Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministerul Finanțelor a stabilit activitățile ce pot fi impozitate în baza normelor anuale de venit

Prin Ordin al ministrului Finanțelor a fost aprobat nomenclatorul activităților ce pot fi impozitate în baza normelor anuale de venit. Impozitarea veniturilor utilizându-se metoda tranșelor de venit este permisă pentru un număr de 130 de activități, la care legiuitorul a prezentat și codurile CAEN corespunzătoare activităților din economia națională.

Metoda impozitării prin tranșe de venit pentru acele activități permise poate fi aplicată până la un nivel anual maxim al veniturilor de 100.000 euro anual, calculat la cursul de la 31 decembrie al anului în care au fost realizate veniturile.

Din punctul de vedere al evidenței, contribuabilii ce realizează venituri impozitate prin tranșa de venit, completează în Registrul de încasări și plăți, numai partea corespunzătoarea încasărilor. Desigur, aceste înregistrări reprezintă și sursa de date pentru respectarea unei eventuale obligații de înregistrare în scopuri de TVA.

Autoritățile fiscale - Direcțiile generale ale finanțelor publice au obligația să adopte și să publice nivelul impozitului pentru respectivele tranșe de venit, în trimestrul al 4 lea al anului anterior celui în care se va aplica respectiva impozitare.

Contribuabilii pot opta pentru impozitarea cu tranșe de venit sau impozitarea în sistem real. În această situație, declarația privind modul de impozitare se depune la autoritatea fiscală, fie în 30 de zile de la începerea activității, fie până pe data de 31 ianuarie a anului pentru care se optează la respectiva procedură de impozitare. Această procedură de impozitare se va aplica minimum 2 ani.

Dacă un contribuabil optează pentru impozitarea pe baza tranșelor de venit și desfășoară mai multe activități distincte, tranșele de venit se aplică pentru fiecare activitate. Dacă contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă din cauza accidentării, spitalizării, etc., normele de venit se reduc.

Dacă un contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă din cauza accidentării, spitalizării, etc, normele de venit se reduc proporțional cu perioada nelucrată. Acești contribuabili trebuie să se adreseze ANAF în termen de 5 zile de la producerea respectivului incident, prezentând documente justificative.

Analizând actul normativ, față de activitățile anterioare, regăsite în nomenclatorul precedent, la o primă analiză nu am identificat modificări deosebite. Activitățile sunt cam aceleași, și pare mai mult o renumerotare a acestora în respectivul nomenclator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult