Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Microșcolile pandemiei, un nou model de homeschooling în SUA. Profesorii sunt plătiți cu până la 100 de dolari pe oră

profesor privat - Foto Valerii Honcharuk / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Valerii Honcharuk / Alamy / Alamy / Profimedia

În Statele Unite, modalitatea de școlarizare la domiciliu este mai dezvoltată decât în orice altă țară. Cifrele raportate înainte de pandemie arătau că peste 1,7 milioane de copii (3,5% din copiii de vârstă școlară) urmau școala la domiciliu, de obicei având ca educator pe unul dintre părinți.

După închiderea școlilor din cauza epidemiei COVID-19, copiii au urmat „școala de la distanță", prin programe video computerizate de tip Zoom generate de școlile lor, cu un număr variabil de ore de predare, dar cu un volum mai mare de „teme pentru acasă" decât primeau înainte.

Școlarizarea fără contact direct s-a prelungit până la vacanța de vară și a dus la multe rezultate bune, dar a creat și două situații care au influențat în mod negativ surogatul de școală ales de nevoie.

Mai mulți părinți nu au putut ține pasul cu ajutarea copiilor la temele de acasă, fie fiindcă nu aveau pregătirea necesară, fie din dorința de a evita eforturile necesare.

Unii copii au rămas în urmă cu pregătirea școlară și mulți părinți se tem că ei nu vor putea face față claselor la care urmează să avanseze. Pe de altă parte, izolarea prelungită a copiilor a generat o traumă psihologică remarcată în cele mai multe familii.

Acum, în preajma reînceperii școlilor, a cărei dată este în cele mai multe state sfârșitul lunii august, s-au adăugat alte probleme. Mai multe state se opun redeschiderii școlilor.

Tot împotriva reluării școlii cu contact direct sunt unele asociații de profesori sau de părinți, îngrijorați de riscul crescut al contaminărilor.

Chiar părinții care ar vrea să se reia școala clasică au temeri legate de transportul în comun cu autobuzele școlare și de posibilitatea ca un număr de copii, purtători de virus dar asimptomatici, să vină la școală mai multe zile și să infecteze involuntar pe alții.

Toate acestea au dus la apariția unui nou model de școală la domiciliu, numit - în lipsa unui termen mai bun - școala de grup (pod school), sau microșcoala particulară.

Formula este acea a unui grup restrâns de copii (6-10), toți testați negativ pentru coronavirus, care vin pentru 3-4 ore de școală la casa uneia dintre familii, unde este aranjat un spațiu corespunzător.

Grupul este școlarizat de un profesor licențiat, sau de un absolvent de colegiu care nu are serviciu, angajat de familiile din proiect.

Venitul asigurat acestora este între 30 și 100 de dolari pe oră și rezultă, pentru fiecare familie, într-un cost mai redus decât cel al școlii particulare la care mergeau copiii înainte de pandemie.

Sunt câteva avantaje: eliminarea izolării prelungite a copiilor, evitarea contactului cu mulți copii la școală și pe durata transportului, o pregătire mai bună a copiilor decât ar putea-o face oricare dintre părinți, în timp ce părinții își pot vedea liniștiți de serviciile lor.

Ca urmare, școlile au raportat o „vânătoare secretă" a profesorilor, care sunt tentați să participe la noile posturi, bine remunerate și confortabile.

Părinții îngrijorați s-au dovedit inventivi: în loc de a duce copiii la școală, ei aduc educatorii la copii.

Cu ajutorul comunicării online recrutările și înscrierile la noile forme de școală se fac cu ușurință și site-urile de asociații pandemic pods de pe facebook au înregistrat câteva zeci de mii de membri în doar câteva zile.

Partea negativă a acestei inițiative este teama că va rezulta într-o pregătire inegală a copiilor și faptul că noua variantă de școlarizare nu este accesibilă decât familiilor care își pot permite costul școlarizării particulare.

Articol preluat de pe marginaliaetc

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Hmmm o problema foarte interesanta ,,De unde atatea psofesori ,care sa dea ore acasa la fiecare copil ?? Cate cadre didactice oa vea , America ? Si cati dintre ei sunt romani ? Interesant raspunsul !
  • Like 0
  • @ Dan
   Vad ca si in Canada a aparut acest trend. Am aflat de "pod schools" chiar acum 2 zile (http://www.magacad.com/?fbclid=IwAR3-vLlzRizwbhsPhgl5dT5w7uefxVaUQs-Gqb_eV_iyLC_DwBKPK3wczds).
   Desi lucrez ca invatatoare, am decis sa-mi trimit copiii la scoala, lasand totusi deschisa posibilitatea de a face homeschooling daca va fi cazul. Vom vedea cum va fi aici in septembrie. Elevii, incepand din clasa a 4-a vor fi obligati sa poarte masca pe tot parcursul zilei la scoala, cu exceptia recreatiilor din curtea scolii si a pauzelor de snack/lunch. Si multe alte reguli :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon