Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nota de plată a clientului captiv: povestea porției de hamsie de pe litoralul românesc, care la restaurant ajunge la 60 de lei

hamsii - (Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

O porție de hamsie românească prăjită la marea românească costă 20 de lei la botu’ calului și între 45-60 lei la restaurant, fără bacșiș de minim 10%. Hamsie cumpărată de la români cu 15 lei kilogramul. Lei românești, desigur. Patronii români își freacă mâinile de bucurie. Recuperează din plin ce au pierdut anul trecut, vânzând românilor „nimic“ pe bani mulți, ca de obicei în turismul de la noi.

Între timp, Guvernul care nu mai vaccinează pe nimeni pune cu mare zel culori pe țările care ne fură turiști. Se cere deja test PCR pentru copiii nevaccinați care vin din Grecia, de exemplu, un cost adițional de 60 de euro pe copil. Urmează Bulgaria acuși, o țară care a lăsat jos toate restricțiile, ca să mai filtreze românii în căutare de soare și valuri. Care, cu aceeași mare la dispoziție, știe ce să facă cu ea.

O lecție elementară de economie îți spune simplu: captivitatea consumatorului este mană cerească pentru șmecheri. Barierele de piață de orice fel scumpesc produsul sau serviciul întotdeauna. Iar străinii sunt întotdeauna o alternativă, când lagărul este prea aspru. Libertatea de peste gard a fost mereu un motiv să iei cu asalt gardul!

Când guvernul se joacă cu cariocile pe hartă din birou și nu cu vaccinurile, prețul hamsiei dacice mai crește cu câțiva lei. Iar uleiul în care se prăjesc se mai refolosește de câteva ori.

Iar premierul ne dă asigurări că nu va mai închide economia. Ne ia de fraieri, evident. Când pune carioca pe hartă, închide economia! Evident, cu concursul acelorași specialiști dubioși care închideau piețele închise ca, o săptămână mai târziu, să dea ordin de demontare a termopanelor de la piețele închise de ei... Bâlbâială generală și haos pe deficit și datorie.

Ratând cu seninătate vaccinarea tot cu specialiștii „lu’ pește prăjit”, PM-ul închide de fapt economia. Am împrumutat banii în van să supraviețuim crizei medicale. Am acumulat o datorie publică ce se apropie vertiginos de 50% din PIB. Cu același deficit excesiv ca în „boom-ul” de dinainte de criză. Același model păgubos ca cel de dinainte. Cu aceiași oameni ca cei de dinainte. Cu fiecare leu nou împrumutat, șansele se reduc. Orizontul se închide. Economia se închide. Deficitele și datoriile publice din spatele lor nu sunt și nu vor fi niciodată despre libertate. Sunt despre închiderea economiei. Un economist ar trebui să știe asta. Unul bun ar trebui să evite asta. Unul liberal cu adevărat nu mai zic!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    OK. Și care-i alternativa?

    Că hamsiile costă cât costă. Păi fiecare își pune prețul optim, să câștige destul și să aibă și clienți. Nu mă obligă nimeni să iau hamsii în restaurant. Vinovat e ăla care dă nu cel care cere.

    Că se pun din nou restricții. Na-ți-o bună, atunci ce? Mare, soare, guvidul și covidul? Să zicem mersi că încă se mai poate călători. Omul vrea și cu slana în pod și cu burta plină. Să călătorești acum implică riscuri, ai plecat, ți le asumi, nu, stai acasă.

    Că guvernul nu mai vaccinează. Asta-i chiar tare. Oamenii nu vor. Unii visează la vaccinare obligatorie. Atâta mai trebuie.
    Eu astept altceva de la un guvern liberal și anume o atitudine liberală și nu left-like: fiecare pe barba lui. Vaccinații n-ar mai trebui să se pedepsească pentru cei ne-. Nu văd de ce să fie cocoloșiți și protejați la infinit. Nu vrei vaccin, n-ai decât să faci teste fără număr.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Troubles in paradise? Aveam impresia ca dl. Cristian Paun + Florin Catu = Love, dar se pare ca nu mai este.
    Ba dimpotriva, chiar o critica a "peformantei" d-lui Catu? Cum adica demiurgul Catu nu este cel mai bun Ministru de Finante al acestei planete? S-a imprumutat prea mult sa intelegem? Si abia cum in plina vacanta ne-am dat seama? Mai, sa fie...
    • Like 1
  • De ce se pune in carca guvernului prostia celor care nu se vaccineaza? Ne-a intrat in cap ca Statul e vinovat pentru toate. Sa nu uitam ca reversul libertatii e responsabilitatea!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult