Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

NEWSEUM. Cum arată închisoarea bancherilor din Islanda, țara care și-a trimis după gratii top executivii responsabili de criza financiară

Premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, şi-a dat marți demisia după dezvăluirile din Panama Papers, care arătau faptul că el s-a aflat la conducerea unei companii offshore, evitând astfel taxele din țara sa. După ce inițial a anunțat că va rămâne în funcție, 22.000 de islandezi au ieșit în stradă, anunțul demisiei venind la scurt timp după aceea. 

Proteste de proporții, cu 55.000 de manifestanți, au avut loc și în 2008, când țara s-a confruntat cu o criză economică fără precedent. 29 de bancheri considerați responsabili pentru criza financiară au fost condamnați la închisoare. Unii dintre aceștia își ispășesc pedeapsa în închisoarea Kviabryggja, din vestul Islandei, un loc care nu are nevoie de pereți și garduri de sârmă ghimpată pentru a-i împiedica pe deținuți să evadeze, scrie Bloomberg. Pe de-o parte, Atlanticul de Nord cu apa ca gheața, pe de alta rocile vulcanice acoperite de zăpadă. La est un vulcan adormit acoperit de ghețari. Este un singur drum înapoi spre civilizație.

Deținuții își petrec timpul spălând rufe, exersând în sala de gimnastică și navigând pe internet. Pot ieși afară să îngrijească oile de pe lângă fermă.

Închisoarea bancherilor din Islanda
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Peste tot în lume, pedepsele pt. politicieni, funcționari publici de rang înalt,ștabii, au pedepse teribil de ușoare pt. faptele de corupție,datorită prietenilor din parlamente care fac legile de asemenea factură.Deci despre ce vorbim ?.....
  • Like 1
 • Islanda e o tara exotica cu o cultura exotica iar islandezii din cate stiu eu nu exceleaza in cunoasterea clasicilor si nici in cunostiinte generale dar ample. Sunt o tara spartana cu oameni simpli si muncitori. Pescari, vanatori de balene, functionari si prestatori de servicii. Cam atat se poate acolo. Sunt ca un pescador tras in port de mult si care nu mai pleaca. Oamenii aia au in sange disciplina si sentimentul raspunderii individuale in fata tuturor. Nu poti sa fi marinar si sa nu-ti faci datoria ca o roata bine unsa in mecanismul care trebuie sa mearga ca uns fara ca toti ceilalti sa nu te vada si sa nu sufere toti. Din perpectiva asta ar trebui sa intelegem unde sunt ei, islandezii si unde suntem noi romanii. Pai noi suntem urmasii demni si mandrii ai dezastrului moral produs in 50 de ani de comunism ipocrit, suntem 20 milione de Ianusi, invatati sa stam in letargie, roboti deprinsi doar cu munca si cu minciuna. Toti am invatat de mici ca nu trebuie sa-i suparam pe Dansii, chiar cand mint, chiar cand fura, chiar cand sunt imorali si chiar cand ne lovesc crud si de multe ori fara rost. Am invatat ca tot ce bun si tot ce e rau vine din mana Dansilor. Generatia tanara nu mai e asa si ne privesc pe noi cei iesti din acest lagar ca pe niste ciudat care reactioneaza anormal. In fine, asta e. Sa speram ca istoria nu-si va mai bate joc de noi, iar tinerele generatii vor reusi se indrrpte odata ce e de indreptat.
  • Like 1
  • @ George Radulescu
   Valentin check icon
   Nu e chiar asa. Am fost la Keflavik pentru cateva zile. Nu e chiar asa.
   • Like 0
 • check icon
  Bravo islandezilor!! Daca si noi romanii am avea ceva mai multa cultura si coloana vertebrala,n-am fi stat inerti cand guvernantii si presedintele(halal d-le Iohannis) au accceptat sa li se mareasca salariile de trei ori(in procente cele mai mari venituri din Europa) si parlamentarii si-au votat pensii speciale pentru ei si pentru cei din consiliile judetene, si am fi luat atitudina ferma prin proteste masive de strada in toate marile orase din tara,nu s-ar mai fi produs aceasta monstruozitate si imensa nedreptate facuta poporului roman de catre Parlamentul Romaniei, un parlament al rusinii.Asa ca dragi romani, o sa vina alegeri locale, sa avem grija sa alegem "tot oameni de bine si cinstiti" ca mai sunt destui care vor sa-si umple buzunarele.SUCCES!!
  • Like 2
 • Da, numai la noi, ca la nimeni: sunt instant bolnavi, toți mai-marii prinsi cu mata-n sac. Sau...n-au condiții - de parcă nu stiu din ce bani sunt susținute penitenciarele. ..De ce trebuie eu să îi ofer condițiile din fotoliul personal unui om care a fost probat ca fur al statului, deci, al meu?
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult