Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nimic despre dezastrul de aseară. Falimentul naționalei de fotbal pleacă de la lacrimile juniorilor

România - Muntenegru

Foto: Selecţionata României a pierdut din nou cu Muntenegru, de această dată aseară, pe Stadionul Giuleşti, scor 0-3, într-un meci din Liga Naţiunilor. În dubla cu Muntenegru, România a primit 5 goluri. (George Călin/ Inquam Photos)

Sfârșit de primăvară, undeva în Alsacia.

Terenul dintre podgorii e tuns la dungă. Pe un astfel de gazon s-ar putea juca un meci de Champions League fără probleme.

Privesc de pe marginea terenului împreună cu băiețelul meu un meci de fotbal școală ce sta să înceapă între două grupe de prichindei francezi.

Tocmai s-a terminat încălzirea, antrenorii au fugit cot la cot cu puștii.

Începe partida. Piticii au în jur de 5-7 ani. Unul dintre ei, portarul, face o gafă de proporții, scapă mingea pe sub el. Gol. Antrenorul îl încurajează rapid: „c'est pas grave! (nu e grav!)", apoi bate tare din palme. Jocul se încinge un pic, și apare o nouă gafă, de data asta în echipa cealaltă, un fundaș pasează la atacantul advers care nu iartă. Gol. Și iară se aude de pe margine, același „c'est pas grave!".

Urmează niște triunghiuri de pase cu care se iese din apărare și care nu pot fi învățate decât la antrenament, vine și o realizare individuală de efect, executată tocmai de fundașul care greșise mai devreme. Pare-se că încurajările au fost de folos.

****

Început de vară, România, Brașov. 

Tot cu puștiul de mână, privesc de pe margine un joc școală de fotbal între prichindei. Se joacă pe un teren cu gazon artificial tăbăcit bine, mai mult negru decât verde. Terenul e flancat de trei mall-uri, dintre care unul proaspăt construit. Atât a mai rămas dintr-un vechi club de fotbal care dădea cândva jucători de națională.

Fiecare părinte de pe margine urlă cu indicații în timp ce ronțăie cu stoicism la semințe. Adevăratul antrenor, copleșit probabil de indicațiile părinților, simte că trebuie să ia atitudine, să justifice banii. Și face ce știe antrenorul român să facă cel mai bine.

Unul dintre micii fotbaliști, ce joacă pe post de atacant, a primit o minge în adâncime. Rămas față în față cu portarul ezită pentru o fracțiune, pierde un tempo, și când să șuteze e deposedat de adversar. Se aude fluierul mistrețului.

Buricul antrenorului intră în teren cu multă vreme înaintea corpului. Mă duce gândul la cum poate omul ăsta să alerge împreună cu copiii, la fel cum o făceau francezii.

- Bă, ce faci băăă, ce c...t joci aici?!, urlă mistrețul. Niciun părinte nu reacționează. Unii se opresc din spart semințe pentru câteva fracțiuni, atât.

- Dă băăă, la poartă! Mistrețul grohăie cu explicații axate în jurul lui 'bă". De rușine, copilul vrea să se bage cu totul în echipamentul său. Mistrețul cere mingea și cu un gest zeflemitor i-o pune în față micului atacant.

- Ia da bă la poartă, acum, de unul singur! Dă bă, să te vedem!

Piticul trage o chiflă. Mingea se scurge agale atinsă doar de vânt. Nu văd bine de soare dacă copilul lăcrimează sau nu, dar sigur în interiorul lui s-a lăsat deja de fotbal.

- Băăă, păi asta era combinația!!! Nu știi să tragi la poartă, dar tu vrei sa joci atacant...., se aude mistrețul acoperit doar de claxoanele din parcarea mall-ului.

Am plecat. Nu am urmărit meciul mai departe. Știam deja cine a câștigat și cine a pierdut meciul dintre generațiile ce vor urma, pentru încă vreo trei decenii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un cunoscut fost fotbalist (din generația Steaua 86 ce a luat Cupa Campionilor) ajuns antrenor avea ca indicatii de pe margine in proportie de 90% traditionalul "... haide bă".
    • Like 0
  • Era interesant sa comentati si de hotararea de a se juca finala pe tara, categoria U 16 , pe un teren de la marginea Buzaului, fara scaune si inconjurat de mizerii. Pe cine ar fi deranjat daca se juca pe un stadion de lux, unde se tin mai mult spectacole de circ decat de sport?
    • Like 0
  • Ungaria i-a dat Angliei acasa la ea, 4 (patru!) goluri, toate din actiune, fara sa primeasca vreunul
    • Like 0
  • Asta este o discutie foarte lunga , dar infrangerea de ieri nu are multe de a face cu fotbalul , este o proiectie cum nu se poate mai simpla a involutiei noastre ca societate. As enumera 3 elemente:
    Perenitatea unui clovn nepriceput numit politic la federatie, care precum multi conducatori ai unor caste profesionale in Romania si-a facut singur regulile, ca sa devina un fel de rege care isi alege supusii pe baza de obedienta si mediocritate. Burleanu a fost instalat acolo nu de PSD ci de PNL si in special de gasca de la Cluj , un grup de mediocri transpartinici care s-au trezit chiori in tara orbilor.
    Deci culegem ce s-a semanat de actuala clasa politica.
    Pe langa asta, fotbalistii nostri sunt prosti facuti gramada tactic si mental. Habar nu au cum sa rezolve probleme simple de joc , nu se informeaza pe teren si sunt marcati pe viata de propria lor mediocritate traind pe principiul : lasa ca se poate si asa ...Numarul de neuroni fiind invers proportional cu cantitatea de tatuaje.
    Din aceasta cauza nu reusesc la echipe serioase, din prostia lor si din prostia antrenorilor care i-au format.

    Nu in ultimul rand antrenorii in Romania sunt in majoritatea lor niste imbecili care sunt intruchiparea metehnelor enumerate mai sus. Un exemplu este prezentul antrenor , care ne face sa intelegem mai bine zicala: "Sa te fereasca Dumnezeu de harnicia unui prost" .

    Deci fotbalul nostru este macinat de prostie si lipsa de profesionalism, nu de lipsa de talent.
    • Like 4
  • dan check icon
    In afara de exceptii precum Halep , Cristina Neagu criticate de presa ca joaca pentru bani de parca fotbalistii joaca gratis , sportul romanesc se apropie de zero in toate ramurile , vezi rezultatele de la Olimpiada.
    Ungaria -Anglia 4-0 spune tot , cam asta ne e valoarea batuti de Muntenegru, o victorie cu Finlanda , vai mama ei de victorie chinuita si muuuulta presa sportiva care ii canta in struna lui Becali ,Prodanca, Borcea .
    Cam pe acolo suntem.
    • Like 4
  • Nume check icon
    De ce sportul romanesc trebuie sa arate mai bine decat societatea in general? Nu are cum.Fotbalul romanesc reflecta foarte bine ce s-a intamplat in economia romaneasca post revolutionara. Privatizari cu cantec si investitori dubiosi. Nimeni nu cladeste pentru viitor, ci toti numai pentru maine. Vreau sa bag 1 leu si sa castig 2 lei maine. Cei care investesc se roaga sa ajunga in vreo cupa europeana, sa incaseze ceva prime de la UEFA, sa vanda vreo 2-3 jucatori mai buni si sa retraga. Bani in primul rand si dupa aceea performanta, fara sa inteleaga ca prima data trebuie sa faci performanta si dupa aceea vin banii. Fotbalul nostru "exporta" in Turcia, Arabia Saudita, UAE, Rusia, India, China, etc. si aproape deloc in Vest. Si daca mai scapa vreunul in Vest este complet maturat de obligatiile lui ca fotbalist, pentru ca in Romania ei vad numai drepturi, si tot in tari de mana a treia ajung. Ei sunt ca noi si noi suntem ca ei.
    Da, mai sunt cazjuri ca Simona Halep, Anamaria Branza, baietii acestia tineri de la inot, dar cam atat. Ei sunt exceptia de la regula. In plus, in afara de Simona Halep observam ca singura performanta sportiva cat de cat se face tot in cluburile sustinute de stat si nu de sportul privat?!
    • Like 2
  • Da, da, sugestivă descrierea și comparație. Orice cuvânt în plus e de prisos!
    • Like 0
  • VARLY VARLY check icon
    Trist....este trist tot ce se intampla in societatea noastra, nu numai in fotbal. Sanatatea societatii se reflecta in aproape tot, sport, infrastructura, sanatate, scoala....etc. Oare cat v-a mai dura pana si societatea noatra o sa dea semne de insanatosire ? Va doresc multa sanatate si putere sa trecem peste greutatile zilelor noatre......si de ce nu ?....sa fim optimisti cu viitorul.
    • Like 1
    • @ VARLY
      "Oare cat v-a mai dura pana si societatea noatra o sa dea semne de insanatosire ?".
      Până când o să învățăm să scriem corect.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult