Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Nu există nicio dietă hipoglucidică ideală, care să ajute să dai jos kilogramele fără niciun risc. Cheia controlului greutății este în altă parte

Fată pe cântar

Foto: Guliver/Getty Images

Rețineți asta: nu există nicio dietă hipoglucidică ideală, care să ajute la dat jos kilogramele fără niciun risc asociat. Nici măcar cea trendy fendy keto.

Reduci glucidele drastic, promovezi arderile din depozite, ai efecte spectaculoase, dar te trezești cu risc crescut în ateroscleroză sau mortalitate ridicată. Nu sunt sigure. Nici cea keto.

Când vreți să slăbiți, țineți cont de faptul că trebuie să mâncați toate componentele alimentare: glucide, proteine, grăsimi (chiar și animale). Vitamine și minerale la greu, dar din surse naturale. Apă. Cafea. Somn. Soare. Nu evitați nimic, dar umblați la doză. O dietă severă atrage probleme. Fără principii întipărite bine, veți reveni la toate greșelile făcute.

Apelați la sport, dar grijă mare aici. La peste 100 de kilograme, exercițiile pot strica articulațiile. Pot obosi inima. Faceți treptat totul. Nu e nevoie neapărat de sport ca să slăbiți, dar pentru sănătate și psihic bun, e nevoie.

Cuvântul principal e DOZĂ. Moderație. Principii sănătoase. NU diete drastice care ocolesc glucidele sau proteinele sau altceva. NU! Masa corporală se optimizează în timp, totul se construiește cu echilibru, nu peste noapte, nu în câteva zile. Poate fi dezastru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se elimina integral carnea, laptele si derivatele, oua, zahar, faina, painea si produsele de patiserie, toate uleiurile, cafea, alcool, suc e fructe. Se consuma vegetale cu frunza verde fara restrictii cantitative, avocado, morcov, cartof dulce copt seminte si nuci inmuiate peste noapte, fasole, mazare si Linte. Nu am uitat fructele, aici din pacate intervine fructoza care este tot zahar in forma naturala. Se apeleaza la capsuni si fructe de padure(Afine, Zmeura, Mure). In principiu se evita fructele la care a intervenit omul spre a le imbunatati.
    • Like 0
  • check icon
    Cel mai simplu (dacă ai voință) mi se pare să mănânci puțin.
    Niciunul din cei scăpați de la Auschwitz nu era gras!
    • Like 5
    • @
      Corina check icon
      Un dislike pentru dumneavoastră. Știți de ce.
      • Like 0
  • "Nu există nicio dietă hipoglucidică ideală"

    Doctore, baga de seama ca glucidele si caloriile nu sunt acelasi lucru.
    Lasa-o mai moale cu Google-tabloidele, mergi la biochimia din anul I.
    • Like 1
  • E interesant cum de cei ce postesc doar cu apa pt cateva zile/o saptamana nu sunt morti. Cum sunt unii care au taiat complet glutenul si zaharul si nu sunt morti. Si unii care nu au mancat carne de 30-40 ani si tot nu sunt morti. Ba mai am o amica, ce dupa nastere si probleme hormonale a ajuns la 100kg si a dat jos 40kg fix cu miscare si dieta doar proteica (carne, unt, nuci, etc). Sunt extremisti daca ne luam dupa articol.
    Cei in jurul meu care au facut aceste schimbari (toti din motive medicale, pt ca medicii nu le dadeau nicio sansa de viata normala, ba unuia nu ii dadea nicio sansa de supravietuire) - si uite, au ajuns bine, sanatosi, ba nu au intrat de cativa ani in farmacii ca nu au avut nevoie nici de aspirina sau vreun supliment, au analize bune si sunt plini de energie si o sa o mai duca asa si la 100 ani.
    Ii analizez atent pe cei sanatosi din jur. Mai ales cei ce au ajuns la varste apreciabile si in stare buna, cei care au infrant genetica si aratat medicului ca se poate trai bine. Fiecare mananca destul de cumpatat, diferit, ca fiecare e unic. Cu cat sunt mai in varsta cu atat consuma mai rar carne (1-2 ori pe luna sau deloc), si la fel de des gluten sau zahar, legumele crude fiind de baza, iar unii doar o masa pe zi si restul rontzaie un morcov /mar/nuci etc. Pt ca fiecare e unic si o reteta nu va functiona la toti. Dar nu mai cred ca mancarea este cheia, ci starea mentala: miscare, distractie, hobby-uri, voluntariat etc- toti fac ceva pt sufletul lor si al altora. Asa ca aveti grija cu cine va inconjurati domnul doctor, si mai ales la ce medic mergeti - sunt si unii care incurajeaza igiena vietii si nu medicamentoasele.
    • Like 3
  • Nu stiu ce intelegeti dvs exact prin "dieta hipoglucidica" sau "trendy fendy keto". Pare insa ca ca informatiile dvs despre subiect sunt "dupa ureche" si eventual din presa tabloida. ca la UMF sigur nu ati auzit despre asa ceva. Stiu ca e mai comod in felul asta, dar daca tot ati abordat subiecul ar fi fost corect sa cititi si niste informatii din surse serioase. Drept urmare ati fi aflat ce presupune acest tip de alimentatie si ca poate o fi "trendy" dar in nici un caz nu e o "dieta severa". Ati fi aflat cat de mult ajuta printre altele si la prevenirea aterosclerozei si chiar la reducerea semnificativa a placii ateromatoase, la normalizarea tensiunii arteriale, la imbunatatirea profilului lipidic si reversia sindromului metabolic . Exista literatura medicala cu informatii solide in acest sens trebuie doar sa vreti sa cautati. Din pacate diploma de medic nu confera competente chiar in tot ce tine de corpul omenesc mai ales daca cunostintele dobandite nu sunt actualizate permanent. Stiti probabil ca medicina evolueaza, si multe informatii acumulate in anii trecuti sunt deja depasite. In epoca internetului sa fii ignorant e doar o optiune personala.
    • Like 0
  • Am și eu un punct de vedere.

    Situația este că lucrurile se mișcă atât de repede încât nimeni nu ne poate invăța despre nutriție, despre cum să ne creștem copiii, despre ce și cum să învățăm, cum să ne îngrijim de finanțele personale și așa mai departe.
    Nimeni nu ne poate invăța pentru că lucrurile evoluează foarte repede din toate punctele de vedere; tot timpul apar informații și cunoștințe noi. Tot ceea ce putem face este să fim curioși, să experimentăm diverse teorii și idei, și cel mai important să avem priorități clare în viață.
    Sigur, putem face orice cu moderație cam în orice domeniu. Însă alegând această cale putem rata unele oportunități.

    Un alt gând: din punct de vedere al evoluției noastre ca specie suntem făcuți să luăm în greutate repede, adică să ne placă să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Acestea fiind spuse, ne trebuie o voință foarte mare ca să ne ținem greutatea sub control, mai ales că producătorii de mâncare folosesc tot felul de inginerii să ne facă dependenți de produsele lor. Acestea fiind zise, îi admir pe cei care arată bine din punct de vedere fizic și nu-i învinovățesc pe cei cu kilograme în plus.
    • Like 2
  • AlexI check icon
    Low Carb High Fat si Post Intermitent nu este o dieta este un stil de viata.
    Trebuie practicat sanatos cu legume multe nu doar carne cum fac unii, asta da.
    Eu mananc doar oua, telemea si unt de capra si carne de peste de obicei.Toate cat mai naturale. Apoi nuci, brocoli,conopida, salate(frunze), rosii, avocado, gulii, varza, zmeura, mure, capsuni sunt toate low carb. Suplimente naturale: ulei din ficat de cod si fulgi de drojdie inactiva.
    Il practic de aproape un an si mi-a schimbat viata mai ales capacitatea cognitiva. Asta pe langa 35 de Kg pierdute.
    Vedeti studiile stiintifice recente despre keto, intermitent fasting, autofagie si schimbarile epigenetice pe care le declanseaza.
    Nu exista nici un studiu care arata mortalitate ridicata, va bazati pe niste ipoteze despre colesterol si grasimi facute in anii '70 care nu au fost niciodata probate intr-un studiu serios (nu observationale, ca alea nu ma intereseaza pot scoate ca rezultat exact ce doreste cel care le face sa scoata)
    • Like 4
    • @ AlexI
      Adi.P check icon
      Studiile recente sunt concludente in a arata beneficiile postului intermitent combinat(sau nu) cu restrictia carbohidratior si marirea cantitatilor de grasimi "bune:
      Problema este ca nimeni nu le prea citeste si auzim peste tot aceeasi placa despre grasimile care ucid si necesitatea de a manca multe grane si graunte. Si de asemenea (cum altfel) sa mancam de 3 sau de mai multe ori pe zi. Doamne fereste sa sarim vreo masa ca altfel stomacul arde in gol si ne imbolnavim.
      Nu stiu cate ore de nutritie se fac la Medicina, in special la cea Generala dar ma indoiesc ca au informatiile la zi si daca le au nu stiu cati le acorda importanta. Este mai usor sa predici ceea ce toata lumea stie si este prezentat ca adevar absolut.
      Cei care merg impotriva vantului se trezesc cu hainele ude nu-i asa.

      • Like 2
    • @ AlexI
      check icon
      Eu beau numai votcă și mănînc doar caviar. Și-am slăbit 72 kg! Acum îs pe minus!!
      • Like 2
    • @ Adi.P
      AlexI check icon
      Si apoi daca noi mancam sanatos cei din industria alimentara si industria medicala si doctorii cum mai fac bani, nu-i asa?
      Vorbeam cu un doctor de psihiatrie resident din Germania care facea cercetri la UCLA in California (deci top) si mi-a spus ca orice celula are nevoie de carbohidrati nu se poate hrani fara.
      Cea ce este fals se pot hrani cu grasimi si ketone daca au oxigen, doar astrocitele din creier au nevoie neaparat de glucoza si mai sunt si alte celule specializate care insa recicleaza acidul lactic si nu trebuie sa pui glucoza zilnic pentru ele.
      M-am uitat la el si am tacut, dandu-mi seama ca oamenii astia sar cred cursurile de biochimie sau pur si simplu nu ii intereseaza.
      Si eu nu lucrez in domeniu, dar sunt avid de cunoastere de acea biochimia, genetica si epigenetica mi se par cel mai fascinant lucru din acest Univers.
      • Like 4
    • @ AlexI
      medicina e inca la inceputuri, sunt multe cercetari care anuleaza ce stiam. Ce medic incepe cu " NU EXISTA altceva decat zic eu" e suficient de incuiat la minte sa accepte ca poate s-a descoperit ceva nou/sunt oameni diferiti.
      • Like 3
    • @ AlexI
      Adi.P check icon
      Suntem bombardati de peste tot cu mananca cereale de dimineata sa ai energie(zahar la farfurie) mananca multe fructe (fructoza) mananaca multe proteine ca ajuta la muschi.. Informatiile sunt adesea contradictorii si in cantitate mare. Dilema incepe cu sursa informatiei si este greu de filtrat tot ce se vehiculeaza pe Internet, carti de nutritie, nutritionisti, medici etc.Dat fiind ca este un subiect sensibil intotdeauna au fost argumente pro si contra pentru un anume stil de viata sau altul. Singurul aspect asupra caruia toata lumea a cazut de acord a fost moderatia (atinsa si in articolul de mai sus). Dar aceasta este asa o generalitate pe care o poate emite oricine care se uita la televizor. Sunt studii facute de universitati de renume din lume si doctori (reali) care demonstreaza stintific efectele postului si/sau a dietei cu aport redus de carbohidrati Trebuie doar avuta rabdare si cautat pe Internet. Refuz sa cred ca cineva interesat de propria-i sanatate isi culege informatiile dintr-un articol pseudo-medical pe Republica.
      Biochimia este intr-adevar fascinanta iar conceptul de "biohacking" (cu accent pe nutritie) cred ca este ceva de care o sa auzim din ce in ce mai des.
      • Like 2
    • @ Adi.P
      Delia MC Delia MC check icon
      O generalitate de bun-simț. Prima măsură ar fi reducerea porțiilor cu, să zicem, 1/3. Eliminarea exceselor. Pentru cine mănâncă multe dulciuri, în plus un fel de lower carb...

      Acum circulă moda că unii nu slăbesc tocmai pentru că dieta lor e prea low-carb, și că ar trebui s-o reechilibreze cu niște glucide, cam 25-30%.

      Mă tem că suntem și aici sclavii modei. Apar curente, tendințe însă uităm un lucru: am fost creați de mama-natură într-un anumit fel și orice deviație va fi sancționată mai devreme sau mai târziu. Noi încercăm să opunem unei deviații (căci excesul de greutate asta este) o alta (dieta). Concluzia cea mai de bun-simț, revenirea la firesc. Problema e că am uitat cum arată asta și am pierdut drumul...

      Dieta-minune există pentru cei ce așteaptă minuni. Cum astea nu există decât in basme, adepții vor fi de obicei dezamăgiți și vor renunța la așa-zisa minune, căutând apoi alta și încă una, și tot așa. Nu există decât o cale, anume revenirea la cursul firesc a unei vieți și alimentațiii echilibrate.

      PS: articolul pseudo-medical e scris de un medic. Nu știu dacă antrenorul de la sală, acela care-și dă cu părerea ce ar trebui să mâncăm, sau nutriționistul apărut peste noapte ar fi mai competenți...
      • Like 2
  • Alien check icon
    Cum asa, nu exista o soluție simpla în 5 puncte cu efecte miraculoase? Nu pot sa cred...
    • Like 3
    • @ Alien
      check icon
      Soluţia are doar un punct:
      1. Nu mai mînca "ca porcu' ”.
      • Like 9
    • @ Alien
      Delia MC Delia MC check icon
      5 puncte? Glumiți? Vreo 30, acolo, să fie complicat rău! Să stăm toată ziua calculând la glucide, lipide, calorii (vai, iar am depășit cu 20 calorii si vreo 2 grame de ulei, ce ma fac?) căutând febril în net argumente care să ne susțină stilul de viață ales. Să alergăm după ingrediente greu de găsit, dar cât mai deosebite și mai scumpe, dacă se poate, să simțim că trăim!
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Adi.P check icon
      Dar sunt oare caloriile ....calorii? Adica sunt ele pentru tot "boborul" la fel.
      Dupa uriasa minciuna cu piramida alimentelor cel mai daunator concept in materie de nutritie sunt caloriile.
      O calorie energetic are 4184 de joules dar desi se spune ca o calorie este calorie datorita complexitatii corpului uman nu se pot aranja toate in aceeasi categorie. Unele alimente sunt mai eficiente energetic decat celelalte (proteine vs carbohidrati vs grasimi).
      Puteti gasi detalii mult mai tehnice la o simpla cautare pe Internet.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult