Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministerul Educaţiei ignoră Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi elimină indemnizaţia de doctorat prin modificarea aplicaţiei de calcul al salariilor

Cancelarie

Foto: Inquam Photos/ George Călin

În luna decembrie 2021, venitul net al profesorilor din învăţământul preuniversitar, aflaţi sub incidenţa controversatului Ordin 3993/2021, scade cu circa 600 de lei.

Ministerul învăţământului ignoră Hotărârea nr. 1182/2021, din 7.08. 2021, pronunţată de către Secţia IX Contencios Administrativ şi Fiscal al Curţii de Apel Bucureşti. care, admitea acţiunea intentată de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, împotriva Ministerului Educaţiei şi „suspenda executarea art.1 alin.(2) din Ordinul nr.3993/2021 emis de pârât, până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului.”.

Ministerul nu a contestat această hotărâre în termenul legal şi totuşi nu ţine cont de ea, eliminând plata indemnizaţiei de doctorat, prin modificarea aplicaţiei de calcul al salariilor. Astfel, printr-o simplă trăsătură de condei (pardon, de soft) este blocată orice tentativă de plată a acestei indemnizaţii pe care unele şcoli o efectuau ( aplicând Hotărârea 1182/2021), iar altele nu.

Ministerul explică acest fapt (deşi mă îndoiesc că respectarea unei hotărâri judecătoreşti este la latitudinea uneia sau alteia din părţi) printr-o adresă lungă şi confuză.

Consider că remedierea raţională a acestei măsuri care loveşte exact în cadrele didactice înalt calificate (care ar fi de dorit să rămână în învăţământul preuniversitar, nu-i aşa?) este anularea Ordinul 3993/2021 care – după cum se arată în mai multe articole, inclusiv în cel publicat de mine în Republica.ro, conţine mai multe ambiguităţi şi prevederi imposibil de realizat. 

Iată textul ei: „Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017”.

Iată şi prevederile Articolului 14, aliniat (3) din Legea-cadru 153/2017:

„Personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.

Am să mă opresc mai întâi asupra termenului de „echivalare” care nu apare ca atare în nicio formă a Statutului personalului didactic.

Prevederea ca profesorii din învăţământul preuniversitar care au obţinut titlul de doctor, în domeniul în care predau, să poată obţine gradul I apare în statut începând din 1969 şi până în zilele noastre. Dacă în Legea privind Statutul personalului didactic din Republica Socialistă România din 1969, Art. 87 apare formularea:

„Personalului didactic care a obţinut titlul ştiinţific de doctor i se acordă de drept gradul I” şi am putea să conchidem că formula „de drept” e sinonimă cu „echivalarea”, începând din 1997, Legea Statutului Personalului Didactic, Articolul 36, aliniatul 3 se stipulează că „Personalului didactic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 68 din Legea învăţământului nr. 84/1995 şi care a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul specialităţii pe care o predă i se acordă gradul didactic I, pe baza unei inspecţii şcolare speciale.”.

Articolul 242 din Legea 1/2011 stipulează că acordarea gradului didactic I, pe baza titlului ştiinţific de doctor, se stabileşte pe baza unei metodologii elaborate de către Ministerul Educaţiei, reglementate de Ordinul 5561/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

În Art. 74 al acestei metodologii se face vorbire de „examen de obţinere a gradului didactic I, pe baza titlului stiintific de doctor”.

Dar să revenim la Articolul 14, aliniat (3) din Legea-cadru 153/2017, în care există şi următoarea prevedere: „Cadrele didactice optează pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”.

Extinderea prevederii de mai sus la cadrele didactice care au obţinut gradul I, pe baza titlului ştiinţific de doctor, înainte de 2017, este practic imposibilă. Dacă aceste cadre didactice ar opta pentru una sau alta din alternativele stipulate mai sus, ar încălca Codul Muncii care, în Titlul II, Capitolul II, Articolul 38 stipulează că: „Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.”.

Or, atât gradul I, cât şi titlul de doctor sunt recunoscute prin lege.

Sper ca în cel mai scurt timp această situaţie să fie remediată, iar profesorii care au obţinut gradul I, pe baza titlului ştiinţific de doctor, înainte de 2017, să-şi primească indemnizaţia cuvenită prin lege.

Referinţe

https://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-profesori-106/profesorii-raman-din-septembrie-fara-banii-pentru-gradul-didactic-i-sau-pentru-sporul-de-doctorat-10542.html

https://opiniabuzau.ro/peste-20-de-profesori-buzoieni-cu-doctorat-dau-judecata-ministerul-educatiei-dupa-ce-au-ramas-fara-spor-la-salariu/

https://www.edupedu.ro/profesorii-ca-si-au-echivalat-titlul-de-doctor-cu-gradul-i-pana-la-30-iunie-2017-sa-beneficieze-in-continuare-si-de-salariul-aferent-gradului-i-si-de-indemnizatia-de-doctorat-cere-federatia-sindica/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult