Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Justiției, după ce fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, s-a pensionat la 48 de ani. „Este absolut anormal ca la o vârstă atât de fragedă să ieși la pensie”

Giorgiana Hosu

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, va ieși la pensie la 1 iulie, la vârsta de 48 de ani. O vârstă prea „fragedă”, a comentat ministrul Justiției, Stelian Ion.

„Este absolut anormal ca la o vârstă atât de fragedă, să spun aşa, să ieşi la pensie. Mă gândesc că peste câţiva ani, dacă aş fi fost magistrat, iată mi-aş fi putut depune şi eu cererea de pensionare, ceea ce este peste imaginaţia mea. Nu mi-aş imagina vreodată o asemenea ipoteză, dar iată că în România se întâmplă”, a declarat ministrul Justiției, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, este nevoie de soluții care să îi motiveze pe magistrați să rămână în sistem. „Ce îmi doresc este, repet, să găsim acele soluţii astfel încât în primul rând magistraţii ei înşişi să îşi dorească să rămână în sistem. Adică să aibă condiţiile din punct de vedere logistic asigurate şi de curând am început în cadrul unui grup de lucru care va verifica posibilităţile de modificare a Codului de procedură civilă, astfel încât să degrevăm instanţele, să accelerăm procesele. Contează foarte mult durata. Toate aceste instrumente să fie la îndemâna magistraţilor. Iar pe chestiunile legate de pensionare am răspuns de foarte multe ori. Sunt nişte variante în lucru şi, până când nu agreăm împreună cu sistemul judiciar şi cu Ministerul Muncii şi cu colegii din Parlament formula ideală, nu are rost să facem speculaţii pe această temă”, a spus Stelian Ion.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT în septembrie 2020, după ce soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Carpatica Asig", pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii..

După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General, amintește Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu ar trebui sa li se permita sa se pensioneze la aceasta varsta, punct. Legea trebuie schimbata. Nu inseamna ca daca lucrezi in justitie trebuie sa te pensionezi la o varsta ridicola fata de varsta de pensionare a celorlalti. Oricum daca sotul i-a fost condamnat pentru coruptie, nici ea nu e departe....
    • Like 2
  • Petru check icon
    Legea care stabileste varsta de pensionare este gresita. Daca un medic chirurg poate sa lucreze pana la 70 ani de ce n-ar putea un magistrat sa lucreze pana la 65 ani. Daca legea le permite sa se pensioneze la 48 de ani toti vor profita de lege (chiar daca n-ar beneficia de pensii speciale), deoarece dupa pensionare pot activa in avocatura (mediu privat) cumuland cele doua venituri.
    • Like 5
  • Ionel check icon
    Era mai bine daca dl ministru al justitiei se abtinea de la comentarii. Cu ce este de vina doamna ca iese la pensie, daca legea i permite !? Cred ca orice persoana daca ar fi insituatia ei ar face acelasi lucru. Pai hai sa trecem la concret: La un brut acum in activitate de 20 000 lei, dar cred ca are mai mult, statul incaseaza taxe de 8750 de lei, ramane cu 11 700 net. Daca legea ii permite sa plece de la 80 % din brut si poate ajunge la 100 % din brutul ultimei luni !!!! Atentie...al ultimei luni, cand au grija sa creasca brutul, de exemplu cu zile de concediu neefectuate, la acelasi brut de 20 000 pensie, statul ii ia 10 % din 18000, adica 1800 si ramane cu 18200 net pensie, adica cu 6500 lei in plus decat daca merge la serviciu !!! Acum intreb si eu asa, pe cine citeste, daca ar fi in locul doamnei procuror ce ar face !? Chiar si dl ministru, ce ar face ? Nu au spus ei ca rezolva in 30 de zile problema pensiilor asa zis speciale !? Au trecut peste 700 de zile ! Bun, sa zicem ca nu pot la cele aflate in plata, DAR CINE II OPRESTE SA SCHIMBE MODUL DE CALCUL DE MAINE !? Pentru cei care ies de acum inainte.
    • Like 0
    • @ Ionel
      E bine ce zici, dar ai zbârcit-o la final. Nu poți să-i lași pe ce in plată cu pensia actuală și celor pensionați acum să le dai o pensie (mult) mai mică. De unde rezultă cele 700 de zile, totuși?
      • Like 1
  • gri check icon
    Steliane ...ori ai handicap mental sever ori ești nemernic si pretinzi ca nu înțelegi procesul - astia ies pa pensie cu un salariu egal cu ultimul salariu brut ( de multe ori umflat superficial sau dupa aranjamente ) adica bai Stelica IES CU O PENSIE MAI MARE DECAT SALARIUL ! pentru magaria asta inclusiv PNLul lui Tariceanu si-a adus contribuția atunci când PSDul a trecut-o prin parlament . Romania este un stat eșuat in care o casta de șmecheri au numai privilegii si venituri de nababi si pulimea care plătește 50% taxe si iese la 70 de ani la pensie pentru a muri doi ani mai târziu conform statisticii
    • Like 3
    • @ gri
      Si ne mai punem problema , de nu ajung banii de pensii.Ar trebui schimbata varsta de pensionare pentru multi,
      • Like 0
  • De ce sa doresti sa lucrezi pana la 65+ de ani, cand poti iesi la 48 cu pensie de zeci de mii, la care nu ai cotizat si cand, de prea mult patriotism, nu te doare decat de propria-ti persoana (ceea ce e foarte normal pentru un "lucrator in servicii")... ?
    • Like 1
    • @ Mircea Ghitulescu
      Îmi place mult că ministrul justiției deși e de mai multă vreme în funcție constată niște anomalii pe care le înfiera cu ură proletară din opoziție. Domnul Stelian Ion nu e un jurnalist de pe margine care constată anomaliile respective , cine l-a împiedicat să promoveze abrogarea legilor care au generat asemenea anomalii? Răspuns nimeni. Văd că toți ăia vocali din perioada de opoziție au devenit brusc tăcuți parcă speriați să nu deranjeze instituțiile de forță și să le taie privilegiile nemeritate ( atât pensiile uriașe care nu sunt bazate pe contributivitate și nici vârsta de pensionare) la toate astea se adaugă o uriașă impostură și un slab profesionalism. În această zonă din sectorul bugetar sunt cele mai slabe rezultate și o uriașă risipă de resurse pentru rezultate îndoielnice. Am rămas singura țară din UE cu MCV pe justiție, multe țări membre desființează hotărâri judecătorești definitive pronunțate de instanțele românești , CJUE ne trimite periodic încălcările produse de magistrații români inclusiv hotărâri ale CCR care încalcă normele dreptului comunitar. Nici un magistrat nu a fost tras la răspundere pentru hotărâri contrare legii și nici nu s-a recuperat vre-un prejudiciu deși lege există. Dar continuă să se pensioneze la 40 de ani și cu pensii astronomice în timp ce pentru pensionarii amărâți se plafonează pensiile iar mii de copii se culcă flămânzi că majorarea alocațiilor mărește deficitul bugetar. Nu trebuie stimulată în nici un fel rămânerea în sistem, pur și simplu sumele nemeritate de la buget trebuie tăiate și atunci nu se va mai grăbi nimeni să se pensioneze de tânăr.
      • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult