Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nomenclaturiştii de la Romexpo

PNL la Romexpo

Foto: Imagine din 8 august 2019, Consiliul Național al PNL, desfășurat la Romexpo (Octav Ganea/ Inquam Photos)

Unii dintre noi îşi mai amintesc anii de restricţii din ultimul deceniu al lui Ceauşescu. Unt, lapte, carne pe cartelă, trei ore de televizor pe zi și rareori câte un serial bun american, cine era prins cu câţiva dolari în casă putea face ani grei de puşcărie, prin gospodãriile ţăranilor bântuiau tovarăşii să adune „cota”, într-o duminică circulau maşinile cu număr par, în cealaltă cele cu număr impar, nu se mai importa aproape nimic pentru că trebuia să ne plătim datoria externă şi nu se putea cheltui valuta.

În acest timp, nomenclatura şi „băieţii cu ochi albaştri” îşi cumpărau casetofoane, aparate video, ţigări şi ciocolată din shopuri cu valuta obţinută de la studenţii arabi, mâncau în restaurante cu circuit închis, îşi făceau cumpărăturile, de multe ori produse occidentale, din magazine numai lor dedicate, circulau cu maşini negre înspre staţiunile de pe litoral oricând doreau, încălţau numai pantofi din fabricile care ar fi trebuit să-şi trimită întreaga producţie la export.

Legea era pentru toţi, însă o castă nu trebuia să o respecte. 

Iar aplicarea ei era lăsată pe mâna unor miliţieni care închideau ochii la încălcarea ei. Exemplul clasic: portbagajele burduşite cu fructe şi legume ale tablagiilor care trebuiau să impună respectarea mercurialului în pieţe şi doar când partea din spate a Daciei se apleca până la pământ închideau şi ei ochii.

Patru decenii mai târziu, România arată la fel.

Cetăţenii trebuie să respecte norme sanitare, să poarte măşti, să se adune în număr redus la nunţi şi botezuri, să respecte o distanţare fizică. Cu poliţişti şi inspectori care, de multe ori, închid ochii plictisiţi la încălcarea normelor legale de parcă alţii ar trebui să asigure respectarea lor, iar nu domniile lor.

Însă toate aceste restricţii nu se aplică politicienilor, acum denumiţi „domni”, iar nu „tovarăşi”, deşi, pentru majoritatea lor, metehnele sunt neschimbate. În vreme ce populaţia este chemată să dea dovadă de raţiune şi respect pentru normele sanitare, ei la încalcă la reuniunile de partid, când se plimbă cheflii prin Vama Veche în vreme ce locuri la ATI nu mai sunt, ori se găsesc să vorbeascã năuci de pe terenuri de golf pe când jurnaliştii sunt bătuţi fiindcă încearcă să protejeze pădurile de mafia lemnului.

Ceea ce nu au îndrăznit nomenclaturiştii tovarăşului Ceauşescu, să-şi afişeze publicul dispreţul pentru lege şi popor, o fac acum apparatcikii liberali ai domnului Iohannis: astăzi, la Romexpo, politicienii români vor ieşi din ilegalitate şi-şi vor manifesta superioritatea şi dispreţul lor faţă de lege şi popor.

Singura diferenţă dintre tovarăşul Ceauşescu şi domnul Iohannis este că primul păstra aparenţele de om al poporului. Acum, trufia stă cu regele gol la masă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În loc de comentariu o glumă horror.
    ”PÂN-AICI E BINE!”
    A fost odată cam ca acum...
    Un tip cu probleme fără soluție, deși se temea enorm de moarte, a decis să se arunce de la etajul 31 al unui bloc. Zis și făcut!
    În timpul căderii, în dreptul fiecărui etaj pe lângă care trecea, tipul nostru își făcea curaj:
    - Pân-aici e bine!
    Și tot așa de 30 de ori...
    • Like 0
  • Un poporas de idioti trebuie si se cere condus doar de o dictatura, luminata sau nu, ramane sa vedem. Degeaba a repetat Iohannis ca la repetenti retardati " Invit romanii sa iasa la vot!", "Coruptia ucide", " Penalii PSD". În greaca veche, „idiotes” însemna cel ce își vede doar de treburile sale. Deci, esti idiot dacă ai șansa să participi la binele comun și o refuzi. Un popor de 83% (!) idioti bipezi mamaligari pasivi imbecili pomanagii infatuati si manelisti agramati, care voteaza activ si pasiv de 30 de ani borfasi abjecti infecti analfabeti cu aspect umanoid aurolaco-psd-isti trebuie si merita doar sa dispara. Demult a fost prea tarziu, in 20 de ani in Romania (si Bulgaria) nomazii vor fi majoritari. Au mai disparut popoare si civilizatii din istorie, dar romanii vor fi singurii care vor disparea din lenea de a-si misca hoiturile la vot 30 min. la 4-5 ani.
    • Like 3
    • @ Nicu Cosmin
      Chiar foloseste votul prostimii? Da, cand voteaza cu cei ce le dau pomeni jalnice. Chiar tine cont cineva de votul multimii? Ati uitat, asa repede, ce au facut psd? anul trecut? Au deturnat voturi ca sa promoveze abjectia aur, care la randul ei, prin frauda grosolana, nepedepsita, au introdus-o pe hidoasa dementa rau intentionata sosoaca in palament. O alta infractiune remasa nepedepsita. Chiar s-a asternut tacerea peste aceaste flagrante incalcari ale legilor. Asa cum se asterne tacerea peste manifestarile dementei mai sus amintite, sustinuta de o prostituata, o isterica si alte cazaturi. Tara nu are autoritate, tot ce se incearca a se face, poate spre binele ei, este denaturat, denigrat, sabotat tocmai de cei platiti din banii nostri pentru aplicarea legilor. Suntem rusinea, cel putin a europei.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Exagerați riscul reprezentat de „hidoasa dementa rau intentionata sosoaca in palament”, ca să nu se vadă stridenta decădere a țării jefuite de toate celelalte găști ce-și zic partide. Da, acum mai mult ca oricând în ultimii 31 de ani, „Suntem rusinea, cel putin a europei”.
      • Like 0
  • PNL a luat-o la vale..... Va deveni mic, mic.....
    Dar ce le pasă imbuibatilor..... Vor deveni putred de bogați, chiar dacă îngroapă partidul, ei trebuie sa se îmbogățească.....
    Oameni de stat..... Degeaba,
    Vremelnici, mici, și rosti și ticăloși....
    • Like 3
    • @ Helmuth Diesing
      Si cam care ar fi cei buni?
      • Like 1
  • Scrieti un articol ambiguu si postati o fotografie din 8 august 2019? Ce manipulari sunt astea?
    • Like 3
    • @ Tatiana Sory
      Liviu check icon
      Manipulari sorosito--iluminati-reptiliene, clar :).
      Daca nu puteti intelege o paralela intre doua epoci, atunci e grav.
      • Like 2
    • @ Liviu
      Delia MC Delia MC check icon
      Unii au și trăit-o. Articolul se adresează celor care la revoluție aveau câțiva anișori ori nu erau deloc și știu acea epocă din auzite ori din cărți. Numai atunci când habar n-ai poți crede asemenea comparații. Asta să mă exprim indulgent.
      E o paralelă cam strâmbă, o comparație forțată. M-am interesat și într-adevăr, condițiile în care s-a desfășurat acest congres sunt precare, ar fi fost o aprobare îndoielnică, deși cică 80% ar fi fost vaccinați iar intrarea pe baza de green pass. Dar să compari cu nomenclatura din fostul regim? Și da, poza e din 2019, scrie sub ea.

      Aia cu reptilienii s-o ziceți conspiraționiștilor covid. A, ați uitat de Bill Gates.

      E rău să nu recunoști manipularea. Dar mult mai rău e s-o consideri legitimă atunci când vine de la ai noștri.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Dar daca eu nu inteleg, faceti-mi un bine si explicati-mi d-voastra, cu subiect si predicat ce intelegeti, poate ma ''iluminati'' si pe mine. Iar daca nu imi explicati-nu isi are rost raspunsul. Daca e ironic, ok, inteleg-dar nu sunt sigura ca e o ironie, cred ca e ceea ce chiar ganditi si atunci, E GRAV! Pot si eu posta, asa in dorul lelii (sau NU!)-poze din vremea lui Ceasca cand i se ridicau osanale si toata lumea aplauda , ca voia, ca nu voia-si cei mai multi romani nu voiau. Atunci-acum, au ajuns pensionari si asteapta mila si promisiunile goale si populiste ale PSD-istilor. Sau pot posta poze din timpul mineriadei din Bucuresti sau din Piata Victoriei, din august 2018-cu tunuri de apa, bastoane, gaze lacrimogene, romani batuti, copii care nu mai puteau respira de la atatea gaze si de la fum, etc. ''Bietul'' Soros-nici el nu cred ca si-a inchipuit vreodata sa fie atat de des pomenit de romani! Statul paralel reinvie, asadar, in mintea unora, ma si miram sa nu se intample, la cat tupeu dar si prost gust si lipsa de idei :))) are Dragnea, ca sa reaprinda asemenea idei stupide, iar gandurile despre conspiratii sunt la ele acasa printre cei care gandesc doar ''atatica''. Si de rest-Covid19, vaccinare cat mai putina, sa nu ne dezicem de ceea ce dovedim lumii mai mereu: rupti in fund dar fuduli nevoie mare, adica cei care folosesc ca lait-motiv al propriilor lor neputinte pareri de genul: ''eu nu cred in asa ceva'', ''e o conspiratie la nivel mondial'', ''unii castiga bani grei din asta'', ''noi suntem luati de fraieri'', "Soros...bla bla bla...'' Iluminatti....bla bla bla''. Doar trebuie sa confirmam mereu ca suntem codasii Europei, la tot, inclusiv la ce tine si de romanul de toate zilele, nu numai de un guvern. Ei, imi explicati ce ati vrut sa scrieti? Altfel- postarea dvs e absolut aiurea si inutila!
      • Like 0
    • @ Tatiana Sory
      Pentru toată răbufnirea dvs. sunt potrivite propriile cuvinte luate chiar din... răbufnire: „E GRAV! Pot si eu posta, asa in dorul lelii (sau NU!)”
      La ce servește o... tiradă dezlânată?!
      • Like 0
  • Corina check icon
    La fel vede lucrurile Ciprian Apetrei în Adevărul. „S-a încercat cu disperare atragerea şefilor de organizaţii. Un şef, odată convins sau cumpărat, urma să vină cu toţi delegaţii la pachet. Boierul cel mic care îşi aduce iobagii în dar pentru boierul cel mare. Nu este loc pentru gândire şi decizie individuală. Cei care nu se exprimă sunt cei mai suspecţi. Orice este permis ca să fii sigur de loialitatea celui care va participa la Congres. Orice ameninţare, orice promisiune este permisă.”

    adevarul.ro/news/politica/congresul-pnl-ultima-sansa-liberalii-mai-existe-1_614deb015163ec427198b967/index.html
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult