" - informații, date și tu trebuia să plătești pentru ele. De fapt era o evaziune fiscală legală.

      Adică pe românește profitul realizat aici se scurgea legal către firma mamă, pe baza unei facturi, care acoperea "servicii de management". Mai erau lăsați în firmă puțini bani, un mizilic, cât să nu rămână firma locală pe roșu și să nu bată la ochi că nu face afacere cu profit.
      Cu cât e mai mare firma cu atât e mai complicat și mai greu de urmărit traseul banilor. Cine dracu stă să verifice contabilitatea unei multinaționale? Și chiar dac-ar verifica-o, totul este "legit".

      Pentru ei e win-win. Pleacă cu profitul, pun biciul pe angajații români că nu și-au făcut targetul și nu mai dau la pulime nici bonusurile menționate în contract.

      Uite așa lucrează "investitorii".

      Și dup-aia voi urlați că n-avem bani la buget, că statul e prost administrator și că n-avem bani să facem aia și ailaltă.
      Așa că și "investitorii" și "capitaliștii" noștri aplică aceleași metode. Numai că pe ai noștri îi saltă DNA, ai lor sunt lăsați în pace. Poate la asta se referea Ghiță, că nu e lăsat să fure legal, cu acte, ca "investitorii", că de ce pe el îl saltă și p-ăia nu.
      • Like 0
    • @
      check icon
      chiar nenorociti : "Adică ăia îți dădeau "uneletele afacerii" - informații, date și tu trebuia să plătești pentru ele. De fapt era o evaziune fiscală legală."
      pai trebuiau sa dea totul gratis, moka, adica cum sa platesti ?
      mc'donalds ar trebui sa dea mancarea gratis, mol carburantul, iar ing ... ce sa zicem ... naspa, ar trebuie de 2 ori pe zi sa arunce cu bani de la etajul 5 in strada ... pai ce mama lor de straini, sa-i scoatem cu furcile bade.
      • Like 0
    • @
      check icon
      "statul e prost administrator" ? Doamne pai ...
      "Statul e-n toate
      E-n cele ce sunt
      Și-n cele ce mâine vor râde la soare
      E-n pruncul din leagăn
      Și-n omul cărunt,
      E-n viața ce veșnic nu moare.”
      • Like 0
    • @
      Mai Andriescus, vad ca tot comentezi aiurea. Ca Tariceanu si Dragnea sunt niste hoti e una. Ca multinationalele exporta profitul stie toata lumea, doar tu te faci ca nu e asa. Nu stiu, faci pe prostul si nu vrei sa recunosti sau chiar esti prost. Multinationalele ar trebui sa plateasca tot impozitul pe profit in tarile unde i-si desfasoara activitatea iar lucrul acesta va fi facilitat chiar de UE. Daca a spus-o si un hot ca Tariceanu nu inseamna ca afirmatia e falsa.
      • Like 0
    • @ Daniel Ardelean
      check icon
      eu cred ca dvoastra venit cu "multinationalele exporta profitul stie toata lumea" si va faceti ca nu stiti cum de au ajuns "multinationalele" in romania, adica cine era in fruntea statului roman si cine a oferit o serie de facilitati contra altor "bonusuri". eu as baga capul in nisipul din dubai calcat de distinsii reprezentanti ai poporului roman manjiti de euroii multinationalelor hulite, de la care dansi incearca acum, prin santaj mediatic, sa mai stoarca ceva banuti.
      dar acu' cautam noi "subiecte" caci aia cu soros este stinsa in fata lui Sevil Shhaideh. chestiunea este ca nu stim exact in ce TARA este nascuta :) sa fie una dintre republicile unionale sovietice ?
      Sevil Shhaideh, pare la prima vedere o tehnocrată, provine dintr-o familie de tătari. Mama ei este nepoata istoricului Kemal Karpat, profesor universitar de istorie si consultant pentru problemele Orientului la Washington. Kemal Karpat este de origine turc, pe cand Tatar Türkü olan Sevil Shhaideh se da ca fiind tataroaica :) Actualul ei soț este sirianul Akram Shhaideh, născut la Damasc, unde a abandonat o carieră funcționărească, doar pentru a începe o alta în România.
      acuma, datorita faptului ca intrasi in vorbe, baga o scaparare de geniu :)
      100% ca nu mai auzim de tine Daniel Ardelean dupa ac manusa aruncata in spatiu :)
      • Like 0
  • Alex check icon
    @Gheorghita Zbangu, nu ti se pare ca ai o atitudine un pic cam brutala, fara argumente concrete, la o declaratie populista fara fundament socio-economic?
    De acord, o mare problema in Romania este reprezentata de faptul ca salariul minim/mediu pe economie este ridicol in comparatie cu nivelul UE. Cu toate acestea, ar trebui sa iei in calcul costurile la nivel de economie - pentru cetatean si pentru stat, cat si faptul ca astfel de cresteri trebuie sa se produca organic, in timp, si ca nu se vor produce niciodata peste noapte.
    Multinationalele sunt prezente in Romania in special prin prisma costurilor mult mai mici cu salarizarea si prin fondul de specialisti disponibil. Insa, de la a constata faptul ca economia Romaneasca lancezeste la capitolul eficienta bugetara, la a sari direct cu concluzia ca solutia e reprezentata de indepartarea investitiilor mi se pare exagerat, ne-informat, alarmist si cu scop de a induce in eroare.
    De asemenea, multinatonalele, ca ne place sau nu, vin cu know-how si conexiuni economice pe care inca nu ni le permitem de unii singuri. E bine sa fim nationalisti, e rau sa fim nationalisti prosti.
    In primul si in primul rand, pentru a ma informa, ca si cetatean, am nevoie sa vad cifre comparative: care este venitul la bugetul de stat adus de aceste multi nationale prin salariile platite pentru angajati si achizitiile in plan local, comparativ cu ce "spera" domnul Tariceanu sa "aduca" prin niste masuri ne-formulate concret (de genul "vreau bani!"). Am nevoie sa vad ce inseamna economia neagra in Romania - ce bani pierde bugetul prin proasta oranizare a administratiei publice, ce bani pierde bugetul prin lipsa de mijloace de recuperare a sumelor fraudate, etc.
    Faptul ca vad astfel de exprimari aruncate intr-o vanatoare de vrajitoare ca pe vremea inchizitiei, ma intristeaza profund!
    Iti recomand sa vezi Monty Python and the Holy Grail ... .Mi se pare ca ti-ar fi indeajuns sa strige cineva "vrajitoare! ardeti-o pe rug!" ca sa sari sa dai o mana de ajutor... . Cum spuneam, trist...!
    • Like 0
  • check icon
    Foarte corect. Pentru multinaționale ”capitalul uman românesc este cel mai rentabil din UE”. Adică românii sunt cel mai prost plătiți. Afară cu hoții!
    • Like 0
    • @
      check icon
      problema este unde ai sa te ascunzi daca afla motivatia pt care au fost trimisi in tara aia 4 mil de romani care muncesc pe afara :)
      • Like 0
  • O manipulare marca PSD-ALDE. Daca facem o comparatie intre intreprinderile de stat romanesti si multinationale vom constata ca intreprinderile de stat nu si-au mai platit contributiile la bugetul de stat sau bugetele asigurarilor sociale de ceva vreme, sau chiar deloc (CFR Marfa, CFR Calatori, Regia Huilei, OltChim, etc.) in vreme ce multinationalele au achitat aceste contributii pentru niste salarii care nu sunt mici. Daca facem comparatia intre multinationale si capitalul privat autohton... este o naivitate din partea populatiei din Romania sa creada ca patronul roman face profit pentru romani. Patronii din Romania isi cumpara masina straina, isi fac concediile peste hotare, evident este dreptul fiecaruia sa decida ce face cu profitul net iar salariile sunt in general mai mici decat la multinationale si, poate, si prin zona gri a economiei. Raportarile semestriale si anuale centralizate cu siguranta pot lamuri aceasta dilema dar, eu personal nu am auzit de la ANAF de vre-o statistica in acest sens. Poate ca nici nu se doreste.
    • Like 5
    • @ Cristian Stefan
      check icon
      as, este o minciuna ca sa mai scoata ceva "sponsorizari" :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult