Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mulțumesc pentru flori, scumpule! Fiice, neveste și amante sau cum se cultivă femeia-floare de 8 martie

Buchet de flori - 8 martie

Foto: Guliver Getty Images

- De ce să dăruiești flori de 8 martie femeilor, când aniversarea respectivă este despre drepturi egale? am întrebat eu, mai mult sau mai puțin retoric, un bărbat.

- Pentru că femeia este ea însăși o floare, mi-a răspuns mai în glumă, mai în serios, bărbatul.

Metafora cu femeia-floare spune tot despre percepția și rolul femeii în societate. Ce este o floare? O floare are, principalmente, o funcție estetică, de decor – ea înfrumusețează locul, așa cum și femeia trebuie să o facă. Apoi, o floare este prin definiție ceva fără voință proprie, spre deosebire de orice altceva, un animal, o gâză sau un copac – o pui unde stă, în vază, pe birou, la butonieră. E tăcută, fragilă, pasivă și frumoasă, la fel ca femeia perfectă din capul multora. Și, într-un final, florile se ofilesc, la fel ca femeile - nu am auzit de expresia bărbat ofilit, dar despre femeile trecute se spune mereu că sunt ofilite. Și când florile se ofilesc, le arunci la gunoi și le înlocuiești cu altele, proaspete, eventual cu o nevastă sau cu o amantă mai tânără.

Felul în care a fost deturnat sensul zilei de 8 martie, o aniversare original axată pe drepturi politice, economice și egalitate de gen într-o sărbătoare consumerist-patriarhală e relevant pentru felul în care e percepută și tratată femeia. În societățile socialiste, 8 martie era mai ales o sărbătoare a mamelor, consacrându-se și întărindu-se funcția reproductivă a femeii, înțeleasă ca datorie față de patrie. După căderea regimurilor socialiste, funcția reproductivă tinde să fie completată și uneori chiar înlocuită cu funcția decorativă, în care 8 martie devine un moment de dezmăț consumerist sub pretextul venerării femeii-obiect. Dintr-o sărbătoare a egalității de gen, 8 martie a devenit ocazia perfectă pentru adâncirea stereotipurilor de gen și, deci, a inegalității de gen – o zi în care femeia e tratată ca o floare, în care i se fac complimente, i se oferă daruri, cine romantice și în care ea este obiectul pasiv și încântător al acestui ritual. Cireașa de pe tort sunt spectacolele de striptease masculin de 8 martie anunțate cu surle și trâmbițe, cu mesajul lor implicit cum că o dată, o singură dată în an, femeia are voie să obiectualizeze și ea bărbatul, pentru că e ziua ei și i se iartă. În restul anului, este obiectualizată ea căci, nu-i așa, e o floare.

E frumos că bărbații dăruiesc flori de 8 martie – pentru că un cadou făcut oricând, oricui, e un gest minunat. Dar ar fi și mai frumos dacă acești bărbați ar scuti femeile de corvoada muncilor casnice în restul anului, împărțind în mod echitabil sarcinile domestice. A găti, a spăla vase, a duce dimineața copilul la grădiniță sau la școală, zi de zi, seară de seară, e mai puțin spectaculos decât să vii, o dată pe an, seara, cu un buchet de 50 de trandafiri roșii acasă. Dar femeilor din România le lipsește timpul – și asta în fiecare zi, nu o zi pe an, când e ziua femeii. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește distribuția sarcinilor domestice. Dacă în 2005, România avea un scor de 51 (din 100) în privința împărțirii sarcinilor casnice între bărbați și femei, situându-se chiar ușor peste media europeană, în 2012 scorul scăzuse dramatic la 25 și ne plasa pe ultimul loc în Uniunea Europeană. În iulie 2016, doar 10% din dosarele pentru creșterea și îngrijirea copilului erau depuse de bărbați. Pentru că, nu-i așa, e rolul femeii să îngrijească copiii și să țină casa. Doar e mai proastă și mai slabă, vorba europarlamentarului polonez Janusz Korwin-Mikke. Dar nu-i nimic, i se oferă flori de 8 martie. 

E bine că angajatorii dau zi liberă de 8 martie femeilor. Totuși, ar fi mult mai bine dacă le-ar încadra pe funcții similare bărbaților și le-ar plăti salarii egale cu cele ale bărbaților. Asta ar face ca toți gigeii care proclamă pompos că ei aduc banul în casă să își țină gura închisă și să vadă în partenera de viață o ființă egală. În România, inegalitatea resurselor financiare dintre femei și bărbați e de două ori mai mare decât media UE. Deși la nivel național gradul de ocupare a crescut, participarea femeilor pe piața muncii a stagnat în ultimii 10 ani, în timp ce calitatea joburilor ocupate de femei este în scădere, acestea având parte de locuri de muncă cu program de lucru mai lung și mai puțin flexibil decât al bărbaților, condiții de muncă mai proaste, formare profesională mai puțină.

Nu în ultimul rând, e emoționant că tații le spun cuvinte frumoase fiicelor lor și fac tot soiul de gesturi afectuoase. Dar și mai bine ar fi dacă în loc să le ofere cuvinte și daruri, le-ar oferi exemple – exemplul propriu de cum arată o familie în care mama nu e o servitoare domestică neplătită și o ființă cu capacitate limitată de discernământ. Altfel, aceste ființa dragi, care sunt fiicele lor, vor deveni aidoma mamelor lor, înhămându-se la dubla zi de muncă neremunerată. Există un dublu standard evident în cazul bărbaților în privința felului în care se raportează la partenerele de viață/soții, pe de o parte și la fiice lor, pe de altă parte: atunci când sunt întrebați ce calități apreciază la o soție, majoritatea bărbaților indică atractivitatea, inteligența și drăgălășenia ca fiind cele mai importante. Trăsături precum independența sau principialitatea nu sunt la mare căutare. În schimb, când e vorba de caracteristicile pe care își doresc să le aibă fiicele lor, bărbații își doresc să fie tați de femei independente, puternice și cu principii, atractivitatea fiind prea puțin importantă. Numai că e foarte greu să crești o femeie independentă, când modelul din familie e acela de nevastă grijulie și tăcută.

Ei bine, nici de 8 martie, nici în altă zi a anului nu vreau să fiu tratată ca o floare. Din experiență, știu că nu e ușor, pentru că societatea în care am crescut ne spune că o femeie, mai ales dacă are păr blond, ochi albaștri și chip fragil are, automat, un IQ scăzut și e un bun de consum care abia așteaptă să fie pusă la butoniera unui bărbat care să se împăuneze cu ea până se ofilește. Dar tot din experiență, știu că nu e imposibil. Vreau să fiu un om, atât, un om cu aceleași atribute, roluri, calități și defecte ca bărbații. Iar dacă asta e atât de greu, dacă unii, precum Janusz Korwin-Mikke consideră că femeile nu pot fi egale bărbaților pentru că sunt mai slabe și mai puțin inteligente, atunci prefer să fiu un spin. Unul din ala enervant, care îți intră în talpă, nu vrea să iasă și îți dă dureri. Un spin te exasperează, îl înjuri, dar cel puțin nu e obiectul nimănui și se încăpățânează să aibă un rol al său, nu stă unde îl pui, ca o floare care după aceea e aruncată la gunoi.

Așa că, mulțumesc pentru flori, dar vreau respect. Și drepturi. Nu doar pentru mine, ci pentru toate femeile, indiferent că sunt fiice, mame, amante, neveste sau colege. 

#Multumescpentruflori este o campanie online desfășurată în perioada 1-8 martie de un grup de activiste și promovată de Feminism România

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-am timp să discut caracterul tezist al textului.
  Oricum, un răspuns potrivit pentru unele dintre obsesiile feministelor de pretutindeni îl oferă tot o femeie, aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=1oqyrflOQFc
  • Like 0
 • Dragos check icon
  Articol 100% corect. Propria mea mama, care mai e si profesoara, pur si simplu uraste ziua de 8 Martie. O considera o sarbatoare comunista, totalmente falsa, in care milioane de barbati ofera flori si cadouri femeilor dintr-un stereotip sau chiar din obligatie. 8 Martie este sarbatorita doar in Europa de Est si in anumite cercuri socialiste din Occident, in rest, orice barbat normal la cap nu da 2 bani pe aceasta asa-zisa sarbatoare, tot asa de bine cum orice femeie normala la cap ar trebui sa se simta jignita daca i se spune de 8 Martie "La Multi Ani!".
  Pentru mine, ca barbat, conteaza 1 Martie, cand ofer cu drag flori unei femei si-i urez sa aiba o primavara frumoasa. Insa 8 Martie mie imi aduce aminte de pionieri si Soimii Patriei.
  • Like 2
 • check icon
  De ce oare, în ultimii ani, mulți ziariști folosesc cuvântul «nevastă», cu conotație pronunțat peiorativă, în loc de mult mai frumosul cuvânt «soție»? Îmi poate explica cineva?
  • Like 0
  • @
   Dragos check icon
   Da, va pot explica eu. Pentru ca "ziaristii" la care faceti referire sunt niste bieti scribi semi-analfabeti, care nu au nici o legatura cu limba romana literara. Bineinteles ca dvs. aveti dreptate, corect si frumos ar fi sa se spuna "sotie", nicidecum "nevasta".
   • Like 1
 • check icon
  „Ce este o floare?”
  „O floare” este de obicei un cadavru de plantă, n-aș vrea să compar nicio femeie cu „o floare”.
  Ce-a zis europarlamentarul ăla polonez, că femeile sunt mai proaste și mai slabe?
  O fi având omul dreptate? Posibil, că doar la orice sport concurează bărbații între ei și femeile între ele - INCLUSIV LA ȘAH ! :)

  Un articol scris de o cățea frustrată, pentru zgândărirea altor cățele frustrate...
  • Like 1
 • ove check icon
  Un articol dupa care m-am simtit complet jignit si nedreptatit.As vrea sa am o putere sa va teleportez cumva in firma mea sa vedeti ce inseamna sa ai norocul sa fii femeie si sa lucrezi la aceasta firma.Este prea mult de scris si probabil nu o sa fiu crezut asa ca o sa spun doar ca acest articol a fost scris de o persoana rupta de realitatea de zi cu zi (cel putin in mediul privat)
  • Like 2
 • check icon
  N-aș putea spune că este un articol prost, așa cum n-aș putea spune că este un articol care m-a pus pe gânduri. Există un oarecare șablonism în construcția articolului, însă am „detectat” câteva puncte de vedere interesante.

  Într-adevăr, semnificația zilei de 8 Martie a fost denaturată în perioada comunistă, dar mai ales în perioada consumeristă pe care o traversăm cu toții. Așa cum obiceiurile de iarnă au fost „spurcate” de către cerșetorii de metrou și sărbătorile religioase, civile ori datinile au fost „spurcate” de consumerism. Să ne gândim la ceea ce se întâmplă de Crăciun, de Paști, de Valentine’s Day, de Dragobete, de... Este o molimă a societății de consum care ne-a conataminat și pe noi. Asta este! Totuși, consider că este mai plăcut ca (măcar) de 8 Martie să fii tratată ca o doamnă decât ca o servitoare. De acord cu opinia că jumătățile noastre ar trebui să fie tratate zi de zi ca niște doamne dar... asta nu se prea întâmplă nici în țările pe care noi le numim civilizate. Ceea ce, bineînțeles, nu este o scuză!

  Faptul că doar 10% dintre dosarele pentru creșterea și îngrijirea copilului sunt depuse de bărbați, nu ține de misoginism sau de o mentalitate partriarhală a acestora, așa cum am înțeles din articol. Renunță la serviciu cel care pierde mai puțin la salariu, iar aici, într-adevăr, femeile sunt dezavantajate. Am câțiva cunoscuți care au plecat doi ani în creșterea copilului fiindcă soțiile fie erau mai bine plătite decât ei, fie nu li s-a acceptat lipsa îndelungată de la serviciu. Deci s-ar încadra mai degrabă la remarca doamnei Stoiciu în legătură cu încadrarea femeilor pe funcții mai prost plătite. Aici discuția s-ar putea extinde fiindcă, într-adevăr, o femeie este angajată mai greu în sectorul privat pentru că patronilor nu le convine să țină blocat un post timp de doi ani cât doamna este în creșterea copilului. Dacă vă mai amintiți, după ce a născut băiatul, Andreea Esca n-a mai stat acasă la fel de mult cât a stat cu fata. Deci, se întâmplă și la case mai mari.

  „Există un dublu standard evident în cazul bărbaților în privința felului în care se raportează la partenerele de viață/soții [...] Trăsături precum independența sau principialitatea nu sunt la mare căutare.” Este cu dus și întors această afirmație.

  Pe de o parte, suntem cu toții captivi șabloanelor după care suntem crescuți din copilărie de părinții noștri, supuși și ei unor tipare ale societății. Spre exemplu, fetițele sunt îmbrăcate în roz, pe când băiețeii au trusoul albastru. Apoi jucăriile crează segregarea pe sexe încă din fragedă pruncie. Fetițele sunt cu Barbie iar accesoriile păpușii sunt imitații de cosmetice, imitații ale obiectelor de uz casnic și alte asemenea. Pe când la băieței... tancurile, autoturismele, roboții, armele de tot felul, avioanele etc. Ce așteptări putem avea de la acești viitori adulți când, încă din pruncie, sunt astfel educați? Să săpăm mai adânc să vedem cine le cumpără „jucării adecvate” fetițelor? Este 8 Martie, așa că mă abțin.

  Pe de altă parte, fiecare are soția pe care și-o merită. I-am spus și băiatului meu, cu mult timp înainte, obișniuesc să le spun și tinerilor bărbați când am ocazia, că frumusețea este efemeră, în timp ce prostia este perenă. Este bine să faci un salt în timp (imaginar) pentru a te vedea împreună cu perechea ta la vârsta de 60 de ani: frumusețea se ascunde printre riduri, varice și articulații umflate iar pasiunea... s-a dus odată cu ultima menstruație. Și atunci poți sta împreună cu o femeie deșteaptă și puternică (discutând pe marginea unor subiecte comune ori dezvoltând unele proiecte) sau poți sta închis în casă împreună cu o proastă. Depinde ce-ai ales la tinerețe.

  Și o ultimă remarcă. Bag seama că până acum au comentat numai bărbați. Să înțeleg că doamnelor nu le pasă ce se scrie în acest articol?
  • Like 4
  • @
   Dragos check icon
   Gresiti intr-un punct mic, insa esential. Ziua de 8 Martie nu a fost denaturata in perioada comunista, din simplul motiv ca apartine acelei lumi, a fost conceputa de catre femei de extrema stanga. Perioada comunista a transformat doar militantismul de stanga al lui 8 Martie in spectacolul gretos al mamei-eroine.
   • Like 0
 • Dumneavoastra sugerati in articol ca femeile in Romania (sac! ...are nume de fata) traiesc sub o dictatura a barbatilor. Nu am senzatia aceasta de vreme ce in cazul divorturilor cu copil femeile primesc in 90% din cazuri custodia copiilor. Vreti sa spuneti ca noi, barbatii, suntem cauza ultima pentru neimplinirea profesionala , familiala , etc a femeilor. Recunoastem mai toti ca sunt derapaje spre abuz. Dar atunci, sa amendam abuzul in plan general. Ori acesta este un text scris dupa toate regulile de PROPAGANDA in care sunt prezentate toate defectele si nicio calitate a unei parti si invers fatza de "tabara" opusa.
  Subtil ati sugerat ca 8 martie ar trebui sa fie o zi oarecare si ,in plan mai larg, ar trebui sa nu existe nicio celebrare de acest gen. Mai pe scurt sa stergem entropic diferentele naturale intre barbati si femei.
  Daca eu nu sunt inalt cu ochi albastri ar trebui sa fiu suparat ?
  De ce vreti dumneavoastra sa transformati diferentele dintre barbati si femei in AVANTAJE si/sau DEZAVANTAJE?
  Cand citesc articolul se simte in fiecare silaba o ignoranta agresiva ce este de natura mai degraba sa inraiasca oamenii , si nu e nimic frumos in acest lucru.
  Emana practic acelasi aer greu ca si zicerea domnului Janusz Korwin-Mikke.
  • Like 2
 • Raul check icon
  Ma scuzati, dar: "E bine că angajatorii dau zi liberă de 8 martie femeilor. Totuși, ar fi mult mai bine dacă le-ar încadra pe funcții similare bărbaților și le-ar plăti salarii egale cu cele ale bărbaților."
  Sa fie incadrate in functii similare barbatilor doar pentru egalitate de gen? fara sa mai conteze performantele? Halal :)
  • Like 1
 • Cea ce nu inteleg feministele, care nu inteleg ca inversunarea lor este doar echivalenta cu misoginismul barbatilor, este ca femeile ( din care in mod paradoxal fac parte) nu sunt egale cu barbatii in acelasi sens in care barbatii nu sunt egali cu femeile. Diferente de biologie, de psihologie, de relationare, etc. Prin urmare daca vor sa lupte impotriva misoginismului masculin, ar trebui sa o faca strict pe felia asta si nu sa devina vesnica frustrata antigen opus. Pentru ca pe de o parte vor sa fie corporatist masculine, dar pe de alta parte rasfatate patriarhal traditionalist. Cand nu mai vor partea a doua sunt doar niste non-gen-uri cu fusta.
  • Like 5
 • Bayard check icon
  Bun, sunt de acord cu aproape tot ce se spune in articol. Inteleg ca nu e neaparat rau sa dai flori de 8 martie, desi poate simboliza ceva nociv. Intrebarea mea este: cum ar trebui de fapt celebrata ziua asta?? Ok, e bine sa tratezi femeile egal cu barbatii tot timpul anului, etc etc etc.... dar 8 martie cum ar trebui celebrat? Asta lipseste din articol si chiar sunt curios ce idee ar fi avut autoarea.
  • Like 1
  • @ Bayard
   Dragos check icon
   8 Martie nu trebuie celebrat nicicum. E o zi ca oricare alta.
   • Like 3
  • @ Dragos
   Milioane de barbati stereotipati spun altceva. Este bine ca aveti un spirit rebel si va respect dreptul de a nu da nimic persoanei iubite de ziua internationala a femeii.
   • Like 0
  • @ Coman Razvan
   Dragos check icon
   Multi barbati din generatia mea au aceasta gandire. Sa stiti ca latent, in subconstient, ramane un sentiment de aversiune nu atat fata de aceasta zi, cat mai ales fata de Prima Sarbatorita de dinainte de 1989, Prima Mama a Tarii, tovarasa Elena Ceausescu.
   • Like 0
  • @ Dragos
   Fair. Insa aversiunea principiala provenita din istoricul comunist se scaleaza si cu asteptarile sociale din jur, dorintele si zambetul persoanei iubite etc. Dar inteleg pozitia dvs. este corecta subiectiv pentru dvs. Diferenta dintre discursul dvs. si al persoanei care a scris articolul sta in generalizarea ideilor. Intamplator suntem destui care nu consideram egalitatea un scop in sine ci exista armonie tocmai in diversitatea noastra iar respectul e reciproc si meritat. Era o zicala a unui scriitor roman: "Eu nu inteleg de ce femeile doresc sa fie egale cu barbatii cand intotdeauna au fost mai bune. Mai bune in capacitatea de a iubi, de a trai, de a simti." (Nu e exact citatul ci doar intelesul).
   • Like 0
  • @ Coman Razvan
   Dragos check icon
   Nu putem fi egali decat la groapa comuna. Femeia iubita poate fi mult mai inteligenta, perspicace, coerenta in gandire si actiune decat mine, cu sau fara floarea de 8 Martie. Daca inteleg si respect acest lucru, ce nevoie mai e de 8 Martie? Multumesc pentru raspunsuri, dle.Coman.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult