Președintele României are de azi un rol pur decorativ. Judecătorii constituționali au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să accepte decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. CCR o spune negru pe alb într-un comunicat dat, atipic, imediat după luarea deciziei:
Prin comunicat, CCR i-a cerul președintelui Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruța Kovesi: „(CCR, n.n.) constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi (...) Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.
Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Guvernului care a susținut că președintele Klaus Iohannis nu ar fi avut prerogativele pentru a respinge cererea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict de natură constituțională, din cauza refuzului președintelui de a o revoca pe doamna Kovesi”, a anunțat Valer Dorneanu. „Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte”, a spus, potrivit Digi24, șeful CCR, Valer Dorneanu, după ce Curtea a decis că a existat un conflict între puteri.
Importantă va fi motivarea deciziei, care va spune ce pași procedurali trebuie urmați în continuare.
CE URMEAZĂ? Noua ordine constituțională: Tăriceanu îi rezervă președintelui doar un rol „solemn”, Tudorel Toader le amintește procurorilor că el e șeful lor
Surse politice: Stanciu, Minea și Morar au votat împotrivă
Hotărârea CCR a fost luată cu șase voturi la trei, au declarat surse politice pentru Republica. Cei trei judecători care au votat împotrivă sunt, potrivit surselor, fosta șefă a ICCJ, Livia Stanciu (propusă la CCR de Klaus Iohannis), fostul șef al DNA, Daniel Morar (propus la CCR de Traian Băsescu), și Mircea Minea, profesor universitar de drept, ajuns la CCR la propunerea PDL.
Valer Dorneanu, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu și Varga Attila ar fi cei șase care au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA.
Fost membru al PSD și președinte al Camerei Deputaților, președintele CCR Valer Dorneanu a ajuns judecător constituțional la propunerea PSD.
Același partid l-a susținut și pe fostul deputat Marian Enache, care înainte de a ajunge la CCR a trecut prin Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu și prin UNPR-ul lui Gabriel Oprea.
Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR în anul 2010 la propunerea fostului președinte Traian Băsescu.
Fost ministru al Justiției în cabinetul Ponta, Mona Pivniceru a devenit judecător constituțional la propunerea USL.
Simona-Maya Teodoroiu a fost propusă la Curtea Constituțională de PSD.
Varga Attila a ajuns judecător constituțional la propunerea PDL.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, înaintea deciziei, ce va face în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) hotărăște că există un conflict Guvern-Preşedinte în privinţa revocării şefei DNA, el răspunzând că va aştepta motivaţia, o va citi şi va acţiona în consecinţă.
”Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis.
În luna martie, șeful statului a refuzat să îl schimbe pe procurorul șef al DNA, așa cum îi cerea Ministrul Justiției, aducând între altele drept argument și faptul că CSM a dat un aviz negativ în acest caz.
„Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței Justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a explicat Klaus Iohannis atunci.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"SECŢIUNEA a 2-a
Ministerul Public
Rolul Ministerului Public
ARTICOLUL 131
(1) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
(2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.
(3) Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată , conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii.
Statutul procurorilor
ARTICOLUL 132
(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.
(2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. "
NOTA: DNA si DIICOT functioneaza contrar Art 131 aln. 3.
ar trebui să cainesc gașca proștilor!?
asta este democratia!?
parvenire prin prostirea proștilor!
Asa merge democratia, cine voteaza pentru 100 de lei pomana la pensie sau "nu are cu cine sa voteze" suporta lovitura in stomac, ca n-ar avea rost sa fie lovit la capul tare si sec.