Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ne dorim statut, mașini scumpe, vacanțe în Seychelles, pentru că suntem în competiție cu alții. Totuși, organizațiile de tipul Wikipedia ne arată că lucrul în echipă este strategia câștigătoare

Wikipedia.

Foto veryan dale / Alamy / Alamy / Profimedia

În fiecare toamnă, păsările migratoare pleacă spre zone mai calde din Africa sau sudul Europei. În fiecare an ele străbat mii de kilometri, cele care traversează Marea Nordului sau Marea Mediterană fiind nevoite să parcurgă fără întrerupere 600-700 km, iar cele care traversează Golful Mexic, aproape 1000 kilometri. Un singur exemplar nu ar fi capabil de asemenea performanță, fiind doborât de epuizare înainte de a ajunge la destinație. Din acest motiv, păsările migratoare zboară în stoluri, fiind dispuse în formațiuni de forma literei “V”. Ce avantaje oferă acest model?

Fiecare pasăre zboară la mică distanță de colega din față, reducând forța de frecare a vântului

- Liderul formațiunii, care ia în piept toată forța vântului, este înlocuit periodic de către un alt membru atunci când obosește. Zborul în pluton îi permite să se odihnească și să-și refacă forțele.

- Zborul în formație „V” facilitează comunicarea și coordonarea întregului grup în mod efectiv. Fiecare pasăre se ia după pasărea din față, drept urmare există un singur canal de comunicare și coordonare.

Dacă o pasăre din formație obosește, cele din urmă o sprijină și pun presiune pentru a reintra în formație

Wikipedia este o enciclopedie cu un conținut gratuit, scrisă și menținută de o comunitate de voluntari. Inițial disponibilă doar în engleză, acum are versiuni în 325 de limbi, mai mult de 58 de milioane de articole, având 2 miliarde de vizitatori unici pe lună.

Wikipedia a avut o evoluție exponențială, numărul de articole explodând în fiecare an.

Acest lucru se datorează armatei de editori voluntari care publică articole zilnic pe platformă. Acest model simplu și efectiv de muncă în echipă a dus la apariția celei mai mari enciclopedii din lume. Deși nu este ferită de critici, mulți considerând că informațiile nu sunt întotdeauna corecte, Wikipedia reușește să aibă un conținut destul de exact. În 2005, revista „Nature” a comparat conținutul publicat în Wikipedia cu cel din „Encyclopaedia Britannica”, o lucrare elaborată de experți, iar concluzia a fost că „în medie, un articol din Wikipedia conține în jur de patru inexactități ; Britannica, aproximativ trei”.

Această performanță este datorată unei extraordinare munci în echipă, conținutul fiind revizuit și greșelile corectate de către editori voluntari.

Mai sus sunt prezentate două exemple de echipe excepționale care au reușit să realizeze lucruri inimaginabile pentru un singur individ. Care este secretul lor ?

Putem extrage mai multe idei din aceste exemple, însă mă voi opri doar la una: cele două echipe performează, deoarece în ambele modele nu există concurență între indivizi: păsările preiau rolul de lider cu rândul, obiectivul final fiind de a ajunge în siguranță în Africa, nu de a avea statut, iar editorii de pe Wikipedia nu intră în concurență unii cu alții, motivația fiind una intrinsecă, nu extrinsecă.

Societatea umană pune foarte mare accent pe individ și încurajează competiția încă din copilărie în detrimentul lucrului în echipă și al colaborării.

În școală suntem evaluați, notați, gradați, intrăm în concurență cu colegii, este stimulat și premiat spiritual competițional. Mai târziu, la locul de muncă, suntem evaluați anual sau mai des, comparați cu alții, încurajați să intrăm în competiție cu colegii, apărem la panoul de onoare ca angajatul anului, ni se dau medalii, măriri de salariu, pentru că da, am fost mai buni decât cei din jurul nostru.

În afară de asta, există un adevărat cult al personalității. Ne plac poveștile cu oameni de succes, îi admirăm pe Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates și mulți alții, însă mereu uităm că în jurul lor există o echipă și că ei fără echipă, oricât de multe calități ar avea, nu ar fi avut succes.

Ne dorim statut, mașini scumpe, vacanțe în Seychelles, parteneri tineri și frumoși doar pentru că suntem mereu în competiție cu alții și stima noastră de sine stă în dorința de a fi superiori altora.

Totuși, atât natura cât și organizațiile de tipul Wikipedia ne arată că lipsa competiției, colaborarea, lucrul în echipă este strategia câștigătoare atât pentru noi, cât și pentru organizația din care facem parte.

Și poate, dacă am cultiva aceste valori încă din școală, am avea și lideri mai responsabili cu orgolii mai mici și am putea realiza lucruri mai mari, atât pentru noi, cât și pentru umanitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    In general imi plac articolele Dvs., dar pe acesta nu l-am inteles. Nu am inteles de ce dorinta de a detine lucruri si munca in echipa sunt incompatibile?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult