Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noi nu avem mare

Grecia.

Foto: Facebook Cristian Păun

Industria de turism de la Marea Neagră e ca industria de banane din România. Niciun avantaj competitiv sau comparativ să vinzi așa ceva pe bani mulți, la mulți, mai ales străini. Concurența e imensă. Diferențele sunt de la cer la pământ. Și aici nu mă refer la gustul diferit al berii, porțiile mai generoase de mâncare sau ospitalitatea gazdelor. Deloc. Mă refer la mare.

Grecia, Albania (mai nou), Croația, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Cipru sau Turcia au mare. Bulgarii se chinuie mai mult ca noi și reușesc ceva mai bine să vândă Marea Neagră. Dar tot se zbat. Noi suntem, practic, ca Slovenia. Avem cu vreo 20 de km mai mult țărm la mare ca ei, o fâșie stâncoasă între Italia și Croația. Sau ca belgienii...

Oricât de naționaliști și iubitori de patrie am vrea să fim, nu se compară. Senzația pe care o ai când înoți în ape azurii, limpezi, impecabil de curate, pe plaje aproape pustii mai mereu, valuri mici, apă deosebit de caldă, este unică. Fiecare resursă cheltuită pe așa ceva nu e risipită. Nu e în van. Prețuri pentru toate buzunarele, la jumătate față de ce vedem la noi.

Suntem prea săraci să irosim resursele...

PS: Las și eu niște poze din Lefkada, la final de concediu. De pe plaja care mi-a plăcut cel mai mult - Megali Petra.

LE: Gazda, când am ajuns, ne-a dat banii înapoi pe o noapte de cazare și ne-a spus că putem să mai prelungim șederea, dacă vrem, cu o noapte. Practic, ne-a oferit o noapte în plus. Am prelungit. La plecare ne-a dat o sticlă de ulei de măsline și un borcan de măsline, producție proprie.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu am mai fost la mare in Romania din 2005 si nu stiu cand o sa mai ajung.
    Totusi comparatia nu mi se pare corecta 100%. Peisajul este diferit. Intotdeauna un munte cu mare va arata mult mai bine decat litoralul nostru. Marea Neagra este o mare inchisa cu cateva rauri mari de apa dulce care se revarsa, prin urmare destul de rece si cu culoare inchisa. Sezonul nostru dureaza 2 luni, sezonul in Grecia cel putin 5 luni. In rest de acord cu serviciile si preturile din Romania nu se compara cu Grecia. Nu vreau neparat sa ii scuz pe ai nostrii, dar este vorba si de cerere vs. oferta si orice antreprenor care doreste sa castige bani profita de acest lucru. Cui nu ii place sau nu ii convine situatia - vezi cazul meu - nu merge si punct.
    P.S. Totusi nu pot sa nu remarc ca unul din argumentele prezentate de Dvs. prin care aratati cu ce sunt grecii mai buni, este clasica " mocangeala" foarte apreciata de romani. Spre o comparatie ar insemna ca toti proprietarii de pensiuni din Ardeal sa dea fiecarui client la plecare cat o sticla de palinca - preferabil de 1l - ca sa dovedim ca avem un turism de calitate. Nu cred ca de aici se face diferentierea si sa glumim putin nu cred ca avem atatea prune in Romania sa facem asa ceva:).
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult