Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ne dorim statut, mașini scumpe, vacanțe în Seychelles, pentru că suntem în competiție cu alții. Totuși, organizațiile de tipul Wikipedia ne arată că lucrul în echipă este strategia câștigătoare

Wikipedia.

Foto veryan dale / Alamy / Alamy / Profimedia

În fiecare toamnă, păsările migratoare pleacă spre zone mai calde din Africa sau sudul Europei. În fiecare an ele străbat mii de kilometri, cele care traversează Marea Nordului sau Marea Mediterană fiind nevoite să parcurgă fără întrerupere 600-700 km, iar cele care traversează Golful Mexic, aproape 1000 kilometri. Un singur exemplar nu ar fi capabil de asemenea performanță, fiind doborât de epuizare înainte de a ajunge la destinație. Din acest motiv, păsările migratoare zboară în stoluri, fiind dispuse în formațiuni de forma literei “V”. Ce avantaje oferă acest model?

Fiecare pasăre zboară la mică distanță de colega din față, reducând forța de frecare a vântului

- Liderul formațiunii, care ia în piept toată forța vântului, este înlocuit periodic de către un alt membru atunci când obosește. Zborul în pluton îi permite să se odihnească și să-și refacă forțele.

- Zborul în formație „V” facilitează comunicarea și coordonarea întregului grup în mod efectiv. Fiecare pasăre se ia după pasărea din față, drept urmare există un singur canal de comunicare și coordonare.

Dacă o pasăre din formație obosește, cele din urmă o sprijină și pun presiune pentru a reintra în formație

Wikipedia este o enciclopedie cu un conținut gratuit, scrisă și menținută de o comunitate de voluntari. Inițial disponibilă doar în engleză, acum are versiuni în 325 de limbi, mai mult de 58 de milioane de articole, având 2 miliarde de vizitatori unici pe lună.

Wikipedia a avut o evoluție exponențială, numărul de articole explodând în fiecare an.

Acest lucru se datorează armatei de editori voluntari care publică articole zilnic pe platformă. Acest model simplu și efectiv de muncă în echipă a dus la apariția celei mai mari enciclopedii din lume. Deși nu este ferită de critici, mulți considerând că informațiile nu sunt întotdeauna corecte, Wikipedia reușește să aibă un conținut destul de exact. În 2005, revista „Nature” a comparat conținutul publicat în Wikipedia cu cel din „Encyclopaedia Britannica”, o lucrare elaborată de experți, iar concluzia a fost că „în medie, un articol din Wikipedia conține în jur de patru inexactități ; Britannica, aproximativ trei”.

Această performanță este datorată unei extraordinare munci în echipă, conținutul fiind revizuit și greșelile corectate de către editori voluntari.

Mai sus sunt prezentate două exemple de echipe excepționale care au reușit să realizeze lucruri inimaginabile pentru un singur individ. Care este secretul lor ?

Putem extrage mai multe idei din aceste exemple, însă mă voi opri doar la una: cele două echipe performează, deoarece în ambele modele nu există concurență între indivizi: păsările preiau rolul de lider cu rândul, obiectivul final fiind de a ajunge în siguranță în Africa, nu de a avea statut, iar editorii de pe Wikipedia nu intră în concurență unii cu alții, motivația fiind una intrinsecă, nu extrinsecă.

Societatea umană pune foarte mare accent pe individ și încurajează competiția încă din copilărie în detrimentul lucrului în echipă și al colaborării.

În școală suntem evaluați, notați, gradați, intrăm în concurență cu colegii, este stimulat și premiat spiritual competițional. Mai târziu, la locul de muncă, suntem evaluați anual sau mai des, comparați cu alții, încurajați să intrăm în competiție cu colegii, apărem la panoul de onoare ca angajatul anului, ni se dau medalii, măriri de salariu, pentru că da, am fost mai buni decât cei din jurul nostru.

În afară de asta, există un adevărat cult al personalității. Ne plac poveștile cu oameni de succes, îi admirăm pe Steve Jobs, Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates și mulți alții, însă mereu uităm că în jurul lor există o echipă și că ei fără echipă, oricât de multe calități ar avea, nu ar fi avut succes.

Ne dorim statut, mașini scumpe, vacanțe în Seychelles, parteneri tineri și frumoși doar pentru că suntem mereu în competiție cu alții și stima noastră de sine stă în dorința de a fi superiori altora.

Totuși, atât natura cât și organizațiile de tipul Wikipedia ne arată că lipsa competiției, colaborarea, lucrul în echipă este strategia câștigătoare atât pentru noi, cât și pentru organizația din care facem parte.

Și poate, dacă am cultiva aceste valori încă din școală, am avea și lideri mai responsabili cu orgolii mai mici și am putea realiza lucruri mai mari, atât pentru noi, cât și pentru umanitate.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    In general imi plac articolele Dvs., dar pe acesta nu l-am inteles. Nu am inteles de ce dorinta de a detine lucruri si munca in echipa sunt incompatibile?!
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult