Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Noile „măsuri drastice”, pe frontul pandemiei: Nu s-a revizuit, dar s-a schimbat pe-aici pe colo

politist - restrictii

Foto: Cornel Putan / Zuma Press / Profimedia

Joi seara am așteptat toți cu sufletul la gură noile „măsuri drastice" aduse de guvern pe frontul COVID-19 unde vechile „măsuri drastice" din 9 noiembrie au fost deja depășite de 5 săptămâni de noul val de infecții.

Așa cum ni s-a promis, carantina națională nici nu a fost luată în discuție. Nu există niciun scenariu în care țara sau un județ ar intra sub incidența unor măsuri de orice fel, cu atât mai puțin un lockdown. Avem doar măsuri locale.

Până la urmă tabăra relaxaților a răsuflat ușurată. Povara rămâne tot pe cei epuizați și care respectă din proprie inițiativă măsuri mult mai dure de luni de zile. A... și a medicilor, de care nu mai ascultă nimeni.

Diferența față de măsurile luate până acum este că se aplică automat, fără a mai fi nevoie să fie recomandate de DSP și aprobate de INSP și comitetele locale de urgență, ceea ce este un progres important.

Mai jos aveți un tabel care sintetizează simplificat aceste măsuri care intră în vigoare după depășirea pragului de 4 la mie (formula de calcul a incidentei este indicată în documentul atașat la surse).

Pe scurt, sunt măsuri similare, care se aplică diferit persoanelor și operatorilor economici.

1. Pentru persoane fizice mobilitatea publică este limitată după 20:00, iar pentru persoanele juridice lucrul cu publicul încetează la ora 18:00.

2. Dacă incidența este peste 4 se aplică doar în weekend, iar dacă este peste 7,5 se aplică și în timpul săptămânii.

3. Ieșirea de sub incidența scenariului se face la un nivel cu 0,5 sub cel de intrare (3,5 și 7 respectiv).

De ce 7,5? Nu există o justificare rațională prezentată în document. Probabil ca să nu se închidă București, care se afla la 6,5 joi seara. De ce 4 și nu 3? Nu am nici cea mai vagă idee. Probabil 4 este un soi de „sigur 3".

Nu aș vrea să fiu înțeles greșit, măsurile sunt capabile să reducă numărul de infectări, însă doar dacă sunt respectate, și aici avem cea mai mare problemă, gradul de conformare.

Scopul propunerilor este să se acționeze cu precizie chirugicală, astfel încât să se evite alte măsuri naționale. Având însă în vedere că suntem legați la ochi în absența testelor și legați de mâini în absența restricțiilor de circulație dintre localități, aceste măsuri ar fi fost mai adecvate la nivel național sau măcar județean.

Consecința directă și imediată este stimularea traficului de virus între comunitățile închise și cele deschise („turism viral?"). Cine se află sub incidența unui scenariu 7,5, unde barul e închis poate merge în cea mai apropiată localitate unde incidența e sub 3 la mie și barul e deschis. Presiunea e și mai mare în weekend, când închiderea are loc de la 4 la mie și se poate migra o perioadă mai lungă. E ușor să ne imaginăm cum vor arăta șoselele weekendul următor, mai ales dacă va fi vreme bună.

A doua problemă este logistica. Un asemenea semafor avem deja în vigoare în privința școlilor încă din luna septembrie. Sper sincer ca de data asta raportările să meargă mult mai bine decât în cazul școlilor. Acum gradul de complexitate este exponențial mai mare datorită faptului că trebuie informată atât populația, cât și operatorii economici simultan și cu criterii diferite.

Avem deci niște măsuri care au fost fără îndoială gândite și propuse ca măsuri naționale, unde implementarea ar fi fost simplă și eficientă, dar care au fost adoptate ca măsuri locale, unde implementarea a devenit extrem de complicată și mult mai puțin eficientă.

Nu mai vorbesc de presiunea politică ce se va pune acum direct pe DSP-uri, ca să o lase mai moale cu testarea. Nu va dura mult până vom avea discursul „testarea omoară acum economia" sau „dacă n-am testa, nici incidență n-am avea". Absența criteriilor de testare cum sunt rata de pozitivare și rata de testare sunt cu atât mai regretabile cu cât au fost menționate explicit ca necesare de către secretarul de stat Andreea Moldovan. Bătălia se va da în continuare pe teste care vor decide dacă vom mai avea sau un val 4.

Avem deci un sistem care premiază în continuare repetenții și necesită un grad înalt de civism și responsabilitate locală, pentru ca aceste măsuri să își facă efectul. Din moment ce suntem iarăși fiecare pe cont propriu, este important să știm că dacă se respectă ele își vor face efectul, se vedea aceasta în Maramureș, Timiș și alte județe.

În Timișoara efectele carantinei sunt deja vizibile pe curba cazurilor noi, care a intrat în faza descendentă. Cred că prelungirea cu o săptămână a carantinei nu a fost resimțită prea puternic la nivel personal sau instituțional, însă impactul pe curbă este vizibil și semnificativ. A fost unul dintre puținele cazuri în care intervenția de la București ne-a salvat de la un dezastru sanitar. Sper ca retorica politică inutilă împotriva măsurilor de protecție să nu ducă la irosirea acestui efort și la reluarea creșterii accelerate a numărului de infecții în Timișoara.

E riscant să pretinzi că poți avea o economie sănătoasă cu o populație bolnavă.

Cam asta e tot ce am fost capabili să aducem în plus față de valul 2, pentru a opri valul 3. Zarurile au fost aruncate. Tot ce putem face acum este să respectăm aceste reguli și să ne rugăm să fie suficiente. Vom afla doar peste două săptămâni dacă pariul făcut cu viețile noastre pe aceste măsuri va fi unul câștigător.

Spre deosebire de valul 2, poți însă opta să ieși individual din valul 3. Opțiunea se numește vaccinare și te rog să mă crezi că e mai bine să privești de pe margine tăvălugul care vine.

Sfatul meu este să vă conformați cu măsuri echivalente cu o carantină totală în perioada postului, ca să nu îți irosești asul vaccinării. Suntem abia la jumătatea fazei de creștere a valului 3 și nu vrei să te infectezi în perioada următoare. Vaccinează-te cât mai repede și așteaptă la adăpost cele 30 zile necesare ca imunitatea să se instaleze. Nu ai niciun motiv să îți asumi riscuri inutile înainte de Paște, astfel încât să poți participa liniștit la slujba de Înviere.

Chiar dacă vaccinul nu te protejează 100% de boală, te protejează 100% de formele sale grave și de moarte (da, inclusiv infamul AstraZeneca, vaccin care e mai puțin periculos decât o înțepătură de albină). Asta da tratament minune, mai ales că e pe bune! Păcura, smoala, clorul și alte leacuri feisbuchesti nu sunt pe bune și singura minune este că mai trăiești după ce le iei.

De asemenea profită de vacanța de 30 de zile să îți vaccinezi copiii dacă au trecut de 16 ani astfel încât și revenirea lor la școală să fie în siguranță pentru tine și familia ta. În această privință, guvernul nostru chiar face treabă bună și sunt multe țări care se uită cu invidie la noi.

Nu te teme de boală, șansele să scapi ușor sunt de 80%, dar nici nu subestima amenințarea COVID-19 care este o ruletă rusească diabolică. În fiecare zi mai mult de 6.000 de oameni se infectează și peste 100 de oameni mor în România, pentru că nu au vrut sau nu au putut să se vaccineze în urmă cu doar o lună.

În jurul datei de 15 aprilie vom depăși pragul de 1 milion de infectări și ne vom apropia de 25.000 de morți de COVID-19 în România. Avem deja 2 milioane de vaccinări și nici un deces din cauza vaccinării în România. Nici în lume nu avem decese din cauza vaccinurilor, desi s-au administrat zeci de milioane de doze unor oameni dintre care mulți sunt mai fragili decât tine.

Care ți se pare un rămășag mai sigur pentru sănătatea și viața ta sau a celor din jurul tău? Eu mi-am pus familia la adăpost și toți cei care se puteau vaccina s-au vaccinat. Poate că boala o să ne zdruncine, dar nu o să ne omoare.

Vaccinează-te, e poate singura ta șansă să mai fii în viață la finalul acestui val și să nu fii pricină de moarte pentru cei dragi din jurul tău.

Sursa:

https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2021/03/Hota%CC%86ra%CC%82re-CNSU-nr-20.pdf

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Din momentul in care oferta vaccinuri devine mai mare decat cererea(nu exista nici un motiv sa nu se intample altfel, capacitatile de productie vor continua sa creasca!) Nici nu mai vreau sa aud de cuvantul; Covid, m-am saturat! "- Ti-e frica?! Te vaccionezi si stai in casa! Noi restul.... aveam treaba, chiar cu riscul decesului! Suntem de acord sa primesti chiar si compensatii finaciare!"
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Bucureștii cu localitatile din Ilfov sunt un exemplu de proasta gestiune, unde traficul dintre cele doua este fluidizat de însăși motivele din declaratii. Tratarea unitara București-Ilfov era soluția garantării controlului transmiterii virusului. Vremea calda, ora de vara, vacanta școlara forțată din motive economice, vor pune o presiune și mai mare psihica pe cei care oricum respectau masurile,căci era rational exact in perioada asta sa ii ții pe elevi ocupați în online decât sa se urce pe pereți în casa sau sa bântuie parcurile și Mall-urile și sa fie vectori de circulație C19. Eu cred ca cele 2 milioane de elevi adusi în clasa și nu în format mixt sau departajat au fost vectorul principal de transmitere, căci de la copii s-au infectat mulți recent. Probabil ca se va repeta istoria asta din aceleași consideratii economice, căci nu poți sa recunoști ca ai fost populist înainte de alegeri și acum nu poți da ce ai propus. Se fuge de Astrazeneca și rata de vaccinare este mica raportata la listele de așteptare, căci nu sunt vaccinuri. Politicul este adânc implicat, economia nu ne ajuta ci ne încurcă, se penduleaza in coordonarea guvernamentala, toți sunt sătui de inconsistenta și lipsa de profesionalism. Da vaccinare, da respectarea masurilor, dar impunerea lor pare impotenta când este vorba de biserica, Sosoaca, miniștri, interese. Și se vede iar asta derutează și mai mult.
    • Like 1
  • Daca ne-am inhaitat in hora isteriei si panicii trebuie sa mergem mai departe cu ea. Si ce sa faca acum si ei decat sa mimeze ca fac ceva in timpul pandemiei. Se prefac ca pun restrictii , cand se stie ca nu prea ajuta , in loc sa testeze si sa vaccineze. Aceasi schema ca si la poluare , in loc sa faca ceva impotriva ei, efectic( reimpaduriri , spatii verzi ,etc) ei pun taxe , ca asa dispare poluarea ,prin taxe, cand taxeaza saracii. La fel si corona , le este frica la boieri ca o sa moara , ca virusul nu face diferenta dintre bogati si saraci. Ce conteaza ca foamea omoara mai multi oameni pe glob decat co-vid. Asta ii treaba saracilor ca mor de foame nu a lor. Din cauza foamei nu se face isterie la televizor. Dar vezi doamne ca moare 1 din 10000 de covid , gata sa schimbat lumea pe dos. Cand au cerut tarile sarace formula pentru vaccin ca sa produca si ele , tarile bogate s-au opus. Deci nu chiar conteaza vietile umane pana la urma nu? Dar cand se simt ei cu smochina la fundulet ,ca poate sa moara, chiar daca ii o sansa mica de 0,01% uite ce spume fac la gura. Cand o sa aud si eu ca mor bogatii si parlamentarii pe capete , o sa imi fac griji. Dar atata timp cat aud ca s-au imbolnavit si ii vezi peste 5 zile la televizor nu imi fac griji , nu ii asa grav.
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Filbert check icon
      Baga-te in samba braziliano-bolsonara a relaxarii, numai 4000 de morti pe zi. Ai excavator?
      • Like 2
    • @ Filbert
      Iar tu crezi ca daca nu vaccinezi si nu testezi , ci doar daca nu iesi dupa ora 20 , virusul dispare? Si ce 4000? Mai scade si aia care cad de la etajul 10 si aia peste 80 de ani si apoi mai vorbim de mortalitate. Nimeni nu neaga ca se moare (sau o fii unii) , dar cu restrictii proaste nu rezolvi nimic. Inchizi scolile dar tii pacanelele deschise . Inchizi barurile dar daca incalca le dai amenda de 1000 de lei cand ei dau o sticla de sampanie cu 800. Amendezi babele iar la mafioti merge seful politiei romane sa il roage frumos sa respecte legea. Tu crezi ca virusul se vindeca cu circ ieftin? Da , ca am ajuns sa nu se mai moara din nici o cauza decat co-vid , nu mai exista cancer , tbc , infectii , nimic . Am avut co-vid , si alte 3 persoane din familie . Plus cunosc inca 20 de persoane direct care au avut. Mai mult decat febra nu a avut nimeni nimic. Plus ca iti enumar 1000 de persoane publice din Romania care au avut si nu a murit. Ai comorbiditati ? Atunci da , trebuie sa ai grija , ca faci complicatii. Restrictile sunt doar pentru saraci , ca Vela i-si permite sa incalce , Ciolacul o incala ca are buzunarul plin de bani , de Orban ce sa zic , ca ai vazut cum se fumeaza si se bea la el in birou. Dar tu nu iti fa griji , ca daca vinzi patrunjel in piata iti primesti amenda.
      • Like 2
    • @ Filbert
      Ce mult suna. 4000 de morți pe zi. Pana îți dai seama ca tara aia are 212 milioane de locuitori.
      Total infectați = aproximativ 12 milioane la 15 martie.
      Total morți = 275 000
      Rata de mortalitate - sub 3 %. Hopa. Ce ai pățit Bobita? E mai mica ca la noi. De fapt e aceeași rata cam ca peste tot.
      Și aia nu mai poarta masca sau altceva. Nu sta nimeni în casa. Nu blochează nimeni nimic.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      Credeam că motivul se știe: descurajarea petrecerilor private și a chefliilor nocturni. Dacă știi că pleci de acasă la 19/30 și până la 6 nu te întorci se poate să nu te mai duci, gazdei îi vin mai puțini și posibilitatea de transmitere scade.
      M-ați înnebunit cu aceste "comorbidități". Sună de parcă aceia ar fi cu un picior în groapă. De exemplu, banalul astm are o incidență de 6-7%.
      La început oamenii ziceau: nu cunosc pe nimeni dintre cunoscuți să fi avut covid. Acum spuneți nu cunosc pe nimeni să fi murit de. Un calcul simplu spune că ar trebui să aveți un cerc de cunoștințe de peste 800 de persoane să aveți, statistic vorbind, posibilitatea de a afla că un cunoscut a murit de covid. M-aș îndoi să aveți.
      Dar nu-i vorba numai că mortalitatea e de vreo 3%. E vorba că pot ajunge prea mulți la spital în ATI în același timp și nu poți primi îngrijiri medicale pentru o apendicită ori pietre la fiere. Ori având deja cu o problemă de sănătate, să iei covid din spital și fiind cu imunitatea scăzută riscurile sunt deja altele.
      După cum spuneam, cine n-a priceput până acum, slabe șanse...
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Nu stiu daca ai observat , dar daca moare unul de 30 de ani cu corona , ii stire nationala cu mesajul ca nu se stie sa fi suferit de comorbitati. Eu pun accentul pe NU SE STIE ca sufera de comorbitati. Dar sunt sigur ca avea ficatul marit de 5x in el. Si cine ii de fapt de vina pentru colapsul sistemului sanitar in Romania? Hai sa dam vina pe cetateni. Exact cum dadeam vina in anii '80 pe "hamsteri" pentru lipsa de alimente . Exact si acum , de vina sunt cetatenii .
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    2 formulări excepționale: "nu subestima amenințarea COVID-19 care este o ruletă rusească diabolică" și "E riscant să pretinzi că poți avea o economie sănătoasă cu o populație bolnavă". Cine a înțeles până acum bine, cine nu, nici de acum înainte nu o va face.


    • Like 1
  • Vaccinul nu te scapa de boala te scapa de formele grave.
    Vaccinul nu va opri masurile decat dupa ce se ajunge la 70-75% din populatie vaccinata.
    Sansa ca sa mori de C19 in cazul in care ai sub 50 de ani si fara comorbiditati este < 0,001%.
    Nu stim daca vaccinul are efecte pe termen lung - nu a fost testat pe o perioada mai indelungata. Cel mai probabil nu te va afecta dar eu unul mai bine imi asum o sansa < 0,001% cu boala.
    Daca ai peste 45 si/sau ai comorbiditati atunci da. Vaccineaza-te fara discutii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult