Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce am aflat despre soțul meu după ce am născut. Și puțin înainte...

tata si bebelus

Foto: Claire Deprez/ Reporters/ Sciencephoto / Profimedia

Are peste 180 cm înălțime, câteva zeci de kilograme și îl caracterizează umorul combinat cu ironia. Este tatăl unui omuleț de 2 luni și 13 zile. S-a pregătit cot la cot cu mine pentru a fi cea mai bună variantă a sa în creșterea celui mic. Cea mai bună din prezent.

A schimbat scutece pe bebeluṣi din plastic, a învățat să facă mișcări de bază de spinning babies pentru a-mi face sarcina mai ușoară, a meșterit la pătuțul Montessori în timpul liber și a petrecut ore pe internet în căutarea unui scaun auto potrivit nevoilor noastre. Fie ploaie, fie vânt mi-a ținut companie în lungile plimbări din timpul sarcinii și a participat la workshopuri despre somnul bebelușilor.

Apoi, într-o zi de decembrie. s-a întâlnit pentru prima dată cu omulețul și fără să-și dea seama puternicul bărbat a devenit supereroul casei.

Sunt de părere că cei doi părinți pleacă pe picior de egalitate în ceea ce privește creșterea copilului, iar calitățile și pregătirea unui tată nu sunt mai puține sau mai slabe decât cele ale mamei.

De ambele părṭi se fac greșeli, important este să nu uităm că scopul final e același pentru amândoi adulții - să facem ce credem noi că este mai potrivit pentru a da societății un omuleț echilibrat, încrezător, sănătos și cu zâmbetul pe buze.

Supereroul din casa noastră schimbă scutece în miez de noapte la lumina ceasului, iese la plimbare prin nămeți sau prin ploaie, citește povești și adoarme bebeluşul seară de seară, dar mai ales îmi dă încredere că e cel mai bun tată pentru omulețul nostru.

Foto: arhiva personală a autoarei

Sunt sigură că mamelor nu le este ușor să facă acel pas în spate pentru a da spațiu și taților, însă rezultatele vor merita. În fiecare viitor tată este un sâmbure de erou.

P.S. Mulṭumim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am auzit ca fara patut Montessori Bebelului ramane pitic si nu mai creste. Cat snabismul e in floare...
    • Like 0
  • Societății?! Care SOCIETATE. doamnă? Că se alege praful de toti și de toate...
    • Like 0
  • "Sunt de părere că cei doi părinți pleacă pe picior de egalitate în ceea ce privește creșterea copilului"... NU, niciodată nu o să fie egalitate. Poate fi egalitate doar dacă se renunță la alăptatul de la sân. Iar asta nu este recomandabil.
    • Like 1
  • Gandalf check icon
    Îmi amintesc cu drag de vremea când fiică-mea era doar un ghemuleț... îmi luasem tot concediul restant, adunasem vreo două luni și jumătate (douăzeci și ceva normal + 1 zi / lună - secție utilizator de tehnică nucleară, doi ani de muncă din greu la revamping) și am fost tătic - cu mare bucurie. Nașterea a fost o cezariană dificilă, mămica era operată (urât) așa că în astea 10 săptămâni nu a ridicat niciodată pitica din pătuț. Nu pot spune în cuvinte sentimentele care și acum mă încearcă...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon