Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Copiii smart(phone) și confesiunea unei mame „depășite”

Mamă, copil, telefon

Foto: Guliver Getty Images

Zilele trecute, un băiat de 8 ani mi-a zis:

- Mami, nu ești deloc la modă!

După surpriza inițială, m-am gândit că, în ultimul timp, am purtat o ținută mai... „casual” și el, văzându-mă mai mult în casă decât în afara ei, o fi tras concluzia de mai sus.

La ce se putea gândi o femeie? „La modă” înseamnă „la modă” din punct de vedere vestimentar, bineînțeles.

Fac un efort să fiu calmă:

- De ce spui asta, mami?

Primesc un răspuns debordând de o sinceritate lejeră:

- Păi nu înțelegi telefoanele astea, nu-ți plac și nu ești în pas cu moda asta de purtare a lor! 

Am răsuflat ușurată. Dar apoi am căzut pe gânduri: are dreptate..., chiar nu sunt în pas cu moda în ceea ce privește telefoanele.

Ele au devenit un fel de accesoriu obligatoriu, cred că mai degrabă ai putea pleca de acasă fără tricou pe tine decât fără telefon!

Am și eu telefon, aș vrea să cred chiar unul în pas „cu moda”, ca să îi zic așa, dar eu n-am așteptări prea mari de la un telefon: vreau funcționalitate și atât.

Înțeleg că se inovează accelerat în domeniul acesta și că se cheltuiesc sume uriașe pentru a ne crea emoția care să ne facă să ne dorim un telefon mai bun, mai performant, mai cool, mai deștept... În definitiv, emoția este cea care ne face să-l cumpărăm, adesea la un preț pe care, rațional gândind, nu ni l-am permite.

Mi-am dorit să fiu o mămică tânără, tocmai în ideea de a nu crea o prăpastie (un... „gap”) între mine și copil. Și acum, poftim, sunt depășită... Deși telefonul a devenit o piesă indispensabilă pentru mulți, eu simt nevoia să fiu o mamă care încă mai luptă pentru a-l face pe copil să citească, să simtă acea conexiune între creion si foaie când scrie ceva, să-și imagineze ceea ce citește fără pixeli. Am ajuns chiar să prefer să se uite la televizor decât să butoneze în neștire pe telefon.

Nu am mers până acolo încât să apelez la soluțiile radicale din alte familii, adică să interzic gadgeturile în familie, tocmai pentru a nu fi o mamă „învechită”. Cu toate astea, zilnic stau cu gura pe ei „să lase telefonul”, indiferent care ar fi scopul pentru care îl folosesc.

Sper doar că, odată cu trecerea timpului, telefonul va deveni o invenție banală, precum becul, și își va pierde capacitatea uriașă de seducție pe care o are acum pentru cei mici. Nu de alta, dar sunt atâtea lucruri de descoperit „în viața reală”, pe cont propriu, există atâtea lucruri mai frumoase de făcut și de privit!... Trebuie doar să ridice capul din ecran.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Nu vreau sa dau sfaturi despre cum sa va cresteti copilul dar as spune eu ca gresiti cu o chestie: percepeti ca tot ce obtine copilul cu telefonul sau alt device nu ar fi din lumea reala. gresiti aici. pur si simplu copilul vrea informatie si nu sunteti la moda pentru ca nu i-o oferiti. informatie gaseste si pe net si pe tv si nu e nici o diferenta. cerd eu ca ar trebui sa ii explicati modul in care dvs va obtineti informatia, sa nu le interziceti nimic (vor fi doar frustrati ca au interdictii si se vor ascunde de dvs). sa ii educati ca fiecare e diferit si isi obtine informatia in propriul mod, ca trebuie sa respecte si sa incurajeze diversitatea (sa le explicati cum ar fi lumea daca toti am fi la fel, cu acelasi telefon, etc). sa ii incurajati sa faca propiriile alegeri in a utiliza sau nu un device si a obtine ce informatie doresc, asta cred eu ca v-ar mai aduce in pas cu moda. :)
    chiar nu inteleg de ce preferati tv-ul in detrimentul telefonului! va spun un lucru: in cativa ani, nu o sa mai aveti abonament la cablu tv. programele tv vor fi doar pe net, deci va va ajunge doar abonamentul la internet (evident, vizionarea se va putea face de oriunde - tv sau alt device - se poate deja si astazi). practic asta e dovada ca astazi fara nici un motiv preferati un device popular pe vremea copilariei dvs in locul unuia popular pe vremea copilariei fiului/ficei dvs. da, are dreptate, sunteti demodata.
    si ar mai fi ceva de zis: nu e nici o problema cu faptul ca sunteti perceputa ca demodata, ba e chiar de bine. arata ca generatia care vine vrea mai mult si are capacitatea sa o ceara si sa o spuna. inseamna doar progres. ar fi groaznic daca nu ar fi asa.
    • Like 0
    • @ Gabriel
      Confundați căutarea informației cu divertismentul. Ce face un copil cu telefonul 99% din timp? Se hăhăie pe TikTok, Pinterest, YouTube etc., trimite milioane de mesaje cu emoticoane pe WhatsApp, se joacă la greu. Unde e informația mult căutată?
      În acest context, TV-ul pare o alternativă mult mai bună la smartphone, dacă ne gândim la vizionarea pe ecran mare a canalelor precum Da Vinci, Discovery, National Geographic, Mezzo etc.
      • Like 2
  • Liviu check icon
    Îmi imaginez cu ce chin şi vaiet s-a făcut tranziţia de la cartea scrisă de mână la cea tipărită. Existau mii de ateliere de copiat ai căror lucrători au rămas fără pâine datorită tiparului. Mulţi spuneau că o carte tipărită în 3 zile - procesul era mai lent în primii ani ai tiparului - nu se va compara niciodată cu un volum migălit în 3 ani. Rezultatul? Tiparul a exterminat fără milă cartea manuscris. Şi n-a căzut cerul şi n-au sărit planetele de pe axul lor. N-a murit cultura cum urlau adepţii cărţilor scrise şi pictate de mână. "Fiara" cu teasc şi cerneală n-a ucis umanitatea. Din contră, a dezvoltat-o. Informaţia e aceeaşi, se schimbă doar suportul şi dinamica.
    • Like 3
    • @ Liviu
      În cazul cărților, da, informația este aceeași și pentru un manuscris și pentru versiunea tipărită și pentru versiunea electronică pe care o citim cu un Kindle. Este vorba doar de suportul fizic al informației.
      Acum nu e vorba de schimbarea suportului informațional ci de o degradare culturală, de PIERDEREA TIMPULUI cu materiale fără valoare sau, să zicem, doar cu valoare de divertisment (și ăla de joasă factură).
      • Like 2
  • check icon
    Telefonul a devenit o inventie la fel de banala ca becul, in sensul ca toata lumea il foloseste. Diferenta e ca nimeni nu se impotriveste folosirii becului, desi cu siguranta or fi fost voci candva in sensul asta. Progresul nu asteapta pe nimeni, si oricat ne-ar infricosa, lumea copiilor nostri va fi extrem de diferita de ce am trait noi sau ce am vrea noi sa fie. Alegerea e grea ca parinte, o stiu. Intr-o lume in care tehnologia va fi parte din orice aspect al vietii, privarea de tehnologie va fi un handicap. Pana la urma smartfonul e o unealta, daca e folosita in avantajul sau dezavantajul tau depinde de cum o folosesti. Si, da, sigur, e mai usor sa nu o folosesti, si te feresti de pericole, dar pierzi oportunitati de care altii profita.
    • Like 4
  • As dori sa fac o precizare de la inceput: nu am copii si nu am planuri de a avea prea curand.

    Am 27 de ani si am crescut cu "Povesti Nemuritoare", lego, soldati de plastic si alergat de nebun pe afara; insa, dupa ce parintii mi-au facut cadou un PC (Pentium II, Windows 95 - lux, nu gluma :D), am invatat sa il folosesc. M-am "upgradat" incontinuu de atunci pe masura ce tehnologia a avansat. Nu am uitat sa citesc, nu am uitat sa am alte hobby-uri decat PC/Playstation/smartphone etc.

    Parintilor le-am explicat si le-am aratat mereu cate un pic din lumea asta. Ba un facebook, ba un netflix. Pana si bunica e mare fan al serviciilor de streaming fiindca poate pune pauza la ce se uita si nu sunt reclame.

    Ce vreau sa spun cu aceasta descriere: este imperativ sa fii "la moda", mai ales ca si parinte. Nu poti interzice accesul la tehnologie, fie moral fie fizic. Iar eu, sincer, as prefera ca fiul sau fiica mea sa invete de la mine cum sa foloseasca aceste unelte, sa ne jucam impreuna si sa petrecem timp impreuna.

    Exista, bineinteles, si pericole, Daca tu, ca si parinte, habar nu ai cu ce se mananca tehnologia...cum poti sa iti protejezi copiii de partea intunecata a mediului online? Cum poti sa ii inveti sa recunoasca un pedofil, sa nu ofere informatii sensibile mediului online si sa stie mereu ce si cum posteaza?

    Tehnologia mereu avanseaza si consider ca este o datorie sa fii la curent. Cu toate acestea, nimeni nu te opreste sa citesti o carte cu copilul sau sa iesiti la o plimbare. Totul in moderatie.
    • Like 5
  • check icon
    :))))))))))))))))))))))))))
    Ce-i așa de complicat în a impune DE CÂND ESTE MIC, dacă te apuci să-l educi abia pe la 10 ani ai pus-o!, deci din start, de când ia primul contact cu gadgeturile pentru distracție, aici intrând și tembeliziunea, o regulă simplă, doar în vacanțe și zile libere, și atunci doar 1 oră pe zi?
    Aaaa, păi în această situație trebuie să ne luăm în serios rolul de părinte, căci bonele sunt scumpe și nu-s disponibile 24 din 24...
    • Like 2
  • check icon
    Azi am trimis un mail unor prieteni :
    "Ora 9,24 azi, la Radio România Actualități - reporterul către un puști :
    - Dacă nu știi să scrii și să citești - cum ai învățat să lucrezi la computer ?
    Răspunsul lui :
    - Păi, știam încă de mic !...
    ...Uitându-ne la nepoți - cred că e singura "explicație" care stă în picioare... :o)..."

    Unul dintre ei mi-a răspuns :
    "Lumea devine o anexă a dispozitivelor informatice. In Bali este cea mai mare vanzare de smarturi sofisticate si LED-uri cu diagonala uriașă. Aparatura are o caracteristică, insă: nu există cifre și numere, butoanele sunt doar colorate divers. Cei din Bali sunt analfabeti, la fel ca pustiul din relatarea domniei voastre!!!"...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
Text: Alexandra Chelaru/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon