Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Liviu Dragnea forțează ordonanța privind amnistia și grațierea. Tudorel Toader: „La Ministerul Justiției nu a existat și nu există o astfel de ordonanță”

Liviu Dragnea - Călin Popescu Tăriceanu

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

UPDATE: Ministrul Justiției Tudorel Toader pune frână dorinței lui Liviu Dragnea de a promova ordonanța privind amnistia și grațierea. La capătul unei discuții intense purtate la Parlament cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Tudorel Toader a subliniat că „nu e în sarcina sa” această ordonanță, ci în cea a Parlamentului.

„Am vorbit doar despre legile Justiției”, a spus la ieșirea de la întâlnire Tudorel Toader. El a spus că sunt 7 modificări care vor fi operate.

„- Veți da o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere?” a fost întrebat Tudorel Toader, la finalul întâlnirii.

„- Ăsta e un alt subiect”, a răspuns Tudorel Toader.

„La Ministerul Justiției n-a existat și nu există un proiect de ordonanță privind amnistia”, a subliniat ministrul Justiției.

Despre revizuirea hotărârilor date în baza protocoalelor, ministrul Justiției a spus: „Astăzi, Guvernul nu poate da o ordonanță pentru că s-ar substitui legiuitorului (Parlamentului, n.n.) în opera de legiferare”.

(Se impune un act normativ privind gratierea si amnistia?) „Un act normativ are în el două componente: o componentă de oportunitate și una de constituționalitate. Nu e în sarcina mea să decid nici oportunitatea, nici constituționalitatea.”

(Dl Frans Timmermans spunea că ne îndreptăm în direcția greșită. Cum vedeți această poziție?) „Spunea că e îngrijorat de riscul să mergem , să ne întoarcem intr-o directie greșită. Și mai spunea că ar fi păcat pe ultima sută de metri să ne întoarcem, dar nu că ne-am întors.”

„Sunt suficienți de rea credință care denigrează țara si poporul român. Denigrează țara cu rea credință, indiferent ce s-ar face” 

Tudorel Toader, la ieșirea din întâlnirea cu liderii Coaliției

Știrea inițială

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Tudorel Toader vor discuta astăzi cu privire la o Ordonanță de Urgență privind amnistia, potrivit informațiilor Digi24.

O întâlnire a avut deja loc între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, urmând să mai existe încă una la care să participe și Tudorel Toader, anunță postul de televiziune.

Miercuri seara a avut o întâlnire și între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

Sursele Digi24 spun că în prezent se fac presiuni asupra ministrului justiției pentru o astfel de ordonanță de urgență care să refere la protocoale. Forma trebuie să apară cât mai repede din partea acestuia. La începutul lunii august, Tudorel Toader spunea că imediat ce se încheie concediile va propune o formă a unei OUG prin care persoanele care consideră că au fost condamnate pe baza unor interceptări obținute pe baza protocoalelor încheiate cu SRI să poată cere revizuirea sentinței.

Ministrul Justiţiei a anunţat joi dimineață că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei este gata şi va fi trimis astăzi la CSM, însă nu a menționat dacă printre propuneri se află și o eventuală amnistie. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Amnistie fiscală, amnistie pârnaială...treaba-i bună.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult