Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

E timpul să spunem stop. Managerii incompetenți din spitale trebuie să plece acum acasă, prostia și corupția lor sunt criminale

Spital în carantină

Numărul persoanelor confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus la Spitalul Județean din Suceava este în creștere. Ultimele date, valabile pentru ora 11, arătau că sunt nu mai puțin de 177 de infectați.

Așa cum anticipau unele voci din societatea civilă, spitalele sunt extrem de vulnerabile la răspândirea COVID-19 din cauza lipsurilor cronice: măști, combinezoane, ochelari de protecție, viziere- toate sunt marfă rară. Autoritățile promit că importuri masive sunt în drum spre țară și că e o chestiune de zile până când unitățile sanitare le vor primi în cantități acoperitoare. O și mai gravă problemă este legată de lipsa testelor în cazul pacienților suspectați că ar fi infectați, dar și pentru cadrele medicale care au intrat în contact cu aceștia. Spitalele pică precum piesele de domino, lovite de infecții- Gerota, spitalul din Hunedoara, spitalul Filiași, spitalul din Arad, Spitalul Universitar București, Spitalul Floreasca București, Spitalul Județean din Suceava- devenită bombă epidemiologică și ultimul pe listă până la publicarea acestui text- Focșani.

Însă dincolo de lipsurile din sistem, pe lângă încălcarea procedurilor sau declarațiile false ale unora dintre pacienți cu privire la contactele avute în ultima perioadă, există o problemă sistemică. Este vorba despre managementul practicat de inșii cocoțați pe funcții prin numiri politice. Indivizi iresponsabili care mint că au de toate în fața cadrelor de partid și de stat, șefi care pun pumnul în gură cadrelor medicale și le spun că dacă se plâng le desfac contractele de muncă. Chiar și după apelul de ieri de la Cotroceni de a proteja în primul rând cadrele medicale, sunt nenumărate semnale din țară că șefii de spitale își amenință subalternii și îi mint cum că au de toate, dar echipamentele sunt păstrate în depozite. 

De pildă, la spitalul din Motru, un angajat care a cerut să rămînă anonim mi-a relatat că membrii conducerii le spun că să nu mai ceară măști, despre care se vede limpede că au devenit un accesoriu de fiță, la mare modă, pe trend, cum ar zice unii. Șefi de spitale din această categorie ar trebui demiși apoi cercetați penal de urgență pentru că împiedică lupta împotriva pandemiei prin actul lor managerial criminal. Astfel de oameni nu au ce căuta în funcții cu o responsabilitate atât de mare pe timp de pandemie.

În cursul zilei de luni, președintele Klaus Iohannis a spus că armata va fi scoasă pe teren pentru a ajuta celelalte autorități. Poate ar fi momentul ca oameni cu pregătire și rigoare armată să preia managementul spitalelor din România, înlocuindu-i pe incompetenții și corupții care nu înțeleg nici astăzi importanța misiunii pe care o au. Pentru că la cum se dovedesc lucrurile a fi, dușmanul mai periculos decât COVID-19 este chiar managerul iresponsabil, mincinos, fanfaron și incompetent. Poate nu ar fi rău ca autoritățile guvernamentale să pună la dispoziția cadrelor medicale un telefon tip telverde, unde acestea să poată raporta orice formă de abuz venită dinspre superiori. Acolo unde se dovedește că aceștia au mințit sau au amenințat în încercarea de a ascunde infecțiile să descindă inspectori DSP, corp de control de la Ministerul Sănătății, poliție și procurori.

Dragi manageri de spitale, nu încercați să ascundeți virusul sub preș.

În mod ironic, paradoxal pentru unii, infecția cu noul coronavirus are și o calitate: îi obligă să fie sinceri și responsabili în egală măsură pe pacienți, rudele acestora, cadre medicale, șefi de secții, manageri de spitale, autorități locale și centrale.

Orice ascundere a adevărului se dovedește a fi nu doar o simplă minciună cu consecințe minore, ci un act criminal de proporții, cu efecte devastatoare. 

Cei care conduc instituțiile trebuie să înțeleagă că raportarea avem de toate de pe timpul comuniștilor și ascunderea adevărului ca în cazul Cernobil sunt strategii total greșite. Până și în China, unde primele informații au fost cenzurate de autorități, COVID-19 i-a obligat pe toți să devină mai transparenți și să recunoască în fața lumii că au o problemă care-i depășește.

România s-a mai confruntat cu o bombă epidemiologică ce a implicat zeci de mii de copii- infecțiile cu HIV, ascunse de comuniști înainte de 1989.

Ca și astăzi în unele spitale, cazurile erau ținute secret, bolnavii la fel, numărul infectaților nu era cunoscut, iar tuturor le era frică să vorbească. După 1990, România s-a trezit în fața unui fenomen total scăpat de sub control.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am ezitat o perioada de timp inainte de a posta prezenta, mai mult dintr-un reflex ce mi s-a dezvoltat natural si care s-ar putea sintetiza ” La ce bun ? Ce rezolv cu asta ? ”.... Nici acum nu sunt convins ca suprimarea acestui reflex ar avea si o finalitate, dar anumite aspecte infatisate de autor consider ca merita o analiza mai atenta, deopotriva din partea autorului dar si a diversilor postatori, cu siguranta mai avizati decat mine...
  Si ca sa ma explic, precizez din start ca sunt cadru medical de aproape 30 de ani, - daca i-oi mai apuca ! - si ca ceea ce se intampla acum nu a fost nici macar imaginat, dara-mi-te conceput sau prevazut de TOTI actorii sistemului medical - in primul rand - iar de cei ce ocupa functii de conducere statala nici atata !
  Observ si in acest articol - nici cel mai bun , dar nici cel mai slab ca documentare sau probleme ridicate pe marginea actualei crize si a sistemului medical si managerial - cateva idei ce capata , din nou , aspectul de sablon al naibii de enervant, daca nu chiar desuet si omiterea continuarii analizei din motive care imi scapa .
  Aleator, acestea s-ar putea sintetiza astfel : 1.incompetenta managerilor ( stiuta, generalizabila sau nu ) , 2. incompetenta clasei politice ( stiuta, generalizabila fara frica de a gresi ), 3. anonimitatea salariatului din sistem ( stiuta, generalizabila sau nu, de neinteles totusi - explicatii ceva mai incolo ) ,4. necesitatea unei maini forte, de preferinta militara sau cu iz militar pt posibila rezolvare a crizei ( stiuta, aplicata actual absolut gresit, complet depasita datorita primelor 2 enuntate mai sus ) ,5. necesitatea afirmarii si sustinerii datelor reale si a situatiei logistice existente de catre terti actori decizionali ( stiuta, de dorit generalizabila, voit neaplicata si/sau trecuta sub tacere sau escamotata sub termenul ” situatia este in evolutie, ne vom adapta in functie de necesitati ”, in contextul unei organizari actuale formale de aspect militar - coordonarea DSU , structura integranta a MAI, sub conducere civila (!?) .
  Poate ca mi-au scapat cateva, dar cred ca pt a continua analiza acestea sunt necesare si suficiente, iar din motive ce tin de decenta voi incerca sa fiu cat se poate de concis, aproape spartan, cu riscul de a omite fara rea credinta anumite aspecte ce le consider deja ca fiind arhidezbatute si interpretate, intr-atat de mult incat si-au pierdut continutul, parca ar fi doar un zgomot de fond insuprimabil...
  Concret in privinta ideilor 1 si 2 nu cred ca sunt prea multe de spus : e de notorietate publica caracteristica comuna a celor 2 categorii, solutii ar fi numai ca perioada de timp scursa de la instaurarea complicitatii sistemice a celor 2 categorii este atat de lunga incat la ora actuala se poate vorbi ca de un intreg socio-sistem , nicidecum ca exceptii, multi din protagonistii actuali ai celor 2 categorii mentionate fiind in fapt a 2-a sau chiar a 3-a generatie de exponenti ai acestei realitati, pe drum fiind deja o groaza de adepti, in diverse stadii de evolutie sau functii , avandu-i ca mentori/protectori//Pile/Cunostinte/Relatii pe actualii decidenti mentionati ! Nu e o dilema, nu e resemnare si nici macar lamentare, ci realitate cruda preexistenta actualei stari de lucruri !
  In privinta celei de-a 3-a idei : aici deja avem de-a face cu o problema ce tine de educatie, caracter, sustenabilitate profesionala ( in sensul de a reprezenta calitativ profesional ceva intr-o institutie, nu doar un nume cu ecuson doveditor al apartenentei la o categorie profesionala ) ! Am destui colegi , cunosc inca pe atatia si am vazut de-a lungul carierei atatea persoane care au ajuns si/sau reprezinta cu demnitate acesta profesie, dar care NU AU CURAJUL DE A SPUNE PUBLIC, DEOPOTRIVA IN FATA SUPERIORILOR, DAR SI MASS MEDIA CAND E CAZUL , REALITATEA !
  Cateva consideratii si fapte punctual trebuie luate in considerare pe acest aspect : 1. cel mai comod argument opozabil intrebarii De ce nu vorbiti public ? este frica de superior si consecintele atitudinii : e de inteles in mod ontologic, inacceptabila in momente de criza ce ne va afecta pe toti ! 2. sunt destui - dar sper ca nu majoritari ! - care desi sunt buni profesional la momentul angajarii au facut compromisuri socio-morale, unele chiar cu actualii incriminati, cuantificabile sau etichetabile ca pile, atentii, poate chiar spaga s.a.m.d.- compromisuri care ii fac santajabili , desi unele cazuri sunt de notorietate publica, astfel incat nu mai vad niciun impediment in a nu vorbi ! 3. sunt destui care sunt atat de activi pe social media, incat te miri de cata determinare si intransigenta dau dovada virtual , in totala opozitie cu intalnirea fata in fata cu superiorii, unde se remarca stralucit printr-o tacere abisala si prin semnarea foii de prezenta la sedintele de informare/training profesional/sindicale samd ! No comment fata de acestia, cu exceptia intregului meu DISPRET ! Mai ales in zilele de azi.... 4. desi mi-a venit f multa vreme greu sa admit si sa inteleg, trebuie precizat/spus/recunoscut , cu toate criticile ce vor aparea ca majoritatea sistemului medical e constituita din femei ! nu este o acuza ci o realitate ! Intr-un mod cat se poate de realist si fara a fi psiholog, nici macar psihiatru e de inteles pana la un moment dat retinerea sau tacerea de care se da dovada, insa sa nu se uite ca o criza ca aceasta le va atinge si pe ele ! Scuze daca am ofensat pe cineva, fara nici o doza de rautate sau impolitete ! 5. In ciuda cutumei socio-pedagogice - personal medical = oameni educati/cititi/informati - realitatea este departe de adevar ! Ce s-a intamplat la Suceava cu minciuna ordinului de ministru pe post de convocator o dovedeste din plin ! Lipsa de notiuni juridice specifice propriului sistem profesional este o REALITATE , si , oricat m-ar durea , este perfect imputabila salariatilor, alaturi de responsabilii din domeniu ( directori medicali, asistenti sefi, lideri de sindicat ) ! De spun asta ? Pt ca aceeasi salariati care preiau pe nemestecate barfe/smenuri/susanale/ponturi despre diverse beneficii salariale, de echipamente, proceduri samd - surse Facebook, am pe cineva la Spitalul X, la Salvarea Y, la policlinica Z, sau lucreaza cu dr. H care il are pe frac-sau la minister/directie/partid etc - aceeasi salariati spuneam, sunt si militanti antivaxeri, habotnici religiosi de serviciu, experti in copy/paste al unor opinenti juridici cunoscuti sau auziti la posturi tv/radio/bloguri obscure , in cel mai bun caz ! Daca incerci sa-i combati si mai raman si fara replica in fata argumentelor demonstrabile , se rezuma la un resemnat si imbecil raspuns ” Pai eu de unde sa stiu, ca nu sunt jurist ! ” .... Si atunci de ce naiba mai vorbiti ? De ce nu va informati , macar la modul in care ati facut-o pt a va sustine tampeniile debitate ? Sintetizand, chiar daca va starni, sau nu reactii, exista un nivel de cunostinte si juridice dar si profesionale care ar trebui sa ridice/traga semnale de alarma liderilor , daca om mai avea asa ceva....
  In privinta celei de a 4-a idei am senzatia ca autorul omite sau pierde din vedere, neintentionat-fara indoiala - faptul ca , de facto , situatia actuala ca si tara sunt sub un regim de conducere formal militarizat ! Eventuala extindere pana la cele mai de jos nivele de conducere din sistemul medical - dorita, inteleg, de autor - este realizabila mai usor decat crede chiar autorul, cadrul legal si practic fiind creat atat ca urmare a decretului promulgat de presedintele Romaniei , cat si ca efect al existentei primelor 2 entitati enuntate mai sus : manageri incompetenti si clasa politica incompetenta !
  Dar daca autorul ar fi dorit sa merga cu analiza putin mai departe, i-ar fi fost usor sa descopere riscurile enorme ce decurg dintr- o eventuala transpunere in practica a unei dorinte ce e de inteles ca fiind perfect generabila de la nivelul unui om cu cunostinte tehnice si juridice limitate in cel mai bun caz, perfect manipulabil din acest punct de vedere.... Si ma tem ca nu este cazul autorului, si nici prea usor de trecut cu vederea acest scenariu...sa ma explic
  E stiut faptul ca DSU este parte integranta a MAI, avand in subordine IGSU
  ( pompierii cu strutocamila SMURD ) si in coordonare operativa serviciile de ambulanta judetene si al Bucurestiului/Ilfov. Seful acestei structuri- infiintata expres pt acesta - este Dr. Raed Arafat, fost subsecretar de stat pe urgente medicale in cadrul MS, numit la acea vreme de Eugen Nicolaescu in cabinetul Tariceanu. Conform informarilor actuale ale ministerului, Dr. Arafat este si seful Grupului de comunicare strategica , daca nu ma insel, denumire cu iz clar cazon si care ar avea rolul de consultant de specialitate aal Comitetului National pt situatii speciale de urgenta , prezidat de ministrul de interne Marcel Vela.
  Asa cum se stie sau nu, tot ce misca la ora asta in Romania este NUMAI CU APROBAREA / AVIZAREA / CONSULTAREA acestui Comitet special, indiferent ca are legatura cu achizitiile publice de materiale, logistica, angajari de personal, stabiliri de centre de carantina, spitale de linia I , II , III sau IV , detasari, delegari de personal de specialitate, stabiliri de competente interventionale samd.
  Oficial este o consultare si decizie colectiva a acestui grup consultativ, deciziile fiind apanajul MAI sau a altor ministere ce au reprezentanti , dupa caz.
  In realitate, aranjand tot acest puzzle institutional, uitandu-ne si la realitatile din teren, cercetand si background-ul profesional al decidentilor, observand si comunicarea desfasurata si sustinuta fie prin viu grai a decidentilor in conferinte de presa sau interviuri sau declaratii la minut, ca si comunicatele seci ale acestui Grup de comunicare strategica, ,verificand si cadrul legal existent anterior crizei precum si cel recent creat in mod exceptional pt rezolvarea acesteia, chiar fara sa fii in domeniul medical sau juridic poti sa observi ca , de facto, Romania este condusa la acesta ora intr-un regim semi-militarizat ! Este un termen putin cam neconventional, mai greu acceptabil juridic si militar, dar este reflectarea directa a unei atitudini si competente demult depasite din partea decidentilor !
  Pt a intelege mai exact ceea ce sustin , cred ar fi util sa ne intrebam cateva lucruri, fie petrecute de-a lungul istoriei , fie recente :
  1. Stie cineva sa dea un exemplu, cand de-a lungul istoriei , medicale sau ca eveniment, o structura militara statala a reusit sa solutioneze prin mijloace specifice militare o epidemie medicala globala ( pandemie ) ?
  2. Poate cineva sa raspunda la intrebarea de ce in loc sa avem in fruntea unui Comitet national pt situatii speciale de urgenta ( cum cred ca este cazul acum ) un specialist epidemiolog sau microbiolog avem un policalificat pe meseriile de subinginer tehnologia sudarii,agent de asigurari si inspector constatator daune, ulterior jurist ?
  3. Cum se face ca desi reputatia ultimelor evenimente tragice ( Apuseni, Techirghiol, Colectiv s.a.m.d dar nestiute inca ) este departe de a-l mai recomanda pt o functie de coordonare si control, Dr. Arafat este in continuare preferatul decidentilor politici ? Sa fie oare doar incompetenta si frica celor din urma sau sunt aspecte de alta natura, ce nu au ajuns la cunostinta opiniei publice, deopotriva despre politicieni cat si despre Dr. Arafat ?!
  4. Care este adevaratul motiv pt care evolutia curenta a epidemiei nu mai este infatisata defalcat pe UAT ( judete ) ? Invocarea unor confuzii doar de dansii remarcate o gasesc jignitoare chiar si pt ageamii ca noi...sau in orice caz prilejul perfect de a manipula absolut criminal datele culese/raportate/analizate in vederea aplicarii unui plan cunoscut si aprobat de cativa decidenti, altii decat cei ce apar la televizor ?! Nu sufar de scenarita, nu cred ca sunt nici macar mai suspicios decat media oamenilor, dar de cand lumea si pamantul in momentul implicarii unei structuri militare si abdicarii societatii civile de la incercarea de rezolvare a unei situatii de acest fel , secretomania si invocarea interesului national/strategic/de securitate samd au devenit litera de lege si perdeaua perfecta pt pierderi de vieti omenesti perfect evitabile !
  Considerarea si transformarea unei situatii medicale epidemiologice evolutive intr-o harta tactica pe care niste gradati, cu sau fara competente medicale, sa-si desfasoare scenariile pornind de la niste principii doar de ei cunoscute. imbracarea acestei situatii in niste ordonante militare/de urgenta/samd , desconsiderarea totala a minimelor principii medicale de preventie/control/izolare/carantina/tratament ca si a personalului medical si a bio-securitatii acestuia denota disperare si lipsa oricarei solutii, fie si temporare !
  Concret, avansarea ca ipoteza de lucru a prezentei personalului medical contaminat in spital , cu mult inainte de ajungere la situatia efectiva de contaminare generala sau semnificativa numeric a personalului medical, denota in opinia mea 2 aspecte : fie datele - secretizate deja oficial, sporadic aparute in media multumita curajului individual sau organizational al unor persoane - sunt total diferite si mult crescute fata de cele comunicate oficial , fie o lipsa completa de viziune si solutii , urmare a pretioaselor sfaturi date de specialisti !
  In ambele situatii rezultatul va fi perfect previzibil, chiar fara sa fi expert epidemiolog sau microbiolog : epidemia va avea in continuare focare, unele chiar mai virulente gratie si evolutiei virusului ( prost ar fi sa nu profite ! sic ! ) iar pierderile de vieti vor fi considerabile, deopotriva simplii pacienti, ori cadre medicale ! Responsabilitatea cuiva ? Nici gand , se va spune... a fost o situatie exceptionala ce a necesitat masuri exceptionale, totul s-a facut ca la carte sau in limitele date de ceea ce se putea omeneste face etc, etc, etc, bla, bla, bla,
  Mai adaugati la aceasta si sumele enorme aruncate pe piata - perfect necesare, nu neg aceasta - cu toate consecintele economice ce vor decurge de aici, luati in calcul si pregatirea mediatica inevitabila pentru post criza - a se vedea luarea de pozitie a prof. Streinu Cercel in privinta aplicarii unui grad de inamovibilitate juridica pt achizitiile in desfasurare - cuplati-o si cu lipsa de reactie in masa a personalului medical , putandu-se invoca si frica, resemnarea sau chiar si alegerea indeplinirii datoriei si meseriei in locul protestelor, de ce nu ? - considerati asadar toate acestea si poate veti reusi sa aveti un tablou mai apropiat al realitatii !
  Pentru conformitate, precizez ca nu sunt salariat cu functie de conducere dar cred cu toata taria ca demonizarea in corpore a mangerilor este relativ corecta - in definitiv nu i-a obligat si nu ii obliga nimeni sa se faca mangeri si taca pios la videoconferinte si comitete judetene de urgenta - insa pe zi ce trece cred ca si tacerea noastra , a cadrelor medicale simpli salariati, este la fel de morbida si distructiva ! Alegerea manifestarii virtuale de protest , in confortul creat si asigurat de un display , mai mare sau mai mic, nu va rezolva ABSOLUT NIMIC !
  Sa crezi ca doar postand, dand share si like, dar tacand absolut mizerabil in momentele de fata in fata cu sefimea, isterizandu-ne cand trebuie sa ai de-a face cu un potential contact COVID 19, acuzand si preluand de-a valma informatii/barfe/smenuri/susanale/like/share si alte tampenii virtuale, ei bine toate astea nu vor face si nu vor duce decat la un singur efect : decidentii sa faca ce le trece prin cap, fara sa fie responsabili sau culpabili ,noi sa executam ca vitele in jug - caci nu veti avea alta sansa, pana la starea de asediu e doar o jumate de pas - iar simplul cetatean sa ramana la mana sistemului lui imunitar, a lui Dumnezeu - daca o mai avea chef sa creada si sa astepte vindecarea de la el - si a decidentului ce va clama victorios si absolut senin ca s-a facut tot ce se putea ca in Italia, Spania, Franta, China, Germania, Elvetia ba , de ce nu ? Rusia, Nigeria, samd....
  Cam atat, cerand scuze administratorilor site-ului si autorului pt umila mea dizertatie...nu cred ca am spus totul, nici nu cred ca voi mai reveni prea curand pt asa ceva....fac parte din cei care vor fi in linia I , nu-mi pare nici rau, nici bine...sper doar sa iesim cu totii cu bine, sanatosi si cu o lectie invatata.... Va fi o lectie scumpa, mult prea scumpa pentru unii, multi dintre noi vom fi urmariti poate pt tot restul vietii de ceea ce vom vedea si trata, de chipurile lor, de durerea si chinul lor, ...va trebui sa traim cu asta si sa ajungem sa ii invatam pe cei care ne vor urma ca nici functia si nici tacerea nu sunt necesare si suficiente pt a te lupta cu boala, dara-mi-te cu moartea , ci ceea ce faci si ceea ce spui....cu un plus pentru ADEVAR !
  • Like 1
 • Această pandemie arată "binele" făcut româniei de către guvernările psd, sub toate denumirile, din '89 și până în prezent. Și a complicilor lor: prm, punr, alde, chiar curva de udmr. Așa ca mare atenție la viitoarele alegeri. Atenție și la șarlatanul, incapabilul, mincinosul și mai adăugați dv. ponta. Vad că de la schimbarea conducerii realitatea tv apare, zilnic, masivul general al izmenelor, criminalul oprea. Și javra asta, la fel ca ponta, vrea să se "resusciteze". Au " sărăcit" cât au stat pe tușă și vor la ciolan să se refacă financiar. Știu că mai este de furat. Să nu mai permitem prostimii și trântorilor să ne hotărască conducătorii. Hidra psd și-a lăsat "balele" în toate instituțiile, cu putere de devize, ca să saboteze. Trebuie înlăturați și condamnați. Nici vorba de prezumție de nevinovăție. E mult de lucru.
  • Like 0
 • Marga check icon
  Va rog sa va documentati cu Sp. din Filiasi. Acum cateva zile 18 teste din 23 erau negative. Nu am gasit date despre ultimele 5. Ar parea ca au existat masuri de protectie si personalul medical nu s-a infectat. Nu am citit nimic despre cum au fost respectate, daca existau, procedurile care trebuiau insa aplicate in sp. Gerota imediat dupa confirm. infectiei la pac. respectiv.
  • Like 0
 • Or fi managerii incompetenți însă si doctorii își arată acum limitele profesionale si deontologice:
  1) La Suceava sunt chemați să fie testată si ei ce fac: stau toți in curte unul lângă altul de parca stăteau la coadă la lapte...
  2) La Iași ies in strada sa protesteze împotriva deciziei de a internă o gravidă cu Covid 19 pe motiv ca " ne trebuiesc 60 de halate si masti" pai cati o asistă pe de pe femeia aia?
  3) Anii de zile in care au fost complici la aruncatul banilor pe achiziții dubioase si mai ales la numiri pe pile se vad acum, orice sistem e bazat pe oameni iar in sistemul medical romanesc nu lipsa banilor a fost problema ci prezența lor.Ca le place sau nu visul asta ataca mai ales complicitatea ar trebui numit Compli 19.
  • Like 3
 • Toate DSP-urile astea si spitalele mai mici sunt pline de "pasarici" . Si cand vine iarna peste noi , pasaricile ori isi iau zborul ori pleaca prin concedii medicale . Cum o fi, sa fii angajat la Directia de Sanatate Publica si sa intri in concediu medical in criza epidemica ? Eroic , nu ?
  • Like 1
 • andrei andrei check icon
  Nu asa au zis "tinerii frumosi si liberi" si in octombrie 2015? Nu dupa un an au uitat toti care e problema si a castigat psd cu 45%? hai sa facem un pariu in cat timp o sa uite romanii cine a fost la guvernare atata timp si nu au facut nimic pentru spitale
  • Like 0
 • "Virusul" in sistemul de sănătate supravetuieste de 30 de ani. Noi decontăm acum nota de plata. Cei care au capusat sistemul vor fi pedepsiți cândva ?
  • Like 0
 • Arthur check icon
  In anii tineretii mele,cand o mare parte dintre romani mai citeau,mai ales carti cu autori straini,a aparut aceasta carte (vezi linkul) care ,la vremea aia cand lumea postapocaliptica nu era la moda, distopiile (traiam in una!) nu aparusera (pana la 1984!) care azi ar fi de citit si de guvernanti si de asazisii manageri ! Mai ales ca,daca le e greu cu ctitul in 1971 a aparut si un film destul de fidel cartii cu scenariul autorului (devenit intre timp un mare autor de best selleruri inclusiv Jurassic park),iar in 2008 o miniserie TV!Oricum e clar ca organizarea si protectia in spitale nu este standardizata,iar purtara mastii si combinezonului nu protejeaza personalul medical care respira intr-un mediu cu densitate mare de virusi in aer!Aici trebuie izolare ermetica si respiratie din butelii de O2,altfe e aventura! Dar de organizare si echipare trebuia si trebuie cineva la nivel national,nici macar Arafat nu prea arata ca s-ar fi ocupat de asta! daca nu sunt proceduri corecte ,nimic nu e ,decat haos!
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Germenul_Andromeda
  • Like 3
  • @ Arthur
   A fost una dintre primele mele lecturi din domeniul SF. Si imi aduc aminte ca m-a impresionat foarte tare. Acum este o buna ocazie sa o recitesc, multumesc de aceasta aducere aminte!
   • Like 1
 • Managerul fanfaron si incompetent, si in unele cazuri si personalul compliant angajat pe pile. De recentul caz Beuran nu mai vorbeste nimeni acum, ca sintem ocupati cu altceva, dar e clar ca nu sint multe locuri unde lucrurile merg altfel decit pe sistemul pile-cunostinte-relatii si in general pe nepasare.
  Multora din sistemul de sanatate le e frica acum ca si-o iau si ei in spitale, ca de pacienti oricum nu-i durea prea tare nici inainte. Ii terorizeaza propriul lor sistem. Interesante "simptome" da coronavirusul asta...
  • Like 3
 • Sloganul "stau acasa" se poate rezuma in proportie de 90% la "nu merg la spital". Mi se pare aiurea ca se impune carantina la nivel national, in conditiile in care un director medical cheama la o sedinta comuna, " ordin de ministru" , pe toata lumea inclusiv cadrele medicale aflate in izolare.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult