În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.
NEWSEUM. Cum arată închisoarea bancherilor din Islanda, țara care și-a trimis după gratii top executivii responsabili de criza financiară
Premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, şi-a dat marți demisia după dezvăluirile din Panama Papers, care arătau faptul că el s-a aflat la conducerea unei companii offshore, evitând astfel taxele din țara sa. După ce inițial a anunțat că va rămâne în funcție, 22.000 de islandezi au ieșit în stradă, anunțul demisiei venind la scurt timp după aceea.
Proteste de proporții, cu 55.000 de manifestanți, au avut loc și în 2008, când țara s-a confruntat cu o criză economică fără precedent. 29 de bancheri considerați responsabili pentru criza financiară au fost condamnați la închisoare. Unii dintre aceștia își ispășesc pedeapsa în închisoarea Kviabryggja, din vestul Islandei, un loc care nu are nevoie de pereți și garduri de sârmă ghimpată pentru a-i împiedica pe deținuți să evadeze, scrie Bloomberg. Pe de-o parte, Atlanticul de Nord cu apa ca gheața, pe de alta rocile vulcanice acoperite de zăpadă. La est un vulcan adormit acoperit de ghețari. Este un singur drum înapoi spre civilizație.
Deținuții își petrec timpul spălând rufe, exersând în sala de gimnastică și navigând pe internet. Pot ieși afară să îngrijească oile de pe lângă fermă.
Peste tot în lume, pedepsele pt. politicieni, funcționari publici de rang înalt,ștabii, au pedepse teribil de ușoare pt. faptele de corupție,datorită prietenilor din parlamente care fac legile de asemenea factură.Deci despre ce vorbim ?.....
Like 1
Islanda e o tara exotica cu o cultura exotica iar islandezii din cate stiu eu nu exceleaza in cunoasterea clasicilor si nici in cunostiinte generale dar ample. Sunt o tara spartana cu oameni simpli si muncitori. Pescari, vanatori de balene, functionari si prestatori de servicii. Cam atat se poate acolo. Sunt ca un pescador tras in port de mult si care nu mai pleaca. Oamenii aia au in sange disciplina si sentimentul raspunderii individuale in fata tuturor. Nu poti sa fi marinar si sa nu-ti faci datoria ca o roata bine unsa in mecanismul care trebuie sa mearga ca uns fara ca toti ceilalti sa nu te vada si sa nu sufere toti. Din perpectiva asta ar trebui sa intelegem unde sunt ei, islandezii si unde suntem noi romanii. Pai noi suntem urmasii demni si mandrii ai dezastrului moral produs in 50 de ani de comunism ipocrit, suntem 20 milione de Ianusi, invatati sa stam in letargie, roboti deprinsi doar cu munca si cu minciuna. Toti am invatat de mici ca nu trebuie sa-i suparam pe Dansii, chiar cand mint, chiar cand fura, chiar cand sunt imorali si chiar cand ne lovesc crud si de multe ori fara rost. Am invatat ca tot ce bun si tot ce e rau vine din mana Dansilor. Generatia tanara nu mai e asa si ne privesc pe noi cei iesti din acest lagar ca pe niste ciudat care reactioneaza anormal. In fine, asta e. Sa speram ca istoria nu-si va mai bate joc de noi, iar tinerele generatii vor reusi se indrrpte odata ce e de indreptat.
Like 1
@ George Radulescu
Nu e chiar asa. Am fost la Keflavik pentru cateva zile. Nu e chiar asa.
Like 0
Bravo islandezilor!! Daca si noi romanii am avea ceva mai multa cultura si coloana vertebrala,n-am fi stat inerti cand guvernantii si presedintele(halal d-le Iohannis) au accceptat sa li se mareasca salariile de trei ori(in procente cele mai mari venituri din Europa) si parlamentarii si-au votat pensii speciale pentru ei si pentru cei din consiliile judetene, si am fi luat atitudina ferma prin proteste masive de strada in toate marile orase din tara,nu s-ar mai fi produs aceasta monstruozitate si imensa nedreptate facuta poporului roman de catre Parlamentul Romaniei, un parlament al rusinii.Asa ca dragi romani, o sa vina alegeri locale, sa avem grija sa alegem "tot oameni de bine si cinstiti" ca mai sunt destui care vor sa-si umple buzunarele.SUCCES!!
Like 2
Da, numai la noi, ca la nimeni: sunt instant bolnavi, toți mai-marii prinsi cu mata-n sac. Sau...n-au condiții - de parcă nu stiu din ce bani sunt susținute penitenciarele. ..De ce trebuie eu să îi ofer condițiile din fotoliul personal unui om care a fost probat ca fur al statului, deci, al meu?
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.