Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seară rezultatele evaluării făcute procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Eu personal am realizat evaluarea, fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință”, a declarat Toader.
„În intervalul de timp care a trecut, am întocmit un raport de evaluare, care are un număr de 19 pagini și, eventual, o concluzie”, a spus Tudorel Toader, care a susținut că „premisa fiecărei autorități este să rămână în marca ei constituțională”. Iar concluzia s-a lăsat așteptată - în jur de 45 de minute, în care ministrul Justiției a ținut un lung discurs, împănat cu exemple din jurisprudența CCR și cu zâmbete ironice la adresa exasperării jurnaliștilor care așteptau anunțarea unei decizii.
„Fără a antama concluzia, o concluzie intermediară este următoarea: echilibrul a fost restabilit de CCR prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extraconstituționale, ca să mă exprim așa”, a spus, pe la jumătatea expunerii, Toader.
„Raportul are și o parte de oportunitate. Indiscutabil DNA și-a arogat o competență pe care nu o avea, și-a asumat o atribuție pe care nu o avea, pentru ca nu ar mai fi separația puterilor dacă procurorul ar legifera”, a continuat el. „Derapajele constituționale despre are am vorbit nu pot fi justificate prin prin invocarea combaterii corupției. În numele apărării unei valori nu îți este permis să încalci o altă valoare”, a spus ministrul Justiției.
„Ceea ce considerăm oportun, în spiritul statului de drept, este instituirea unei monitorizări a activității procurorilor, fără a intra între coperțile dosarelor”, a afirmat ministrul Justiției. „Am apreciat că în acest moment nu este oportnuă declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus într-un final Toader.
La începutul informării de presă acesta a declarat că evaluarea „a survenit în contextul în care, pe de-o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de alta, DNA a procedat la anchetarea modului în care a fost dată respectiva ordonanță de urgență, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat Curtea Constituțională”.
Acesta a spus că a cerut informări de la DNA și Parchetul General pe care le-a primit „complete și la timp”. „Am realizat această evaluare în concordanță cu legea și fiecare dintre cei doi au venit la 10-15 minute de la chemarea la discuții, iar suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o simplă coincidență, că atunci am chemat-o eu pe dna. Kovesi”, a declarat Tudorel Toader.
Toader a citat din decizia CCR, potrivit căreia „DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal ce poate duce la un blocaj instituțional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a sa, având drept consecinnță intimidarea legiuitorului de a-și îndeplini îndatoririle constituționale”.
În urmă cu două săptămâni, acesta lăsase să se înțeleagă că ia în calcul demisia celor doi. „Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale”, a afirmat ministrul Justiției.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat că el nu a intervenit în evaluare. „Mă aştept să am această evaluare, ceea ce este normal, fără a interfera în vreun fel, nici nu e rostul meu, şi îmi menţin această linie. Mă aştept totuşi, înainte de a fi făcută publică această evaluare, să iau act de ea ca şi şef al Guvernului, fără a interfera în evaluarea respectivă”, a spus luni Grindeanu.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost luni la ministerul Justiției, unde a discutat cu Toader. „Nu mi-a cerut demisia. Nu intenţionez să îmi dau demisia, nu am de ce să îmi dau demisia, DNA şi-a făcut treaba. A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă", a spus ea.
Săptămâna trecută, procurorul general Augustin Lazăr anunțase și el că nu își va da demisia: „De ce să îmi dau demisia? Procurorii îşi îndeplinesc misiunea exact aşa cum scrie în lege. Procurorii sunt relaxaţi, nu se uită la talk-show-uri şi îşi îndeplinesc misiunea, munca lor. Sunt optimist şi îmi fac datoria conform fișei postului”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.