Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Nimeni nu-l mai primește nicăieri pe Dragnea. Un fost ministru de externe social democrat explică cum a ajuns PSD să fie evitat de toată familia lui europeană

Frans Timmermans - Liviu Dragnea

Foto: Inquam Photos

Încă de acum 15 ani, din perioada de pre-aderare, negocierile Uniunii Europene cu România au vizat un aspect esențial: construirea unei bariere legislative între politic și justiție. „Acum acest gard este pe cale să fie doborât de către politic și să se revină la o variantă de interferență care este inadmisibilă pentru UE”, a declarat fostul ministru social-democrat de Externe Cristian Diaconescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Momentul actual este unul dintre cele mai proaste din punct de vedere politic pentru a ataca justiția într-un stat membru UE, crede el. „Uniunea Europeană încearcă să se reconstruiască, încearcă să își regăsească solidaritatea. Și cum se face acest lucru, decât prin pilonii fundamentali, unul dintre aceștia fiind statul de drept, adică supremația legii în dauna oricui și a orice.

Percepția în legătură cu structura de guvernare din România este că nu înțeleg și nu doresc, după apeluri repetate transmise prin toate resursele posibile și aproape uneori imposibile, ale UE și SUA, de a schimba acest parcurs pe contrasensul european. Deci nu există la București voința politică. Neexistând această voință politică nu se poate aștepta nimeni ca UE să accepte excepția României. Și din acest punct de vedere vor face și ei pașii politici în continuare și Comisia, și Parlamentul, în așa fel încât și România să afle, ca de altfel și Polonia și Ungaria, că există un preț de plătit”, a spus Diaconescu.

Acesta a subliniat că politicienii aflați acum în funcție de conducere vor să nu mai fie controlați pe palierul sistemului judiciar, vor standarde dinspre Răsărit și banii dinspre Vest. 

E adevărat că Liviu Dragnea nu este primit nicăieri în lume, în nicio cancelarie occidentală?, a fost întrebat Diaconescu.

„Da. Și nu numai el, din păcate”, a răspuns fostulministru de Externe. 

„Faptul de a nu mai face parte dintr-o familie europeană îți diminuează șansele de a mai face parte dintr-un directorat European, dintr-o comisie europeană”, a explicat el, comentând înghețarea relațiilor socialiștilor europeni cu PSD. 

Emisiunea „În fața ta” se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică de la 14.05 la Digi24.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Suntem prinsi in discutii interminabile despre ce face si ce nu face PSD-ALDE la vedere. Dar sunt semnale mult mai importante pentru fiinta natiunii romane care ne atentioneaza despre ce fac acestia in spatele cetatenilor, pe ascuns.
  Liberalul Catzu a enuntat la un moment dat un astfel de fapt indeplinit de puterea de la Bucuresti pe ascuns.
  Noroc ca orgoliul rusesc si-a gasit glasul prin comunicatul Ambasadei Rusiei care confirma cu obraznicie afirmafiile d-lui Catzu. Oare nimeni nu indrazneste sa comenteze asupra comunicatului Ambasadei Ruse? Ma intreb daca PSD vrea sa mute aurul Romaniei in Banca Internationala de Investitii a Rusiei (BII) - fosta banca a CAER-ului unde Romania figureaza ca al 4-lea investitor? Care este scopul ascuns al creerii Fondului Suveran de Investitii?

  INCOTRO ESTE INDREPTATA PE ASCUNS ROMANIA ?
  Copiii Romaniei nu au ce manca, pensionarii nu au medicamente dar iata ce spune Ambasada Rusiei:
  '' România a achitat o contribuție suplimentară de 4 milioane de euro în contul Băncii Internaționale de Investiții la data de 12 iulie 2018''
  Iata ca o buna parte din tara merge pe alt drum decat cel european: DRUMUL RUSIEI si noi habar nu aveam de ce face PSD pe la spatele nostru. Iata de ce se chinuie PSD ca detrermine Comunitatea Europeana sa ne excluda din comunitate. Unul din guvernatorii bancii este Teodorovici si sigur ca Dragnea nu este strain de aceasta afacere facut pe spinarea poporului roman: Fondul Suveran la discretia Rusiei.
  '' BII a anunțat că anul trecut România și-a majorat participația cu 4 milioane de euro, ca parte a planului de dezvoltare 2013-2017, făcând-o al cincilea cel mai mare acționar al băncii, cu aproape 7%. În acest an, BII ar mai trebui să mai încaseze de la România încă 3,6 milioane de euro. ''
  '' Potrivit Profit.ro, BII a cumpărat, în 2016, obligațiuni de 14,5 milioane de euro laCable Communication Systems NV în 2016, compania-mamă a operatorului de cablu TV și internet RCS&RDS.
  Pe lista de investiții a BII se află și compania de curierat Urgent Cargus, cu 32,6 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) – un împrumut sindicalizat, la care au mai participat și Erste Group și Unicredit. În septembrie anul trecut, Urgent Cargus, al doilea mare jucător de pe piața locală de curierat, a fost vândut de fondul de investiții Abris Capital Partners către Mid Europa Partners, fondul de investiții care deține rețeaua de servicii medicale private Regina Maria și retailerul Profi.''
  https://www.b1.ro/stiri/politica/ambasada-rusiei-banca-internatioanal-de-investitii-eugen-teodorovici-florin-citu-269714.html
  https://romania.europalibera.org/a/ce-investitii-are-romania-fosta-banca-tarilor-comuniste-ce-planuri-are-in-continuare/29861626.html
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult