Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

CCR îi cere prin comunicat lui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi

Klaus Iohannis - Laura Codruța Kovesi

Președintele României are de azi un rol pur decorativ. Judecătorii constituționali au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să accepte decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. CCR o spune negru pe alb într-un comunicat dat, atipic, imediat după luarea deciziei:

Prin comunicat, CCR i-a cerul președintelui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi: „(CCR, n.n.) constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict de natură constituțională, din cauza refuzului președintelui de a o revoca pe doamna Kovesi”, a anunțat Valer Dorneanu. „Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”, a spus, potrivit Digi24, șeful CCR, Valer Dorneanu, după ce Curtea a decis că a existat un conflict între puteri.

Importantă va fi motivarea deciziei, care va spune ce pași procedurali trebuie urmați în continuare.

CE URMEAZĂ? Noua ordine constituțională: Tăriceanu îi rezervă președintelui doar un rol „solemn”, Tudorel Toader le amintește procurorilor că el e șeful lor

Surse politice: Stanciu, Minea și Morar au votat împotrivă

Hotărârea CCR a fost luată cu șase voturi la trei, au declarat surse politice pentru Republica. Cei trei judecători care au votat împotrivă sunt, potrivit surselor, fosta șefă a ICCJ, Livia Stanciu (propusă la CCR de Klaus Iohannis), fostul șef al DNA, Daniel Morar (propus la CCR de Traian Băsescu), și Mircea Minea, profesor universitar de drept, ajuns la CCR la propunerea PDL.

Valer Dorneanu, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu și Varga Attila ar fi cei șase care au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA. 

Fost membru al PSD și președinte al Camerei Deputaților, președintele CCR Valer Dorneanu a ajuns judecător constituțional la propunerea PSD. 

Același partid  l-a susținut și pe fostul deputat Marian Enache, care înainte de a ajunge la CCR a trecut prin Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu și prin UNPR-ul lui Gabriel Oprea. 

Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR în anul 2010 la propunerea fostului președinte Traian Băsescu.

Fost ministru al Justiției în cabinetul Ponta, Mona Pivniceru a devenit judecător constituțional la propunerea USL.

Simona-Maya Teodoroiu a fost propusă la Curtea Constituțională de PSD.

Varga Attila a ajuns judecător constituțional la propunerea PDL.


Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, înaintea deciziei, ce va face în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) hotărăște că există un conflict Guvern-Preşedinte în privinţa revocării şefei DNA, el răspunzând că va aştepta motivaţia, o va citi şi va acţiona în consecinţă.

”Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis.

În luna martie, șeful statului a refuzat să îl schimbe pe procurorul șef al DNA, așa cum îi cerea Ministrul Justiției, aducând între altele drept argument și faptul că CSM a dat un aviz negativ în acest caz.

„Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței Justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a explicat Klaus Iohannis atunci.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesante coincidente, in timp ce hotararile in procesul lui Dragnea se tot amana, cand este vorba de anticoruptie sau actiunile presedintelui, o anumita parte este hotarata sa respecte legea. Ma gandesc la Domnul Gheorghe Magureanu, fost detinut politic si luptator anticomunist, un om de o cultura si inteligenta aparte, prin 2005 parca spunea:"Eu vreau sa ajung in Iad sef la cazan, sa-i astept pe toti si sa-i bag in cazan". De o mai fi in viata sau nu, unul Dumnezeu stie. Ce sa intamplat in Romania in 29 ani a sfidat de mult legile decentei sau ale lui Dumnezeu si continua sa faca acest lucru. Mai mult, putinta umana colectiva pare a fi majoritar corupta iar societatea trage la rau. Se merge din rau in mai rau. Asa ca, pedeapsa lui Dumnezeu nu va intarzia sa loveasca, prezenta seceta este un avertisment cat se poate de grav. Cine are urechi de auzit sa auda.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Da, frica de pedeapsa divina, fix asta trebuie sa ne preocupe acum. Nu alegeri anticipate sau altceva concret, nu.
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      dalex check icon
      Daca la alegerile anticipate voteaza tot poporul care a votat pana acum ce asteptari sa avem ? Nu exista ceva mai concret ca prostia.
      • Like 0
  • Si totusi Constitutia spune asa:
    "SECŢIUNEA a 2-a
    Ministerul Public

    Rolul Ministerului Public
    ARTICOLUL 131
    (1) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

    (2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.

    (3) Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată , conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii.

    Statutul procurorilor
    ARTICOLUL 132
    (1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.

    (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. "
    NOTA: DNA si DIICOT functioneaza contrar Art 131 aln. 3.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Ministerul nu cumva functioneaza contrar Art. 131 aln. 1?
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      dalex check icon
      Viorica Vasilica nu functioneaza contrar bunului simt si limbii romane ?
      • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Oare se asteapta cineva la o decizie corecta in cazul Udrea sau Dragnea ? PSD-ul a subjugat Justitia din Ro la toate nivelurile si o aplica dupa bunul plac. Nu intamplator ne radea in nas Cozma jr. inainte de pronuntarea hotararii celor cinci judecatori de la Inalta Curte. Baiatul asta a fost asigurat temeinic ca nu va patii nimik iar timiterea la rejudecare nu este altceva decat salvare sigura, prin prescriere sau schimbarea probelor din dosare. Traian Basescu a sarit in ajutorul PSD-ului, cand au plecat cativa parlamentari catre Ponta, doar are tot interesul sa fie promulgate legile justitiei in variante PSD. Nici PNL-ul nu dezaproba calarirea Justitiei de PSD, decat cel mult cu jumatate de gura, eventula cand nu-i aude cineva, doar au si ei penalii lor care trebuiesc salvati. Ne vom scufunda in bezna anilor 90' nu doar politic dar si economic iar romanii vor pleca oriunde vad cu ochii. Suntem o tara in deriva.
    • Like 5
  • ar trebui să felicit gașca hoților!?
    ar trebui să cainesc gașca proștilor!?
    asta este democratia!?
    parvenire prin prostirea proștilor!
    • Like 1
  • Raul check icon
    Citez aproximativ: "...am decis sa acord inca o sansa Guvernului PSD-ALDE...". Intr-un fel ma bucur de aceasta decizie a CCR. Personal, vreau sa vad reactia Presedintelui cand/daca va semna actul de demitere la sefei DNA. Va fi un luptator sau va acorda o noua sansa :) ?
    • Like 1
    • @ Raul
      dalex check icon
      Vinovat este Presedintele ca n-a "luptat" contra PSD-ului votat de prosti si i-a lasat pe votanti sa suporte consecintele ! Vai de tara care asteapta salvatori mai ales cand trebuie salvata de propria prostie !
      Asa merge democratia, cine voteaza pentru 100 de lei pomana la pensie sau "nu are cu cine sa voteze" suporta lovitura in stomac, ca n-ar avea rost sa fie lovit la capul tare si sec.
      • Like 2
  • ngin check icon
    Incredibil! Sunt in stare de soc. Zi de zi, suntem impinsi la limita absurdului si a rabdarii, dar nu se mai poate. Daca vor revolutie, vor avea revolutie.
    • Like 2
  • Cristi check icon
    Si Curtea Constitutionala e tot o institutie romaneasca, nu ne-a dat-o Moise, iar "judecatorii" de acolo sunt numiti tot de catre bravii nostri politicieni. Daca procurorul-sef ar trebui demis de catre Presedintie sau Guvern e o chestiune, sa implici degeaba alte doua institutii intr-o procedura de demitere cred ca tine de obisnuinta noastra de a ne scarpina la urechea stanga cu mana dreapta.
    • Like 1
  • Iulian check icon
    In strada toti, nu se mai poate cu acești bolșevici... Totul este politizat totul se fura și doar noi suntem vânduți. Ne trezim din somnul cel de moarte? Dorneanu un lingău rusofil... Și-a făcut lecțiile in Rusia.. Ordinari... Criminali..
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult