Georgiana Ilie este jurnalist, o semnătură importantă în revista DOR. De curând însă a anunțat că se retrage din caseta redacțională pentru că vrea să crească produsul ei de suflet și acum de business, „Meal Planning de care te poți ține”. Ce este?
Un newsletter dedicat alimentelor, organizării lor și gătitului, care face viața mai ușoară tuturor acelora care sunt copleșiți de deciziile pe care le au de luat în privința meniului săptămânal și de oferta pieței. Prin acest demers, Georgiana Ilie vrea să influențeze atât fenomenul de foodwaste, cât și impactul lui asupra mediului precum și amprenta de carbon.
Georgiana, sunt ușor nedumerită: cum de ai ales să pleci din redacția DOR pentru a face ceva care aparent nu are nicio legătură cu jurnalismul?
Da, aparent e bine spus, pentru că eu am scris despre mâncare de foarte mult timp, de prin 2009, am avut tot de atunci și un blog culinar în mai multe forme, apoi am am lucrat și la Good Food prin 2013… Am învățat să gătesc adult fiind, nu știam nimic atunci când am plecat de acasă. La newsletter am dat drumul la sfârșitul verii și nu am crezut că va fi de interes pentru mulți, numai că prin noiembrie mi-am dat seama că are viața lui într-un fel, ajungând la 3000 de abonați. Acum sunt 6000!
Am realizat că merită mai mult decât câteva ore de muncă pe săptămână din partea mea ca să-și atingă potențialul. Pe grupul de Facebook oamenii discută, se ajută, împărtășesc experiențe propriile. De aceea am simțit că e normal să mă concentrez mai mult pe acest proiect. În plus sunt și în ultimul semestru la masterul de antropologie.
Cum îți explici că sunt așa de mulți oameni interesați de ceea ce livrezi tu prin newsletter?
Păi, nah, trebuie să mâncăm… Și trebuie să mâncăm de două, trei ori pe zi. Cred că asta este explicația.
Da, dar tu nu oferi numai rețete, ci și un anume fel de organizare!
Cei care au și gătitul ca parte din datoria lor, mai ales părinții preocupați să ofere copiilor lor mâncare naturală, sănătoasă, care să-i ajute să crească frumos, sunt copleșiți de opțiunile nenumărate de pe piață și sunt obosiți să ia atâtea decizii. Și atunci acest newsletter de meal planning îi ajută.
Dacă ai citit câteva newslettere și ți-au plăcut profilul de gust al produselor, faptul că sunt ușor de găsit și că nu e complicat de gătit, atunci poți avea încredere în el că-ți va face viața mai simplă. Nu mai stai să te gândești în fiecare sâmbătă ce să gătești pentru săptămâna viitoare. Nu trebuie să te întrebi în fiecare dimineață, „aoleo, ce le dau alor mei să mănânce diseară.” Deci este un ajutor în a lua decizii mai bune. Și mai este și o chestie de potrivire, ceea ce mi se pare normal, că nu toți mâncăm la fel.
De fapt, tu propui prin acest newsletter un meniu sau o variantă de meniu săptămânală.
Exact. E un pachet din „uite rețetele, uite cum se fac, uite cum și ce trebuie să cumperi”. Ajută când face altcineva lucrurile astea pentru tine. Știu că sunt oameni care folosesc newsletterul integral, de exemplu.
Ești un om organizat?
Nu am încotro! Nu sunt un om organizat de la sine, ci un om care s-a educat să se organizeze, pentru că mi-am dat seama că-mi face viața mai ușoară. Dacă știu de la începutul săptămânii ce o să mănânc și am cumpărăturile făcute, e clar că viața mea va fi mai ușoară săptămâna aia, dacă am un act care se referă la muncă, atunci e în dosarul pe care scrie muncă Jo. De ce să pierd o grămadă de timp căutând ceva când acel ceva poate fi pus într-un loc în care poate fi găsit ușor? Nu cred în organizare de dragul organizării cum vezi pe Instagram și pe Pinterest unde sunt aceste cămări frumoase, lucioase, perfect organizate…
Cămara ta cum arată?
Nu arată așa! Mi se pare o risipă să cumperi recipiente care să arate toate la fel. Eu folosesc și borcane de la murături ca să pun ingrediente, nu am toate cutiile etichetate, că doar eu umblu la ele. Dar e drept că dacă am ceva în dulap pe care nu-l mai văd, uit că-l am și de aceea multă vreme am aruncat alimente. Și atunci, ceea ce mă ajută pe mine este un Google sheet cu un inventar a ceea ce e în cămară, în congelator și în frigider. Sigur, nu pun laptele care se consumă foarte repede, dar nu știu dacă ți s-a întâmplat, am avut și 5 borcane de muștar desfăcute în același timp în frigider!
Georgiana a împărtășit cu abonații săi template-ul de inventar pe care ea îl folosește și cineva i-a spus că i-a luat cam două ore să treacă prin tot ce are, dându-și seama că avea mâncare pentru următoarele două săptămâni!
Avem prea multe, în general vorbind…
Da, avem, și acest tip de organizare mă ajută pe mine să știu dacă ceea ce este în congelator se potrivește cu ceea ce e în cămară…
De unde ai învățat să gătești?
De la Jamie Oliver, pentru că este extrem de accesibil. Pare ușor ceea ce face el, nu este așa întotdeauna, dar asta îți dă o motivație ca să începi, ca să încerci. Și este un bucătar al gusturilor mari, adică folosește multe condimente, suc de citrice etc cu care, chiar dacă nu ești un mare bucătar și mâncarea nu ți-a ieșit nemaipomenit, poți să dai senzația că ai gătit ceva foarte reușit. Pentru cei mai mulți oameni lucrurile stau așa, că nu toți facem aluat franțuzesc sau lucruri foarte subtile, ci vrem să mâncăm o mâncare bună, bine făcută, după care să nu ne fie rău.
Georgiana vrea să crească acest newsletter la maximum de potențial. Își dorește să organizeze evenimente, cursuri, întâlniri, dar cel mai important, să creeze și o variantă în engleză a acestui newsletter. Deocamdată a lansat varianta cu plată a newsletterului pentru cei care vor să susțină publicația și care vor primi informații în plus, legate nu numai de organizare, ci și de gătit propriu zis.
Cu ce te ajută pe tine „Meal Planning de care te poți ține”?
Să rămân organizată. Să mă țin la rândul meu de principiile pe care le promovez, să mănânc mai mult acasă, să consum mai multe legume, fructe, toate lucrurile astea despre care știm că sunt bune. Dacă mie mi-a luat 3 ani de zile să ajung la acest nivel de organizare, timp în care am învățat atâtea lucruri și știu ce și cât am greșit, cred că pot împărtăși cu abonații mei această experiență. Dacă 20% dintre cei care citesc fac măcar jumătate din ce e scris acolo și dacă îi ajută cu niște idei legate de siguranța alimentelor sau își fac bugetul de mâncare și se țin de el, atunci și viața lor va fi mai ușoară.
Georgiana are multe gadgeturi de gătit foarte utile pe care chiar le folosește, pentru că de multe ori avem tot felul de aparate prin bucătărie și folosim unul sau două.
Ce crezi despre noile lozinci? „Mănâncă sănătos”, fă aia, nu fă aia… Trăim vremurile noilor lozinci...
Eu am tot citit pe tema asta și există niște specialiști care vorbesc foarte franc despre acest subiect. Sunt psihologi specializați și pe trup, și pe minte și unul dintre lucrurile care mi-au rămas în minte este că dacă pui etichete mâncării, „asta e mâncare sănătoasă, asta nu este”, nu face decât să te îndepărteze de propriile instincte. Ieri, de exemplu, am fotografiat o băcănie pe care scria „carne cinstită”.
A intrat în mainstream limbajul care asociază mâncarea cu vina. Asta frustrează și începi să cauți diete, sau diete care nu sunt chiar diete, fiecare încearcă să-ți vândă ceva pe tema asta. De fapt, există nenumărate studii care arată că aceste frustrări nu fac decât să ne îmbolnăvească.
Cu cât devenim mai obsedați de bio, de organic etc, cu atât ne îndepărtăm de natura noastră umană. Noi avem mecanismele adaptative care ne ajută să mâncăm ceea ce avem nevoie. Sigur, viața noastră s-a schimbat în ultima sută de ani, gradul de muncă fizică s-a schimbat, dar asta nu înseamnă că nu știm ce ne trebuie.
Eu nu recomand niciodată alimente de un anume fel, adică evit să pun etichete sau să dirijez oamenii către o anume categorie. Nu spun că e bio sau organic, nu folosesc astfel de noțiuni, pentru că acestea nu sunt decât mecanisme prin care niște oameni vor să ne vândă ceva.
Dacă ne întoarcem la instinctele noastre și la ce simțim că ne face bine, garantez că nu vom mânca în fiecare zi KFC. Cu cât ne încărcăm cu vină deciziile noastre culinare, cu atât ne va fi mai greu să ne întoarcem la ceea ce simțim natural că este bun.
Interviu publicat inițial pe cristinastanciulescu.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. BIO, ECO, eticheta curata este în regula, totuși trebuie sa fim conștienți ca nu putem toți sa folosim numai astfel de produse pentru ca în primul rând nu exista surse suficient și deasemenea sunt foarte scumpe.