Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mission: possible! Am fost voluntar în campania „Fără penali”, iar la replica pe care am auzit-o cel mai des de la cetățeni pot răspunde în următorul fel…

Inițiativa Fără Penali

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Acum mai bine de cinci luni, o echipă formată dintr-o mână de oameni angajați într-o misiune imposibilă lansa campania națională de strângere de semnături pentru modificarea Constituției „Fără penali în funcții publice”. Conștienți sau nu, aveau de filmat scena „igienizării morale a României” pe un câmp politic ostilizat, corupt, din care se furase cam tot ce se putea. Fără să aibă scenarii fabricate prin vreun „stat paralel”, fără finanțări oculte, fără promisiuni false. Convinși că schimbarea nu se așteaptă, ci se face, USR și organizațiile care s-au alăturat campaniei începeau un drum de șase luni pentru strângerea celor 500 000 de semnături necesare pentru schimbarea Constituției, astfel încât cei care au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție să nu mai poată ocupa funcții publice în stat.

Ca un bulgăre de zăpadă, echipa s-a mărit de la o zi la alta. Voluntarii s-au răspândit în toate colțurile lumii. În Ploiești sau în Toronto, în Teleorman sau Paris, mii de voluntari transmiteau un mesaj comun: că demnitatea și implicarea sunt cele care salvează un popor, nu delăsarea și pungile roșii cu zahăr și ulei. În huiduieli sau ploi, în sate izolate sau orașe aglomerate, pe arșiță sau oboseală, loviți de nepăsarea celor fără de speranță sau înecați de mirosul usturător al gazelor, voluntarii învățau într-o zi cât alții într-un an: că fiecare semnătură ascundea în spatele ei o lecție de viață, că istoria întâi se trăiește și abia apoi se scrie, că bătălia cu corupţia a devenit, de fapt, bătălia cu infinitele posibilităţi de conservare şi de multiplicare a răului social. Veneau rând pe rând să semneze tineri și bătrâni, persoane publice, români din diaspora, oameni mai mult sau mai puțin implicați în viața cetății, unii angajați, alții șomeri, unii olimpici, alții care abandonaseră de mult școala, uniți însă prin mesajul pe care îl transmiteau politicienilor. Un mesaj simplu, care se poate rezuma la două idei, două lucruri de care înșiși semnatarii se ocupă zi de zi: muncește pentru bunăstare și respectă legea! 

Unii veneau singuri, alții cu familia sau în grupuri mici de prieteni. Oameni mai timizi sau mai vocali, politicoși, respectuoși, mulți sătui de viața din țară, alții plecați la muncă și alungați de un stat ostil, care, de-a lungul timpului, a căpușat demnitatea și munca oamenilor. La sfârșitul campaniei de strângere de semnături, mai bine de 900 000 de oameni au adus, cu mic cu mare, cărămizile necesare pentru (re)construirea demnității naționale. Rămân cu bucuria de a-i fi întâlnit și cu mândria de a mă fi aflat în mijlocul lor.

Pentru aproape șase luni, timpul parcă s-a oprit în loc. Aproape o jumătate de an ca o clipă eternă, spulberată recent de o altă trezire bruscă la realitate - aceea că puterea actuală nu numai că nu se bazează pe virtuți, ci pe grenade, că în cărțile de istorie România anului 2018 va fi fost singura democrație europeană guvernată cu bâta.

„Eu nu semnez, pentru că eu nu fac politică, nu mă interesează, nu mă implic în așa ceva” – este replica pe care am primit-o cel mai des. La fel să-ți spui și când un infractor nu poate fi condamnat, cu toate că ți-a spart casa. După ce ți-a murit un părinte în spital, pentru că nu ai avut bani să dai șpagă. După ce ți-ai lovit mașina pe un drum neasfaltat, pentru că s-au furat fondurile. După ce îți privești copilul șomer cu trei facultăți și două masterate, care nu se poate angaja, pentru că nu cunoști pe nimeni în sistem. Politica în sine nu e murdară, ci toți politicienii impostori sau corupți care ne-au condus și ne conduc au făcut-o să fie așa.

Potrivit clasamentului din 2017 realizat de Transparency International privind corupţia, România se situează pe locul 59 la nivel mondial și pe locul 25 la nivelul Uniunii Europene. O Constituție și legile pe care le emană nu vor putea niciodată să-și atingă finalitatea, oricât de bine concepute și scrise ar fi, dacă nu vor fi deservite de oameni integri. În România, corupția a devenit un uriaș de nestăpânit. Cu o fenomenologie mult mai diversă decât suntem obișnuiți să citim în cărțile de teorie, corupția românească se dezvoltă și se proliferează sub toate formele și la toate nivelurile: la școală, la spital, la serviciu, la piață sau în instituțiile statului, ca instinct de autoconservare, ca tentație a imposturii, ca sete de putere, ca patimă a beneficiului propriu, iar lista poate continua.

Corupţia tipic românească nu poate fi înfrântă doar cu o mână de procurori care trebuie să instrumenteze mii de dosare, sub o presiune uriaşă. Avem nevoie de conștiință civică, de educaţie, de instituţii şi, mai ales, de o clasă politică decentă. Dacă nu clarificăm poziţia omului politic în societate, dacă nu îi condiționăm moral accesul la putere, România nu mai are nicio șansă. Poate că inițiativa „Fără penali” este o măsură necesară, dar nu suficientă pentru igienizarea morală și politică a României. Dar, cu certitudine, este singura garanție că nu ne declarăm învinși în fața corupției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este de admirat efortul celor care s-au implicat în această acțiune civică. Mai puțin de admirat este faptul că nu are nici o șansă de a fi pusă în practică din motive de ... ”Declarația universală a drepturilor omului”. Mult mai bine ar fi fost dacă se strângeau semnături pentru a limita numărul de mandate la maxim două, nu succesive, pentru aceeași demnitate publică obținută prin alegeri libere.
  • Like 0
 • Patronii, adică nu șefii bugetari, se plîng de mulți ani de lipsa forței calificate de muncă în RO. Cum îți rimează asta cu „copilul șomer cu trei facultăți și două masterate, care nu se poate angaja, pentru că nu cunoști pe nimeni în sistem”?
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. Referitor la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor. wwwdex.ro
  Deci, cum e cu penalii acestia ?
  E o exprimare gresita "Fara penali". Poate "Fara infractori." e mai corect.
  Tipii cu semnaturile de la USR au dat-o in balbaiala la intrebarea asta.
  • Like 0
  • @ Dan Dan
   Este destul de clar ca este vorba de condamnati penal, domnule "Dan Dan".
   Specific romanesc, nu vedem padurea de copaci.
   • Like 0
 • Acel raspuns apartine ori prostului ( si astia sunt destui, chiar exagerat de multi ) , ori penalului ( si astia au inceput sa fie prea multi ) , ori rudelor sau prietenilor acestora, ori lasilor , carora le este frica (din impostura, din incapacitati multiple ). Daca stam sa analizam, cam asta este structura societatii actuale, lucru foarte bine cunoscut de cei de la putere. Si de catre ceilalti! Avand in vedere acest context, va invit sa sperati la schimbare! Planeta va mai dura suficient timp pentru asta!
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult