Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ne târâm prin școală ca să fugim din țară. Dacă v-aș scrie o scrisoare deschisă, domnule ministru al educației...

Târârea, potrivit noului manual de sport

Târârea, potrivit noului manual de sport (Foto: recorder.ro)

V-aș spune că, de când am copii, aștept de fiecare dată toamna cu o strângere de inimă. Pentru că toamna reîncepe școala, domnule ministru. Și toamna ne ia mereu prin surprindere. Fie ne plouă în școlile pe care dumneavoastră și cei de dinaintea dumneavoastră ați promis că le reparați peste vară, fie, în cazurile cele mai fericite, copiii noștri nu au cu ce să înceapă școala. Și mai mult decât oricând, toamna asta se arată una cu multe surprize școlare, nu vi se pare?

Ne-ați spus deja că nu vor fi gata toate manualele la început de an școlar. Nicio noutate aici. Că singurele manuale pe care elevii le vor primi când vor începe școala vor fi cele de sport, de Religie (pentru cultul romano-catolic) și de Limba Maternă Maghiară, acolo unde este cazul. Mi-ați spus că pentru restul manualelor va exista un... ghid. V-aș întreba, domnule Pop, dacă ghidul pe care-l vor folosi profesorii ca să le predea elevilor până sunt gata manualele, este nou sau refolosit. Știți, cum au fost manualele pe care le-au primit copiii mei anul trecut, cu rezolvări gata făcute, de genul cum se scrie corect: genunchi sau genunche?

Am încredere că odată și odată tot vor sosi manualele. Dar v-aș ruga să-mi spuneți, stimate domn, dacă anul acesta copiii mei le vor primi tot spre luna octombrie și dacă sunt șanse mai mari ca ele să fie suficiente pentru toți cei 30 de copii din clasă.

Manual de sport, domnule ministru? Pe când un test scris la această disciplină, dacă tot avem teoria gata ambalată și printată? 

V-aș ruga să-mi spuneți unde sunt sălile de sport în care ar trebui să ni se târască copiii, domnule ministru, conform noilor manuale?

Mi-ar plăcea să știu cine v-a obligat, domnule ministru, să faceți acest manual de sport, căci șeful dumneavoastră așa susține. După capul cui v-ați luat, că rău cap a mai avut? De ce avem nevoie de teorie, și nu de practică, în acest caz?

V-aș întreba dacă și anul acesta, la festivitatea de deschidere a anului școlar, o să stăm cuminți, copii, părinți și profesori deopotrivă, să ascultăm ce ne spun biserica, poliția și primăria, la un microfon la care nu se aude niciodată nimic. Mi-ar plăcea să nu râdeți de toată această situație, așa cum a râs șeful dumneavoastră când a aflat prima oară despre manualul de sport. Fiindcă mie îmi vine să plâng.

Aș fi curioasă și dacă știți cât cântărește ghiozdanul unui elev din ciclul gimnazial, domnule Pop. Cred însă că avem deja soluția în manualul cel nou de sport: copiii se vor târî până la școală și vom învăța împreună cum se face asta.

V-aș mai reaminti și că nouă români pleacă din țară în fiecare oră, dar poate și asta ar fi inutil, n-or pleca ei toți tocmai din cauza modului în care se face școală în România și cu siguranță nu din cauza manualelor de sport. Chiar așa, dumneavoastră de ce credeți că pleacă, domnule ministru?

Și poate v-aș mai spune ceva. Că anual, 4.500 de absolvenţi de liceu pleacă la studii în străinătate, iar statisticile spun că în prezent aproximativ 36.000 de români învață pe alte meleaguri. Să fie oare pentru că n-au avut până acum manual de sport? Aveți idee câți dintre ei se mai întorc în țară?

Aș adăuga, poate, că aproximativ 300.000 de copii din România, dintr-un total de patru milioane, nu merg la școală, domnule ministru. Sunt curioasă dacă știți și de ce. Conform unui studiu realizat de UNICEF România în mai 2017, jumătate din acești 300.000 de copii trăiesc la limită sau mor de foame, domnule Pop, credeți că mai mult sport făcut după manual i-ar ajuta? 150.000 de copii, o fi mult sau puțin?

Poate aș deschide și subiectul abandonului școlar de timpuriu, care a ajuns la o rată de 19% conform unor cifre vehiculate în mai anul curent, în același studiu despre care vă spuneam mai sus. Dar ar ajuta la ceva? Poate de drag vor rămâne de-acum în școală, să sperăm!, să învețe și ei după noile manuale de sport.

Sigur, aș mai putea să vă spun și că 42% din români sunt analfabeți funcțional sau că 10% dintre sarcinile înregistrate în România sunt prezente la adolescente, credeți oare că este vreo legătură între aceste două afirmații?

Și apoi, reîntorcându-mă la mărul discordiei, v-aș întreba, domnule ministru Pop, un manual de educație civică vom găsi vreodată pe băncile școlarilor din România? Dar unul de educație sexuală?

Aștept cu amărăciune și manualul de dirigenție, chiar dacă nu-i o materie per se, timp în care, spuneți-mi dumneavoastră cum, cum să nu-i îndrept eu pe copiii mei spre alte zări, din alte țări, fără manuale de sport inutile, dar care se mândresc cu alte statistici decât cele de mai sus? Cum?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt inca in stare de negare ca un asemenea manual exista...Si nu inteleg, pur si simplu, cand si cum va fi folosit - la orele de sport din ciclul primar, si asa prea putine, elevii vor citi un manual despre...tarare? Postura bipeda? Doamne apara si pazeste!

    As vedea utilitatea unei astfel de carti mai tarziu, in ciclul gimnazial, poate pentru notiuni elementare de fizioterapie, sau kinetoterapie, sau mecanica miscarii, de ce nu, niste notiuni primare despre nutritie(ce nu ne-au invatat la scoala la anatomie), dar si acela ar avea 20 de pagini, si ar fi mult mai util unui profesor decat unui elev...
    • Like 1
  • Un frumos rechizitoriu! As zice și foarte obiectiv și corect!
    Recunosc nu am citit manualul de sport》 scrie și de celălalt sport național (după tirire) prea cunoscuta oina!?

    Îmi pare rău să recunosc că despre tirire ,ca sport national,este obligatoriu..... sa înveți istoria unui guvern de tiritoare,fără ghilimele, de-a dreptul prosti ,dar mulți și hoți ,de-a dreptul toți!
    taticul dragnea,C.stefanescu cauciuc,prea electricul (sau electrocutat) nicolicea,mai marele HELL"S SON ,motociclist din tata în tata ,tariceanu.. cu toții fac partea din gasca TT (tudose-ziz terente).
    • Like 0
  • cmcmihai check icon
    Daca nu sunt manuale copiii sa nu vina la scoala in semn de protest civic. Dar trebuie toti romanii sa se uneasca si sa procedeze ca atare. Toti ca unul!
    • Like 0
  • Pai ministrul genunche nu face decat sa “cultive “ ceva ce la majoritatea populației ii place : țaratul și încovoiatul in fata clasei politice , fetelor religioase etc . Da când ai un popor care sta in casa și așteaptă de la moaște și la d-zeu sa-i rezolve problemele in loc sa iasă in strada sa ceara profesioniști in funcții de conducere și care nu înțeleg ca specimenele de ne conduc azi sunt plătiți de noi și nu invers , rezultatele sunt cele care se văd .
    • Like 3
  • Cum sa ne batem joc de "oamenii de rand" prin legi si directive haotice dar cu sens mafiot !
    • Like 1
  • Perfect de acord , dar atitudinea trebuie luata incepand de la sedintele cu parintii pana la inspectorate.Refuzarea categorica a manualului si solicitarea manualelor de baza, nu ghidul "X".
    Parca am fi in excursie cu ghid.Nici nu mai am cuvinte...
    • Like 1
  • Amărăciune cred că rămâne pe acolo o vreme, puteți aștepta mult și bine cu el.
    Nu prea are el soluții pentru genul ăsta de mennestrell, dar altfel e băiat bun.
    Stă cu tine până mori.
    • Like 1
  • check icon
    Fratilor!!!!
    Stie cineva cum ii cheamă pe cei care au scris sau copiat manualul asta de sport si pe domnul care a aprobat editarea si introducerea in scoli??? Vreau sa le fac statuie si cu putin efort sa o expunem la circ. Sau mai bine in puscarii. Cum poți sa-ti bați joc de educatia unei nații cu teme de acest gen ---- târârea Si cu posibilitati de perfecționare pentru viața de zi cu zi a copilului si probabil pe mai departe a adultului!!!!
    As putea face o intreaga teorie a necesitatii unui manual de educatie fizica, si nu sport, pentru gimnaziu, pentru profesorii care predau si nu pentru copii, dar nu cred ca e locul adecvat.
    In rest, târâre usoara fratilor!!!
    • Like 0
  • Manual de educatie/cultura civica exista, dar nimeni nu-l prea citeste.
    Educatia e cea mai buna investitie pe care o poate face un stat, poate lucrul esential pentru a scoate o tara din mocirla subdezvoltarii.
    • Like 0
  • Pentru alte pareri privind scoala vezi si: http://magazin.anacronic.ro/produs/cum-suntem-imbecilizati-curriculumul-ascuns-al-invatamantului-obligatoriu-precomanda/
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult