Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor. Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment?

Familie extinsa

(Foto Guliver/Getty Images)

Inițiativa legislativă care intenționează să oblige copiii majori apți de muncă să plătească pensii părinților, părinților vitregi, bunicilor și străbunicilor vine de la politicieni social democrați. Ce înseamnă asta în esență?

În primul rând, înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru, acest din urmă aspect intrând în contradicție cu esența doctrinei social democrate a partidului din care inițiatorii fac parte.

În al doilea rând, înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul.

În al treilea rând, este un atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate, din moment ce proiectul de lege presupune implicit că tinerii își neglijează părinții. Din nou, unii cred că știu mai bine relațiile dintre indivizi și nevoile acestora.

Am, în consecință, trei întrebări. Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber este învechit și trebuie îngrădit? Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu? Dacă răspunsul la această din urmă întrebare este pozitiv, sunt așa de numeroase cazurile încât depășesc resursele financiare ale sistemului public de pensii și de asistență socială?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lucian Croitoru se intreaba? El se intreaba daca mai sunt bani de pensii sau de orice altceva in tara asta?!
    Eu credeam ca, la pregatirea lui, la functia si locul lui de munca, la multitudinea de informatii pe care le are sau ar fi trebuit sa le aiba, el ar fi trebuit sa ne raspunda nu sa intrebe!!!!!!!!!!!!
    • Like 0
  • Ba poti, daca faci politica din PSD_ALDE_UDMR. Noroc ca mai exista si alte partide si incepe sa existe si popor.
    • Like 1
  • Gabi check icon
    Nu înțeleg de ce prostituția este ilegală. Vânzarea este legală. A face sex este legal. De ce, a vinde sex este ilegal? De ce ar fi ilegal să vinzi ceva care, dealtfel, este perfect legal să âl dai degeaba?
    Adică, dacă âl dai degeaba e ceva tolerabil. Însă, imediat cum îndrăzneşti să te aventurezi în "acţiuni antreprenoriale" atunci nu e bine! Politica neocomunistă la lucru - o politică care nu încurajează spiritul antreprenorial, nu încurajează iniţiative lucrative care ar putea veni şi din rândul femeilor care nu lucrează oficial.

    S-a gândit cineva că, în plus de vârstnici, femei şi copiii cu "nevoi speciale" mai există încă o categorie defavorizată la care nu s-a gândit nimeni până acum? O categorie la fel de "specială", dar care în prezent este neglijată: bărbaţii singuri, burlacii, sau pur şi simplu bărbaţii neglijaţi de nevestele lor. Poate că şi ei sunt cumva o "categorie defavorizată"? Poate că unii din ei au "nevoi speciale"? Poate că, prin legalizarea prostituţiei putem, astfel, să mai rotunjim puţin veniturile la bugetul de stat?
    Gândiţi-vă; dacă prostituţia s-ar legaliza, atunci statul ar putea emite "Bonuri de vizitare" la bordelul arondat de sector - în acelaşi fel în care statul poate acum să acorde bonuri de masă sărăntocilor. Şi, de ce ne-am limita numai la programe precum "cornul şi laptele, prima casă sau prima maşină"? Cu un program "Prima păsărică" am putea să-i facem pe tineri să nu mai plece afară, la Soroş.
    Aştept cu nerăbdare să văd expresia de pe faţa primei ştiri-iste care va fi nevoită să anunţe la TV: "astăzi, premierul Vasilica a anunţat introducerea programului Prima păsărică". Vă închipuiţi cu cât ar creşte imediat rating-ul acelui post TV? Şi, cu cât ar creşte vânzările de reclame pentru spot-urile publicitare aferente acestui subiect? Din nou, bani în plus adunaţi la bugetul de stat.

    În acelaşi timp, s-ar mai reduce din presiunea financiară asupra bărbaţilor - presiune provenită acum de la acele femei care, teoretic, nu se prostituează, dar care solicită favoruri materiale de la bărbaţi în schimbul sexului. Credeţi că un bărbat de peste 60 de ani, cu dinţii stricaţi, este nevoit să fure fără a avea o motivaţie serioasă? Cam ce altceva -decât bani- şi-ar putea dori o femeie tânără şi care este dealtfel curtată de o grămadă de alţi bărbaţi? Vezi exemple de femei "cucerite" de Ilie Năstase, Ţiriac, Tăriceanu, Dragnea...

    Propunem includerea în circuitul financiar şi al damelor de companie. Noi susţinem şi facem bărbaţii mai TARI. Femeile fără serviciu să contribuie şi ele la bugetul de stat. Să susţinem solidaritatea şi întrajutorarea între sexe. Să fim solidare cu bărbaţii neglijaţi, nevoiaşi sau care au nevoi speciale. Suntem acolo pentru voi de mii de ani.
    • Like 0
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      Crezi că preacurviții de la BOR și liota lor de habotnici împreună cu comunistoizi de sorginte ceaușistă vor accepta asta.Nu cred.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Gabi check icon
      Oficial, BOR probabil că nu va fi de acord cu programul "Prima Păsărică". Dar, mai mult ca sigur că unii preoţi vor opta în secret pentru ceva mai subtil, ceva de genul "Puţină Păsărica Pentru Toţi". Vor zice că celibatul nu înseamnă a nu face sex, înseamnă a nu fi căsătorit. Nu nuntă. Dar "iubeşte-ţi aproapele".
      Cunosc un preot tânăr, proaspăt ieşit din facultatea de teologie. Are un BMW ultimul model şi un tatuaj pe ceafă. Îmi spunea că weekend-ul ăsta se duce în Vama Veche. N-aşi zice că-şi va lua şi sutana la el.
      Michael Jackson și-a ratat destinul. Dacă ar fi devenit preot catolic, ar fi putut petrece treizeci sau patruzeci de ani seducând toți băieții pe care îi dorea și nimeni nu ar fi spus un cuvânt :-)
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Un proiect răsărit din circumvoluțiunile aplatizate ale celor 70.
    Deranjantă în toată treaba asta e generalizarea. Degetul arătat acuzator spre toți cei de vârstă activă și care au, slavă Domnului, părinți. Acuzarea și culpabilizarea lor în corpore.

    Cazuri particulare au fost și vor mai fi. Fii și fiice nerecunoscători/ nerecunoscătoare. Dar sunt puțini. Se comentează mult pe cazuri particulare. Atenție, generalizarea pornind de la cazuri particulare este esența manipulării. Pe copiii plecați cine știe unde, cum ar avea de gând să-i găsească? Pariez, nici in aceleași județ să fie și nu dau de ei. Darmite în străinătate. Cum, cu Interpol? Nici măcar nu-i naiv, e negândit.

    Majoritatea își respectă părinții, pe principiul "cinstește pe tatăl tău și pe mama ta ca să-ți fie bine". Nici măcar din datorie morală ci pentru că stă în firea lucrurilor.

    Dar pe cei bolnavi în stadiul terminal, sau cei care-s la pat cine îi ajută? Familia, zic ei, cu emfază. Dar ei nu sunt personal calificat de îngrijire. Am auzit des, familiile vor dar nu se pricep, pe când un îngrijitor profesionist da. Întreb, unde e acest sector al îngrijirii la domiciliu sau în secții tip Hospice? Tu, stat, care numai te-ai gândit la asta, îți declari, sus și tare incompetența și ticăloșia. Cum e posibil să dai pensii speciale cu duiumul iar cei care n-au avut norocul să fie parlamentari sau primari să fie lăsați în mizerie? E normal să apară suspiciunea că sistemul de pensii e pe butuci, tot mai des se aude că nu-s bani.


    • Like 2
  • Gabi check icon
    Un articol excelent, felicitări dle. Croitoru.

    Oda pensionariatului comunist nu ţine cont de vina pe care acesta o poartă pentru subdezvoltarea ţării. Nici o altă categorie socială din România nu este mai vinovată pentru situaţia proastă în care ne aflăm; România cvasi-socialistă şi coruptă în care trăim este marea moştenire a pensionarilor care urlă la televiziuni.
    Oamenii ăştia au stat cu mâinile în sân până în 1989 şi au asistat pasiv la mitralierea tineretului pentru ca apoi să îl voteze de trei ori pe neocomunistul gorbaciovist Iliescu, distrugându-ne şi post-comunismul. Acum, uneltele eşaloanelor secunde ale PCR sunt indignate că nu au din ce trăi şi acuză pe ingraţii urmaşi că nu sunt în stare să îi „respecte” pentru toate cele ce le-au „făcut ei pentru ţara asta”.

    Proletariatului iliescian i se adaugă alte milioane de asistaţi într-un mare cor al revoltei generale, întreţinut de televiziuni care instigă deschis la revoluţie. De pe margine, marile conştiinţe ‘telectuale clatină din cap dezaprobator şi spun că „bunicii” noştri nu merită aşa ceva, nici „sărmanii” ceilalţi care trăiesc din furt şi ajutoare date pe şpagă; românii cu inimă de aur sunt impresionaţi şi ei până la lacrimi de soarta celor aşa-zis "mai puţini norocoşi".

    <Sursa: Vlad M. - 12 iunie 2010>
    • Like 2
  • Gabi check icon
    Dar ce au făcut pensionarii pentru ţara asta?

    – Au luptat alături de nemţi contra ruşilor, iar apoi, când trendul internaţional s-a schimbat, au întors armele la un semn şi au luptat alături de ruşi contra nemţilor
    – I-au primit pe ruşi şi au privit indiferenţi surghiunul familiei regale şi a elitei economice, politice şi intelectuale
    – Au auzit despre crimele din închisori, spitale de nebuni sau de la canal şi nu au făcut nimic
    – Au auzit despre revoltele maghiarilor, cehilor sau polonezilor şi nu au făcut nimic
    – Au tras chiulul 40 de ani, s-au făcut că lucrează, s-au făcut că aduc osanale partidului şi conducătorului iubit, au profitat, au mituit şi au furat fiecare dintre ei cât le-a permis sistemul
    – Au acceptat să li se ia pământurile şi să le fie dărâmate casele, au acceptat să fie dărâmate biserici
    – Ştiau cine sunt informatorii în întreprinderile, birourile sau blocurile lor şi vorbeau cu ei; în loc să îi scuipe aveau grijă să nu îi supere cu ceva
    – Ne-au educat să spunem şi să facem orice ne-ar fi impus de sus, să minţim, să furăm şi să ne umilim
    – Ne-au educat să nu ne implicăm în ajutorarea semenilor, să facem să ne fie nouă bine ca şi restul fac la fel
    – Ne-au învăţat să îi urâm pe ungurii care "ne iau Ardealul", pe evrei, pe americani şi în general să îi invidiem pe toţi care au reuşit mai mult decât noi
    – Au văzut ce au făcut minerii în bucureşti şi i-au aclamat de pe margine
    – Au cerut moartea lui Ion Raţiu şi a lui Coposu pentru că îi îndemnau să fie liberi şi să muncească
    – Au ştiut că schemele de tip Caritas sunt escrocherii, însă au jucat (Voiculescu face bine că le plânge de mila la TV pentru că şi ei sunt solidari cu el în vremuri de criză şi îi donează milioane de euro prin conturile Bingo- Metropolis)
    – Au mers masiv la vot şi l-au ales pe Iliescu şi PSD din '90 şi până în ziua de azi; şi-au vândut voturile şi ne-au vândut viitorul pentru câteva kilograme de faină şi zahăr
    - S-au pensionat anticipat pentru o şpagă grasă.

    Pensionariatul l-ar vota pe Iliescu a patra oară preşedinte, dacă ar mai putea.

    <Sursa: Vlad M. - 12 iunie 2010>
    • Like 3
    • @ Gabi
      ove check icon
      De un milion de ori,de un miliard de ori,bravo!!!Este exact ce gandesc si eu.In nici o tara de pe globul asta nu au fost generatii atat de avantajate precum actualii pensionari din Romania.Avantaje fara sa dea absolut nimic la schimb.Asteapta pomeni la infinit
      • Like 2
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce spuneți e oripilant. Nu numai că nu ați trăit deloc în acele vremuri dar nici nu înțelegeți.
      În război lupți pentru cine ți se ordonă, altfel ești dezertor. Împușcat. Și apoi cei ce au luptat în război nu mai sunt( un calcul simplu).
      Nimeni nu s-a bucurat când au venit rușii. După instaurarea regimului comunist viața a devenit o luptă pentru supraviețuire. Numai niște naivi s-au bucurat. Ciocul mic, dacă spui ceva o pățești. Dacă nu aplauzi la fel.
      Pământurile li s-au luat cu japca. Apoi poate trimiși la canal ca chiaburi.
      Informatorii și secu aveau statut special. O vorbă și erai anchetat, acuzat, închis, copiii dați afară din școli, etc.
      Așa e, ne-au educat să facem ce ni se spune de sus. Ca să supraviețuim.
      De politica demografică ați auzit? De cozi, cartele, frig, întuneric? Frică? Europa liberă? Te adaptezi sau mori. Ăsta o fi trai în buiestru?
      S-au pensionat că fabricile se închideau. Șomajul era ceva de nesuportat. Mare pensie mare!
      N-au știut cum e cu Caritas. Eram toți naivi ca oile. N-au cerut moartea lui Rațiu și a lui Coposu. N-au prea crezut în ei că veneau din altă lume.
      Comunismul i-a tâmpit dar nu-i vina lor. Regimurile totalitare așa fac de obicei. Au vrut schimbarea dar le-a fost și frică de ea, de aia l-au votat pe Iliescu. Când au mințit poporul cu televizorul-erau naivi, credeau, cred si acum că ce se spune la tv e adevărat- s-a închis situația. La tv urlă niște prostituate de ultimă speță mult mai rele ca alea din bordel(alea-s cinstite măcar). Bătrânii sunt victimele manipulării. Ca să scapi trebuie să nu te uiți.
      Dvs nu aveți părinți?
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Gata, hai că m-aţi convins; de mâine o să am compasiune pentru votanţii boşorogi care au perpetuat şi încă mai perpetueza neo-comunismul.
      Ţara se duce naibii şi unii incă mai cred că perpetuarea greşelilor evidente ale trecutului mai foloseşte cuiva. Sindromul Stockholm?
      • Like 1
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt cam 10-12% din populația cu drept de vot cei care votează psd din care doar o parte pensionari. Mai bine zgâlțâiți apoliticii și hipsterii să se trezească, li se poate sparge odată bula exclusivistă în care trăiesc.
      Neo-comunismul îl perpetuează unii mai tineri dar cu interese. Prostituați ca Gâdea.
      Cinismul dvs mă impresionează și nu prea. De fapt nu-i cinism, ăsta are o bază reală. E denaturare voită.. Dacă trăiți destul veți fi odată bătrân. Și eu si toți.
      Din ce am mai citit nici ei nu sunt de acord. Au mai multă demnitate decât se crede, nu vor să fie o povară.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Eu nu am menţionat partide, şi nici măcar PSD. În principiu, sunt de părere că, fiecare om trebuie să aibă o morală proprie, să fie liber să-şi susţină sau nu părinţii sau bunicii după cum simpte - nu pentru că este constrâns sau ameninţat de stat prin legi, amenzi sau puşcărie.
      Nu sunt de acord cu intervenţia statului în relaţiile dintre generaţii. În acelaşi fel cum nu sunt de acord cu intervenţia statului în economie sau în relaţiile dintre angajatori şi angajaţi. Relaţiile dintre oameni trebuie să rămână un schimb liber consimţit, doar de către părţile implicate.
      Sunt un fan al şcolii de gândire austriece. Aşadar -atunci când nu scriu din amuzament- resping intervenţionismul de stat şi cei ca tine care susţin şi promovează etatismul. Pentru că etatismul, adică amestecul statului în relaţiile dintre oameni şi în economie perpetuează neo-comunismul.
      P.S. Gâdea nu îmi place, nu doar pentru că susţine feminismul, ci pentru că neglijează să ia în considerare şi interesele femeilor casnice sau care sunt la început de carieră.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Delia MC Delia MC check icon
      Aici sunt de acord cu dvs. 100%.
      Nu sunt în principiu pentru etatism. Sunt însă pentru înțelegere. Nu scuze ci înțelegerea unui fenomen.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Mă bucur atunci când, după o comunicare eficientă şi constructivă, se poate găsi [şi] un punct de vedere comun. Toate cele bune, vă doresc.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      ove check icon
      Actualii pensionari au primit apartamente gratuite de la stat,au mers la bronzat gratuit pe banii U.T.C,-ului,au avut sistem de sanatate gratuit(ala care era,prost,dar gratuit)si au iesit in pensie de tineri.Locuiesc intr-un oras unde a fost un combinat chimic,au fostii lucratori pensii care se aproipie de 3000 lei puntru un simplu muncitor,nu inginer.Si stau acasa de cand aveau 48 de ani.Eu trebuie sa imi rup carca la patron pana la 65 de ani pa un salariu de 2000 de lei sa ii tin pe astia acasa .Si chiar muncesc,nu frec luleaua cum au facut-o ei in combinat(am lucrat si eu acolo,vb in cunostiinta de cauza).Si bineinteles daca se inchide firma trebuie sa imi caut de lucru,nu ies in pensie d-na Delia
      • Like 2
    • @ ove
      Delia MC Delia MC check icon
      Știu. E pentru toți așa. Dacă vă mai aduceți aminte și vârsta de pensionare era undeva pe la 50-52 de ani, natalitatea era ridicată dar speranța de viață mai mică, un pic peste 60 de ani. Părinții mei au lucrat și ei într-un combinat chimic. Protecția muncii era o glumă, toxicitatea imensă, riscul mare, acuși acuși exploda ceva (treaba unora era supravegherea utilajelor ălora balșoi după tehnologia și modelul rusesc). De aia au ieșit mai repede la pensie. Nu i-aș putea invidia, sunt cam toți niște epave bâhlite, incremeniți, anchilozați, cu capacitate de adaptare zero.

      Concepția în comunism era așa, dă-i omului ceva dar nu prea mult și ține-l ocupat cu prostii. Și ține-l în cușcă să nu fugă. Comunismul distruge, taie aripile. Numai când aud mi se ridică părul măciucă, cu toate "avantajele" de atunci și greutățile de acum, prefer de 1000 de ori viața de acum.

      Noi însă avem acea flexibilitate a minții, ne putem reinventa, învăța lucruri noi, pleca. Ne menținem în alertă. Mă uit la părinții mei, suntem la antipozi. Nu-s în stare să manevreze un telefon mobil vechi, se lamentează pentru orice. Noi punem mâna și facem.

      Până și Dăncilă s-a delimitat de această prostie colosală, nu va fi aplicată. Bine că au reușit să stârnească zâzanie între generații, la asta se pricep .
      • Like 0
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      Felicitări.Tare și Pertinent comentariu
      • Like 0
    • @ Delia MC
      ove check icon
      In mare parte de acord cu d-voastra.Dar speranta de viata a crescut pentru cei nascuti in ultimii ani.Pentru cei ca mine nascuti in 1967 ramane 62-63 de ani.Iar statul roman ma scoate la pensie la 65 de ani.Un simplu calcul ne arata ca ne este furat dreptul la pensie.In scoala generala eram 13 baieti in clasa. 5 colegi au murit deja,si avem doar 52 de ani.E mult prea mare diferenta de avantaje intre generatii ,chiar daca a cazut o dictatura cu toate framantarile ce decurg de acolo.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Dorin check icon
      Bătrânii s-au gândit numai la ei.Au acceptat și votat tot felul de Hoți și Golani pentru tot felul de pomeni.
      • Like 2
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      Corect
      • Like 0
    • @ ove
      Delia MC Delia MC check icon
      Aveți oarecum dreptate să vă simțiți nedreptățit.
      Eu prefer să văd partea plină a paharului: libertatea, atât cât e, faptul că manipularea lor nu m-a atins.
      DAR ce au reușit ei să facă, și au făcut-o magistral, au manipulat pe unii și i-au învrăjbit pe toți contra toți. Relațiile interumane sunt pervertite, toxice, suspiciunea apare la tot pasul. Pe bătrâni i-au prostit cu televizorul. Dar pe toți ne invrăjbesc cu idei din astea crețe ieșite din puțul gândirii. Asta le reproșez mai mult ca orice. Și n-am de gând să le fac jocul.
      Dacă m-aș potrivi ar însemna că marșez la tacticile de dezbinare, ar însemna că au câștigat. E de ajuns o scânteie mică și lumea ia foc. Sper că vă dați seama în ce hal am ajuns. Antidotul e unul singur, gândirea obiectivă și fără patimă.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Sa nu uitam ca familia "regala" a fost pionul principal in predarea neconditionata a armatei, tradarea "regelui" a insemnat captura lui Antonescu si calvarul militarilor ucisi in Siberia de "prietenii" de la rasarit!
      • Like 0
  • Să fii consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR și să te implici într-o propagandă ieftină împotriva puterii nu prea pare în regulă. Din acest articolaș de propagandă ( nu se prezintă conținutul inițiativei legislative care este supus criticii, nu se prezintă o statistică oficială privind numărul de procese inițiate de către seniori abandonați sau de către organizațiile de asistență socială conform Codului Civil ) rezultă că BNR transmite semnale de alarmă referitoare la posibilul faliment al sistemului de pensii de stat. În ceea ce privește ultima „întrebare” orice lege care cuprinde și pedepse poate fi „interogată” astfel. Că legea pare a fi redundantă atâta timp cât există prevederi și pedepse similare în Codul Civil este altă poveste, dar de aici până a spune direct că sistemul de pensii este în faliment este o cale lungă și plină de insinuări mult prea transparente.
    • Like 0
  • cromium check icon
    Dar de ce nu poti?Poti face orice doresti cu poporul asta de idioti.Eu l-as extermina pur si simplu...face umbra Pamantului degeaba.
    • Like 1
  • Nu e vorba de pensie ci de asistenta sociala pentru batranii ce nu se pot ingriji singuri. Azil, ingrijire acasa, cuparaturi, spalat, calcat, etc. Aceasta ar fi un impozit separat ce inca nu e prevazut in legislatia romaneasca.
    • Like 1
    • @ Puiu Solcan
      Delia MC Delia MC check icon
      Poate ar fi momentul să fie prevăzut.
      • Like 0
  • Se legiferează ceva existent în NCC. Nu e nimic nou, maxim ameninţarea cu închisoarea pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere - în anumite condiţii - a părinţilor. Deşi această obligaţie este văzută ca una morală, intretinerea părintelui aflat în stare de nevoie de către copilul major, devine şi obligaţie legală atunci când copilul major nu îşi îndeplineşte de bună voie această îndatorire. Există suficiente precedente când instanţele au obligat copiii la plata unei pensii de întreţinere în favoarea părinţilor. Ce să spun... Un nebun aruncă o piatră, şi o ţară întreagă după ea...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult