Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nerușinarea brazdei noastre

Maia Sandu - Getty

Foto: Getty Images

De când s-a anunțat că Republica Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, conturile din rețelele de socializare ale politicienilor români s-au umplut de poze ale deținătorilor lor cu președinta Moldovei, doamna Maia Sandu. Politicieni sau foști politicieni din toate partidele. Ce vor să zică domniile lor afișâdu-se în poză cu doamna Maia Sandu e la mintea cocoșului: mai întâi pozează în frații mai mari, pasămite, oameni care au pus într-un fel sau altul umărul la succesul nesperat al fraților mai mici și apoi că a poza cu doamna Maia Sandu te saltă în ierarhiile morale ale propriului electorat.

Să spunem din capul locului că un minimal bun-simț ar fi trebuit să le dicteze aleșilor noștri să se mulțumească cu poze în care doamna Maia Sandu apare singură. Pentru că succesul este al ei, efortul este al ei, strategia este a ei, cumpătarea este a ei, inteligența politică este a ei, educația este a ei, cinstea este a ei, viziunea este a ei, recunoașterea tuturor acestor calități de către țările importante din UE este pentru ea. Și pentru poporul cu adevărat uimitor care a votat-o.

Dacă aș fi politician în România, nu aș îndrăzni să postez nici măcar o poză cu ea singură de rușinea de mine însumi. Mi-aș aduce aminte că, membru al instituțiilor unei țări acceptate în Uniunea Europeană de cincisprezece ani, mă dau cu mir să nu mă ia DNA, blochez sistematic anchetele de mare corupție, îmi alung procurorii specializați pe așa ceva, deși sunt aplaudați de toată lumea civilizată, moșmondesc fără speranță să fac câteva autostrăzi atât de necesare și în lipsa cărora mor mii de oameni nevinovați, nu sunt în stare să mă folosesc de sumele colosale pe care ni le pune la dispoziție, în schimbul unor proiecte coerente și cinstite, UE, umblu cu limba scoasă după bacșișuri, prime, funcțiole inventate, dar grase bănește, sinecuri etc, nu sunt în stare să colectez veniturile datorate, dar inventez noi și noi taxe, sunt clement cu marii bandiți și cerber cu găinarii, slugă la stăpân, pacoste pentru smerit, sunt agramat, incult și cu creierii în ceață, siluiesc sub sloganuri gongorice educația națională cu nimicul din inima mea, plagiez, copiez, mă fac doctor pe furăciune și beneficiez nu numai de sporuri la salariu, dar mai ales de funcții care cresc din slavă în slavă, nimicesc orice inițiativă inteligentă din jurul meu, sunt narcisist, orgolios și mă cațăr peste capetele și cu ideile altora, sunt universitar în fund de bârgaie și mă oțărăsc la unii, naivi, care vin cu diplome la școli grele din Apus, îi dosădesc, îi pun la colț și îi las să putrezească prin vreo margine, prădez spitalele cu gașca mea de prieteni cu bisturie selecte, falimentez clinici de stat, sunt rapace și în general mă însoțesc de nulități, am o predilecție maladivă pentru subordonații mai proști decât mine, ard în secret jertfe pe capiștea contraselecției, sunt cinic și zâmbesc sibilinic, joc în genere la două capete, mă înjosesc la amantele ștabilor, rad păduri, otrăvesc râuri, ard cauciucuri, fac zob patrimoniul și pe cei care-l apără de bine de rău, pun pumnul în gură presei, umilesc cu slugile din dotare libertatea de exprimare, sunt isteric, gură goală, hahaleră în cel mai înalt grad, fac cazarmă din țară, tac chitic sau abia șoptesc pe la colțuri, când securitatea vrea să fie iar ce-a fost și mai mult decât atât.

Ce legătură găsiți între unii ca ai noștri și doamna Maia Sandu? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan I check icon
  Un comentator se plange ca autorul articolului da cu rahat in tot ce-i romanesc.
  Ce este romanesc in tagma politicienilor romani?
  Si aici ma refer la cei adevarati, la oamenii politici de anvergura, gen Iliescu, Petre Roman, Ponta, Emil Constantinescu, Vanghelie, UDMR, PNL, PD, PSD, Adrian Nastase, Vadim, Dancila, Gabriela Firea & Co,, Olguta Vasilescu... Barna, Ciolacu, Tariceanu, Varujan Vosganian (asta e cel cu mataniile in Parlament)... si cu voia dvs., ultimul pe lista, Klaus Iohanis.
  • Like 0
 • Bine zis. Stati sa vedeti, in urmatoarea campane electorala, cum vor scoate capetele, cu obraznicie si pretentii, toti devalizatorii tarii, toti nastase, voiculescu, ponta, dragnea, dancila, firea si cum imbecilii, cu drept de vot ii vor vota orbeste. Cum vor tabara ca hienele pe basescu, kovesi, nicusor dan, pe toti cei ce au incercat sa curete societatea de lepre. Mi-e scarba de tara si poporul asta pomanagiu si hot. Nu ca as acorda sanse rep. moldova. Acolo sunt si rusofonii, alta ciuma bubonica retardata.
  • Like 0
 • Doamna Maia Sandu este omul perfect al societatii romanesti de dincolo de Prut.Pentru ca are educatie din vest stie , constientizeaza ca teritoriului din stinga Prutului ii sunt imperios necesare reforme radicale . Pe de alta parte. doamna Maia Sandu este evaziva atunci cind deschide problema unificarii celor doua maluri ale Prutului .Asta pentru ca intelege delicatetea problemei ( nu toata lumea de acolo este de acord cu unirea) Dar cred ca intelege perfect ca ,,statul Republica Moldova este un stat esuat.
  • Like 0
 • Buna dimineata,
  Cu ani in urma can Moldova / D,na Sandu, poate doar gadea sa solicite aderarea la UE, au fost poiticieni care au invitato la Bruxelles, pentru a se adresa Parlamentului European.
  Zi faina
  • Like 0
 • Poporul, Maia Sandu, România/ Partidul, Maia Sandu, România.....
  • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   ... ca nuca-n perete !...
   • Like 1
 • Maia Sandu - Bre! Maia Sandu are toată lumea în stradă! Știm, Putin e vinovat, că războaiele se câștigă nu numai cu arme, nu-i așa? Bre, Fane Colceriu, treaba ta cum te inspiră pe tine fotografia Maiei Sandu, nu îți cere nimeni intimități. Dacă merge mai bine să nu o împarți cu politicienii noștri, OK. Soluția e să o tai cu o foarfecă pe Maia Sandu, o decupezi frumos și... te-ai rezolvat!
  • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   Filbert check icon
   Daca nu stalputin e vinovat, atunci e nevinovat. Vinovati sint Zelenski si Ucraina ca exista.
   Nu stiu ce treaba are dl. Colceriu cu poza Maiei, nu stiu nici ce poze ai tu pe peretii subsolului, doar pe vladimir vladimirovici sau si pe iosif visarionovici, vladimir ilici, adolf, pol pot si altii ca ei?!
   • Like 1
 • Foarte exactă caracterizare a politicianului românaș, felicitări! Din păcate nu este cazul DOAR al politicianului, ci chiar al nației noastre, în general, căci, statistic vorbind, suntem o țară de lichele și de secături! Realitatea o dovedește cu vârf și îndesat!
  • Like 2
 • DOAMNA MAIA SANDU merită respectul tututror oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În ce privește adunătura asta de mangafale, coțohârle și frontovaie numită pompos clasa politică românească, cu amărăciune, îi dau dreptate domnului Colceriu. Nu vor ca societatea românească să evolueze în paramentri europeni, în parametri unei societăți democratice. Pentru politicianul român, descendent al lui Dinu Păturică, Vasile Lumânăraru și toată pletora de inculți, agramați, analfabeți funcționali ai limbii române dar și ale celor mai elementare principii ale unei democrații reale, Doamna Maia Sandu este un pericol public. În ciuda faptului/faptelor că este președinta aleasă democratic într-o țară cu o puternică minoritate de altă limbă, de altă cultură, doamna Maia Sandu a coagulat voturile majorității populației. Este important că doamna este FEMEIE. Născută ca adevărată femeie și nu produsă de foșgăiala șobolanilor din subteranele vieții politice dâmbovițene. De fapt, îmi este rușine să cataloghez adunătura asta, curat dâmbovițeană de interese obscure, imorale, ilegale ca fiind o clasă politică. De accea i-am gratulat și cu calificativul de FRONTOVAIE.
  O scurtă istorie a acestui cuvânt-Frontovaie, un cuvănt cu înțeles buruienos în limba română dar, un cuvânt cu o istorie tulburător de dureroasă pentru noi românii. Pe scurt, Fruntovaie, în limba româă înseamnă Târfă de front.
  Iată istoria acestui cuvânt:
  În 1940 când armata română s-a retras din Moldova de dincolo de Prut, din Bucovina de nord, Herța, Maramureșul istoric și teritoriul de sud-județele Cahul, Bolgrad și Ismail, alături de români s-au"retras" și ruși autodeclatați albi care, spuneau ei, nu mai vroiau să trăiască sub stăpânirea sovietelor. Cum nu era posibil ca să fie găzduiți toți în orașe, li s-au oferit locuințe și prin satele românești. Acolo, oamenii locului, țăranii români, le-au dat cate o casă părăsită, un petec de ogor, Fiin vreme de război, țăranii români i-au învățat cum să-și ascundă recoltele în pământ, cum să-și protejeze puținele bunuri cu care fugiseră din Rusia Sovietică. Au conviețuit așa până la sfârșitul războiului. Când armata sovietică s-a revărsat peste România, acest ruși autodeclarați albi, le-au arătat soldașilor sovietici und eîși îngropaseră țăranii români recoltele, monezile d eaur, icoanele, scoarțele, maramele. Și astfel soldații sovietici au jefuit TOTUL!
  De atunci acestor ruși primiți creștinește de români, le-a rămas numele de TÂRFE DE FRONT, adică frontovaie.
  Așa este și politicianul român.

  În ce o privește pe DOAMNA MAIA SANDUvăd în dânsa pe urmașa Vitoriei Lipan, pe Măria Sa FEMEIA.
  N-am decât o urare țănească pentru dânsa:
  Doamna Sandu: " SĂ VĂ PLESNEASCĂ HAMBARUL VIEȚII DE ROADE!".
  • Like 0
 • dan check icon
  Wow , s-a starnit furia in comentarii impotriva doamnei Maia Sandu.
  Patriotismul de parada si fudulia sunt pe cai mari , cam la fel cand se fac comparatii cu doamna Kovesi.
  Noua ne plac romanii adevarati ca Nastase , Basescu , Iliescu , Simion , Tarziu , Sosoaca , astia da romani , avem cu ce sa ne mandrim , ce conteaza ca nu au studiile doamnei Maia , ei se bat cu UE , scot limba la NATO sunt patrioti , asta conteaza.
  • Like 8
  • @ dan
   Doamna Kovesi a facut politie politica . Dovada : ce a facut ca mare grangur european ?
   • Like 0
  • @ Aurelian Licheardopol
   dan check icon
   Saracul de tine , daca asta e dovada habar nu ai de politie politica , misto antena 3 e mai buna decat samponul te spala si pe dinauntru.
   • Like 4
  • @ Aurelian Licheardopol
   ce a facut? de ce ne intrebi pe noi? citeste ce scrie Spiegel
   https://www.spiegel.de/international/europe/europe-s-top-prosecutor-brings-in-more-money-than-she-spends-a-ce2edb60-53a7-42ce-9b13-5dc78ec6aa76
   • Like 4
  • @ Sever Lupu
   Va rog . Explicati mi si mie de ce Ponta a a vut jdemii de dosare inainte de de demisie si nici unul dupa
   • Like 0
  • @ dan
   Explicati mi msi mie : de ce Ponta a avut jdemii de dosare ininte de demisie si nici unul dupa !
   • Like 0
  • @ Sever Lupu
   Păi el citește doar Pravda...
   • Like 0
  • @ dan
   Patrihoti nu patrioti.
   • Like 0
 • Vai, ce articol 'romanesc'. Nu esti roman adevarat daca nu arunci un pic de rahat pe ceva ce este romanesc. Ceea ce este la altii este bun, ceea ce este la noi, pute.

  Nu sunt fan al politicienilor in general. Nu al contemporanilor. Dar nu cred ca problemele politicienilor contemporani se manifesta doar in Romania, cred ca este vorba despre o incalcare a contractului cu societatea, care se observa in multe alte tari, multe dintre ele cu tranditii democratice si economii mult mai dezvoltate decat Romania.

  S-au fotografiat politicienii romani cu Maia Sandu? Si ce trebuiau sa faca? Sa arunce cu oua? Sa isi dea 2 palme cum sugereaza autorul? De ce? Maia Sandu si doar ea a realizat totul? Eu nu prea cred.

  Maia Sandu este rezultatul unui proces, proces la care a contribuit din plin Romania, asta fiind o linie la care s-ar raliat toti politicienii, indiferent de culoare politica. Republica Moldova s-a bucurat de sprijinul neconditionat al Romaniei la nivel diplomatic si un sprijin, cat s-a putut, la nivel economic. Ca fapt divers, RM a semnat tratatul de asociere la UE in 2014, cu mult inainte ca Maia Sandu sa devina presedinte.

  Multi, foarte multi cetateni moldoveni au obtinut pasapoarte romanesti. Cu ajutorul lor au putut calatori liber in tot ce inseamna Europa si mult mai usor decat ar fi facut-o cu pasaport moldovenesc, in multe alte state. Oamenii astia au vazut cu ochii lor cum se traieste in alte parti si au povestit si acasa. Oare asta nu a contribuit la dezvoltarea sentimentului pro-european in RM dupa zeci de ani de propaganda sovietica? Si, intreb din nou retoric, Romania nu a avut nici un rol? Asa, buna, rea cum e ea.

  Maia Sandu este produsul a ani si ani de schimbare a mentalitatilor. La care Romania a contribuit. In acelasi timp, Maia Sandu este la inceput de drum si trebuie sa demonstreze. Multi au fost perceputi ca salvatori calare pe un cal alb si care pana la urma s-au dovedit a nu fi tocmai asa.

  Daca Maia Sandu este cea care a realizat "totul", pai atunci inseamna ca la noi Ion Iliescu a realizat "totul". Romania a semnat tratatul de liber schimb cu UE in 1993 si a depus cererea de aderare in 1995, ambele evenimente petrecandu-se in timpul mandatelor lui Ion Iliescu. Negocierile propriu-zise de aderare au inceput in decembrie 1999. Mai tineti minte ce s-a intamplat in 1999? NATO bombardeaza Iugoslavia, iar avioanele lor folosesc spatiul aerian al Romaniei dupa ce in aprilie Parlamentul Romaniei autorizase asta. Romania a avut "noroc" cu conflictul din Iugoslavia, asa cum si RM are acelasi "noroc" cu invazia din Ucraina. Trist, dar cam asta sugereaza faptele.

  RM ar fi pana la urma la UE, dar procesul ar fi durat. A fost un proces lung iar Romania a fost acolo, cu multa rabdare. Si o va face in continuare, indiferent cine va fi la putere. De aceea, macar pe speta asta, hai sa fim mai indulgenti cu politicienii. Sunt multe alte aspecte in care merita criticati si poate chiar mai mult, dar nu asta.
  • Like 2


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult