Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

NEWSEUM. Acum 300 de ani, corabia „Grand Saint Antoine” acosta la Marsilia, aducând în Europa de vest ultima mare epidemie

Marea Ciuma de la Marsilia

Foto AFP/Guliver Getty Images

În urmă cu 300 de ani, pe 25 mai 1720, corabia „Grand-Saint-Antoine ” acosta în portul francez Marsilia. Venea din Levant, Siria și era încărcată cu țesături și baloți de bumbac. Avea să aducă bacilul „Morții negre”.

În Orientul Apropiat, ciuma era endemică. Cu toate că în Marsilia vasele suspecte erau supuse carantinei, vigilenţa nu a mai funcţionat. Istoricii spun că autoritățile din sănătate au fost „cumpărate” de negustori, iar mărfurile au fost descărcate fără controale.

Boala se răspândește cu repeziciune în oraș, unde, în decurs de doi ani, provoacă între 30.000 și 40.000 de decese, dintre cei aproape 90.000 de locuitori, potrivit unor istorici. În întreaga Provence, ciuma a făcut 120.000 de victime, la o populație de 400.000 de locuitori.

În timpul epidemiei, asigurarea hranei populației, precum și evacuarea cadavrelor au reprezentat probleme grave.

Pandemia de ciumă bubonică a fost activă în Europa din 1347, până în 1750. Potrivit unor surse ciuma  a dus la decesul a aproape 200 milioane de persoane în Eurasia și Africa de Nord, în Europa atingând un vârf între anii 1347 și 1351.

Clic pe imaginea de mai jos, pentru a intra în galeria foto

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult