Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nicușor, primarul care n-o să ne mai conducă

USR PLUS victoria - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Dacă gândim doar în termeni politici, riscăm să nu înțelegem ce înseamnă victoria din București a lui Nicușor Dan. Dacă spunem că stânga a dezamăgit (din nou), și a venit dreapta unită în locul lui (încă o dată), greșim fundamental. Bucureștenii au vrut un gospodar, pur și simplu, nu un politician care vizează Cotroceniul sau șefia partidului de guvernământ după un mandat. Un gospodar care se ocupă de repararea orașului, nu întru gloria partidului sau a firmelor proprietate personală sau a famigliei, ci pentru că pur și simplu îl agasează mecanismul stricat al orașului.

Acest zgomot surd și enervant, al orașului, de mecanism stricat, i-a scos pe bucureșteni la vot, nu dorința de a vota cu dreapta unită. Au votat, atenție, nu împotriva cuiva, ci pentru cineva care știe sa repare acest oraș. Nicușor Dan a făcut mai mult pentru București nefiind primar decât primari cu ștate vechi în Capitală. Cu greu ne putem imagina pe altcineva mai potrivit pentru acest rol. Sigur, așa cum spun brokerii, performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru evoluții similare, dar avem un start al dracului de bun.

Sigur, echipa care își face bagajele a lăsat un deficit frate cu falimentul. Problemele răsar peste tot, de la țevile subterane ale Radetului la blocurile înălțate până la cer în zone protejate. Dacă experiența orașelor de succes, precum Cluj sau Oradea, contează în ecuația managementului Capitalei, atunci locuitorii săi au înțeles care este strategia și au încredere că echipa de la conducere le va continua, fără scuze și fără ezitări.

Sigur, problemele Bucureștiului sunt mai mari decât toate orașele model din Ardeal sau alte părți la un loc. Dar Capitala are șansa, poate pentru prima dată, să fie condusă de un primar care poate face echipă cu bucureștenii. Nu să îi „conducă”, ci să fie partener cu ei. Or, acest parteneriat, deja declarat oficial de Nicușor, înseamnă că nu trebuie să mai așteptăm să ni se dea ceva, ci să cerem ca taxele noastre să fie folosite conform așteptărilor noastre. Ar fi o premieră în București.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O laudatio la început de drum e explicabilă. Totuşi, cu cât laudele sunt mai sforăitoare, cu atât vor fi mai dureroase dezamăgirile. Încercaţi, totuşi, să păstraţi un echilibru, pentru că populus romanus trece destul de repede nu doar de la agonie la extaz, ci şi de la extaz la agonie. E doar o luptă câştigată, războiul abia a început.
  • Like 0
  • @ Andrei Oroban
   Sunt de acord cu dumneavoastra. Războiul a început. Cu dreptul.
   • Like 0
 • Articolul este construit in jurul unei idei profund gresite. Cei mai multi dintre Bucuresteni nu au votat neaparat calitatile lui Nicosor Dan, cat impotriva persoanei Gabriela Firea si a PSD. Ca si subsemnatul. Si asta dintr-un considerent simplu, care contrazice categoric ideea centrala a articolului., anume ca Nicusor Dan nu a dovedit prin nimic ca este un gospodar, adica un bun admnistrator si conducator priceput al unei activitati publice. Dan a dovedit doar ca este un abil militant pentru cauze juridice, prin prisma unor procese intentate primariei capitalei. Dar asta nu se confunda defel cu calitatea de gospodar, de edil priceput in gospodarirea problemelor locuitorilor unui municipiu. Si eu am intentat peste 60 de procese multor institutii puiblice din tara, in urma proceselor castigate beneficiind si tertii. Dar asta nu ma califica nici pe departe ca pe un gospodar, care ar putea administra actvitatile unei primarii. Evident ca sunt premisele ca Nicusor Dan sa fie macar mai onest si cinstit decat Firea, motiv indubitabil pt a fi ales in detrimentul acesteia, dar sa invoci argumentul caltatii de gospodar ca motiv de vot este categoric o aiureala. Succes sincer lui Nicusor Dan, caci de el depinde calitatea vietii noastre, altmineteri dezamagirea va fi indubitabil nemasurata, avand in vedere increderea de care se bucura.
  • Like 4
  • @ Paco Raceanu
   Depinde pe cine intrebi. Sunt foarte mulți alegători convinși de mult timp că Nicușor are calități de gospodar.
   • Like 0
  • @ Sorin Barariu
   Mda! Cred ca ne lovim de semnificatia termenului folosit - „gospodar”. Altminteri si Marian Mandache, Mircea Toma etc. ar putea fi catalogati de catre altii „mai mult sau mai putin” multi ca fiind gospodari, din aceleasi considerente (calitati comune cu Nicusor Dan). In fine, incomparabil mai multi credem in onestitatea si buna-credinta a lui Dan. Si asta constituie o premisa serioasa pentru a o inlatura pe Firea. Pana la dovedirea calitatilor de gospodar evident ca mai este fffff mult (un mandat de edil, mai exact). Avem datoria, insa, sa-l sprijinim pe intreg mandatul, urmand ca la finalul sau sa tragem linia si sa decidem in consecinta, in functie de cum ne va dovedi ca poate sa gospodareasca problemele multe si diverse ale bucurestenilor, raportat la nevoile fiecaruia dintre noi, caci fiecare il va judeca in functie de nevoile sale, asa cum s-a intamplat cu toti edilii anteriori (ii va fi f. greu, caci nu va putea invoca argumentul „grelei mosteniri”, asta s-a dovedit a fi, in realitate, scuza si apanajul incompetentului, folosit/a asiduu de catre toti politicienii din toate partidele, care s-au perindat prin varii functii).
   • Like 0
 • Oradea e de succes,Cluj nu.Se tot comparau prosteste cu Bucale,Firea,ce rau e acolo.No acuma,Nicusor e la Bucuresti,la Timisoara iar schimbare,la Brasvov iar,deci in maxim 2 ani o sa vedem si noi,astia care au votat cu Boc,ca DA, se poate mult,mult mai bine in alte orase din Romania.
  • Like 1
  • @ Dan Carabulea
   Cred ca cel mai important este că București intră cu adevărat in cursă. Nu e important cine câștigă ci că, pe parcurs avem orașe mai prietenoase cu locuitorii lor, mai moderne și mai sănătoase.
   • Like 1
 • profun check icon
  E normal ca bucureștenii să-și dorească minuni. Sau ... ceva mai bun decât au avut.
  În definitiv, campania pentru București s-a terminat și am putea lăsa lozincile ... deoparte. „Dezastrul” preluat de Nicușor este „îngrozitor”, București având un PIB pe cap de locuitor de „doar” 144% peste media europeană, depășind lejer Berlinul, ceva mai strâns Helsinkiul și apropiindu-se cu pași vioi de Viena.
  Putem spera că Nicușor va ști să iasă întâi din încrengătura de conflicte de interese legată de sutele de procese pe care (de la el citire) le are cu PMB pe care o va conduce și apoi va începe să facă (și) treaba de succes la care se așteaptă bucureștenii.
  • Like 3
 • Gecaba Gecaba check icon
  "Au votat, atenție, nu împotriva cuiva, ci pentru cineva care știe sa repare acest oraș". De unde reiese asta? Eu nu o mai suportam pe nesimțita aia, nu ca ma omoram după vocea lui Nicușor sau pofta lui de afi primar. L-am votat doar ca era singurul cu șanse. Alții poate la fel. Doar presupuneri in articol cu titlu de axiome. Ca sa reveniti pe pământ, orice candidat serios sprijinit de coaliția asta de dreapta, avea șanse sa câștige în Bucuresti, fara sa se gandeasca cineva la calitățile gospodaresti ale candidatului. Este adevărat ca toți își doresc sa nu fi votat degeaba, dar asta e alta poveste.
  • Like 4


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult