Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noua ordine constituțională: Tăriceanu îi rezervă președintelui doar un rol „solemn”, Tudorel Toader le amintește procurorilor că el e șeful lor

Tudorel Toader - Parlament

Imediat după anunțarea deciziei CCR, mai marii guvernării PSD-ALDE au trasat regulile noii ordini constituționale. Președintele țării are doar un rol „solemn”, de a da greutate deciziilor venite de la Guvern. Iar procurorii sunt strict subordonați ministrului Justiției, fără drept de apel.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat prompt după ce Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului în cazul cererii de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. 

„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei.

Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Toader pe Facebook. 

CCR a admis miercuri sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA. „Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”, a spus președintele CCR Valer Dorneanu.

Florin Iordache: „Codruța, go home!”

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a jubilat după ce a aflat că CCR îi cere lui Iohannis să o revoce pe Kovesi. 

„Decizia este clară. Codruța, go home!”, a declarat Iordache pe holurile Palatului Parlamentului.

Tăriceanu îi arată lui Klaus Iohannis unde îi e locul în noua ordine constituțională de după decizia CCR: Președintele „are un rol solemn”. Prin semnătură, „dă greutate” numirilor făcute de ministrul Justiției”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a salutat decizia CCR, care, în opinia sa, consolidează „caracterul republican al democrației parlamentare”. Liderul ALDE i-a ironizat pe „cei care pretindeau că au cunoștințe de drept constituțional” și care susțin că România este o republică „semiprezidențială”, pentru că președintele este ales direct de popor. „Acesta nu e un criteriu definitoriu”, a subliniat Tăriceanu: „CCR întărește poziția Executivului, a ministrului Justiției în ce privește relația cu Ministerul Public. Ministerul Public lucrează sub autoritatea ministrului Justiției. Președintele are un rol solemn și de a da greutate numirilor. Președintele nu poate să aibă un rol decisiv nici în numirea, nici în revocarea procurorilor șefi”.

Foto: Facebook Călin Popescu Tăriceanu

Evident, Klaus Iohannis este, în opinia șefului Senatului, obligat „să dea curs cererii de revocare care o privește pe șefa DNA”. Laura Codruța Kovesi ar fi vinovată, crede Tăriceanu, de faptul că ar fi transformat „un obiectiv lăudabil, lupta anticorupție, într-o vânătoare de oameni politici, oameni simpli, o sperietoare pentru toți și pentru toate din România”.

Eugen Nicolicea: Decizia CCR poate însemna de la obligaţia de a emite decretul de revocare, până la refacerea motivării

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat după anunțarea deciziei CCR că aceasta poate însemna fie că preşedintele este obligat să emită decretul de revocare, fie că va trebui să refacă motivarea prin care a decis să nu o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

„Curtea a admis existenţa acestui conflict, dar nu ne-a precizat nimic cu privire la modalitatea de soluţionare a conflictului. Nici în sensul pe care l-am spus, nici în sens contrar. Curtea când va publica motivaţia, acolo vom găsi şi dezlegarea conflictului, pentru că CCR nu doar constată existenţa unui conflict, ci dă şi soluţia de rezolvare a acestuia”, a spus Eugen Nicolicea citat de News.ro.

Întrebat ce ar putea decide CCR în motivarea deciziei, acesta a spus: „De la obligaţia de a emite decretul de revocare, până la refacerea motivării. Ştiţi că domnul preşedinte a avut o motivare bazată pe oportunitate, ceea ce nu cred că era de acceptat, reluarea procedurii, dar părerile noastre nu contează, contează la final ceea ce va scrie CCR negru pe alb”..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adio DNA, a fost frumos cat a durat.
    • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Și adio UE, pasul imediat următor. Sper să nu mai fiu pe coclauri mioritice cînd se va întîmpla asta.
      • Like 0
  • Noapte buna Romania !!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult