Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

NEWSEUM. Acum 300 de ani, corabia „Grand Saint Antoine” acosta la Marsilia, aducând în Europa de vest ultima mare epidemie

Marea Ciuma de la Marsilia

Foto AFP/Guliver Getty Images

În urmă cu 300 de ani, pe 25 mai 1720, corabia „Grand-Saint-Antoine ” acosta în portul francez Marsilia. Venea din Levant, Siria și era încărcată cu țesături și baloți de bumbac. Avea să aducă bacilul „Morții negre”.

În Orientul Apropiat, ciuma era endemică. Cu toate că în Marsilia vasele suspecte erau supuse carantinei, vigilenţa nu a mai funcţionat. Istoricii spun că autoritățile din sănătate au fost „cumpărate” de negustori, iar mărfurile au fost descărcate fără controale.

Boala se răspândește cu repeziciune în oraș, unde, în decurs de doi ani, provoacă între 30.000 și 40.000 de decese, dintre cei aproape 90.000 de locuitori, potrivit unor istorici. În întreaga Provence, ciuma a făcut 120.000 de victime, la o populație de 400.000 de locuitori.

În timpul epidemiei, asigurarea hranei populației, precum și evacuarea cadavrelor au reprezentat probleme grave.

Pandemia de ciumă bubonică a fost activă în Europa din 1347, până în 1750. Potrivit unor surse ciuma  a dus la decesul a aproape 200 milioane de persoane în Eurasia și Africa de Nord, în Europa atingând un vârf între anii 1347 și 1351.

Clic pe imaginea de mai jos, pentru a intra în galeria foto

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult