Sunt în bani. Mai corect spus sunt în card și merg să plătesc o amendă de circulație. Situația e puțin încurcată pentru că eu sunt din Brașov, amenda am primit-o în Covasna și vreau să o plătesc în municipiul Toplița din Harghita.
Municipiul Toplița a devenit recent cunoscut pentru faptul că se găsește la numai 30 km distanță de Centrul Universului – Ditrău.
În rest, este la fel ca oricare municipiu parvenit, adică oamenii vor să redevină oraș, pe motiv de taxe și impozite, iar primarul vrea să rămână municipiu, pe motiv de buget și număr de funcții.
Sunt la ghișeu pregătit să plătesc, dar funcționara îmi zice că nu se poate și trebuie să merg la Brașov pentru asta.
Știu cum să vorbesc cu doamnele de la ghișeu, așa că o dau pe ardelenește:
- No dară îi musai să măr la Brașov că io mis în concediu?
Știe și ea să vorbească cu pensionarii agasanți, așa că zice:
- No musai dară că noi nu primim bani de la oameni din alte județe.
Plec supărat cu convingerea că sunt cel mai ghinionist om de pe planetă, dar la ghișeul următor îmi dau seama că nu este chiar așa. Capra vecinului este cu mult mai slabă și trage să moară.
La ghișeul Serviciului de evidență a persoanelor un cetățean, pe care eu l-am numit Personajul pozitiv, își spune povestea.
A lucrat șase ani în Suedia și acum s-a întors acasă. De la părinți a moștenit o căsuță în comuna Icsuleasa și vrea să se stabilească acolo cu domiciliu cu tot, dar nu poate.
Îi trebuie o adeverință de la primăria comunei că nu are datorii către comunitate.
- Numic mai simplu, își zice omul. Nu se poate să am datorii către primărie pentru că n-am fost aici.
Ajuns la primărie, omul constată că se poate. Nu a plătit taxa de salubritate în ultimii cinci ani.
Funcționarul de la fiscul Primăriei îi zice ca are datorii la stat și până nu le plătește nu-i poate da adeverință să meargă cu ea la Primăria din Toplița.
- Cum să am datorii la statul român omule, zice el, că sunt plecat de șase ani și am venit săptămâna trecută ?
- Nu ai tu personal, dar casa ta are!
- Cum să aibă casa datorii?
- Nu casa singură, oamenii care stau cu chirie acolo au restanțe la cheltuielile de salubritate.
- Păi oamenii ăia sunt plecați și ei din țară de cinci ani, de când a murit tatăl meu.
- N-au anunțat că pleacă, așa că trebuie să plătească gunoiul.
Carevasăzică situația stă așa: cei patru oameni au plecat, 3 în Elveția, iar una în Germania unde e și măritată. Pe toți patru îi doare drept la bască de anunțatul Primăriei că și-au schimbat domiciliul, așa că fiscul de la primărie îi scoate datori la stat că nu au plătit gunoiul pe care nu l-au făcut și pe care nimeni nu l-a ridicat.
Bineînțeles că oamenii n-o să plătească niciodată, dar Personajul pozitiv nu se poate muta în casa lu’ tată-său pentru că adresa casei figurează cu datorii pe care nimeni nu le-a făcut dar cineva trebuie să le plătească.
Cu toate că este o sumă modică, Personajul pozitiv, pe bună dreptate, nu vrea nici el să plătească și alege calea oficială. Se duce deci la Primăria din Toplița la Evidența persoanelor să-i spună cum îi cheamă pe oamenii ăia, pe care nu i-a văzut în viața lui, și care e CNP-ul lor ca să-i dea în judecată că n-au plătit gunoiul.
Judecătoria constată situația cunoscută de toată lumea și dă o hotărâre în care zice că foștii chiriași au cam plecat. Cu hotărârea în mână Personajul pozitiv vine iar Serviciul de evidență a persoanelor care îi dă o adeverință cum că oamenii ăia nu mai locuiesc în casa lui. Cu adeverința, se duce omul la Primăria din sat care se spală pe cap cu datoria făcută de chiriașii inexistenți și eliberează adeverința buclucașă, iar Personajul pozitiv se poate duce din nou la Primăria din Toplița care să-l lase să se mute în casa lui cu acte în regulă.
Toate astea trebuie să le facă Personajul pozitiv, dar omul este român, iar românii nu fac niciodată ce trebuie, așa că își bagă picioarele în casa lui tată-său și pleacă înapoi în Suedia unde are domiciliul pentru că este - nu-i așa? - cetățean român cu domiciliul în străinătate. Acolo depune o cerere pentru acordarea cetățeniei suedeze.
O depune pe internet pentru că nu știe unde e primăria la ei și nici nu are nevoie să știe.
Oricum, Personajul pozitiv nu se mai întoarce.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu toate astea, funcționarul cel magnific cerea dobânzi si penalizări.
Eu am primit o impunere de la ANAF pentru 2016, cauzata de o neplata din 2013, in 2018. Ca sa clarific, in 2018 am primit o impunere din 2016 cauzata de ceva (nu scria nici unde de ce, si nu am putut afla) petrecut in 2013.
Cand eu sunt plecata din tara din 2007. Cu anuntare de schimbare de domiciliu, cu declaratii la ambasada/consulat, toate cele.
Si era fix 142 de lei. De ce nu 145?
Morala este ca in timp ce unii fac pe dracu'n patru ca sa atraga oameni in comunitatea lor, statul roman impreuna cu administratiile locale fac tot posibilul sa-i fugareasca peste granitza.
Io stau si ma intreb: intr-o astfel de comunitate mica ( sau medie) batrinii se duc ''dincolo'' iar tinerii plecati dincolo, nu se mai intorc ( si dintr-un motiv ca cel mentionat in povestea de mai sus)...si atunci Primaria pe cine va mai amenda ???