Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mica rebeliune a turiștilor și a administratorilor de plajă din Mamaia: nemulțumiți de plajele extinse, au mutat șezlongurile mai aproape de apă

Plajă Mamaia

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Extinderea plajelor din Mamaia a creat nemulțumiri în rândul administratorilor de plaje, dar și al turiștilor. Pentru că suprafața de uscat proaspăt creată este prea nouă, iar statul nu are documente pentru ea, aceasta nu poate fi concesionată. Așa că șezlongurile sunt prea departe de apă, iar turiștii trebuie să meargă 150-200 de metri prin nisipul plin de scoici. 

Foto: Captură Digi24

Deși nu aveau voie, mai mulți administratori de plajă le-au mutat mai aproape, iar acum ar putea fi amendați, spun reprezentanți ai Apelor Române Dobrogea Litoral, citați de Digi24.

În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia are din această vară o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.

„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje. E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a declarat recent șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca au spus ca oamenii pot sa isi puna patura la liber... Se spune undeva ca nu se pot amplasa "la liber" mai multe sezlonguri de catre o singura persoana/o firma?
    • Like 0
    • @ Ivan Bogdan
      Ruiz check icon
      Poti pune cite sezlonguri vrei. Dar nu ai voie sa le inchiriezi in lipsa unui contract !.
      • Like 1
  • Daca nu au acte de proprietate... Nu au nici un drept sa te amendeze daca iti amplasezi sezlongurile pe un teren care nu este al lor in acte... E ca si cum le-ar fi amplasat pe mare...
    • Like 1
  • Inchirierea de sezlonguri pe litoral Este o mafie bine organizata.
    Pana la largirea plajelor nu aveai nici o sansa sa stai la malul marii Fara SA platesti preturi nesimtite pe un sezlong.
    Plajele trebuie SA permita accesul si celor care nu vor SA inchirieze un sezlong, ele sunt proprietate publica. Operatorii care si-au mutat sezlongurile la mal SA li se rezilieze contractele si SA fie amendati.
    • Like 1
    • @ Turcu Florin
      Oricum, nici cei care vin cu rogojina nu vor sa stea in zona aia de plaja. Nisipul e tare, plin de scoici, te intepi si te zgarii. Sezlongul, aflat la o distanta mare de apa a costat atunci 50 RON (de fapt 100 de lei umbrela cu 2 sezlonguri). Am gasit preturi mai bune si nisip mult mai fin spre Navodari. Pe operatorii care au plaja "noua" i-a cam sabotat. Nu stiu cum e in Eforie acum, ca acolo plaja a fost largita de niste ani de zile.
      • Like 0
  • Nu prea are noimă lipsa cadastrului! Banii europeni cu care s-a contractat lucrarea de către România prin instituția abilitată au fost decontați către olandezii care mută nisipul? Ce documente stau la baza decontului? Ce calitate de plajă s-a negociat de banii europeni de către România cu olandezii care mută nisip? Ce adâncime de scăldat și cu ce lungime s-a contractat? Cine a negociat contractul ăsta, ce specialiști români au întocmit caietul de sarcini? Văd că din mass media nimeni nu aduce în discuție acest conținut de întrebări?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult