Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nota de plată a clientului captiv: povestea porției de hamsie de pe litoralul românesc, care la restaurant ajunge la 60 de lei

hamsii - (Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

O porție de hamsie românească prăjită la marea românească costă 20 de lei la botu’ calului și între 45-60 lei la restaurant, fără bacșiș de minim 10%. Hamsie cumpărată de la români cu 15 lei kilogramul. Lei românești, desigur. Patronii români își freacă mâinile de bucurie. Recuperează din plin ce au pierdut anul trecut, vânzând românilor „nimic“ pe bani mulți, ca de obicei în turismul de la noi.

Între timp, Guvernul care nu mai vaccinează pe nimeni pune cu mare zel culori pe țările care ne fură turiști. Se cere deja test PCR pentru copiii nevaccinați care vin din Grecia, de exemplu, un cost adițional de 60 de euro pe copil. Urmează Bulgaria acuși, o țară care a lăsat jos toate restricțiile, ca să mai filtreze românii în căutare de soare și valuri. Care, cu aceeași mare la dispoziție, știe ce să facă cu ea.

O lecție elementară de economie îți spune simplu: captivitatea consumatorului este mană cerească pentru șmecheri. Barierele de piață de orice fel scumpesc produsul sau serviciul întotdeauna. Iar străinii sunt întotdeauna o alternativă, când lagărul este prea aspru. Libertatea de peste gard a fost mereu un motiv să iei cu asalt gardul!

Când guvernul se joacă cu cariocile pe hartă din birou și nu cu vaccinurile, prețul hamsiei dacice mai crește cu câțiva lei. Iar uleiul în care se prăjesc se mai refolosește de câteva ori.

Iar premierul ne dă asigurări că nu va mai închide economia. Ne ia de fraieri, evident. Când pune carioca pe hartă, închide economia! Evident, cu concursul acelorași specialiști dubioși care închideau piețele închise ca, o săptămână mai târziu, să dea ordin de demontare a termopanelor de la piețele închise de ei... Bâlbâială generală și haos pe deficit și datorie.

Ratând cu seninătate vaccinarea tot cu specialiștii „lu’ pește prăjit”, PM-ul închide de fapt economia. Am împrumutat banii în van să supraviețuim crizei medicale. Am acumulat o datorie publică ce se apropie vertiginos de 50% din PIB. Cu același deficit excesiv ca în „boom-ul” de dinainte de criză. Același model păgubos ca cel de dinainte. Cu aceiași oameni ca cei de dinainte. Cu fiecare leu nou împrumutat, șansele se reduc. Orizontul se închide. Economia se închide. Deficitele și datoriile publice din spatele lor nu sunt și nu vor fi niciodată despre libertate. Sunt despre închiderea economiei. Un economist ar trebui să știe asta. Unul bun ar trebui să evite asta. Unul liberal cu adevărat nu mai zic!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    OK. Și care-i alternativa?

    Că hamsiile costă cât costă. Păi fiecare își pune prețul optim, să câștige destul și să aibă și clienți. Nu mă obligă nimeni să iau hamsii în restaurant. Vinovat e ăla care dă nu cel care cere.

    Că se pun din nou restricții. Na-ți-o bună, atunci ce? Mare, soare, guvidul și covidul? Să zicem mersi că încă se mai poate călători. Omul vrea și cu slana în pod și cu burta plină. Să călătorești acum implică riscuri, ai plecat, ți le asumi, nu, stai acasă.

    Că guvernul nu mai vaccinează. Asta-i chiar tare. Oamenii nu vor. Unii visează la vaccinare obligatorie. Atâta mai trebuie.
    Eu astept altceva de la un guvern liberal și anume o atitudine liberală și nu left-like: fiecare pe barba lui. Vaccinații n-ar mai trebui să se pedepsească pentru cei ne-. Nu văd de ce să fie cocoloșiți și protejați la infinit. Nu vrei vaccin, n-ai decât să faci teste fără număr.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Troubles in paradise? Aveam impresia ca dl. Cristian Paun + Florin Catu = Love, dar se pare ca nu mai este.
    Ba dimpotriva, chiar o critica a "peformantei" d-lui Catu? Cum adica demiurgul Catu nu este cel mai bun Ministru de Finante al acestei planete? S-a imprumutat prea mult sa intelegem? Si abia cum in plina vacanta ne-am dat seama? Mai, sa fie...
    • Like 1
  • De ce se pune in carca guvernului prostia celor care nu se vaccineaza? Ne-a intrat in cap ca Statul e vinovat pentru toate. Sa nu uitam ca reversul libertatii e responsabilitatea!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult