Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noi nu avem mare

Grecia.

Foto: Facebook Cristian Păun

Industria de turism de la Marea Neagră e ca industria de banane din România. Niciun avantaj competitiv sau comparativ să vinzi așa ceva pe bani mulți, la mulți, mai ales străini. Concurența e imensă. Diferențele sunt de la cer la pământ. Și aici nu mă refer la gustul diferit al berii, porțiile mai generoase de mâncare sau ospitalitatea gazdelor. Deloc. Mă refer la mare.

Grecia, Albania (mai nou), Croația, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Cipru sau Turcia au mare. Bulgarii se chinuie mai mult ca noi și reușesc ceva mai bine să vândă Marea Neagră. Dar tot se zbat. Noi suntem, practic, ca Slovenia. Avem cu vreo 20 de km mai mult țărm la mare ca ei, o fâșie stâncoasă între Italia și Croația. Sau ca belgienii...

Oricât de naționaliști și iubitori de patrie am vrea să fim, nu se compară. Senzația pe care o ai când înoți în ape azurii, limpezi, impecabil de curate, pe plaje aproape pustii mai mereu, valuri mici, apă deosebit de caldă, este unică. Fiecare resursă cheltuită pe așa ceva nu e risipită. Nu e în van. Prețuri pentru toate buzunarele, la jumătate față de ce vedem la noi.

Suntem prea săraci să irosim resursele...

PS: Las și eu niște poze din Lefkada, la final de concediu. De pe plaja care mi-a plăcut cel mai mult - Megali Petra.

LE: Gazda, când am ajuns, ne-a dat banii înapoi pe o noapte de cazare și ne-a spus că putem să mai prelungim șederea, dacă vrem, cu o noapte. Practic, ne-a oferit o noapte în plus. Am prelungit. La plecare ne-a dat o sticlă de ulei de măsline și un borcan de măsline, producție proprie.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu am mai fost la mare in Romania din 2005 si nu stiu cand o sa mai ajung.
    Totusi comparatia nu mi se pare corecta 100%. Peisajul este diferit. Intotdeauna un munte cu mare va arata mult mai bine decat litoralul nostru. Marea Neagra este o mare inchisa cu cateva rauri mari de apa dulce care se revarsa, prin urmare destul de rece si cu culoare inchisa. Sezonul nostru dureaza 2 luni, sezonul in Grecia cel putin 5 luni. In rest de acord cu serviciile si preturile din Romania nu se compara cu Grecia. Nu vreau neparat sa ii scuz pe ai nostrii, dar este vorba si de cerere vs. oferta si orice antreprenor care doreste sa castige bani profita de acest lucru. Cui nu ii place sau nu ii convine situatia - vezi cazul meu - nu merge si punct.
    P.S. Totusi nu pot sa nu remarc ca unul din argumentele prezentate de Dvs. prin care aratati cu ce sunt grecii mai buni, este clasica " mocangeala" foarte apreciata de romani. Spre o comparatie ar insemna ca toti proprietarii de pensiuni din Ardeal sa dea fiecarui client la plecare cat o sticla de palinca - preferabil de 1l - ca sa dovedim ca avem un turism de calitate. Nu cred ca de aici se face diferentierea si sa glumim putin nu cred ca avem atatea prune in Romania sa facem asa ceva:).
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult