Foto: Guliver/Getty Images
Rețineți asta: nu există nicio dietă hipoglucidică ideală, care să ajute la dat jos kilogramele fără niciun risc asociat. Nici măcar cea trendy fendy keto.
Reduci glucidele drastic, promovezi arderile din depozite, ai efecte spectaculoase, dar te trezești cu risc crescut în ateroscleroză sau mortalitate ridicată. Nu sunt sigure. Nici cea keto.
Când vreți să slăbiți, țineți cont de faptul că trebuie să mâncați toate componentele alimentare: glucide, proteine, grăsimi (chiar și animale). Vitamine și minerale la greu, dar din surse naturale. Apă. Cafea. Somn. Soare. Nu evitați nimic, dar umblați la doză. O dietă severă atrage probleme. Fără principii întipărite bine, veți reveni la toate greșelile făcute.
Apelați la sport, dar grijă mare aici. La peste 100 de kilograme, exercițiile pot strica articulațiile. Pot obosi inima. Faceți treptat totul. Nu e nevoie neapărat de sport ca să slăbiți, dar pentru sănătate și psihic bun, e nevoie.
Cuvântul principal e DOZĂ. Moderație. Principii sănătoase. NU diete drastice care ocolesc glucidele sau proteinele sau altceva. NU! Masa corporală se optimizează în timp, totul se construiește cu echilibru, nu peste noapte, nu în câteva zile. Poate fi dezastru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Niciunul din cei scăpați de la Auschwitz nu era gras!
Doctore, baga de seama ca glucidele si caloriile nu sunt acelasi lucru.
Lasa-o mai moale cu Google-tabloidele, mergi la biochimia din anul I.
Cei in jurul meu care au facut aceste schimbari (toti din motive medicale, pt ca medicii nu le dadeau nicio sansa de viata normala, ba unuia nu ii dadea nicio sansa de supravietuire) - si uite, au ajuns bine, sanatosi, ba nu au intrat de cativa ani in farmacii ca nu au avut nevoie nici de aspirina sau vreun supliment, au analize bune si sunt plini de energie si o sa o mai duca asa si la 100 ani.
Ii analizez atent pe cei sanatosi din jur. Mai ales cei ce au ajuns la varste apreciabile si in stare buna, cei care au infrant genetica si aratat medicului ca se poate trai bine. Fiecare mananca destul de cumpatat, diferit, ca fiecare e unic. Cu cat sunt mai in varsta cu atat consuma mai rar carne (1-2 ori pe luna sau deloc), si la fel de des gluten sau zahar, legumele crude fiind de baza, iar unii doar o masa pe zi si restul rontzaie un morcov /mar/nuci etc. Pt ca fiecare e unic si o reteta nu va functiona la toti. Dar nu mai cred ca mancarea este cheia, ci starea mentala: miscare, distractie, hobby-uri, voluntariat etc- toti fac ceva pt sufletul lor si al altora. Asa ca aveti grija cu cine va inconjurati domnul doctor, si mai ales la ce medic mergeti - sunt si unii care incurajeaza igiena vietii si nu medicamentoasele.
Situația este că lucrurile se mișcă atât de repede încât nimeni nu ne poate invăța despre nutriție, despre cum să ne creștem copiii, despre ce și cum să învățăm, cum să ne îngrijim de finanțele personale și așa mai departe.
Nimeni nu ne poate invăța pentru că lucrurile evoluează foarte repede din toate punctele de vedere; tot timpul apar informații și cunoștințe noi. Tot ceea ce putem face este să fim curioși, să experimentăm diverse teorii și idei, și cel mai important să avem priorități clare în viață.
Sigur, putem face orice cu moderație cam în orice domeniu. Însă alegând această cale putem rata unele oportunități.
Un alt gând: din punct de vedere al evoluției noastre ca specie suntem făcuți să luăm în greutate repede, adică să ne placă să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Acestea fiind spuse, ne trebuie o voință foarte mare ca să ne ținem greutatea sub control, mai ales că producătorii de mâncare folosesc tot felul de inginerii să ne facă dependenți de produsele lor. Acestea fiind zise, îi admir pe cei care arată bine din punct de vedere fizic și nu-i învinovățesc pe cei cu kilograme în plus.
Trebuie practicat sanatos cu legume multe nu doar carne cum fac unii, asta da.
Eu mananc doar oua, telemea si unt de capra si carne de peste de obicei.Toate cat mai naturale. Apoi nuci, brocoli,conopida, salate(frunze), rosii, avocado, gulii, varza, zmeura, mure, capsuni sunt toate low carb. Suplimente naturale: ulei din ficat de cod si fulgi de drojdie inactiva.
Il practic de aproape un an si mi-a schimbat viata mai ales capacitatea cognitiva. Asta pe langa 35 de Kg pierdute.
Vedeti studiile stiintifice recente despre keto, intermitent fasting, autofagie si schimbarile epigenetice pe care le declanseaza.
Nu exista nici un studiu care arata mortalitate ridicata, va bazati pe niste ipoteze despre colesterol si grasimi facute in anii '70 care nu au fost niciodata probate intr-un studiu serios (nu observationale, ca alea nu ma intereseaza pot scoate ca rezultat exact ce doreste cel care le face sa scoata)
Problema este ca nimeni nu le prea citeste si auzim peste tot aceeasi placa despre grasimile care ucid si necesitatea de a manca multe grane si graunte. Si de asemenea (cum altfel) sa mancam de 3 sau de mai multe ori pe zi. Doamne fereste sa sarim vreo masa ca altfel stomacul arde in gol si ne imbolnavim.
Nu stiu cate ore de nutritie se fac la Medicina, in special la cea Generala dar ma indoiesc ca au informatiile la zi si daca le au nu stiu cati le acorda importanta. Este mai usor sa predici ceea ce toata lumea stie si este prezentat ca adevar absolut.
Cei care merg impotriva vantului se trezesc cu hainele ude nu-i asa.
Vorbeam cu un doctor de psihiatrie resident din Germania care facea cercetri la UCLA in California (deci top) si mi-a spus ca orice celula are nevoie de carbohidrati nu se poate hrani fara.
Cea ce este fals se pot hrani cu grasimi si ketone daca au oxigen, doar astrocitele din creier au nevoie neaparat de glucoza si mai sunt si alte celule specializate care insa recicleaza acidul lactic si nu trebuie sa pui glucoza zilnic pentru ele.
M-am uitat la el si am tacut, dandu-mi seama ca oamenii astia sar cred cursurile de biochimie sau pur si simplu nu ii intereseaza.
Si eu nu lucrez in domeniu, dar sunt avid de cunoastere de acea biochimia, genetica si epigenetica mi se par cel mai fascinant lucru din acest Univers.
Biochimia este intr-adevar fascinanta iar conceptul de "biohacking" (cu accent pe nutritie) cred ca este ceva de care o sa auzim din ce in ce mai des.
Acum circulă moda că unii nu slăbesc tocmai pentru că dieta lor e prea low-carb, și că ar trebui s-o reechilibreze cu niște glucide, cam 25-30%.
Mă tem că suntem și aici sclavii modei. Apar curente, tendințe însă uităm un lucru: am fost creați de mama-natură într-un anumit fel și orice deviație va fi sancționată mai devreme sau mai târziu. Noi încercăm să opunem unei deviații (căci excesul de greutate asta este) o alta (dieta). Concluzia cea mai de bun-simț, revenirea la firesc. Problema e că am uitat cum arată asta și am pierdut drumul...
Dieta-minune există pentru cei ce așteaptă minuni. Cum astea nu există decât in basme, adepții vor fi de obicei dezamăgiți și vor renunța la așa-zisa minune, căutând apoi alta și încă una, și tot așa. Nu există decât o cale, anume revenirea la cursul firesc a unei vieți și alimentațiii echilibrate.
PS: articolul pseudo-medical e scris de un medic. Nu știu dacă antrenorul de la sală, acela care-și dă cu părerea ce ar trebui să mâncăm, sau nutriționistul apărut peste noapte ar fi mai competenți...
1. Nu mai mînca "ca porcu' ”.
Dupa uriasa minciuna cu piramida alimentelor cel mai daunator concept in materie de nutritie sunt caloriile.
O calorie energetic are 4184 de joules dar desi se spune ca o calorie este calorie datorita complexitatii corpului uman nu se pot aranja toate in aceeasi categorie. Unele alimente sunt mai eficiente energetic decat celelalte (proteine vs carbohidrati vs grasimi).
Puteti gasi detalii mult mai tehnice la o simpla cautare pe Internet.