Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nerușinarea brazdei noastre

Maia Sandu - Getty

Foto: Getty Images

De când s-a anunțat că Republica Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, conturile din rețelele de socializare ale politicienilor români s-au umplut de poze ale deținătorilor lor cu președinta Moldovei, doamna Maia Sandu. Politicieni sau foști politicieni din toate partidele. Ce vor să zică domniile lor afișâdu-se în poză cu doamna Maia Sandu e la mintea cocoșului: mai întâi pozează în frații mai mari, pasămite, oameni care au pus într-un fel sau altul umărul la succesul nesperat al fraților mai mici și apoi că a poza cu doamna Maia Sandu te saltă în ierarhiile morale ale propriului electorat.

Să spunem din capul locului că un minimal bun-simț ar fi trebuit să le dicteze aleșilor noștri să se mulțumească cu poze în care doamna Maia Sandu apare singură. Pentru că succesul este al ei, efortul este al ei, strategia este a ei, cumpătarea este a ei, inteligența politică este a ei, educația este a ei, cinstea este a ei, viziunea este a ei, recunoașterea tuturor acestor calități de către țările importante din UE este pentru ea. Și pentru poporul cu adevărat uimitor care a votat-o.

Dacă aș fi politician în România, nu aș îndrăzni să postez nici măcar o poză cu ea singură de rușinea de mine însumi. Mi-aș aduce aminte că, membru al instituțiilor unei țări acceptate în Uniunea Europeană de cincisprezece ani, mă dau cu mir să nu mă ia DNA, blochez sistematic anchetele de mare corupție, îmi alung procurorii specializați pe așa ceva, deși sunt aplaudați de toată lumea civilizată, moșmondesc fără speranță să fac câteva autostrăzi atât de necesare și în lipsa cărora mor mii de oameni nevinovați, nu sunt în stare să mă folosesc de sumele colosale pe care ni le pune la dispoziție, în schimbul unor proiecte coerente și cinstite, UE, umblu cu limba scoasă după bacșișuri, prime, funcțiole inventate, dar grase bănește, sinecuri etc, nu sunt în stare să colectez veniturile datorate, dar inventez noi și noi taxe, sunt clement cu marii bandiți și cerber cu găinarii, slugă la stăpân, pacoste pentru smerit, sunt agramat, incult și cu creierii în ceață, siluiesc sub sloganuri gongorice educația națională cu nimicul din inima mea, plagiez, copiez, mă fac doctor pe furăciune și beneficiez nu numai de sporuri la salariu, dar mai ales de funcții care cresc din slavă în slavă, nimicesc orice inițiativă inteligentă din jurul meu, sunt narcisist, orgolios și mă cațăr peste capetele și cu ideile altora, sunt universitar în fund de bârgaie și mă oțărăsc la unii, naivi, care vin cu diplome la școli grele din Apus, îi dosădesc, îi pun la colț și îi las să putrezească prin vreo margine, prădez spitalele cu gașca mea de prieteni cu bisturie selecte, falimentez clinici de stat, sunt rapace și în general mă însoțesc de nulități, am o predilecție maladivă pentru subordonații mai proști decât mine, ard în secret jertfe pe capiștea contraselecției, sunt cinic și zâmbesc sibilinic, joc în genere la două capete, mă înjosesc la amantele ștabilor, rad păduri, otrăvesc râuri, ard cauciucuri, fac zob patrimoniul și pe cei care-l apără de bine de rău, pun pumnul în gură presei, umilesc cu slugile din dotare libertatea de exprimare, sunt isteric, gură goală, hahaleră în cel mai înalt grad, fac cazarmă din țară, tac chitic sau abia șoptesc pe la colțuri, când securitatea vrea să fie iar ce-a fost și mai mult decât atât.

Ce legătură găsiți între unii ca ai noștri și doamna Maia Sandu? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine zis. Stati sa vedeti, in urmatoarea campane electorala, cum vor scoate capetele, cu obraznicie si pretentii, toti devalizatorii tarii, toti nastase, voiculescu, ponta, dragnea, dancila, firea si cum imbecilii, cu drept de vot ii vor vota orbeste. Cum vor tabara ca hienele pe basescu, kovesi, nicusor dan, pe toti cei ce au incercat sa curete societatea de lepre. Mi-e scarba de tara si poporul asta pomanagiu si hot. Nu ca as acorda sanse rep. moldova. Acolo sunt si rusofonii, alta ciuma bubonica retardata.
  • Like 0
 • Doamna Maia Sandu este omul perfect al societatii romanesti de dincolo de Prut.Pentru ca are educatie din vest stie , constientizeaza ca teritoriului din stinga Prutului ii sunt imperios necesare reforme radicale . Pe de alta parte. doamna Maia Sandu este evaziva atunci cind deschide problema unificarii celor doua maluri ale Prutului .Asta pentru ca intelege delicatetea problemei ( nu toata lumea de acolo este de acord cu unirea) Dar cred ca intelege perfect ca ,,statul Republica Moldova este un stat esuat.
  • Like 0
 • Poporul, Maia Sandu, România/ Partidul, Maia Sandu, România.....
  • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   ... ca nuca-n perete !...
   • Like 1
 • Maia Sandu - Bre! Maia Sandu are toată lumea în stradă! Știm, Putin e vinovat, că războaiele se câștigă nu numai cu arme, nu-i așa? Bre, Fane Colceriu, treaba ta cum te inspiră pe tine fotografia Maiei Sandu, nu îți cere nimeni intimități. Dacă merge mai bine să nu o împarți cu politicienii noștri, OK. Soluția e să o tai cu o foarfecă pe Maia Sandu, o decupezi frumos și... te-ai rezolvat!
  • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   Filbert check icon
   Daca nu stalputin e vinovat, atunci e nevinovat. Vinovati sint Zelenski si Ucraina ca exista.
   Nu stiu ce treaba are dl. Colceriu cu poza Maiei, nu stiu nici ce poze ai tu pe peretii subsolului, doar pe vladimir vladimirovici sau si pe iosif visarionovici, vladimir ilici, adolf, pol pot si altii ca ei?!
   • Like 1
 • Foarte exactă caracterizare a politicianului românaș, felicitări! Din păcate nu este cazul DOAR al politicianului, ci chiar al nației noastre, în general, căci, statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături! Realitatea o dovedește cu vârf și îndesat!
  • Like 2
 • dan check icon
  Wow , s-a starnit furia in comentarii impotriva doamnei Maia Sandu.
  Patriotismul de parada si fudulia sunt pe cai mari , cam la fel cand se fac comparatii cu doamna Kovesi.
  Noua ne plac romanii adevarati ca Nastase , Basescu , Iliescu , Simion , Tarziu , Sosoaca , astia da romani , avem cu ce sa ne mandrim , ce conteaza ca nu au studiile doamnei Maia , ei se bat cu UE , scot limba la NATO sunt patrioti , asta conteaza.
  • Like 8
  • @ dan
   Doamna Kovesi a facut politie politica . Dovada : ce a facut ca mare grangur european ?
   • Like 0
  • @ Aurelian Licheardopol
   dan check icon
   Saracul de tine , daca asta e dovada habar nu ai de politie politica , misto antena 3 e mai buna decat samponul te spala si pe dinauntru.
   • Like 4
  • @ Aurelian Licheardopol
   ce a facut? de ce ne intrebi pe noi? citeste ce scrie Spiegel
   https://www.spiegel.de/international/europe/europe-s-top-prosecutor-brings-in-more-money-than-she-spends-a-ce2edb60-53a7-42ce-9b13-5dc78ec6aa76
   • Like 4
  • @ Sever Lupu
   Va rog . Explicati mi si mie de ce Ponta a a vut jdemii de dosare inainte de de demisie si nici unul dupa
   • Like 0
  • @ dan
   Explicati mi msi mie : de ce Ponta a avut jdemii de dosare ininte de demisie si nici unul dupa !
   • Like 0
  • @ Sever Lupu
   Păi el citește doar Pravda...
   • Like 0
  • @ dan
   Patrihoti nu patrioti.
   • Like 0
 • Vai, ce articol 'romanesc'. Nu esti roman adevarat daca nu arunci un pic de rahat pe ceva ce este romanesc. Ceea ce este la altii este bun, ceea ce este la noi, pute.

  Nu sunt fan al politicienilor in general. Nu al contemporanilor. Dar nu cred ca problemele politicienilor contemporani se manifesta doar in Romania, cred ca este vorba despre o incalcare a contractului cu societatea, care se observa in multe alte tari, multe dintre ele cu tranditii democratice si economii mult mai dezvoltate decat Romania.

  S-au fotografiat politicienii romani cu Maia Sandu? Si ce trebuiau sa faca? Sa arunce cu oua? Sa isi dea 2 palme cum sugereaza autorul? De ce? Maia Sandu si doar ea a realizat totul? Eu nu prea cred.

  Maia Sandu este rezultatul unui proces, proces la care a contribuit din plin Romania, asta fiind o linie la care s-ar raliat toti politicienii, indiferent de culoare politica. Republica Moldova s-a bucurat de sprijinul neconditionat al Romaniei la nivel diplomatic si un sprijin, cat s-a putut, la nivel economic. Ca fapt divers, RM a semnat tratatul de asociere la UE in 2014, cu mult inainte ca Maia Sandu sa devina presedinte.

  Multi, foarte multi cetateni moldoveni au obtinut pasapoarte romanesti. Cu ajutorul lor au putut calatori liber in tot ce inseamna Europa si mult mai usor decat ar fi facut-o cu pasaport moldovenesc, in multe alte state. Oamenii astia au vazut cu ochii lor cum se traieste in alte parti si au povestit si acasa. Oare asta nu a contribuit la dezvoltarea sentimentului pro-european in RM dupa zeci de ani de propaganda sovietica? Si, intreb din nou retoric, Romania nu a avut nici un rol? Asa, buna, rea cum e ea.

  Maia Sandu este produsul a ani si ani de schimbare a mentalitatilor. La care Romania a contribuit. In acelasi timp, Maia Sandu este la inceput de drum si trebuie sa demonstreze. Multi au fost perceputi ca salvatori calare pe un cal alb si care pana la urma s-au dovedit a nu fi tocmai asa.

  Daca Maia Sandu este cea care a realizat "totul", pai atunci inseamna ca la noi Ion Iliescu a realizat "totul". Romania a semnat tratatul de liber schimb cu UE in 1993 si a depus cererea de aderare in 1995, ambele evenimente petrecandu-se in timpul mandatelor lui Ion Iliescu. Negocierile propriu-zise de aderare au inceput in decembrie 1999. Mai tineti minte ce s-a intamplat in 1999? NATO bombardeaza Iugoslavia, iar avioanele lor folosesc spatiul aerian al Romaniei dupa ce in aprilie Parlamentul Romaniei autorizase asta. Romania a avut "noroc" cu conflictul din Iugoslavia, asa cum si RM are acelasi "noroc" cu invazia din Ucraina. Trist, dar cam asta sugereaza faptele.

  RM ar fi pana la urma la UE, dar procesul ar fi durat. A fost un proces lung iar Romania a fost acolo, cu multa rabdare. Si o va face in continuare, indiferent cine va fi la putere. De aceea, macar pe speta asta, hai sa fim mai indulgenti cu politicienii. Sunt multe alte aspecte in care merita criticati si poate chiar mai mult, dar nu asta.
  • Like 2
 • Corina check icon
  Bun, bun! Atât de bun, că Republica însăși v-a trântit deja vreo șase vechituri peste articol. (Nu pentru prima dată mă întreb dacă nu cumva vreun securist de modă veche e responsabil cu ordinea afișării pe-aici.) Recapitularea păcatelor guvernanților noștri era strict necesară. Aș zice că „predilecția maladivă pentru cei mai proști” decât ei și contraselecția practicată sunt centrale în falimentele noastre.

  În ceea ce o privește pe doamna Maia Sandu, minunea e că strălucește cu o discreție numai a ei. Degeaba încearcă să se asocieze cu ea unul sau altul. Devine izbitor că nu e din aceeași poză, de fapt, că e alt material și nu se poate apropia de meritele ei nicicum.
  • Like 5
 • Ovidiu check icon
  Oh, câtă furie și mânie (era să scriu și "proletară"), într-o intervenție care recapitulează toate tarele politicienilor români (nimic original aici), cu ideea că dacă ei sunt corupți, plagiatorî, inepți, ignari, șarlatani etc... ar trebui să stea ascunși sub masă și să facă mătănii. Nicăieri în lume nu se întâplă așa ceva, chiar dacă în țări cu democrații solide, respectivii prinși cu probleme de integritate își dau imediat demisia.
  Dacă mergem pe acest criteriu, invocat de dl Colceriu, al proastei calități a clasei noastre politice, România ar trebui să rămână tăcută, să nu mai scoată o vorbă pe nicăieri în lume, la niciun forum, întâlnire, congres, organisme UE sau ONU. Nu meriăm pentru că suntem răi, proști, hoți, siluim legile securității și punem taxe aiurea pe munca celor harnici. Toate aceste lucruri pot fi adevărate, dar România întotdeauna a susținut intrarea Republicii Moldova în UE, n-a fost ocazie în care oficialii români să n-o afirme, indiferent de partid. Și-atuncî, de ce n-aș avea voie să ma trag în poză cu Maia? Numai pentru că îl enervează pe dl Colceriu? Cred că ar trebui chestionat poporul român cu privire la aleșii săi. Dacă ăștia de acum sunt cum sunt, alege, bre, popor, pe ăilalți mai buni! Cine nu te lasă?
  • Like 1
  • @ Ovidiu
   Bre! Ovidiu! Domnul Colceriu are o preferință, o vrea pe Maia singură, îl deranjează dacă te bagi și dumneata proțap cu Maia Sandu. Că și fotografiile astea, nu toate ridică nivelul de trai... De ce nu respecți dumneata, Ovidiule, preferința domnului Fane Colceriu, musai să bagi capul și tu!
   • Like 0
  • @ Ovidiu
   Sigur că îl enervează, musai să bagi capul și tu! Dacă domnul Colceriu are și el o preferință cu poza Maiei Sandu, lăsați-l să și-o facă! Dacă vă vede pe toți acolo, politicienii români plus Ovidiu moț, îi piere pofta domnului Colceriu!
   • Like 0
 • toata tevatura asta e doar o abureala a moldovenilor (maia sandu) ca sa obtina gaz ieftin de la putin , altfel , vezi doamne , ne mutam la europa ! pai , putin le-a zis sa mearga sanatosi si sa nu se impiedice intre ei , oligarhii si furaciosii de miliarde de $ !
  • Like 2
  • @ Costel Iordanescu
   Nu te poți abține, jigodie ....
   Pașol na turbinca !
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult