Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noul impozit specific: Care va fi impactul pentru industria turismului și a alimentației publice? Ce societăți vor fi avantajate

Industria hotelieră și cea de alimentație publică vor suferi schimbări și reașezări importante de anul viitor, în contextul aprobării unui nou impozit care va afecta pozitiv anumite companii și negativ pe altele. De la 1 ianuarie 2017, impozitul specific – care va fi calculat în funcție de câteva variabile, cum ar fi suprafața, rangul localității, sezonalitatea – va fi datorat de toate societățile care au înscrise în actul constitutiv ca activități principale sau secundare una sau mai multe activități prevăzute de cele opt coduri CAEN din domeniile hotelier, cazare, restaurante, baruri, enumerate de lege.

Astfel, indiferent dacă în prezent companiile din aceste domenii de activitate sunt profitabile sau pe pierdere, ele vor trece la noul sistem de impozitare. Anticipăm că, în aceste condiții, vor fi avantajate societățile care au profituri însemnate în acest moment și dispun de spații mari (de peste 800 mp) pentru desfășurarea activității. În schimb, firmele care au profituri mici sau pierderi, fie pentru că au realizat cheltuieli de investiții, fie din alte cauze vor plăti impozit, chiar dacă nu obțin profit vor ajunge, în unele cazuri, să plătească mai mult decât achită acum.

Microîntreprinderile sunt exceptate de la plata impozitului specific, având în vedere că la art 1 al legii se precizează că impozitul se aplică prin derogare de la Titlul II Impozitul pe profit. Prin urmare, acest nou impozit se va aplica societăților înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit.

Aveți aceste coduri CAEN?

De la 1 ianuarie 2017 vor fi obligate la plata impozitului specific societățile care, la finalul anului în curs, nu se află în proces de lichidare și vor avea înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510-,,Hoteluri și alte facilități de cazare similare”;

5520-,,Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”;

5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere’’;

5590-,,Alte servicii de cazare”;

5610-,,Restaurante’’;

5621-,,Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”;

5629-,,Alte servicii de alimentație n.c.a.”;

5630-,,Baruri și alte activităti de servire a băuturilor”.

Cum se va calcula impozitul?

Legea prevede 3 formule de calcul care conțin variabile, precum coeficient de sezonalitate, rangul localității, suprafață, coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate-locație de desfăsurare a activităților. Poziționarea este importantă, astfel că impozitul va fi calculat în funcție de zonă, cu coeficienți diferiți, după cum urmează:

* București și opt poli: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara;

municipii și orașe, altele decât cei 8 poli;

* stațiuni turistice de interes național;

* sate, comune și stațiuni turistice de interes local.

Cele 3 formule sunt grupate pe coduri CAEN, astfel:

1. 5510-,,Hoteluri și alte facilități de cazare similare”; 5520-,,Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”; 5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere’’; 5590-,,Alte servicii de cazare”;

2. 5610-„Restaurante”5621-„Activităti de alimentație (catering) pentru evenimente” 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”

3. 5630-,,Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Calcule

Conform formulelor, un restaurant din centrul Capitalei va datora circa 70.000 de lei anual, dacă are peste 800 mp și peste 11.000 de lei dacă are până la 30 mp.

Un bar în centrul Bucureștiului va datora 39.000 de lei anual, dacă are peste 800 mp și 7.000 lei dacă are 30 mp. 

De reținut!

Impozitul specific anual se determină prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unități, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN, dacă o societate deține mai multe unități.

Cei care desfășoară mai multe activități cu codurile CAEN prevăzute de legea impozitului specific, cu excepția celor care desfășoară activități prin intermediul unui complex hotelier, determină impozitul specific prin însumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate desfăsurată.

Societățile care anterior impozitului specific au realizat pierdere fiscală recuperează pierderea din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la impozitarea pe profit. Pierderea fiscală se recuperează în perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani, așa cum prevede Codul Fiscal. 

Societățile care, în cursul anului, realizează venituri și din alte activități în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de legea impozitului specific, aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit.

De asemenea, societățile care desfășoară activități prin intermediul unui complex hotelier și realizează venituri din desfăsurarea altor activități aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit, veniturile din alte activități luate în calcul fiind cele înregistrate pană la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.

Declararea și plata impozitului specific sunt semestriale, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare.

Impozitul specific este prevăzut de Legea 170/2016. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult