Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mirarea românului plecat de 6 ani din țară: „- Nu se poate să am datorii către primărie pentru că n-am fost aici. - Ba se poate!”

Sunt în bani. Mai corect spus sunt în card și merg să plătesc o amendă de circulație. Situația e puțin încurcată pentru că eu sunt din Brașov, amenda am primit-o în Covasna și vreau să o plătesc în municipiul Toplița din Harghita.

Municipiul Toplița a devenit recent cunoscut pentru faptul că se găsește la numai 30 km distanță de Centrul Universului – Ditrău.

În rest, este la fel ca oricare municipiu parvenit, adică oamenii vor să redevină oraș, pe motiv de taxe și impozite, iar primarul vrea să rămână municipiu, pe motiv de buget și număr de funcții.

Sunt la ghișeu pregătit să plătesc, dar funcționara îmi zice că nu se poate și trebuie să merg la Brașov pentru asta.

Știu cum să vorbesc cu doamnele de la ghișeu, așa că o dau pe ardelenește:

- No dară îi musai să măr la Brașov că io mis în concediu?

Știe și ea să vorbească cu pensionarii agasanți, așa că zice:

- No musai dară că noi nu primim bani de la oameni din alte județe.

Plec supărat cu convingerea că sunt cel mai ghinionist om de pe planetă, dar la ghișeul următor îmi dau seama că nu este chiar așa. Capra vecinului este cu mult mai slabă și trage să moară.

La ghișeul Serviciului de evidență a persoanelor un cetățean, pe care eu l-am numit Personajul pozitiv, își spune povestea.

A lucrat șase ani în Suedia și acum s-a întors acasă. De la părinți a moștenit o căsuță în comuna Icsuleasa și vrea să se stabilească acolo cu domiciliu cu tot, dar nu poate.

Îi trebuie o adeverință de la primăria comunei că nu are datorii către comunitate.

- Numic mai simplu, își zice omul. Nu se poate să am datorii către primărie pentru că n-am fost aici.

Ajuns la primărie, omul constată că se poate. Nu a plătit taxa de salubritate în ultimii cinci ani.

Funcționarul de la fiscul Primăriei îi zice ca are datorii la stat și până nu le plătește nu-i poate da adeverință să meargă cu ea la Primăria din Toplița.

- Cum să am datorii la statul român omule, zice el, că sunt plecat de șase ani și am venit săptămâna trecută ?

- Nu ai tu personal, dar casa ta are!

- Cum să aibă casa datorii?

- Nu casa singură, oamenii care stau cu chirie acolo au restanțe la cheltuielile de salubritate.

- Păi oamenii ăia sunt plecați și ei din țară de cinci ani, de când a murit tatăl meu.

- N-au anunțat că pleacă, așa că trebuie să plătească gunoiul.

Carevasăzică situația stă așa: cei patru oameni au plecat, 3 în Elveția, iar una în Germania unde e și măritată. Pe toți patru îi doare drept la bască de anunțatul Primăriei că și-au schimbat domiciliul, așa că fiscul de la primărie îi scoate datori la stat că nu au plătit gunoiul pe care nu l-au făcut și pe care nimeni nu l-a ridicat.

Bineînțeles că oamenii n-o să plătească niciodată, dar Personajul pozitiv nu se poate muta în casa lu’ tată-său pentru că adresa casei figurează cu datorii pe care nimeni nu le-a făcut dar cineva trebuie să le plătească.

Cu toate că este o sumă modică, Personajul pozitiv, pe bună dreptate, nu vrea nici el să plătească și alege calea oficială. Se duce deci la Primăria din Toplița la Evidența persoanelor să-i spună cum îi cheamă pe oamenii ăia, pe care nu i-a văzut în viața lui, și care e CNP-ul lor ca să-i dea în judecată că n-au plătit gunoiul.

Judecătoria constată situația cunoscută de toată lumea și dă o hotărâre în care zice că foștii chiriași au cam plecat. Cu hotărârea în mână Personajul pozitiv vine iar Serviciul de evidență a persoanelor care îi dă o adeverință cum că oamenii ăia nu mai locuiesc în casa lui. Cu adeverința, se duce omul la Primăria din sat care se spală pe cap cu datoria făcută de chiriașii inexistenți și eliberează adeverința buclucașă, iar Personajul pozitiv se poate duce din nou la Primăria din Toplița care să-l lase să se mute în casa lui cu acte în regulă.

Toate astea trebuie să le facă Personajul pozitiv, dar omul este român, iar românii nu fac niciodată ce trebuie, așa că își bagă picioarele în casa lui tată-său și pleacă înapoi în Suedia unde are domiciliul pentru că este - nu-i așa? - cetățean român cu domiciliul în străinătate. Acolo depune o cerere pentru acordarea cetățeniei suedeze.

O depune pe internet pentru că nu știe unde e primăria la ei și nici nu are nevoie să știe.

Oricum, Personajul pozitiv nu se mai întoarce.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ancu check icon
    Mama mea a primit decizie de impunere pentru o suma achitata cu 2 ani in urma, dar in mintea unui funcționar figura ca si neachitată cu toate ca documentele de plata erau semnate chiar de el/ea (funcționarul), iar in spv suma figura ca si achitată.
    Cu toate astea, funcționarul cel magnific cerea dobânzi si penalizări.
    • Like 0
  • Nu mise pare normal. O dată ce nu ridica nimeni gunoiul de la poartă de ce să-l platesc . Așa e in județul Vaslui le inpune pe oameni sa plateasca gunoiul la sat chear daca nu le ridica nimeni gunoiul .
    • Like 0
  • Asta cu gunoiul nu e nimic :)

    Eu am primit o impunere de la ANAF pentru 2016, cauzata de o neplata din 2013, in 2018. Ca sa clarific, in 2018 am primit o impunere din 2016 cauzata de ceva (nu scria nici unde de ce, si nu am putut afla) petrecut in 2013.

    Cand eu sunt plecata din tara din 2007. Cu anuntare de schimbare de domiciliu, cu declaratii la ambasada/consulat, toate cele.

    Si era fix 142 de lei. De ce nu 145?
    • Like 2
  • storo check icon
    Citeam undeva ( probabil chiar pe Republica) ca in Görlitz, un orasel pe granitza cu germano-polona, a iesit primar un roman ( a avut de luptat impotriva AfD- partid de extrema dreapta, foarte popular mai ales in Germania de est). Oras mic, economie mica, buget mic,lumea a inceput sa migreze spre vest ... Ce s-a gindit omul nostru ca sa atraga populatie in micul orasel? A renovat locuintele abandonate si le-a oferit drept cazare gratuita turistilor. Ideea lui este '' vine omul curios, atras si de cazarea gratuita, vede cum arata locul si poate decide sa isi schimbe rezidenta aici cind iese la pensie. '' Se pare ca planul a inceput sa dea roade, unii au inceput sa se mute deja.
    Morala este ca in timp ce unii fac pe dracu'n patru ca sa atraga oameni in comunitatea lor, statul roman impreuna cu administratiile locale fac tot posibilul sa-i fugareasca peste granitza.

    Io stau si ma intreb: intr-o astfel de comunitate mica ( sau medie) batrinii se duc ''dincolo'' iar tinerii plecati dincolo, nu se mai intorc ( si dintr-un motiv ca cel mentionat in povestea de mai sus)...si atunci Primaria pe cine va mai amenda ???
    • Like 3
  • "Pe toți patru îi doare drept la bască de anunțatul Primăriei că și-au schimbat domiciliul"! Asa e cu noi romanii, ne doare in basca de obligatiile noastre catre stat. Doar statul (oare cine o fi statu acesta?) Doar STATUL are obligatii catre noi.
    • Like 0
  • Cam de asta plecam toti din Romania. Nu ca nu am avea o situatie materiala buna , dar pentru prostia din administratia romana , pentru birocratia stufoasa ( cate un portbagaj de hartii pt orice) , pentru atitudinea oficialitatilor publice. Imi este dor de tara ,dar nu cred ca am sa ma mai intorc vreodata.
    • Like 4
    • @ Silviu Pop Sese
      In primul rand romanul pleaca pentru un trai civilizat , problema gunoiului nu e singura pentru autoritatile locale, mai e si apa si taxele locale (adica tot ce se poate face venit la bugetul local). Pe edili nu-i intereseaza ca nu ai utilizat serviciile lor ci banii care sunt parte a bugetului local. Poate de aia cand nu comunici indexul la apa sau canalizare ei iti baga pausalul adica considera ca oricum ai consumat fara sa aduca nici o dovada in acest sens si trebuie sa platesti altfel orice act de care ai nevoie sau tranzactie comerciala care implica autoritatea locala iti va fi refuzata. Cred ca serviciile oferite de autoritatile locale nici nu sunt privite ca niste servicii comerciale de care ai nevoie sau nu ci ca o obligatie pentru ca de cele mai multe ori fie firma primariei ( gunoi/apa/canalizare fie un contract incheiat cu o firma privata de catre primarie contra unui comision substantial este bagata pe gat tuturor locuitorilor fara drept de veto sau de modificare a clauzelor contractuale sau a pretului fix ca la niste sclavi pe plantatie si doamne fereste sa nu platesti ceva din ele sau sa renunti ca nu ai nici o posibilitate.
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult