Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu conspirațiile ne vor trece de criza Covid

protest antimasca martie 2021

Foto: Robert Ghement / EPA / Profimedia

Accesul la internet, în loc să ajute la creșterea gradului de informare, a dus la propagarea a tot felul de știri false și promovarea unor persoane de cel mai scăzut nivel.

Altfel, nu îmi explic cum de conspiraționiștii au atâția fani. Nu îmi explic cum de tot felul de neica nimeni promovează în spațiul public acțiuni împotriva purtării măștii și nu îmi explic de ce televiziunile permit unor astfel de personaje să se manifeste zgomotos.

Dacă, totuși, crezi că ești un om decent, că ai experiență de viață sau că duci un trai normal, frumos, de ce susții astfel de nulități?

În urmă cu câteva zile, am citit cum o stimabilă doamnă senator vrea să scoată jumătate de țară în stradă. Este hilar cum oameni de la care ai pretenția că gândesc cu capul, nu cu fundul, se pun in spatele acestei persoane și altora precum ea și propagă astfel de mesaje în spațiul public.

Facebook este plin de elogii aduse unor, nici măcar, semidocți. Toți se pricep la vaccinuri, epidemii, scenarii, medicină și modul în care acționează Covidu’.

În afara de faptul că purtătorii de mesaje fake news sunt niște idioți prin excelență, am pretenția ca oamenii care se doresc a fi obiectivi să nu zeifice nulități ce nu au niciun fel de legătură cu medicina.

Dacă veți avea probleme veți alerga direct la doctori, ăia despre care spuneți că sunt parte din sistemul represiv care și-a propus să vă răpească libertatea de a fi nesimțiți. Dacă veți ajunge la ATI nu conspiraționiștii ce demontează strident vă vor salva, ci masca cu oxigen.

Legat de protestele anti mască și libertatea de expresie. Libertatea de expresie nu presupune să declari orice, oricât, oriunde. Libertatea de expresie vine și cu responsabilitate. Și naziștii demonstrau în anii ’20, asta nu înseamnă că mesajul lor era unul constructiv, era un mesaj al urii. Adică exact ceea ce fac idioții noștri utili, dar la o altă scară.

Cele de mai sus se combină și cu lupta de clasă împotriva vaccinurilor. Cei care se vaccinează sunt catalogați cobai, iar vaccinurile fac parte dintr-o strategie mondială prin care existența locuitorilor planetei va fi știrbită. Toate companiile farmaceutice de pe planetă și-au făcut un scop, în vasta înțelegere universală a conspiraționiștilor, prin care cineva îi vrea morți. I-aș întreba care este soluția lor la problema actuală? Ce trebuie făcut? Cum trebuie procedat? Ce le explică aceștia unor bătrâni de 80 de ani care riscă să moară în cazul în care vor fi infectați, în lipsa vaccinului?

Toți cei care demonstrează împotriva purtării măștii, împotriva vaccinurilor, împotriva măsurilor de distanțare socială, nu oferă niciun fel de soluție, dar sunt extrem de agresivi atunci când își formulează narativul.

Articol preluat de pe site-ul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acestea nu sunt simple proteste. E dreptul fiecăruia să protesteze dar și pentru proteste sunt reguli. Poți protesta toată ziua dacă ai aprobare, dar la ora 20 să fii în casă conform legilor. Dar acești protestatari fac tot ce este cu putință ca să provoce poliția, oficialitățile, pe oricine se poate, călcând legi, reglementări, orice doar-doar iese scandal și ei cad de victime. Aceste nu sunt simple proteste, ci se vede de la o poștă că sunt manipulate politic, unde cei de la AUR sunt doar niște biete paiațe bine mânuite. Și să nu uităm că în presa din Europa de vest sunt mărturii despre războiul informațional dus de Rusia oriunde găsește ticăloși sau prostănaci care să-i slujească interesele destabilizatoare.
    • Like 2
  • Cu siguranță ! Nici conspirațiile, care, ca orice conspirație, au loc în deplină obscuritate, nici adepții asidui ai teoriei cu același nume. Deosebirea între cei care fac parte integrantă dintr-o anume conspirație, sau complot, și cei care suspectează existența conspirațiilor în tot ce mișcă pe lume, este aceea că ultimii au neșansa cunoașterii depline a adevărului, neavând dovezi de susținere concretă a existeței și a activității conspirațiilor, de regulă împotriva majorității societății. Această convingere și uneori susținere publică a respectivelor teorii se bazează pe efectele negative asupra bunului mers al vieții noastre de zi cu zi, ceas de ceas, an de an. E un fel de feedback.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Toate conspirațiile au ca punct de plecare necunoașterea, incapacitatea de a accepta că shit happens și de a te adapta la o situație nouă și reavoința. Egoism. O formă de a te apăra de o realitate dură. Proști agregați pe facebook duși de nas de niște șmecheri cu discursuri sforăitoare. Ipocriți care spun lumii ce vrea să audă.
    Mulți se comportă ca purcelușii din desenul animat care cântă și dansează " cine se teme de lupul cel rău?" Până vine lupul. Când îl văd fuga în casă.
    Imi vine câteodată să cred că statele fac cea mai mare greșeală încercând să-i apere pe oameni de ei înșiși. Nu, tată. Lasă-i să dea cu capul. Omul învață exclusiv din experiență. Până atunci vor cârcoti mereu: ba că nu există, ba că pe ei nu-i atinge, ba că mor "doar" 3% , etc, etc.
    Modelul brazilian, noul model suedez.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Dacă îmi spuneți și mie va rog ce conspirație mondiala am redat eu de ma numiți prost?
      Eu am relatat cifre de exista public și pot fi verificate. Luate chiar de pe un site stimabil de știri. Dacă singura moda prin care va rationalizatii frica este sa aduceți înjuri altor cetățeni doamna draga, stați în casa va rog mult. Dar nu ma obligați pe mine sa stau ca va este frica.
      Cât despre 3% asta este rata de mortalitate a virusului și într-un stat cu restricții și în unul fără. Deci ce salvam?
      Suntem amândoi de acord asupra unui lucru, și anume ca nu statul are grija de tine, mai ales în România, asta este una din atribuțiile proprii al fiecărui om; cum o face este decizia lui.
      Va mulțumesc și va rog sa nu mai jigniți aleatoriu oameni. Veniți cu argumente și date nu cu acuzații personale mai ales când acuzați de teorii conspirative.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Eu fac pariu ca Brazilea nu dispare de pe fata pamantului. Daca ar crede toata lumea ce se spune oficial nu ne-am mai numii societate ci religie. Lasa-i pe toti sa zica ce vor , daca te deranjeaza nu ii asculta. Nu vor oxigen si mor ce te deranjeaza pe tine. Nu poti convinge pe cineva cu forta , suntem un stat democrat( semidemocrat) . Nu poti sa ii impaci pe toti. Nu inteleg agresivitatea asta fata de alta opinie , fie si gresita. Sa isi vada de treaba fiecare , poarta masca , spalate pe maini , vaccineazate si lasa-i pe restul sa se ocupe institutile abilitate. Nu incepi sa lovesti sau sa injuri pe unul care nu are masca si bucurate ca poate la sfarsitul pandemiei poate sunt mai putin prosti pe planeta. Dar sa te opui opinei personale acum , mi se pare ca si cum am calatorii inapoi in timp cu 40 de ani. Ca si atunci aveai orice mai putin opinie proprie. Si sa incercam sa fim mai toleranti. Eu port masca nu din cauza fricii de amenda sau de frica de co-vid , ci din respectul pentru ceilanti care le este frica de co-vid , nu ma doare sa port masca. Cred ca exista sau nu exista covid ii opinea mea . Daca nu am disparut ca specie din cauza ciumei ( care avea mortalitate aproape de 100%), nu disparem nici din cauza co-vid. Dar lumea sa saturat sa tot auda de covid , accepta si riscul sa moara numai sa inceteze sa fim bombardati zilnic de stiri apocaliptice despre coronavirus.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Există o zicere: omul inteligent învață din greșelile altora, omul mediocru învață din propriile greșeli, dar pe prost nu-l învață nimeni și nimic.
      • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu m-am referit deloc la dumneavoastră, nu știu de unde ați scos-o. Dacă voiam să vă fac prost o făceam direct la comentariul dvs și fără măcar să menționez cuvântul prost. Altă dată nu mai vin cu explicații, că n-ați înțeles ori vă simțiți lezat de-aiurea nu-i treaba mea. Am făcut o sinteză a cauzelor pentru care oamenii cred în conspirații și vă asigur că nu e nici pe departe completă.
      Tot îi trageți cu frica, a ajuns o platitudine plictisitoare și o replică standard. Nu știu de unde reiese că mi-ar fi frică. Dacă imi e, mi-e pentru cei apropiați care ar putea să plătească nevinovați pentru nesăbuința altora. Nicidecum pentru mine. Am capacitatea de a judeca la rece.
      M-am referit însă la "modelului" brazilian. Am voie să nu-mi placă modelul brazilian, nu? Mai ales că așa obiectiv cum vă lăudați, omiteți că testează extrem de puțin și populația e pe ansamblu tânără. Nu văd de ce ar fi un model țara pe locul doi în clasamentul Worldometer cu un dictator la conducere pe care-l doare în cot de șirurile de morminte săpate cu excavatorul pe care o lume întreagă le vede dar el își serbează ziua cu fast și în dispreț față de morții din țara lui.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Delia MC Delia MC check icon
      1. Brazilia nu dispare. Așa cum n-a dispărut România când și-a trimis intelectualii și dușmanii regimului la canal. Așa cum nici URSS n-a dispărut când Stalin zicea că individul nu contează ci națiunea.
      2. De ce n-aș avea voie să am o părere? Ori nu-i politically correct? Este o jignire să menționez efectul Dunning Kruger? N-ai voie nici să constați? S-au scris articole, s-au făcut comentarii și hop, exact la comentariul meu, blând de altfel săriți ca arși.
      3. Din partea mea să refuze internarea, oxigenul, vaccinul. Inteligența asimptomatică se plătește.
      4. Nu sunteti obligat să ascultați știrile apocaliptice, nu va ține nimeni în fața televizorului ca pe acela din A Clockwork Orange, tembelizorul vine cu scula aia mică numită telecomandă cu care poate fi închis.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Pai tocmai asta ca poti sa ai o parere , poti sa o si exprimi , oricum ii , buna sau rea . Dar sa nu devenim agresivi (fizic sau verbal) , daca alti au o parere diferita. Si as vrea sa nu ascult stiri despre covid dar nu ai cum , peste tot sunt , radio , tv , ziare , online, servici , scoala, strada . Ce as vrea o saptamana sa nu aud de covid .
      • Like 0
  • Mie îmi place sa fiu obiectiv. Rata de mortalitate din Brazilia (tara unde spitalele sunt copleșite de luni bune) este de 3% aproximativ. Ca și-n România și alte state care au masuri de distanțare sociala. Deci spitalele nu salvează oameni în cazul covid 19. ( logic din moment ce maxim îți pot da este mai mult oxigen eventual niște remdesivir care ameliorează simptomele dar nu combate boala).
    Desigur este logic sa dorim ca și rata de infectare sa fie cât mai mica. Cat este rata de infectare între personalul medical din spitale? Mult mai mica. Deci eu sa fiu ca un evreu la Holocaust - sa ma duc la munca sa poată trai statul roman pe spinarea mea și cam atât. Și asta pentru ca le e unora frica de virus. Dacă îți e frica stai în casa, dar frica ta nu trebuie sa îmi îngrădească libertatea mea. De asemenea te poți proteja de covid cu măști de calitate (mai scumpe desigur).
    Deci in definitoriu eu stau în casa ca îți este ție frica și ca nu ai chef sa cumperi echipamente de protecție de calitate, sa respecți niște norme de igiena.
    Cât despre jandarmi - sa le amintim de articolul în constituție care da dreptul cetățenilor la întrunit în mod pașnic. Acolo nu se stipulează ca trebuie sa fie mai mici de 100 și o lege organica nu are voie sa limiteze drepturile cetățenilor.
    • Like 1
  • Dar nici guvernul (de orice culoare ii el) . Care da restrictii doar pentru imagine , sa nu spuna ca nu face nimic. Majoritatea s-au saturat de circul asta ieftin. Nu cred ca ii mai cineva care neaga existenta co-vid , dar sunt impotriva prostiilor care le debiteaza guvernul care ar trebuii sa fie superinformat. Sa nu mai i-si dea cu stangul-ndreptul. Sa inchida scolile dar sa lase pacanelele deschise , sa inchida pietele dar sa lase mall-urile deschise , sa lase batranii sa iasa doar 2 ore din casa , sa inchida parcurile , sa inchida gradinitele dar sa inchiesuie sparanghelisti in avioane , etc , etc . Daca ai 1000 de persoane care merg la alimentara , cand o sa fie aglomeratie mai mare ? Cand au 8 ore la dispozitie sau cand au 12 ore? Clar cand au mai putine ore , matematica de clasa 1 . Cei care respectau regulile , o faceau si inainte iar cei care nu respectau nu respecta nici acum . Ce rost are sa ii pedepsesti pe toti? Iar tu ca stat in loc sa cumperi rachete de miliarde de euro , mai bine investestei in cetateni . Cumpara naibii teste si testeaza gratis cati mai multi . Suntem singura tara din EU care nu testeaza gratis. Iar la spital nu te ia daca nu ai test negativ . Mori cu dreptatea in mana. Nu cred ca o sa se faca vreodata o ancheta se se vada cine omoara mai multi oameni , statul sau co-vidul. Si mai sunt si multi zeloti pe toate gardurile care promoveaza agresiv toate rahaturile care le debiteaza statul roman. Testeaza si vaccineaza si nu mai iti tortura cetatenii si mai au si tupeul sa spuna ca ii vina noastra, si sa ne divizeze , polarizeze sa ne certam intre noi , ca ei sa scape cu basma curata ( si aici ma refer la toti din patura politica , indiferent care sunt ei)
    • Like 1
  • Accesul la internet nu are cum sa ajute, caci imbecilul ia de pe internet ce ii convine lui, ce rezoneaza cu el.... Prostii adulti au ajuns asa pentru ca nu sunt dispusi sa invete, sunt doar agresivi si gica-contra.... Personal, cand ii vad, mai ca devin nostalgica dupa vremea aia cand nu existau telefoane mobile, nu exista internet si aveai doar 2 ore de TV pe zi, si alea tot cu "Cantarea Romaniei".... Nu de alta dar atunci tembelii stateau in banca lor.... de frica...probabil ca numai asta are efect, frica, restul de degeaba.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult