Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Educației ia în calcul introducerea Bacalaureatului diferențiat, dar nu susține introducerea examenului de admitere la liceu

Ministrul Educației, Pavel Năstase, nu susține renunțarea Evaluarea Națională din clasa a VIII-a și introducerea examenului de admitere la liceu. 

„Aşa cum este organizată evaluarea în momentul de faţă, corespunde şi se racordează foarte bine cu sistemul românesc de învăţământ. Noi avem obligativitatea învăţământului până în clasa a X-a, iar dacă introduci un examen de admitere... nu este necesar. Evaluarea naţională este un examen care ne permite să repartizăm elevii în ciclul următor”, a spus joi Năstase.

Pe de altă parte, acesta susține introducerea examenului de Bacalaureat diferențiat în funcție de profil. 

„Mă gândesc la orice măsură, inclusiv la această măsură, care să aducă sistemul de învăţământ românesc într-o stare de normalitate. Să avem flexibilitatea necesară şi cu această descentralizare, copiii să vină cu plăcere la şcoală, să avem manuale care evident să aibă la bază programe şcolare corespunzătoare, nu foarte stufoase, care să plece de la competenţe, şi nu de la anumite disipline sau conţinuturi pe care le cunosc unii sau aţii care lucrează în Învăţământ”, a declarat acesta citat de News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerea mea este ca ar fi bine sa se dea un examen de admitere in clasa a IX-a, la toate liceele,indiferent de profil.Elevii sa aiba optiunea la care liceu si ce profil vor.Daca nu reusesc,pentru a nu ramane blocati cu 8 clase,ar fi bine sa fie indrumati spre alte licee cu profiluri apropiate si care au mai multe locuri disponibile sau cerinte mai moderate iar elevii se pot corecta pe parcurs.In clasa a X ar fi bun un nou examen prin care elevii sa poata alege din nou profilul dorit,in scopul pregatirii in anumite domenii specifice universitatilor unde vor dori sa mearga, si FARA sa fie incarcati cu materii care nu le sunt utile.De exemplu,de ce sa-i bagi copilului matematica in cap cu forta cand el vrea sa fie avocat,doctor,etc.Bcalaureatul sa fie diferentiat,functie de profilele pe care le-au ales elevii sa le urmeze.Cei ce NU iau bacul trebuie indrumati spre scoli profesionale,pentru a se califica, la un nivel mai mic,in meseriile care se cer la vremurile respective.Daca gresesc,sa fiu iertat,am scris din suflet si propria gandire,nu sunt specialist in asa ceva.Dar vreau ca toti elevii sa aiba cat mai multe optiuni in a-si alege sa faca ceea ce ii place sa faca.Asta conteaza extrem de mult.
  • Like 0
 • Mami Mea Mami Mea check icon
  Câte generații de elevi mai trebuie să sacrificam dacă toți știm că manualele sunt învechite , programele depășite și copiii supraaglomerati. Cunoștințele teoretice nu sunt o garanție a succesului în viață! !
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Mai bine s-ar gandi la privatizarea invatamantului public si la crearea cadrului concurential, da ce asteptari putem avea la un ministru educat/format in vechiul sistem !!??
  • Like 0
 • Revizuirea manualelor scolare,stufoase ,eliptice si care nu folodesc in ai determina pe elevi sa le insuseasca continutul in mod constient ca o necesitate in formarea lor ,trebuie coroborata cu examenul de admitere in liceu si in facultate,pentru a nu avea ,,specialist,, folositori in calcule statistice :nr absolventi/1000 locuitori,in rest someri cu studii medii si superioare.
  • Like 1
 • Anon check icon
  Scoli renovate si infrastructura in mediul rural? Nu stiu, pare important, zic si eu.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult