Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Noul Front Popular, un câștigător divizat al alegerilor generale din Franța

Jean-Luc Mélenchon. Foto: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

Foto: Sylvain THOMAS / AFP / Profimedia

La o săptămână după câştigul partidului de extremă dreapta, francezii au mers duminică din nou la vot. Alianţa de stânga denumită „Noul Front Popular” s-a clasat în frunte în turul al doilea al alegerilor legislative din Franţa, în faţa coaliţiei preşedintelui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, însă niciun bloc politic dintre cele trei nu a reușit să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională franceză, potrivit estimărilor electorale.

Dar cine sunt reprezentanții Noului Front Popular? Ei bine, acest bloc politic de stânga cuprinde mai multe formațiuni politice: „Franţa Nesupusă” a lui Jean-Luc Mélenchon, socialiștii, comuniștii, ecologiști și mișcarea politică Place Publique, condusă de popularul membru al Parlamentului European, Raphaël Glucksmann.

Blocul politic s-a coalizat la patru zile după ce Macron a convocat alegerile generale anticipate în urma victoriei extremei drepte în alegerile europene din 9 iunie. Sensul declarativ al acestei coaliții a fost să reînvie Frontul Popular original, care a împiedicat fasciștii să ajungă la putere în Franța, în 1936.

Așaa cum precizează și CNN, nu este clar pe cine va desemna Noul Front Popular ca prim-ministru și nici cât de durabilă s-ar putea dovedi această coaliție în camera inferioară a Parlamentului francez.

De ce? Pentru că aceste partide s-au criticat reciproc anterior și au unele diferențe esențiale în ideologia și abordarea lor, după cum indică BBC News. Cu toate acestea, au decis să formeze un bloc politic pentru a ține extrema dreaptă departe de guvernare.

Noul Front Popular a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de guvernul actual al lui Macron, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze cererile de viză. De asemenea, acesta dorește plafonarea produselor de bază pentru a combate criza costului vieții și creșterea salariului minim din Franța.

Cum era de așteptat, cel mai vocal lider al acestui bloc politic, Jean-Luc Mélenchon, a revendicat duminică seară victoria alianței din care face parte, declarând că prim-ministrul Gabriel Attal ar trebui să demisioneze și că Noul Front Popular este pregătit să guverneze Franța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Misto! Comunistii sunt numiti "blocul de stanga"!
    Iar dreapta e numita "extreama dreapta".

    Cine mananca prostiile astea, isi merita soarta!

    Marxisti din toate tarile, uniti-va!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult