Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mic ghid de viețuire în perioada coronavirusului. E momentul să vă protejați de oamenii prăpăstioși și toxici din viața voastră

coronavirus in romania - Foto Guliver/Getty Images

 Foto Guliver/Getty Images

În această perioadă de pandemie, pentru mulți dintre noi e pentru prima dată când ne confruntăm cu cerințe atât de stricte din partea autorităților statului. Așa că e necesar să rămânem lucizi și echilibrați în fața fricii și să punem frână panicii care s-a instalat în viața unora, tocmai pentru a nu da naștere altor bătăi de cap. E esențial să fim responsabili, calmi și să cooperăm cu autoritățile statului. Acum nu mai e cazul de nesupunere, ignoranță și „cârcoteală”. E nevoie de încredere, colaborare și supunere în fața autorităților competente. Punct. Din aceste considerente, m-am gândit să ofer câteva repere de cum putem viețui acestei perioade. Și zic viețuim, nu supraviețuim. Pentru că vom trece împreună prin situația asta. Cum trecem de noi depinde de fiecare în parte. Vom fi cu toții responsabili și de consecințe. Pentru că vom fi contribuit fiecare cu ceva la succesul sau eșecul acestui mod de a interveni și a trata pandemia existentă.

1. Trezirea, ca și momentul de culcare sunt foarte importante în viața noastră. Trezirea, pentru că dă tonusul întregii zile, iar culcarea pentru că ne oferă calitatea odihnei și a somnului. În contextul pandemiei vă propun să vă asigurați că în primele momente ale zilei vă oferiți momente de calm, de respirație liniștită. Beți un ceai sau o cafea care să vă tihnească. Citiți ceva plăcut. Și apoi descoperiți știrile, pentru că sunt esențiale și ele. Dar, atenție foarte mare ce canale de știri utilizați. Renunțați la cele care vă induc panica și vă alarmează. Alegeți-le pe cele care au un ton echidistant, echilibrat și de pură informare. Procedați întocmai și seara, dar preferabil renunțați la cafea, rămâneți doar la ceai. Fiți responsabili. Și raționali.

2. Calitatea informațiilor e foarte importantă. Priviți știrile legate de coronavirus ca pe o hrană. Ele trebuie să vă hrănească, nu să vă intoxice. Așadar, alegeți canale de știri profesioniste. Tonul să fie unul echidistant, fără interpretări și fără grimase în expresia facială și fără intonații și jocuri în tonalitatea vocală a crainicilor. Insistați ca și părinții, bunicii voștri să adere la alte canale de știri, dacă sunt victimele anumitor canale de can-can. Puteți să le propuneți un exercițiu, mai pe limba lor, un „târg”. Vă uitați împreună 5 minute la un canal toxic, aveți o discuție despre ce concluzie au tras și, mai ales, cum se simt: cât de liniștiți, de calmi sunt în fața acestor informații? Apoi, propuneți-le canalul vostru de informare, sper că e unul sănătos, și priviți iar știrile tot 5 minute. Urmați același fir al discuției. Învățați-i să aleagă și să discearnă între mesagerii informațiilor. Fiți responsabili. Și raționali.

3. E momentul să vă protejați de oamenii prăpăstioși și toxici din viața voastră. Dacă nu reușiți să aveți o discuție calmă și echilibrată cu ei, mai bine îi evitați. Fiți responsabili. Și raționali. 

4. Fiți atenți și foarte responsabili cu privire la ce transmiteți voi înșivă mai departe, verbal, legat de coronavirus. Propriile concluzii și interpretări sunt la rândul lor supuse interpretării celor care vă ascultă și asupra cărora aveți influență. De aici, se poate crea un adevărat film, un lanț al slăbiciunilor. Fiți responsabili. Și raționali. 

5. Mai mult ca oricând, e nevoie să ne privim unii pe alții ca oameni, cu drept la viață, la sănătate, la integritate. Fiți proactivi și dacă aveți informații că anumite persoane venite din zone de carantină nu se supun normelor de autoizolare, interveniți. Sunați la 112. Nu e cazul să fiți „oamenii de treabă”, prietenii, vecinii, rudele amabile. Pentru că astfel deveniți complici la un întreg comportament iresponsabil al celor care, din păcate, îl au. Gândiți-vă că astfel protejați și persoana în cauză, dar și pe toți cei care ar veni în contact cu ea. Deja știți ce capacitate de răspândire are virusul, așadar, chiar puteți fi eroi. Atenție însă, nu exgerați! Fiți responsabili. Și raționali.

6. Această perioadă poate fi văzută ca un test în lecția umanității, un test de solidaritate, responsabilitate și conștiință civică: îl trecem împreună sau rămânem repetenți? Din păcate, la corijență unii nu vor mai avea ocazia să dea testul, va fi prea târziu pentru ei și vor pierde cursa cu viața. Fiți responsabili. Și raționali.

7. Canalele de știri fataliste îndeamnă la comportamente iresponsabile și iraționale. De exemplu, oamenii dau buzna în magazine să se aprovizioneze întocmai în fața unui cataclism. Nu confundați imaginile din filmele science fiction cu realitatea noastră. E vorba de un virus. Avem acces la produse alimentare și de igienă tot timpul. Ele nu se termină. Iar dacă v-ați aprovizionat deja, foarte bine, perfect. Aveți motiv să stați în casă. Fiți responsabili. Și raționali.

8. Dacă știți că aveți un fond anxios, cu atât mai mult e cazul să vă feriți de canalele de știri fataliste. Și de oamenii toxici. Poate nu ar fi o idee rea să intrați într-o bulă și să aveți acces la informații despre virus de la o persoană de încredere, care e echilibrată emoțional. În plus, poate e momentul să vă căutați un terapeut care vă poate ajuta să vă rezolvați această problemă. Fiți responsabili. Și raționali.

9. Dacă prezentați o serie de simptome de infecție cu coronavirus, apelați la 112. Vorbiți. Dați de știre și celor dragi. Acum tăcerea nu e o soluție, poate fi o armă letală. De ce zic asta? De multe ori, oamenii bolnavi, din dorința de a-și proteja familia, tac, ascund ce simt și nu se plâng. Așadar, fiți atenți la corpul vostru și luați măsurile necesare, de intervenție. Fiți responsabili. Și raționali.

10. Dacă, în cel mai rău caz, aveți coronavirus, aveți încredere în actul medical. Urmați întocmai protocolul medical care vi se oferă. Anunțați-i pe toți cei cu care ați fost în contact despre situația voastră. Rămâneți calmi. Aveți încredere în medici. Fiți responsabili. Și raționali.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult