Foto: Ștefan Constantin/ Inquam Photos
FC Dinamo București a retrogradat în liga a doua profesionistă de fotbal. Eșecul echipei din Ștefan cel Mare este istoric și cu un impact național, dar nu are o caracteristică singulară, ci indică, de fapt, actuala stare a fotbalului românesc. Cum Dinamo a retrogradat în ligă secundă, așa a retrogradat în ultimii ani și întreaga industrie a fotbalului din România în raport cu ceea ce înseamnă fotbalul european și chiar mondial.
Măcinat de strategii sterpe și de scandaluri din ce în ce mai colorate, lipsit de sportivitate și de sportivi care au în vedere performanța, nu ultimul model de mașină apărut pe piață, condus de tot felul de patroni de club certați cu legea și privat de eleganța pe care o oferă în alte țări, fotbalul românesc s-a transformat într-un joc lipsit de frumusețe, corectitudine și performanță.
Sigur, nu putem să trecem cu vederea că fotbalul românesc traversează o criză financiară profundă, care a amplificat și mai tare erorile unui sistem șubrezit de fel și fel de interese. Dar fotbalul românesc are nevoie de reformare pentru a rămâne un sport relevant în țara noastră. Dacă schimbările de sistem încă se lasă așteptate și nu se întrevăd în viitorul apropiat, ar fi bine ca măcar în planul imaginii să apară schimbări cu influență vestică. Când oamenii de fotbal vor înțelege acest obiectiv atunci putem spera la un altfel de climat în fotbalul românesc. Dacă nu, declinul acestui sport se va amplifica și mai tare, iar viitoarele generații se vor îndrepta către practicarea sau susținerea unor sporturi care oferă șansa tinerilor să performeze, nu doar să câștige bani.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Steaua (fostă CCA și CSCA) și Dinamo au fost înființate după ocuparea României de către ruși și instalarea comuniștilor la conducere, ca omoloage ale echipelor rusești ȚSKA Moscova (echipa armatei ruse) și Dinamo Moscova (echipa miliției și securității - odioasa kgb) și după 1990 trebuiau desființate - părerea mea.
Dinamo a fost înființată în 1948 prin preluarea forțată a echipei Unirea Tricolor de către Ministerul Afacerilor Interne, condus de sinistrul bolșevic Teohari Georgescu.
Tot în 1948 a fost înființat și clubul sportiv al Armatei, Steaua București, pe când ministru al Apărării era agentul GRU(spionajul militar sovietic) Emil Bodnăraș. Ofițer în armata română, Emil Bodnăraș a dezertat și s-a stabilit în URSS în 1932.
După înființare atât Dinamo cât și Steaua au jucat direct în prima divizie, făra să joace în eșaloanele inferioare și să promoveze.
vreți iluzii și furăciuni?...uitați-vă la Dinu/Borcea/DINAMO....buaaaaa
Pare o oglinda a capitalului romanesc. O oglinda a ambitiilor romanesti. Sportul este si o forma de marketing "national". Vinde imaginea pe caer vrei sa o ai. De exemplu comunistii, puneau pret pe performanta in sport: reflecta posibil din punctul lor de vedere performanta sanatatii si a educatiei. ( a da .. educatia fotbalistilor ...) Ma rog un prestigiu gaunos dupa care nu ar trebui sa fim nostalgici. Daca ne gandim un pic , performantele din anii 80 demonteaza un mit: mitul ca statul nu este un bun administrator. Imi aduc aminte de meciul Steaua - Torpedo Moscova. Meci castigat datorita unui avantaj tehnologic occidental: adidasii originali fara crampoane, sau ma rog cu crampoane adaptate ghetii de pe teren. Ce a fost a fost. Nu cred ca-s doreste nimeni peformanta sportiva cu pretul liberatatii. Zice un comentator ca fotbalul s-a becalizat? dar oare nu e o oglinda a societatii? Doar fotbalul e becalizat? Capitalul romanesc cu r mic cum este. Scandaluri si pretentii. Ceea ce s-a intamplat la dinamo nu e simptom al protocronismului autohton. Noi nu vrem spanioli vrem niste aurari mestesugari? Oare nu rezultatul a 30 de ani de performanta a statului in a demola prin controale si interventie tot ceea ce inseamna capital. Cum arata capitalismul autohton?
Zilele trecute circula o stire ca se cauta tractoristi cu un salariu de 14.000 de RON pe luna . Si investitorii nu gasesc.
Peste granita in plin razboi cu rusia: Ucraina nu pare sa duca lipsa de tractoristi.
Ce legatura are una cu alta? Totul este conectat. Dupa anii 90 generatia de aur putea sa mai faca cativa ani performanta cu echipele de club din romania. S-a ales modelul plecarii "afara". Nimic reprobabil. Doar ca generalizat. Scopul principal al cluburilor de fotbal: vanzarea de jucatori cat mai timpuriu posibil. Scopul jucatorilor: plecarea cat mai devreme posibil.
Modelul s-a replicat in economie: 4 milioane de romani au ales nu cluburi ci frime la care sa lucreze afara.
Politica de resurse umane se reflecta si ea in fotbal. Zero investitii in cresterea sau educarea unei noi generatii. te multumesti cu putin pana cand pleaca.
Fotbalul e o oglinda a societatii. Imagine pe care o vedem e urata, si ne mintim doar cand dam vina pe Becali. E imaginea noastra: pentru ca nu am facut nimic sa o schimbam.
Vrem doar tunuri . Vom avea niște blocuri magnifice in loc de stadioane. Vrem economie performanta? Numai din abonamente la meciuri profitul ar fi mai mare decât la vânzarea unui bloc. E o chestiune de cultura și opțiuni. Dar alegerea e una culturală.