Foto: Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia
Alegerile interne din PNL au acaparat întregul spațiu public. Azi sperăm ca acest circ din politică să se termine și oamenii ăștia să înceapă să guverneze. Actualii guvernanți au pierdut un an, mai au 3.
În tot acest timp, au ajuns la un procent de intenție de vot situat în intervalul 15-20%. În prezent, practic, nu avem un guvern funcțional. Coaliția guvernamentală este ruptă în două. Nu mai există. Criza politică este departe de a se termina.
Cum ar putea implementa reforme un guvern, orice guvern, fără o majoritate solidă?
Păi, nu prea pot. Efectul asupra votanților care au susținut principalul partid de guvernământ (PNL) este unul de demobilizare. Efectiv, vede cineva vreun motiv să mai susțină așa ceva?
Nu știu, vreau să știu care sunt realizările actualei guvernări. Au făcut ceva remarcabil de când au câștigat alegerile? Ceva, orice. Hai, spuneți-mi. Ascult.
În față avem o iarnă grea și nu mă refer la condițiile meteo. Nu știu dacă va ninge, daca va ploua, dacă va fi frig, habar nu am cum va fi vremea.
Dar știu alte lucruri, chestii simple. Anume: prețul la gaze este cu 25% mai ridicat decât anul trecut, cel la electricitate este cu peste 20% mai ridicat decât în 2020. Vom asista la scumpiri în masă, iar inflația la final de 2021 se va situa, cel mai probabil, in intervalul 6,5-7%.
Mă uit în jur, privesc la televizor, văd cum comunică oamenii între ei
Problemele noastre nu sunt legate doar de lipsa autostrăzilor sau a altor proiecte de infrastructură. Prima noastră problemă este lipsa educației, aflată într-o foarte bună colaborare cu atitudinea noastră și lipsa de solidaritate.
Oamenii din această țară nu își doresc doar autostrăzi sau locuri de muncă. Oamenii își doresc normalitate. Își doresc o perspectivă pozitivă pentru țară. Indiferent de numele partidului, asistăm doar la „politicăreli” și demagogie.
Se pare că alegerile interne din cadrul partidelor au devenit mai importante decât actul de guvernare
Asistăm la un circ generalizat, care numai cu țara și dezvoltarea acesteia nu are legătură. Țara a intrat într-o pauză. În schimb, frenezia din cadrul partidelor atrage atenția prin discursuri demagogice. Fiecare se luptă pentru o funcție, un loc călduț prin vreun consiliu de administrație, niște interese economice.
Actuala clasă politică
Aș fi vrut să scriu despre clasa politică românească, dar nu avem așa ceva. Sunt puțini cei ce se pot numi oameni de stat în România. Mai degrabă, avem aleși. Asta nu înseamnă că sunt oameni de stat. Doar s-au aflat pe niște liste electorale, au tras niște sfori să ajungă acolo și au ajuns în diferite funcții.
Simpatici sunt și activiștii de partid, cu ale lor îndemnuri mobilizatoare la adresa unei tabere sau alteia
Ne mirăm că această țară s-a depopulat. La noi migrația a fost economică, însă emigrează tot mai mulți oameni care au o stabilitate financiară în România, o situație bună.
Din România au plecat, oficial, conform OCDE, peste 3,5 milioane de oameni în ultimii 20 de ani. Cifra reală este mai mare, cel mai probabil. Mulți pleacă din România nu din cauză că nu au un loc de muncă sau pentru că ar avea o situație materială proastă.
Oamenii pleacă pentru că ceea ce văd în jurul lor nu coincide cu planurile pe care le au pentru propria familie
Cunosc multe cazuri de oameni cărora le-au plecat copiii la studii, apoi au plecat și ei, după ce au vândut tot ce aveau în țară.
Efectiv, mulți oameni nu mai sunt interesați de România, nu își mai văd viitorul aici. Iar stimabila „clasă” politică ce face? Răspuns: Discursuri goale, umplând scene cu tot felul de aleși.
Mediul toxic în care trăim va transforma România într-un sat de vacanță, un Cernobîl demografic
Asta se întâmplă tocmai pentru că tot mai mulți copii pleacă din România în străinătate, pentru a studia. Și știți ceva, acolo vor rămâne. Între timp, politicienii noștri se ocupă cu aceleași nimicuri cu care s-au ocupat dintotdeauna…
Acestea sunt problemele oamenilor, nu congresul PNL sau cel al USR PLUS. Apropos, cel al USR PLUS a fost chiar decent. În fine, este o bătaie de joc generală.
Îi pasă cuiva de această țară?
Articol preluat de pe project-e.ro
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.