Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

Noul impozit specific: Care va fi impactul pentru industria turismului și a alimentației publice? Ce societăți vor fi avantajate

Industria hotelieră și cea de alimentație publică vor suferi schimbări și reașezări importante de anul viitor, în contextul aprobării unui nou impozit care va afecta pozitiv anumite companii și negativ pe altele. De la 1 ianuarie 2017, impozitul specific – care va fi calculat în funcție de câteva variabile, cum ar fi suprafața, rangul localității, sezonalitatea – va fi datorat de toate societățile care au înscrise în actul constitutiv ca activități principale sau secundare una sau mai multe activități prevăzute de cele opt coduri CAEN din domeniile hotelier, cazare, restaurante, baruri, enumerate de lege.

Astfel, indiferent dacă în prezent companiile din aceste domenii de activitate sunt profitabile sau pe pierdere, ele vor trece la noul sistem de impozitare. Anticipăm că, în aceste condiții, vor fi avantajate societățile care au profituri însemnate în acest moment și dispun de spații mari (de peste 800 mp) pentru desfășurarea activității. În schimb, firmele care au profituri mici sau pierderi, fie pentru că au realizat cheltuieli de investiții, fie din alte cauze vor plăti impozit, chiar dacă nu obțin profit vor ajunge, în unele cazuri, să plătească mai mult decât achită acum.

Microîntreprinderile sunt exceptate de la plata impozitului specific, având în vedere că la art 1 al legii se precizează că impozitul se aplică prin derogare de la Titlul II Impozitul pe profit. Prin urmare, acest nou impozit se va aplica societăților înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit.

Aveți aceste coduri CAEN?

De la 1 ianuarie 2017 vor fi obligate la plata impozitului specific societățile care, la finalul anului în curs, nu se află în proces de lichidare și vor avea înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510-,,Hoteluri și alte facilități de cazare similare”;

5520-,,Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”;

5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere’’;

5590-,,Alte servicii de cazare”;

5610-,,Restaurante’’;

5621-,,Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”;

5629-,,Alte servicii de alimentație n.c.a.”;

5630-,,Baruri și alte activităti de servire a băuturilor”.

Cum se va calcula impozitul?

Legea prevede 3 formule de calcul care conțin variabile, precum coeficient de sezonalitate, rangul localității, suprafață, coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate-locație de desfăsurare a activităților. Poziționarea este importantă, astfel că impozitul va fi calculat în funcție de zonă, cu coeficienți diferiți, după cum urmează:

* București și opt poli: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara;

municipii și orașe, altele decât cei 8 poli;

* stațiuni turistice de interes național;

* sate, comune și stațiuni turistice de interes local.

Cele 3 formule sunt grupate pe coduri CAEN, astfel:

1. 5510-,,Hoteluri și alte facilități de cazare similare”; 5520-,,Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”; 5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere’’; 5590-,,Alte servicii de cazare”;

2. 5610-„Restaurante”5621-„Activităti de alimentație (catering) pentru evenimente” 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”

3. 5630-,,Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Calcule

Conform formulelor, un restaurant din centrul Capitalei va datora circa 70.000 de lei anual, dacă are peste 800 mp și peste 11.000 de lei dacă are până la 30 mp.

Un bar în centrul Bucureștiului va datora 39.000 de lei anual, dacă are peste 800 mp și 7.000 lei dacă are 30 mp. 

De reținut!

Impozitul specific anual se determină prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unități, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN, dacă o societate deține mai multe unități.

Cei care desfășoară mai multe activități cu codurile CAEN prevăzute de legea impozitului specific, cu excepția celor care desfășoară activități prin intermediul unui complex hotelier, determină impozitul specific prin însumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate desfăsurată.

Societățile care anterior impozitului specific au realizat pierdere fiscală recuperează pierderea din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la impozitarea pe profit. Pierderea fiscală se recuperează în perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale și limita celor 7 ani, așa cum prevede Codul Fiscal. 

Societățile care, în cursul anului, realizează venituri și din alte activități în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de legea impozitului specific, aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit.

De asemenea, societățile care desfășoară activități prin intermediul unui complex hotelier și realizează venituri din desfăsurarea altor activități aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit, veniturile din alte activități luate în calcul fiind cele înregistrate pană la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv.

Declararea și plata impozitului specific sunt semestriale, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare.

Impozitul specific este prevăzut de Legea 170/2016. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Studenți la calculator

Din când în când mai schimb vorbe la o cafea, la sfârșit de săptămână, cu studenții sau foștii studenți cu care am lucrat în diverse momente ale vieții. Fac asta de ani de zile și încă îmi face plăcere. La început, când încercam să ne cunoaștem mai bine, eram convinsă că stăpânesc bine limba română. Aveam impresia că știu nuanțe, subtexte, ritmuri. Până într-o zi, acum câțiva ani, când unul dintre ei a spus: „Mamăăă, ce vibe soft are mesajul ăsta, dar totuși e on point.” Și-atunci am realizat că trebuie să mai învăț.

Citește mai mult

Fady Fady Chreih | Reginamaria.ro

De la etajul 17 al unei clădiri emblematice din Nordul Bucureștiului, orașul pare mai verde și mai ordonat. Fady Chreih, CEO-ul Rețelei private de sănătate Regina Maria, îmi povestește, într-un interviu pentru platforma republica.ro, despre cum s-a transformat o afacere locală lansată în toamna lui 1995 într-un motor al unei schimbări culturale- a redefinit ce înseamnă să fii pacient, medic și angajator într-o Românie care se caută încă pe sine și face eforturi să găsească răspunsuri la întrebări dificile în istoria sa de după 1990. În 20230, Regina Maria vizează afaceri de 1 miliard de euro, dublu față de astăzi.

Citește mai mult

politician - Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

O funcție atât de importantă, cum este cea de prim-ministru, este ocupată de o persoană care este numită oficial de președintele României, în principiu la propunerea partidelor politice reprezentate în Parlament. Spun în principiu, deoarece o persoană din zona non politică ar putea fi numită de președintele țării și eventual votată de partidele reprezentate în Parlament. Foto: Profimedia

Citește mai mult

fermierul din Sânbenedic

Într‑o Românie în care încă ne mai întrebăm cum rămâne cu agricultura noastră, poveştile oamenilor care se încăpăţânează să construiască ceva aici, la noi acasă, capătă valoare. La Republica am tot scris despre antreprenori, despre profesori, despre doctori, despre tineri plecaţi şi întorşi, încercând să arătăm că se poate. E și cazul lui Adi Lupean, ne arată tuturor că se poate.

Citește mai mult