Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Iordache, întrebat dacă vreun om politic va beneficia de prevederile ordonanțelor grațierii și de modificare a Codului penal: „Nu”

Întrebat luni la dezbaterea publică de la Ministerul Justiției dacă vreun politician va beneficia de prevederile ordonanțelor grațierii și de modificare a Codului penal, ministrul Florin Iordache a răspuns scurt: „Nu”

Întrebarea a fost repetată, la scurt timp. Un alt participant a dorit să știe dacă Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu și Petre Roman vor putea beneficia de prevederile controversatelor ordonanțe de urgență. „Nu”, a repetat fără să clipească ministrul Justiției. 

Potrivit proiectelor de ordonanțe, se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. Ordonanța de urgență privind grațierea se aplică și persoanelor condamnate cu suspendare.  Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul referendumului, s-ar putea număra și el printre beneficiarii Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată în dezbatere de Ministerul Justiției. 

Și Dan Voiculescu, 70 de ani, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea. Mai exact, el s-ar putea încadra în prevederile care stabilesc reducerea la jumătate a pedepselor cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.  

De asemenea fostul vicepremier Gabriel Oprea ar putea scăpa de dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, dacă proiectul care dezincriminează parțial abuzul în serviciu va fi aprobat. În dosar, Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă şi două infracţiuni de abuz în serviciu. Prin folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, fostul vicepremier ar fi cauzat un prejudiciu de 86.186 de lei, sub suma de 200.000 de lei pentru care proiectul de Ordonanță de urgență stabilește că nu va mai exista răspundere penală. 

Ministerul Justiției a organizat luni o dezbatere pentru discutarea celor două proiecte controversate. După consultarea publică la care au luat parte circa 200 de persoane Florin Iordache a spus că, în ceea ce privește grațierea și modificarea codurilor penale, va lua în calcul argumentele apărute în consultările publice. Acesta a susținut că nu a luat încă o decizie dacă proiectul grațierii va fi adoptat prin OUG sau prin angajarea răspunderii Executivului și a precizat că „grațierea nu se adresează unor persoane, ci încercăm să redresăm niște deficiențe. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor condamnați pentru acte de corupție”.

Peste 80.000 de persoane, potrivit estimărilor Digi24, au protestat duminică în București și alte orașe din țară împotriva ordonanței grațierii și a celei care aduce modificări Codului penal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A mintit fara sa clipeasca, ce soc!
    • Like 0
  • DanM check icon
    Vorbiti, va rog, cu respect fata de dom' ministru Iordache. Daca ii iese treaba, ajunge peste citiva ani la Curtea Constitutionala, Walhalla juristilor-politicieni; va veghea asupra constitutionalitatii legilor viitoare asa, ca sa simta si copii nostri cum sta treaba cu statul mafiot...
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult