Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

NEWSEUM. Cum arată închisoarea bancherilor din Islanda, țara care și-a trimis după gratii top executivii responsabili de criza financiară

Premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, şi-a dat marți demisia după dezvăluirile din Panama Papers, care arătau faptul că el s-a aflat la conducerea unei companii offshore, evitând astfel taxele din țara sa. După ce inițial a anunțat că va rămâne în funcție, 22.000 de islandezi au ieșit în stradă, anunțul demisiei venind la scurt timp după aceea. 

Proteste de proporții, cu 55.000 de manifestanți, au avut loc și în 2008, când țara s-a confruntat cu o criză economică fără precedent. 29 de bancheri considerați responsabili pentru criza financiară au fost condamnați la închisoare. Unii dintre aceștia își ispășesc pedeapsa în închisoarea Kviabryggja, din vestul Islandei, un loc care nu are nevoie de pereți și garduri de sârmă ghimpată pentru a-i împiedica pe deținuți să evadeze, scrie Bloomberg. Pe de-o parte, Atlanticul de Nord cu apa ca gheața, pe de alta rocile vulcanice acoperite de zăpadă. La est un vulcan adormit acoperit de ghețari. Este un singur drum înapoi spre civilizație.

Deținuții își petrec timpul spălând rufe, exersând în sala de gimnastică și navigând pe internet. Pot ieși afară să îngrijească oile de pe lângă fermă.

Închisoarea bancherilor din Islanda
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Peste tot în lume, pedepsele pt. politicieni, funcționari publici de rang înalt,ștabii, au pedepse teribil de ușoare pt. faptele de corupție,datorită prietenilor din parlamente care fac legile de asemenea factură.Deci despre ce vorbim ?.....
  • Like 1
 • Islanda e o tara exotica cu o cultura exotica iar islandezii din cate stiu eu nu exceleaza in cunoasterea clasicilor si nici in cunostiinte generale dar ample. Sunt o tara spartana cu oameni simpli si muncitori. Pescari, vanatori de balene, functionari si prestatori de servicii. Cam atat se poate acolo. Sunt ca un pescador tras in port de mult si care nu mai pleaca. Oamenii aia au in sange disciplina si sentimentul raspunderii individuale in fata tuturor. Nu poti sa fi marinar si sa nu-ti faci datoria ca o roata bine unsa in mecanismul care trebuie sa mearga ca uns fara ca toti ceilalti sa nu te vada si sa nu sufere toti. Din perpectiva asta ar trebui sa intelegem unde sunt ei, islandezii si unde suntem noi romanii. Pai noi suntem urmasii demni si mandrii ai dezastrului moral produs in 50 de ani de comunism ipocrit, suntem 20 milione de Ianusi, invatati sa stam in letargie, roboti deprinsi doar cu munca si cu minciuna. Toti am invatat de mici ca nu trebuie sa-i suparam pe Dansii, chiar cand mint, chiar cand fura, chiar cand sunt imorali si chiar cand ne lovesc crud si de multe ori fara rost. Am invatat ca tot ce bun si tot ce e rau vine din mana Dansilor. Generatia tanara nu mai e asa si ne privesc pe noi cei iesti din acest lagar ca pe niste ciudat care reactioneaza anormal. In fine, asta e. Sa speram ca istoria nu-si va mai bate joc de noi, iar tinerele generatii vor reusi se indrrpte odata ce e de indreptat.
  • Like 1
  • @ George Radulescu
   Valentin check icon
   Nu e chiar asa. Am fost la Keflavik pentru cateva zile. Nu e chiar asa.
   • Like 0
 • check icon
  Bravo islandezilor!! Daca si noi romanii am avea ceva mai multa cultura si coloana vertebrala,n-am fi stat inerti cand guvernantii si presedintele(halal d-le Iohannis) au accceptat sa li se mareasca salariile de trei ori(in procente cele mai mari venituri din Europa) si parlamentarii si-au votat pensii speciale pentru ei si pentru cei din consiliile judetene, si am fi luat atitudina ferma prin proteste masive de strada in toate marile orase din tara,nu s-ar mai fi produs aceasta monstruozitate si imensa nedreptate facuta poporului roman de catre Parlamentul Romaniei, un parlament al rusinii.Asa ca dragi romani, o sa vina alegeri locale, sa avem grija sa alegem "tot oameni de bine si cinstiti" ca mai sunt destui care vor sa-si umple buzunarele.SUCCES!!
  • Like 2
 • Da, numai la noi, ca la nimeni: sunt instant bolnavi, toți mai-marii prinsi cu mata-n sac. Sau...n-au condiții - de parcă nu stiu din ce bani sunt susținute penitenciarele. ..De ce trebuie eu să îi ofer condițiile din fotoliul personal unui om care a fost probat ca fur al statului, deci, al meu?
  • Like 3


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult