Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Iordache, întrebat dacă vreun om politic va beneficia de prevederile ordonanțelor grațierii și de modificare a Codului penal: „Nu”

Întrebat luni la dezbaterea publică de la Ministerul Justiției dacă vreun politician va beneficia de prevederile ordonanțelor grațierii și de modificare a Codului penal, ministrul Florin Iordache a răspuns scurt: „Nu”

Întrebarea a fost repetată, la scurt timp. Un alt participant a dorit să știe dacă Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu și Petre Roman vor putea beneficia de prevederile controversatelor ordonanțe de urgență. „Nu”, a repetat fără să clipească ministrul Justiției. 

Potrivit proiectelor de ordonanțe, se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. Ordonanța de urgență privind grațierea se aplică și persoanelor condamnate cu suspendare.  Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în dosarul referendumului, s-ar putea număra și el printre beneficiarii Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată în dezbatere de Ministerul Justiției. 

Și Dan Voiculescu, 70 de ani, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pentru spălare de bani, ar putea beneficia de prevederile Ordonanței de urgență privind grațierea. Mai exact, el s-ar putea încadra în prevederile care stabilesc reducerea la jumătate a pedepselor cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.  

De asemenea fostul vicepremier Gabriel Oprea ar putea scăpa de dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, dacă proiectul care dezincriminează parțial abuzul în serviciu va fi aprobat. În dosar, Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă şi două infracţiuni de abuz în serviciu. Prin folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, fostul vicepremier ar fi cauzat un prejudiciu de 86.186 de lei, sub suma de 200.000 de lei pentru care proiectul de Ordonanță de urgență stabilește că nu va mai exista răspundere penală. 

Ministerul Justiției a organizat luni o dezbatere pentru discutarea celor două proiecte controversate. După consultarea publică la care au luat parte circa 200 de persoane Florin Iordache a spus că, în ceea ce privește grațierea și modificarea codurilor penale, va lua în calcul argumentele apărute în consultările publice. Acesta a susținut că nu a luat încă o decizie dacă proiectul grațierii va fi adoptat prin OUG sau prin angajarea răspunderii Executivului și a precizat că „grațierea nu se adresează unor persoane, ci încercăm să redresăm niște deficiențe. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor condamnați pentru acte de corupție”.

Peste 80.000 de persoane, potrivit estimărilor Digi24, au protestat duminică în București și alte orașe din țară împotriva ordonanței grațierii și a celei care aduce modificări Codului penal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A mintit fara sa clipeasca, ce soc!
    • Like 0
  • DanM check icon
    Vorbiti, va rog, cu respect fata de dom' ministru Iordache. Daca ii iese treaba, ajunge peste citiva ani la Curtea Constitutionala, Walhalla juristilor-politicieni; va veghea asupra constitutionalitatii legilor viitoare asa, ca sa simta si copii nostri cum sta treaba cu statul mafiot...
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult