Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Național comunismul lui Ceaușescu, singura ideologie la putere în 27 de ani

Încep prin a spune ca fac parte dintre cei dezamăgiți de rezultatele acestor alegeri. Fac parte dintre cei încă tineri care au avut speranța unei schimbări radicale, a unei treziri naționale, peste noapte, a unei conștiințe adormite, a „interesului național” în sensul corect al expresiei de națiune unită, dreaptă și coerentă, cu planuri de bine pentru viitor, pentru generațiile viitoare.

Bineînțeles, am încercat și eu să găsesc vinovații de acest „eșec”. La îndemână mi-au picat tot tinerii care nu au ieșit la vot, tot pensionarii și bugetarii. Dar, la o privire mai atentă, ei par doar niște vinovați de serviciu, doar o parte a teoriei, ei sunt doar manifestarea, reacția unor nevoi umane.

Atunci am realizat că nu există în România noțiunea de a ne fi bine împreună („stronger together” cum ar spune un slogan american). Mi-am dat seama că partidele politice în România nu sunt organizații care să vrea un bine național, al tuturor românilor, că ele sunt organizații care urmăresc doar interesele materiale, bănești ale membrilor organizației, indiferent de poziționarea pe scena politică, stânga-dreapta fiind doar o interfață, o haină ideologică frumoasă care să dea bine în fața mulțimii.

Așa cum au funcționat vreme de 27 de ani, partidele nu sunt o uniune de oameni pe care să îi unească un mod pozitiv de gândire de a face un bine colectiv. Nimic nou, o să spuneți. Îmi veți argumenta că același model politic îl întâlnim peste tot, în orice stat sau entitate statală. Și asta înclin să spun că e adevărat, dar uneori ni se pare că la noi „e mai rău”. Pentru că ni se întâmplă nouă.

Dar de ce la noi se manifestă democrația în felul acesta?

O națiune reprezintă la un moment dat și memoria colectivă acumulată de-a lungul istoriei. Sau, mai direct, suntem acum ceea ce părinții noștri au vrut să fim. Analizând cu viteza fulgerului istoria noastră, în opinia mea de amator în ale istoriei, putem vorbi de o națiune română odată cu câștigarea independenței în 1877. Atunci au apărut primele instituții ale statului, primele partide politice. Până în 1945 putem vorbi de o acumulare, evoluție pozitivă cu toate derapajele politice, sociale ale perioadei. Ocupația sovietică a anulat toate aceste acumulări, memorii ale unei evoluții pozitive. Anul 1989 reprezintă o reîncepere, o restartare a acestui parcurs către o democrație mult visată. O poză a anului 1989 a națiunii române? După 45 ani de comunism orice urmă a manifestărilor democratice a fost ștearsă. În plus exista o generație crescută, educată în acel spirit al comunismului. Virtuțiile propagate de comunism? Naționalism exacerbat (românul este buricul pamântului, străinul – inamicul României), supunere, adaptabilitate și oportunism (oficial era rău, dar nimeni nu se plângea – toată lumea murea de foame, dar frigiderele erau pline de ce „procurai” pe sub mână).

Recunoașteți aceste manifestări? Da, acea generație sunt părinții noștri, ei sunt pensionarii din ziua de azi. Ei nu au nicio vină. Pur și simplu așa au fost educați: să privească cu scepticism noul, să respingă străinul, să fie rezistenți la schimbare (oricât ai încerca să-l convingi, pensionarul tot se va duce cu cash pentru orice plată ca exemplu). Absolut toate partidele au profitat de aceste lucruri menținându-i într-o bulă temporală, captivi într-un sistem închis, momindu-i cu promisiuni și mici câștiguri. Sună urât. Știu. Dar asta e realitatea. Vinovați? Nu. Ce putem face? Doar să ne înțelegem părinții și să fim alături de ei.

Mergând mai departe în istorie, cine suntem noi? Să spunem generația „tânără” (18-44 ani după sociologi). Păi suntem copiii părinților noștri. Suntem noi mai buni doar pentru că avem Facebook? Ar fi naiv și simplist să ne închipuim asta. Ce moștenire avem? Ce educație avem? De la părinți o parte din educația lor. Aceleași virtuți învățate de ei. De la sistemul de învățământ... nimic nou – același accent pe noțiuni teoretice, abstracte și generale. Din mediul extern (anturaj, loc de muncă)?

Unii au avut parte de un anturaj identic cu cel de dinainte de 1989. Vorbim de sistemul bugetar, administrativ, pentru că el nu a fost reformat. Modalitățile de evoluție sociale sunt aceleași ca în comunism – PCR (pile, cunoștințe, relații), dar duse la nivel de castă. Unde nu există noțiunea de eficiență sau, mai rău profitabilitate. E o vorbă – e greu să intri în sistem, dar odată intrat nu mai poți ieși. Sunt ei vinovații? Sunt doar victime ale sistemului, în opinia mea. Votează cum votează pentru a nu pierde beneficiile câștigate.

Alții, cei mai tineri, au doar educația facebook-ului. Nici măcar educația aceea de bază a părinților lor nu o au. Nu au aspirații mari, nu doresc să evolueze. Școala fiind doar un loc unde se adună să treacă timpul, părinții sunt prea ocupați cu asigurarea traiului minim zilnic neavând timp fizic de educarea copiilor. Aceștia sunt cei care nu au votat, cei mai mulți sunt analfabeți funcționali, nu știu nici cine e președintele României.

Restul celor care nu au votat pur și simplu nu s-au regăsit în partide.

Nu vreau să jignesc pe nimeni. În orice eșantion sunt și excepții.

Alții au avut parte de un mediu concurențial, un mediu care te obligă să evoluezi, să gândești, un mediu care te obligă să vezi toate fețele problemei. Noi suntem aceia frustrați, cei care caută vinovații, care luptă pentru un viitor mai bun. Noi înșine suntem o minoritate închisă. Noi suntem cei care caută vinovați pentru a scăpa de frustrări. Știți ceva? Nu există vinovați. 

Îți recomandăm

Aceasta este poza momentului 2016. Arată mai bine ca în 1989? Eu zic da. Anul 2016 a demonstrat că spiritul de a face bine nu a dispărut. Oameni corecți, drepți mai sunt. Drumul către acea democrație perfectă continuă. Cu suișuri și coborâșuri. Că așa e în viață.

Ce putem face pentru viitor?

Să oferim copiilor noștri educație corectă și să sperăm la mai bine.

Să nu ne amăgim cu așteptări mari, să fim realiști.

Democrația românească are doar 27 de ani. La scară istorică e un minut. Silviu Brucan a dat 20 de ani pentru realizarea economiei de piață, eu cred că trebuie să treacă cel puțin 2 generații pentru o democrație acceptabilă. Să sperăm că poza anului 2040 va fi mai bună decât a anului 2016. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    Glosarul vremurilor:
    Ce inseamna PCR: Primul Cizmar Rege; Pile, Cunostinte, Relatii; Potop, Cutremur, Radiatii
    Puii la punga - fratii Petreus.
    Picioarele de porc (pentru piftie) - adidasi. Urechile de porc (pentru piftie) - difuzoare.
    Cafea cu/din naut sau alti inlocuitori - nechezol.
    Vodca - albitura / literatura rusa.
    Tuica (eticheta cu doua prune) - doi ochi albastri / ochii lui Dobrin.
    Lopeti, cazmale - condeie.
    Nicolae Ceausescu – OZN (omul care a zapacit o natiune).
    • Like 0
  • "Unii au avut parte de un anturaj identic cu cel de dinainte de 1989. Vorbim de sistemul bugetar, administrativ, pentru că el nu a fost reformat. Modalitățile de evoluție sociale sunt aceleași ca în comunism – PCR (pile, cunoștințe, relații), dar duse la nivel de castă"

    -- coane, ai spus un adevar pe care il credeam inefabil. Am lucrat 9 ani in sistemul bugetar, in MAI, si e exact aceeasi atmosfera si atitudine. Comunism.
    • Like 0
  • check icon
    Și cu asta ce-am făcut ? Zicea C. Tănase. Cu revoluția și îngroparea comunismului, adică. Am scos la putere tâlharii și scursorile securisto-comuniste și le-am lăsat liber la jaf. Ba i-am mai pus și paznici împotriva corupției.
    • Like 0
  • check icon
    În linii mari corect, ne-am întors la copilăria democrației românești din vremea lui Cuza.Poate peste un secol, cel puțin, se va schimba ceva în bine.
    • Like 1
  • Acest articol este o mare pacaleala. Nicio urma de nationalism in ultimii 27 de ani in Romania. Ma refer la faptele politicienilor, nu la vorbele lor din campania electorala. Aproape toate resursele Romaniei sunt instrainate (cu redevente miniscule), 40% din pamantul agricol (si creste), 8 milioane de romani in diaspora (cea mai importanta resursa), capitalul romanesc este aproape inexistent, fiecare investitie a statului roman este facuta la suprapret sau prin coruptie; cu cateva exceptii, nu avem nici o cultura sau identitate romaneasca.

    Un al doilea "mit" propagat de autor este cel al "democratiei perfecte" din Occident, spre care noi trebuie sa tindem. Nu exista asa ceva. Democratia actuala este pusa in loc pentru ca cei care fac jocurile sa controleze atat puterea cat si opozitia. Europa si SUA sunt chiar mai divizate decat Romania. Indiferent daca politicienii nostri n-ar fi corupti, sistemul este corupt. Iluzia alegerii ne este oferita ca un "blue pill" in filmul Matrix.

    Cei care vad astazi lipsa de educatie si "spalarea de minti" a generatiilor trecute, vor fi victima, cu acelasi instrument, a generatiilor viitoare. De ce? Pentru ca cei care au puterea economica si politica, sunt tot aceiasi care scriu istoria si care stabilesc normele culturale.

    Progresismul occidental nu este altceva decat un film cu multe efecte speciale dar fara nicio substanta - apogeul modernitatii. O noua lupta impotriva "timpului" este posibila poate pentru ultima data, in anii ce vor urma, dupa 1933.




    • Like 0
    • @ Marius Rant
      Păi nu despre eventualul naționalism al ălora care conduc partidele așa-zis politice este vorba!!!
      Asa ceva nici nu există,la grupurile alea de conducere există doar interese,materiale,bănești,de acumulare și propășire personală,restul fiind furlandiseli puse în scenă pentru prostime(inenarabilul doctor-primar general Oprescu o numea altfel).
      • Like 0
  • pfffaiii... câtă inteligență... pffffaiii... pai dacă elita intelectuală bucureșteană dezavuează ideea de națiune română, este normal ca să-i urmeze unii, cu limba aplecată până aproape de pământ... pffaiii....Un citat din tine" Virtuțiile propagate de comunism? Naționalism exacerbat (românul este buricul pamântului, străinul – inamicul României), supunere, adaptabilitate și oportunism (oficial era rău, dar nimeni nu se plângea – toată lumea murea de foame, dar frigiderele erau pline de ce „procurai” pe sub mână)." ppfffaiiii.. Plesu. Liiceanu sunt mici copii... hăăă..... naționalism excerbat? păi ce-o fi fiind ăla, că în România n-a existat niciodată, doar un simplu termen, aaa... a fost Vadim ăla care a reușit să-l denigreze total...românul buric? păi ăsta ține de etnocenstrism - o chestie pe care orice popor normal o are, pffaiii câtă inteligență - străinii sunt inamicii cui? mai există doar în acte administrative Romania... pfffaaiiii... 90% din finanțe sunt externe,,,, peste 50% terenuri agricole,,, externe... industria aproape de 100% exernă,,, cum să fie stăpânii noștri inamici... pfffaiii... supunere și oportunism,, aici te că cam contrazici în cacofonie, dar se iartă, una,,, mai merge... dar în rest,,, pfffaiiii era bine în comunism dar nimeni nu se plângea... pffaiii... altă cacofonie, dar merge la un text așa de inteligent... pffaiii... să ne fie rușine că nu suntem europeni.... să lăsăm dracu România! așa... așa da pffaiii
    • Like 1
    • @ Regis Roman
      Nu te înțeleg. Pe cine ești așa supărat?
      • Like 1
  • Mircea S check icon
    Bine ai revenit. Mai important decat "stronger together " e conceptul de "Shared Fate". Acela face o natie. Asta inseamna ca ceva ce afecteaza Vaslui de ex sa afecteze si Bucurestiul. Ori de aici e problema Romaniei. Diferentele pe regiuni sunt enorme. De exemplu protestul pt Rosia Montana, unde s-au inflamat 80% din cunoscutii mei, a oprit exploatarea dar apoi nu a mai interesat pe nimeni ca acolo nu e nimic de munca. Nu am vazut clujeni de exemplu protestand pentru autostrazi si dezvoltare in Teleorman. E drept ca intr-un stat normal fix diferentele astea le corecteza statul. Dar ce te faci daca statul vrea alegatori captivi? Pai nu va corecta problemele. Ei , atunci cand acest concept lipseste unei natii va aparea un partid care ia impozite din regiunea dezvoltata si il da sub forma de AJUTOARE nu INVESTITII in cele subdezvoltate. Asta inraieste regiunea bogata contra celei sarace si invers. A scris Lucian Croitoru (e de la BNR e drept dar nu are importanta aici) un articol interesant pe tema asta. In 2012 Lucian Croitoru: Jaful vs. Dreptul de a nu minti .
    • Like 2
  • check icon
    Recunosc faptul că n-am răbdare întotdeauna să citesc un articol până la capăt. Simt însă nevoia să comit un scurt comentariu pe marginea titlului articolului de mai sus: Ideologie ?! Astăzi nu cred că mai poate fi vorba de așa ceva în practica politică de astăzi, cel puțin în țara în care trăim, ci de planurile celor care-și zic politicieni de a confisca putere pe termen cât mai lung și, când o pierd, pentru a o smulge din nou de la cei care au câștigat-o prin alegeri. Trăim într-o continuă campanie electorală. După cum nu mai există partide de dreapta sau de stânga de peste 20 de ani. Astfel că nimeni nu mai are motive să-i onoreze cu titlul de comuniști, sau de roșii pe cei care-și zic socialiști, nici de liberali pe cei care-și zic astfel. Și propun pentru o încercare de dumirire celor care vor s-o facă, luându-l de pildă pe omul Băsescu și întrebându-se ce ar putea înțelege din declarațiile extrem de contradictorii ale acestuia - de astăzi față de cel de dinainte de a fi fost despărțit de putere. La fel, dacă stăm să-i înțelegem pe însoțitorii acestui domn în diferitele etape de activitate politică. Ca să nu mai spun de felul în care își elimină adversarii, ori încearcă să-i convertească, sau despre cum îi sacrifică, la nevoie, pe cei care l-au slujit cu prea mult zel. Ceea ce putem să întrezărim și la actualul președinte. mare minune de a nu constata asta peste câteva zile !
    • Like 1
  • Să oferim copiilor noștri educație corectă și să sperăm la mai bine?
    Să sperăm că poza anului 2040 va fi mai bună decât a anului 2016?
    Da, sunt și astea niște variante.
    Ați mai uitat varianta aleasă de cei mai buni, cei mai adaptabili, cei mai flexibili: să plece undeva unde toate astea există, undeva unde nu trebuie să mai aștepte după lucrurile astea.
    • Like 5
    • @ Tom Dick N'Harry
      Din păcate nu toți putem pleca așa repede. Dacă aveam la 20 ani mintea de acum cred ca eram plecat demult. Mintea de acum si cum spune cântecul: "fără griji si fără bani".
      • Like 0
  • Adi check icon
    Felicitari. Nu ma pricep ca democrat la national comunism, dar vad ca national comunistii se pricep la democratie. Asta e diferenta majora. Adica "lasa-ma nene cu tinerii, ca stiu eu mai bine." Ei vezi acum de ce articolul tau e gresit? Cata vreme vom face pe tolerantii cu nespalatii astia care isi voteaza o data la 4 ani marirea pensiei, vom pierde.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult