Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nebunia modificării legii pensiilor. Statistic, dacă va crește vârsta de pensionare la 69 de ani, un om care a muncit toată viața va primi o pensie doar 4 ani

pensionar - pensie - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Reforma pensiilor așa cum a apărut în presă e un dezastru. Creșterea vârstei de pensionare pentru bărbați la 68-69 de ani, creșterea stagiului minim de cotizare, eliminarea pensionării anticipate. În ceea ce privește pensiile speciale nu s-a făcut nimic, se găsesc permanent scuze și motive. Până la urmă ar trebui întrebat poporul dacă este de acord cu toate aceste derogări abuzive de la o lege unitară a pensiilor. Să se facă un referendum și să se transpună imediat în practică de absolut toate organele statului. Am senzația că anumite instituții lucrează numai în interesul unor grupuri de interese, fără să țină cont deloc de restul populației. Dacă nu sunt în stare să înțeleagă asta, să fie desființate acele instituții. Să se scrie în Constituție că nu se dau niciun fel de derogări de la legea pensiei pentru niciun fel de categorie socială.  

Speranța de viață în România este de 75 de ani la femei, 73 de ani la bărbați. Dacă se mărește vârsta de pensionare la 69 de ani înseamnă că un om care a muncit toată viața lui primește o pensie timp de 4 ani, statistic vorbind. O generație întreagă e pusă să plătească jaful din banul public produs de guvernările care au mărit pensiile și salariile fără nicio noimă. Să nu uităm că părinții și bunicii noștri au ieșit la 55/60 de ani la pensie, acum au 70-80 de ani. Păi unde este echitatea și solidaritatea între generații? Toate studiile făcute arată că după vârsta de 50 de ani astăzi este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă. Înseamnă că toți cei care rămân pe drumuri după acestă vârstă nu mai au niciun mijloc de trai, până la o pensionare ipotetică mai au aproape 20 de ani și nu există niciun venit. Sărăcie, foame și moarte, cam asta se prevede în noile modificări ale legii pensiilor.

Ca și cum nu era suficient, a venit și pandemia de coronavirus. Foarte multe firme s-au închis, cele care au mai rămas au diminuat drastic salariile angajaților, iar revenirea la „normal” e foarte departe. În timpul ăsta, bugetarii și pensionarii și-au încasat veniturile integral. Guvernanții nu au făcut nici cel mai mic gest nici să corecteze greșelile anterioare și nici să ajute sectorul privat copleșit de criză. Toată povara a fost pusă în spatele angajaților din domeniul privat. Din ceea ce se vede în piață, sectorul nu mai poate, e la limita existenței, lucrează cu motoarele turate la maximum și tot nu face față.

Pentru generația copiilor noștri situația este și mai gravă, ei nu au posibilitatea să se angajeze, pentru că nu există locuri de muncă, atunci când găsesc ceva sunt plătiți mizerabil, salariul minim pe economie care a devenit un fel de salariu unic. Cum pot ei să-și întemeieze o familie, să se încumete la a-și lua responsabilitatea unor copii, când în fața lor se întinde un deșert? Nu e de mirare că foarte mulți pleacă din țară, până la urmă e cea mai bună decizie în condițiile date.

Noi o să rămânem în țară să plătim pensii și salariile bugetarilor până când ne vom săvârși din viața asta muncind stahanovist. Nici nu o să mai fie cine să ne îngroape.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dar ce cred este că presa ar trebui sa se implice mult mai mult cu scrisori trimise direct factorilor de decizie, ieșiri în public cu argumente pro și contra etc,, un articol așa elegant și doar "observator" nu cred că îi atinge. Statul român trebuie sa se organizeze singur spre interesul "copilului" său, fără acceptarea de presiuni și conditionari exterioare. Cu măsuri gândite spre atragerea oamenilor de a nu mai pleca se pot susține angajamentele pe termen lung. Daca ar ști oamenii cat rău le face din punct de vedere energetic, religios plecarea într-o țară străină nu ar mai pleca daca nu simt chemarea, nu ascultă vocea universului și pleacă în situații de disperare de moment în loc să rabde și să se replieze ulterior. Dar dacă nu integram componenta religioasă in interiorul nostru cu toții și factorii de decizie și noi toți ajungem la presiuni uriașe asupra oamenilor și viața din ce in ce mai grea. Noroc că există alegerile....
  • Like 1
 • Nu mi-a venit sa cred când am auzit de acest 50 de ani. Cine a citit știe în biblie este trecuta vârstă de 50 de ani vârstă până la care ești apt de "lupta" deci asta ar trebui sa fie vârstă de pensionare. In acest fel tinerii și-ar găsi de munca și nu ar mai plexa și ar putea susține sistemul de pensii. Dar într-adevăr ni se pune ca nota de plata tot noua greselile trecutului.
  • Like 0
 • Am citit comentariul doamnei Hariton care beneficiază cu mare probabilitate deja de o pensioară. Domniei sale i se pare normală si sănătoasă o astfel de decizie si ne invită să ne uităm în țările vestice, la vârsta acelora de pensionare dar nu face deloc aluzie la cuantumul pensiei si nici la salariile celor din Europa. Cealaltă parte de Europă...
  Doamna Hariton, dar intrebati-ma si pe mine ce cred despre munca încă 14 ani. Am 56 de ani și fac munca de teren pentru o multinațională. Puhoi de documente, hârtii, bani, sa nu uiti sa faci aia, sa n-o uiti pe cealaltă... Mă zboară tir-urile pe șosele înguste ale patriei si multumesc în fiecare zi lui Dumnezeu ca nu m-a omorăt niciunul, nici azi... Cu o mână pe volan, cu cealaltă pe pix, cu căștile în urechi și ochii pe hârtii, Cam asa e viața mea doamnă la 56. Mă vedeți si la 70 tot asa? Sunt eu bunica atomică?
  Dacă azi mai pot sa nu uit cate am de făcut, ma tem ca in viitor va trebui să nu uit un lucru în detrimentul drumului spre casă. Mi-am crescut copiii greu, cu lipsuri, în parte în timpul comunismului si apoi in democratie. Nu vreau doamnă sa ies la pensie la 70 de ani in speranta ca va creste media de viata in Romania! Vreau doamnă sa beneficiez de munca mea de-o viață cat nu sunt în scaun cu rotile, aceea nu e viața!
  Am dat societății doi bărbați destoinici, nu doi infractori, am făcut bine multor persoane si inca mai fac. Cat ma mai pedepsiti doamnă sa raman hiperactiva? Pentru ca jobul meu e pentru hiperactivi doamnă!!!
  Vreau la pensie, sa stau cu fundul la tzunami la o varsta decentă, doamnă!
  • Like 0
 • Cand s-a introdus prima data sistemul de pensii în secolul XIX (era în Germania) oamenii primeau pensie - statistic vorbind - 2 sau 3 ani, ptr ca atâta era speranță de viață atunci.

  Mult mai corect ar fi ca generațiile care vin sa fie responsabilizate & educate financiar și sa li se dea posibilitatea sa isi vireze contribuția la pensie într-un fond similar lui 401k din State. Nicio alta soluție nu este sustenabila, indiferent ce guvern vine, când numărul de contribuabili scade iar cel al beneficiarilor creste.
  • Like 1
 • Înainte de a vă dezlănțui într-o serie de argumente care nu vad decât un singur aspect al problemei, ați face bine să vă informați care sunt vârstele de pensionare în alte state.
  În ceea ce privește speranța de viață trendul este crescător. O lege a pensiilor nu se scrie doar pentru azi.
  Dar de raportul supraunitar între pensionari și angajați ce spuneți?
  Sunt câteva chestiuni care fac răspunsul puțin mai complicat decât cel pe care îl susțineți cu atâta siguranță.
  Da, cheia unui sistem de pensii sănătos este dezvoltarea economică și eliminarea unui sistem de "pensii speciale" aberant; reducerea vârstei de pensionare nu rezolvă însă o problemă cu care se confruntă toate statele. (Asta desigur dacă nu suntem din nou adepții "soluției originale".)
  • Like 1
 • Cpr Gec Cpr Gec check icon
  Fantastic , si articolul, si unele comentarii de aici. Se vede ca s-a pus , din nou, in miscare, propaganda pisaloaga. Cand se vrea obtinerea unui lucru, incepe presa, cu anumiti , asa zisi jurnalisti , cu asa zise articole si piseaza pe o tema anume, cum este acum legea pensiilor. Asa cum , atunci cand au vrut schimbarea PSD -ului, au pisat pe tema asta, asa fac si acum , pt ca vor , evident pentru interesele lor, sa pisese pensiile, si totodata sa invrajbeasca toate categoriile sociale, seamnand ura intre oameni, asa am ajuns sa ne omoram prin mall-uri , petreceri, dicoteci, din ura. Va dati cu parerea, cei care o fac, fara a avea minim de expertiza in domeniu, dar stiti voi sigur, inaintati cifre, spuneti voi cum e bine, cum trebuie sa fie, ce trebuie sa preavda Constitutia, etc. Foarte frumos, dar ce trebuie voi sa faceti in societate ca individ , stiti? Ce trebuie sa faceti voi la locul de munca pe care-l aveti, stiti? Ahhh, nu aveti loc de munca, dar vreti pensie. Aha. Sa se ia de la aia care au mult si sa dea la cei care au putin, pentru ca asa trebuie, stiti voi mai bine. Foarte frumos. Hai sa analizam putin. Varsta medie de viata este 75??? De unde o scoateti? Pai daca vorbim de statistici, hai sa cotraargumentez, speranta medie de viata a politistilor este de 60 de ani. Statistic, asa cum spune autoarea. Deci , dupa criteriul asta ar trebui scosi la pensie la 50 sa zicem, ca sa nu se bucure de pensie doar " 4 ani". Ups, uite ca legea lor cam asa prevede, 50 de ani. Si sa nu incepeti cu aia , ca ies la 40 de ani la pensie, pentru ca nu sunteti documentati. Adevarul este ca sunt probleme in sistemul de pensii, dar rezolvarea nu este cea pe care urlati in disperare . Problema este mult mai delicata si mult mai ampla, nu este asa de simplu, asa cum explica distinsa domnisoara in asa zisul articol. Tot aud asta cu 40 de ani de munca, 39 de ani de munca, etc. Eu zic sa nu mai luam de bun tot ce se spune, aceasta propaganda ieftina, din astia 30-40 de ani, ce a muncit omul, ce meserie a avut, ce studii a avut si mai important, ce salariu a avut, raspundeti-va la aceste intrebari , apoi va plangeti de pensiile mici dupa 40 de ani de munca.
  Nu o-ti vrea acum , ca unul care a scrijelit bancile prin scoala si a muncit, apoi, o viata intreaga muncitor necalificat, sa aibe aceeasi pensie cu unul care a lins cartile si a studiat , poate toata viata lui. Si e doar un exemplu. Sunt multe aspecte pe care aceasta propaganda jurnalistica, nu le scoate in evidenta, tocmai pentru a manipula si a ne invrajbi pe unii impotriva celorlalti. Peentru cei care nu inteleg esenta postarii, nici sa nu incerce...
  • Like 0
 • Conform datelor cea mai mică pensie este 100 de lei cea mai mare 79000…Intelligence-ul DSS a făcut posibil acest raport dureros de ireal!
  După ”89, încet dar sigur (pas cu pas cum ar zice un contemporan) timp de 30 de ani cercul a fost închis! Au acționat organizat având la dispoziție întreg STATUL iar resursele lui (umane și financiare) pe post de accesorii…Au aruncat în derizoriu partidele istorice și liber la cumpărat/construit o clasă politică docilă, dezgustătoare și toxică! Un plan grețos la care au participat voios toți președinții și „liderii” partidelor cu scopul și interesul obținerii unor privilegii nu de bunăstarea sau administrația statului…
  Azi„specialii”, au legi indestructibile și securizate privilegii inimaginabile!
  Game Over Romania!
  „Am senzația că anumite instituții lucrează numai în interesul unor grupuri de interese, fără să țină cont deloc de restul populației. Dacă nu sunt în stare să înțeleagă asta, să fie desființate acele instituții.”-
  1. Nu este o senzație.
  2.Imposibil
  • Like 5
  • @ Constantinoaia Sorin
   Dan check icon
   Felicit ,,autorul articolului foarte important care priveste viata si nivelul de trai al romanilor,
   --Dar , ar fi fost ,mai bine daca se facea o referire , o aportare--comparatie , cum este pe ,,la alte case,, respectiv la alte tari din Europa ,
   -- Ve-ti avea ,surpriza sa vedeti ,ca ,, anomalia pensiilor nesimtite ,, nu este in toata Lumea ,asa cum este ,,facuta de psd-istii , de catre ei si pentru ei ,CCR ,in mod special , In campania electorala ,era un ,,subiect la ordinea Zilei , la ralitatea ,,, mister rares bogdan , striga in fiecare seara,, ca ,,etc,,etc,
   --- Acum ,liniste si pace ! De ce ?
   -- Tot ,ei spun ca , ar fi facut ,demersurile necesare in acest sens ,dar ,CCR==psd,, s-au opus categoric, precum ca este Un drept castigat , Dar Domnul Augustin Zagrean , specialist in legile Justitiei , sustIne contrariul , ca NU scrie in Constitutie asa ceva ,
   -- Deci cu late cuvinte ,ar fi liber la anularea ,acestor nedreptati si sa se faca ,asa cum bine sustine si Domnul CT Popescu ca;;
   ---Un batran egal un batran ,,eventual as fi de acord cu ,o mica diferenta la cei ,,speciali ,dar NU NICI INTR-UN CAZ ,O DIFERENTA DE 20 DE ORI ,FATA DE MEDIA UNEI PENSII ,,
   -- S-a facut publice , cifrele ca , 40 % din totalul fondului de pensii ,, ar fi consumat de ,,cei nesimtiti,sau speciali !!! Dar ,ce au facut ei , asa de special ,ptr popor ,,? Eu spun ca;;
   --Nimic deosebit ,si ar trebui de urgenta , trecut la referendum ,,ca sa se faca ,Dreptate si liniste,
   --SUBIECTUL PENSIILOR SI AL CELOR NESIMTITE ESTE UN SUBIECT FOARTE SENSIBIL SI FOARTE IMPORTANT ,
   • Like 1
  • @ Constantinoaia Sorin
   topala check icon
   Legile specialilor sunt protejate tot de speciali CCR-ul.
   Dupa 30 de ani de votat cu PNTcd,PNL,USR si PNL,am ajuns la concluzia ca am fost mintit si toate partidele au fost conduse de servicii
   Peste 3 ani,in 2024,iarasi o sa castige PSD-ul cu 50%, pt ca iarasi PNL-ul a fortat si a intrat la guvernare cu un guvern minoritar condus de PSD din opozitie,nu era mai bine daca Johannis nu o demitea pe Kovesi,era demis,pt 30 de zile,Dragnea era pe cai mari,iar la alegeri PSD-ul facea 12 %,asa PSd-ul s-a fofilat in opozitia si conducea guvernul lui Orban.
   USR-ul ca si PDL-ul a distrus speranta de schimbare,speranta ca ne vom rupe de trecut,de securisti,de oportunisti.Acuma usr-ul arunca vina pe PNL ca nu vrea sa faca reforme,cum facea Petrow si lovea in PNTCD
   • Like 0
 • In perioada neagra de totaritalism, neagra pentru tineri dar oarecum roz pentru pensionari, acestia din urma, iesiau la pensie cu un cuantum de 70-80% ,din veniturile castigate in ultimii ani, la varsta de 62 pentru barbati, ( si ma refer la sexul masculin) si respectiv 60 ani pentru femei (doamne sau domnisoare)

  Exista si optiunea de a se retrage din activitate de doi ani plus reduceri pentru femeile care au nascut mai mult de trei copii fara penalizare (se realiza in acest fel stabilitatea unei demografii normale).

  In acest fel, se obtineau locuri de munca pentru tinerii care inlocuiau forta de munca a celor cu randament mai scazut, implicit contribuind la creiarea fondurilor necesare pentru plata pensiilor.

  Cum veniturile celor care incepeau activitatea (legea 57 cu privire la salarizare) erau mici, cei care obtineau venituri din plata contributiilor platite de tineri, pensionarii, reusiau sa sustina intr-o oarecare masura nevoile tinerilor.
  Si reuseau sa faca acest lucru prin reducerea cheltuililor (mai reuseau sa mearga pe picioarele lor la piata, sa se targuiasca, pantofii si imbracamintea tineau mai mult etc. etc.)

  De pensii speciale nici nu se vorbea, aceiasi Lege 57 stipula ca salariul maxim nu putea fi mai mare de 7 ori fata de salariul minim.

  Cele succint scrise, nu sunt emanatii ale vreunei nostaligii a trecutului, ci mai degraba reflexii si peocupari pentru copiii copilor nostri ( se vehiculeaza cate odata ideia ca nu va mai fi nevoie sa muncim pentru ca robotii vor face acest lucru – pana acum nu am auzit de vreo lege care sa oblige robotii sa plateasca CAS –

  CONCLUZIA : Consider ca este injust ca dupa 35 sau mai multi de ani de plata contributiilor sa beneficiezi numai de 4-5 ani de o pensie care oricum o cheltuiesti petru medicamente (si acestea din import)

  ec. R. Fifea
  • Like 1
 • catalin check icon
  Sunt tata a doi copii, de 13 respectiv 15 ani,cu parere de rau o spun ca viitorul lor nu va fi in Romania. Am parinti de 60si 68 de ani ,ambii sunt pensionati pe caz de bola de peste 5 ani si ipocriti asti cred ca putem muncii pana la 70 de ani! Daca as avea o slujba de puturos sa stau in scaun toata ziua sau mai rau sa nu trec pe la munca cu zilele,probabil as putea muncii pana la 80 de ani . PS Politisti,militari cei cu pensii speciale cu ramane cu ei ?
  • Like 2
  • @ catalin
   varsta de pensionare va creste peste tot în Europa, fără excepție, ptr ca peste tot scade populația activa și creste numărul pensionarilor. Chiar și în Germania. Nu a inventat nimeni un perpetuum mobile financiar.... încă :)
   • Like 2
  • @ catalin
   Varsta de pensionare deja a crescut la 67 de ani in multe tari din europa, iar unele cer stagiu de cotizare de 40 ani pt o pensie completa, 35 ani pt militari, si pensia e legata de ultimul salariu la un 60-70% asa ca solutia e sa isi contribuie la pensiile private de la primele salarii si asta din anii de facultate.
   Sa nu uitam de preturile locuintelor mari si ca in unele tari nordice au ajuns ipotecile pe durata de 40 ani? colegii mei (din strainatate) ce si-au luat locuinta de tineri au lucrat primii ani dupa facultate cate 2 schimburi, unul din ei lucreaza de la 14 ani (vacantele), celalalt a primit cadou de la bunici cate 10 mii euro ca banii de avans de casa cand bunicii au iesit la pensie si si-au vandut casa/aprt si mutat intr-o garsoniera sau la azil pentru ca doar din pensie nu isi mai permiteau locuintza asa mare.
   Multi romani vin prin occident si locuiesc cate 3-4 intr-un aprt pt a)-si permite bani de avans de locuinta in Romania, ca aici prin occident nu sunt cainii cu colaci in coada si greu e peste tot pt cei fara educatie financiara de la parinti si care asteapta totul de la stat dar...nu, statul nu face totul pt noi, singuri ni le facem iar disciplina economisirii pentru pensie se invata de la parinti.
   • Like 1
 • De acord daca se pensioneze la aceeasi varsta toata lumea, indiferent de meserie. :) Nu ca unii bugetari se pensioneaza de la 40 de ani, si apoi mai si muncesc, iau si pensie si salariu . Sa fie legea valabila pentru toti . Toti se pensioneaza la aceeasi varsta, excluzand probleme de sanatate. Esti inapt de munca, iei pensie de boala si atat. Restul lucreaza pana la varsta de pensionare, sa nu mai fie discrimanare, adica si politisti, si SRI si toti jandarmi etc , la 40 ani cand ar fi intrat la pensie, si stateau bine mersi, sa gaseasca un alt job, cum fac si oamenii "normali" care se vor chinui si vor munci pana vor muri..ca sa traiasca bine mersi aia de se pensioneaza la 40 ani .
  • Like 3


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult
text: Nucu Morar / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon