Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nava rusă Amiral Makarov, lovită cu rachete de ucraineni

Amiral Makarov

Foto: Andrei Gryaznov / TASS / Profimedia

Nava rusă de război Amiral Makarov, care operează în Marea Neagră, ar fi fost atacată cu rachete Neptun de către forțele militare ucrainene, potrivit unor inf0rmații neconfirmate oficial de la surse citate de presa din Ucraina.

La bordul fregatei, care se afla în zona Insulei Șerpilor când a avut loc atacul, ar fi izbucnit un incendiu, în urma atacului, notează publicația Kyiv Independent, citând surse ucrainene. 

Presa din Ucraina scrie că Rusia a trimis vase de salvare pentru echipajul de pe nava Amiral Makarov.

În bilanțul publicat de Ministerul ucrainean al Apărării, vineri, 6 mai, apare că o ambarcațiune rusă ar fi fost distrusă de armata Ucrainei, față de datele publicate în ziua precedentă.

Fregata Makarov este considerată cea mai importantă navă rusească din Marea Neagră, după scufundarea navei Moskva, pe 14 aprilie, în urma unui atac cu rachete Neptun.

Nava Amiral Makarov, în portul Feodosia, Rusia, în anul 2020 /Foto Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O intrebare banala : de ce in decursul acestor aproape 60 de ani Romania nu a avut nici o relatie diplomatica cu Russia de schimburi economice sau culturale nici nu mai vorbesc ?...americanii aliatii nostrii prin Presedintii lor au avut si chiar multicele privind mai ales in istoria recenta intre anii 80. 90. 2000. Ce are Romania de ascuns ar fi o a doua intrebare ?...radicalizandu-se impotriva oricarui trecut ideologic russesc din punct de vedere al comunicarii diplomatice dar mai ales cultural. Chiar orice despre Russia trebuie desfintat si hulit prin vocile unor trompete mediatice romanesti platite la norma sau generali de naftalina imbuibati de pensii speciale ? Chiar nu se sesizeaza anomalia cand adevarul ne este servit de niste interesati de foloase proprii in scopul publicitatii ? Ar fi niste intrebari prin care putinii oameni destepti ar putea sesiza diferentele si interesele....oricum am impresia ca Romania chiar este "buricul pamantului" prin pozitia geografica in mijlocul hartii lumii iar de fapt NATO Europa si Americanii sa fie asmutiti prin canale neoficiale de niste entitati "inzestrate" ( ghilimele ) romanesti aflate in pozitii cheie din intreaga lume numai pentru ca rusii ne cunosc adevaratele obiceiuri si conduite...dau un EX : cea mai inalta structura de aparare din cadrul Pentagonului este condusa de o femeie romanca si cati si mai cate in posturi importante care de fapt LUCREAZA neoficial pentru Romania. Mda probabil ne-interesant ca si opinie sau parere,
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Delia MC Delia MC check icon
      De ce neapărat 60? 32 de la revoluție și încă 28, deci de prin 1962. Eu aș zice 78.
      Păi au fost grămadă însă NU cu Rusia ci cu URSS. Culturale, economice dar mai ales militare. Vă amintiți magnetofoanele Maiak? Aparatele de radio nu mai știu cum, parcă Ocean?
      Țările pe atunci socialiste chiar făceau schimburi economice.
      În anii de demult se învăța în școală limba rusă.
      Cărțile autorilor ruși erau la loc de cinste.
      Unii români își făceau studiile la Moscova, ca Ion Ilici zâmbărici Iliescu măi animalule.
      Trenuri întregi de mărfuri se duceau la ruși ca despăgubiri de război. România a fost OCUPATĂ de armata roșie până în 1958.
      Când a murit tătuca Stalin au plâns și copiii de școală.
      Cum puteți spune că relațiile cu rușii nu erau? A, natura lor, în mare parte, nu era cea optimă.
      Și cum altfel, URSS era tătucul ăla mare. Așa de mare că își trimitea tancurile, întâi la unguri, apoi în 1968 la cehi, să le bage dle mințile în cap.
      Și atunci Ceaușescu a făcut unul din cele mai bune lucruri pe care le-a făcut vreodată, a refuzat să ia parte la invazia Cehoslovaciei și nu și-a exprimat aprobarea.
      Avem o istorie marcată de stăpânirea rusească.
      Rusia și poporul rus ... ne-a adus. Unii ar înțelege bunăstare. Eu aș zice belele.
      După WW2 am fost forțați, obligați să aparținem sferei de influență rusească, ni s-a impus fenomenala orânduire socialistă și cu ea odată hegemonia rusească.
      Cum puteți spune că nu? Atât de mult ca ni s-a acrit. Nu mai vrem, punct. Nici davai ceas, davai palton, davai moșie, aspirator ori tabletă. Nimic. Nada. Poate un pic de vodcă dar atât. Mojicia și mujicia rusească nici atât. După revoluție ne-am trezit într-un hal de înapoiere fără de hal. Străinii (puțini) care ne-au vizitat atunci aveau impresia că făceau o călătorie în timp. Bravul nostru socialism degenerase crunt, vezi stabilimentele pentru copii cu handicap care au făcut ocolul lumii pe care a umplut-o de oroare.
      Vrem un drum al nostru departe de cizma rusească. E atât de greu de înțeles?
      În urma experiențelor avute românul a devenit rusofob. Nimic de mirare. Românul când zice rus scuipă în sân. Amintirile s-au imprimat în memoria colectivă și ne îndeamnă mereu să nu avem încredere. Și din păcate am avut dreptate.

      PS: sunt imună la zeflemea și ironii. Am luat postarea dvs foarte în serios. Poate prea serios, o astfel de amnezie e practic imposibilă.
      • Like 3
  • Dorin check icon
    Orice navă de război rusească e bună dar să fie pe fundul mării, cum cel mai bun rus e ăla Mort.Cu cât se cară mai mulți pe lumea cealaltă cu atât mai puțini rămân să atace România.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult