Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministerul Finanțelor a stabilit activitățile ce pot fi impozitate în baza normelor anuale de venit

Prin Ordin al ministrului Finanțelor a fost aprobat nomenclatorul activităților ce pot fi impozitate în baza normelor anuale de venit. Impozitarea veniturilor utilizându-se metoda tranșelor de venit este permisă pentru un număr de 130 de activități, la care legiuitorul a prezentat și codurile CAEN corespunzătoare activităților din economia națională.

Metoda impozitării prin tranșe de venit pentru acele activități permise poate fi aplicată până la un nivel anual maxim al veniturilor de 100.000 euro anual, calculat la cursul de la 31 decembrie al anului în care au fost realizate veniturile.

Din punctul de vedere al evidenței, contribuabilii ce realizează venituri impozitate prin tranșa de venit, completează în Registrul de încasări și plăți, numai partea corespunzătoarea încasărilor. Desigur, aceste înregistrări reprezintă și sursa de date pentru respectarea unei eventuale obligații de înregistrare în scopuri de TVA.

Autoritățile fiscale - Direcțiile generale ale finanțelor publice au obligația să adopte și să publice nivelul impozitului pentru respectivele tranșe de venit, în trimestrul al 4 lea al anului anterior celui în care se va aplica respectiva impozitare.

Contribuabilii pot opta pentru impozitarea cu tranșe de venit sau impozitarea în sistem real. În această situație, declarația privind modul de impozitare se depune la autoritatea fiscală, fie în 30 de zile de la începerea activității, fie până pe data de 31 ianuarie a anului pentru care se optează la respectiva procedură de impozitare. Această procedură de impozitare se va aplica minimum 2 ani.

Dacă un contribuabil optează pentru impozitarea pe baza tranșelor de venit și desfășoară mai multe activități distincte, tranșele de venit se aplică pentru fiecare activitate. Dacă contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă din cauza accidentării, spitalizării, etc., normele de venit se reduc.

Dacă un contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă din cauza accidentării, spitalizării, etc, normele de venit se reduc proporțional cu perioada nelucrată. Acești contribuabili trebuie să se adreseze ANAF în termen de 5 zile de la producerea respectivului incident, prezentând documente justificative.

Analizând actul normativ, față de activitățile anterioare, regăsite în nomenclatorul precedent, la o primă analiză nu am identificat modificări deosebite. Activitățile sunt cam aceleași, și pare mai mult o renumerotare a acestora în respectivul nomenclator.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult