Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Toader a anunțat după un discurs de 45 de minute decizia: NU îi revocă pe Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seară rezultatele evaluării făcute procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Eu personal am realizat evaluarea, fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință”, a declarat Toader.

„În intervalul de timp care a trecut, am întocmit un raport de evaluare, care are un număr de 19 pagini și, eventual, o concluzie”, a spus Tudorel Toader, care a susținut că „premisa fiecărei autorități este să rămână în marca ei constituțională”. Iar concluzia s-a lăsat așteptată - în jur de 45 de minute, în care ministrul Justiției a ținut un lung discurs, împănat cu exemple din jurisprudența CCR și cu zâmbete ironice la adresa exasperării jurnaliștilor care așteptau anunțarea unei decizii.

„Fără a antama concluzia, o concluzie intermediară este următoarea: echilibrul a fost restabilit de CCR prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extraconstituționale, ca să mă exprim așa”, a spus, pe la jumătatea expunerii, Toader. 

„Raportul are și o parte de oportunitate. Indiscutabil DNA și-a arogat o competență pe care nu o avea, și-a asumat o atribuție pe care nu o avea, pentru ca nu ar mai fi separația puterilor dacă procurorul ar legifera”, a continuat el. „Derapajele constituționale despre are am vorbit nu pot fi justificate prin prin invocarea combaterii corupției. În numele apărării unei valori nu îți este permis să încalci o altă valoare”, a spus ministrul Justiției.

„Ceea ce considerăm oportun, în spiritul statului de drept, este instituirea unei monitorizări a activității procurorilor, fără a intra între coperțile dosarelor”, a afirmat ministrul Justiției. „Am apreciat că în acest moment nu este oportnuă declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus într-un final Toader.

AICI, RAPORTUL DE EVALUARE FĂCUT DE MINISTRUL JUSTIȚIEI PROCURORULUI ȘEF AL DNA ȘI PROCURORULUI GENERAL

La începutul informării de presă acesta a declarat că evaluarea „a survenit în contextul în care, pe de-o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de alta, DNA a procedat la anchetarea modului în care a fost dată respectiva ordonanță de urgență, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat Curtea Constituțională”. 

Acesta a spus că a cerut informări de la DNA și Parchetul General pe care le-a primit „complete și la timp”. „Am realizat această evaluare în concordanță cu legea și fiecare dintre cei doi au venit la 10-15 minute de la chemarea la discuții, iar suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o simplă coincidență, că atunci am chemat-o eu pe dna. Kovesi”, a declarat Tudorel Toader.

Toader a citat din decizia CCR, potrivit căreia „DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal ce poate duce la un blocaj instituțional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a sa, având drept consecinnță intimidarea legiuitorului de a-și îndeplini îndatoririle constituționale”.

În urmă cu două săptămâni, acesta lăsase să se înțeleagă că ia în calcul demisia celor doi. „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale”, a afirmat ministrul Justiției.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că el nu a intervenit în evaluare. „Mă aştept să am această evaluare, ceea ce este normal, fără a interfera în vreun fel, nici nu e rostul meu, şi îmi menţin această linie. Mă aştept totuşi, înainte de a fi făcută publică această evaluare, să iau act de ea ca şi şef al Guvernului, fără a interfera în evaluarea respectivă”, a spus luni Grindeanu.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost luni la ministerul Justiției, unde a discutat cu Toader. „Nu mi-a cerut demisia. Nu intenţionez să îmi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă", a spus ea.

Săptămâna trecută, procurorul general Augustin Lazăr anunțase și el că nu își va da demisia: „De ce să îmi dau demisia? Procurorii îşi îndeplinesc misiunea exact aşa cum scrie în lege. Procurorii sunt relaxaţi, nu se uită la talk-show-uri şi îşi îndeplinesc misiunea, munca lor. Sunt optimist şi îmi fac datoria conform fișei postului”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dupa ora 22,30 m-am alaturat parastasului de la a3: ei plangeau dupa decizie,eu dupa Halep...
    • Like 0
  • Cum dracu , din toti politicienii din lume , cei mai prosti si antinationali s-au nimerit la noi? Ce ghinion , ce am facut asa rau in trecut de meritam oamenii astia asa jalnici si patetici. In timp ce Brexit-ul bate la usa , Europa adopta alte strategii si isi cauta afaceri si pe alte continente, boii astia se lupta in propria tara cu proprii procurori sa isi scape neamurile. Ce am facut sa meritam analfabetii astia si jalnicii astia ? Cu ce ti-am gresit Doamne ca as munci toata viata gratis numai sa ii vad pe astia sub pamant unde le este locul.
    • Like 2
  • Decizia ministrului de justitie a fost foarte probabil conditionata de raportul MCV, in care s-a scris ca DNA cu sefa cu tot, este extraordinara si singura garanta in continuarea luptei anticoruptie si acest raport nu putea fi contrazis,deoarece politicienii nostri au fost de acord cu el si deci se contraziceau singuri.Asa ca ramanem cu DNA-ul nostru care face dreptate”a la Piso„,numai in litera legii,nu si in spiritul ei,sau, depinde cum cer imprejurarile,ambasadele,licuricii,extraterestii sau alte entitati,caci de cand presedintele Basescu a mai cedat din suveranitate,romanii nu mai hotarasc ei chiar tot si trebuie sa se complaca in astfel de situatii ciudate.
    • Like 1
  • Astazi a avut loc Gala Toader, am primit circ de prost gust si am mancat popcorn. CCR devine bomba nucleara impotriva Romaniei. Tinerii lupi din victoriei zgarie cerul cu ghearele.
    • Like 2
  • Da, da, da! Și marmota... Noroc cu intervenția lui Hans Klemm, ca altfel eram azi din nou în stradă. Cu OUG 13 doar chemarea la raport la Bruxelles i-a făcut să dea înapoi. Trăim periculos de câteva luni de zile încoace. Și urmează legea grațierii, apoi tentativele de limitare a prerogativelor președintelui. Avem agenda lungă de când cu ăștia. Toate astea în timp ce lumea din jurul nostru se repoziționează mai puternic ca niciodată de la sfârșitul războiului încoace . Conducătorii noștri ? Mioritici in continuare...
    • Like 1
  • OK.Asa dar castiga friica guvernului de izolare in relatiile internationale. Ministrul justitiei si a motivat prelegerea juridic perfect.Este un profund cunoscator a dreptului.pe alta parte cu enorm complex de inferioritate care se rea compensat prin voluptoasa prezenntare a intelepciunii sale a puterii dobandite recent.Tudorel vrea sa fie Tudor Tentativa de a avea procurorii sub papucul dansului "SUB AUTORITATEA MINISTRULUI JUSTITIEI " pasaj citat este tot atat de suprafata ca alte multe formulari nascute dupa compromise politice .Nici intr-un caz nu poate insemna indrumare si control.Suveranitatea procuraturii este una din parghiile unui stat de drept.Un ministru este membrul guvernului ,agent politic de guvernare,care elimitat la maximum 4 ani si prin apartanenta la o anumita politica este subiectiv.Procuratura se supune a fi fara partid supravegand si exercitarea puterii politice .
    • Like 0
  • check icon
    Mă întreb oare, câtă nesimțire poți avea ca să minți la infinit ca ministru de justiție,când ar trebui să fie un monument de cinste? Simplă coincidență că l-au tras americanii de urechi,hm.....
    • Like 0
  • Mai bine citea alea 19 pagini, ca termina mai repede.
    • Like 0
  • Timp de 45 de minute a vorbit profesorul de drept iar la final am aflat decizia politică. Nu mă aşteptam la aşa ceva... Ori, ori...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult