Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Nu școlile sunt problema, ci părinții. Argumentele celor care vor redeschiderea școlilor, pentru ei și pentru copiii lor

Cea mai mare dezbatere din spațiul online în ultima perioadă este cea referitoare la redeschiderea sau nu a școlilor. Majoritatea părinților pe care îi văd comentând la articolele pe această temă, cei care trimit scrisori deschise guvernanțior și atrag atenția asupra pericolului, sunt împotriva redeschiderii instituțiilor de învățământ la finalul stării de urgență și doresc amânarea momentului până în toamnă.

Astfel, nu pot să nu mă întreb câteva lucruri:

1. Câți dintre părinții care militează acum pentru ca școlile să rămână închise au privit situația în ansamblu - adică și din punct de vedere economic, și al sănătății psihice a copiilor?

2. Câți dintre cei care vor să amâne deschiderea nu au acasă dispozitive pentru continuarea cursurilor online?

3. Câți dintre ei au joburile în pericol dacă nu le reiau până la toamnă și totuși vor să rămână acasă?

4. Câți dintre cei care se plâng acum de condițiile de igienă au încercat să schimbe ceva în ultimii ani?

5. Câți dintre cei care reclamă suprapopularea claselor și-au făcut viză de flotant pentru ca fiul sau fiica lor să meargă la școala X sau Y?

Să ridici starea de urgență – adică să lași părinții fără sprijin economic și legal –, dar să menții școlile închise nu e un mecanism care să meargă, cel puțin pentru o parte din populație.

Din martie, de când s-au închis școlile, și până în septembrie sunt 6 luni. Așadar, sunt mai multe categorii de părinți și copii care vor redeschiderea școlilor, grădinițelor și creșelor:

⁃ părinții fără laptopuri, smartfoane ori internet;

⁃ copiii pentru care laptele și cornul sunt principala masă a zilei;

⁃ părinții care nu-și permit bone și cărora patronii nu le țin joburile rezervate până la toamnă;

⁃ părinții care teoretic au posibilitatea să lucreze de acasă, dar practic nu au cum cu cei mici trăgându-i în continuu de pantaloni;

⁃ părinții care nu s-au temut nici până acum de scarlatine, varicele, gripe și care în general nu-și țin copiii în boluri de sticlă;

⁃ părinții care prețuiesc sănătatea psihică a copiilor și le înțeleg nevoia de socializare, de distanțare față de familie.

O soluție care să împace și dorința celor care vor să se redeschidă școlile, și nevoia de distanțare socială ar fi să existe un laptop la clasă: cine nu poate ori nu vrea să vină la școală să aibă posibilitatea să participe la cursuri la fel ca ceilalți colegi care pot și vor să meargă la școală. Asta înseamnă ca ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, să-i întrebe pe părinți dacă vor să își trimită copiii la școală, pentru a se putea face niște estimări de posibilă prezență și a se lua măsuri de protecție punctuale, personalizate, pe fiecare clasă ori școală.

Apoi „răsfirarea” claselor (nu mai mult de 15 copii într-o sală) sau adoptarea unui sistem de mers la școală „prin rotație” - sunt alte două posibile soluții de deschidere „graduală” a școlilor. Desigur, crearea unor circuite igienico-sanitare ca-n spitale este obligatorie în fiecare școală. Dar pentru asta trebuie să lucrăm cu toții acum, părinți și copii, profesori și minister, nu să așteptăm „să treacă” pandemia și noi să ne întoarcem la școlile noastre cu toaleta în fundul curții, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ce ne face să credem că în septembrie se va fi schimbat ceva, că va fi mai bine? Și dacă nu va fi mai bine odată ce valul doi al pandemiei de care vorbesc epidemiologii ne va lovi, ce facem? Mai închidem un an?

Medicii spun că nu vom scăpa prea curând de virus. Mulți merg până acolo încât să afirme că nu se pune problema dacă vom face Covid19, ci când.

Închei oferindu-vă o imagine dintr-un parc „închis”. Noaptea își fac veacul tot felul de boschetari; ziua sunt pline de copii. Fiind vară și odată cu relaxarea măsurilor, aceștia vor interacționa din ce în ce mai mult în oricare alte medii, unde nu se vor spăla în continuu pe mâini și nu vor purta măști.

Mai multe articole de Mădălina Lungu aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu, nu se vor acorda cei 75% in perioada vacantei de vara daca nu v-a modifica ceva in lege. Intre 15 iunie si 15 septembrie se sta doar cu copii acasa si multi vor devenii someri sau vor gasii solutia de concedii de odihna, medicale mama, copil tata, pe rand ne vom imbolnavii subit.
    • Like 0
  • Stie cineva daca se mai dau 75% din salariu pana la deschiderea scolilor in septembrie ?
    • Like 0
  • Articolul face o analiză la rece a deschiderii sau nu a școlilor. Exact ca un virus a declanșat manifestări pro și contra unor indivizi dornici de a arăta ei cat sunt de "documentați, pricepuți", mai mult decât cei ce sunt sau trebuie să fie - medicii. Ca întotdeauna, nu lipsesc abonații la comentarii. Ce bine ar fi dacă uneori ați citi și atât!
    • Like 2
  • Eu nu pricep de ce se vorbeste de redeschiderea scolilor sau de oricare revenire la normal avand in vedere faptul ca isteria este departe de a se fi terminat.Desi in opinia mea treaba asta este mediatizata execesiv, din motive economice, politice, pentru a induce panica, etc, un pericol totusi exista si daca poate fi evitat atunci asa trrebuie facut.Prefer sa evit chiar si o banala raceala decat sa zac 1 zi-2 in pat cu dureri de gat sau cu nasul infundat.Aceasta relaxare ar trebuio facuta strict pe plan economic nu si pe celelalte planuri, nu deocamdata cel putin, iar daca o sa existe in continuare persoane care se vor comporta ca si cum nimic nu se intampla treaba va mai dura mult si bine.Economia si scoala nu au nicio legatura asa cum spune autoarea acestui articol.Parintii pot sa lucreze foarte bine o zi unul, o zi celalalt adica in regim de ,,avarie'' pentru ca repet, e inca devreme sa revenim la normal.
    Referitor la decizia de a redeschide scolile:
    -va zadarnici toate eforturile facute pana acum pentru combaterea raspandirii acestui virus pentru ca, odata redeschise, mentinerea distantarii sociale este imposibila, atat din lipsa spatiului cat si a nevoii de a socializa, mai ales dupa atata timp de stat in casa.In plus, numai un iresponsabil ar spune ca studentii si elevii de liceu sunt suficienti de maturi incat sa respecte aceste masuri.Nu zic ca unii nu o vor face dar ce garantie ai tu ca o vor face absolut toti ??? Niciuna.
    -reluarea cursurilor gradual este iarasi imposibila in special din lipsa spatiului dar si din cauza faptului ca distanrea sociala nu va putea fi impusa in aceste conditii.Ar mai si faptul ca nu se poate lucra cu o clasa in 2 schimburi, nu la cantitatea imensa de materie pe care o avem.Lucrurile mai mul ts-ar complica decat ar decurge intr-un ritm cat de cat normal.
    -redeschiderea pentru careva saptamani, maxim o luna, ar insemna in primul rand predarea si evaluarea pe principiile ,,repede inainte'', ,,mult si prost'', lucuru care se intampla oricum si inainte de pandemie.Deci in loc de eficienta se va crea stres si agitatie.
    Asadar si prin urmare, ar fi bine sa nu mai cautam solutii pentru redeschdiderea scolilor pentru ca acest lucru nu va mai fi posibil pana cel mai devreme in septembrie.Anul scolar trebuie inchis asa cum e, sa se mai taie din materie (care si asa ramane stufoasa si inutila, nu va simti nimeni lipsa catorva lectii), sa se continue predarea online (cine nu o face inseamna ca nu-si da interesul nici la clasa iar cei care nu dispun de acces la internet ar trebui ajutati de catre stat, financiar si material, ca invatamantul este gratuit si garantat prin constitutie iar la cati bani incaseaza statul prin diverse mijloace sa nu aud ca nu exista fonduri pentru asta) si examenele sa se dea si ele in regim de ,,avarie'', adica fie online (cate 2 supraveghetori la 15 persoane si nu va copia nimeni), fie in salile de clasa dar cu respectarea unor reguli stricte (maxim 15 persoane in clasa, la distanta de o banca intre ei, evidnet cu manusi si masca, inclusiv decalarea pe mai multe zile astfel incat sa le dea toata lumea chiar daca asta presupune si formularea mai multor subiecte).Cat despre socializare, de asta exista Facebook, Instagram, What's app, etc. sa le folosim intelept.E adevarat ca nu e ca si cum am vorbi fata in fata dar din pacate asta este singura solutie pentru a ne mentine sanatatea in aceasta perioada.Redeschiderea scolilor, mai ales pentru maxim o luna, nu va face nimic altceva decat sa creeze stres inutil, existand pe deasupra si riscul iminent al imbolnavirii.Solutii sunt, ca suntem incapabili sau prea incapatanati sa le aplicam este altceva................
    • Like 0
    • @ Albu Serban Horia
      maripos check icon
      Daca fiecare clasa ar avea un laptop, cine vrea merge la scoala, cine nu, priveste de acasa. Chiar nu te poti pune in locul parintilor care, daca nu merg la serviciu, nu au ce pune pe masa? Ceea ce vrei e dictatura, nu democratie.
      • Like 0
  • Gradinitele, cresele si scolile particulare se vor inchide daca se amana deschiderea pana la toamna. Avand in vedere ca nu se vor plati taxe 8 luni, Statul nu asigura destule locuri pt toti copiii,mai ales cresele si gradinitele, sa va vad eu cum stati cu ei acasa inca un an sau 2. Statul a zis ca nu e obligatoriu invatamantul prescolar ( cu toate ca e foarte important) asa ca ii doare in....cei care lucreaza in invatamantul privat vor lua un sut nu numai in cur ,cu toate ca e indiapensabil si acopera neajunsurile sistemului de stat.
    • Like 1
  • Cu ce o sa ma mai încălzească pe mine ca părinte începutul cât mai curând a scolii dacă copilul meu contactează virusul asta pandemic și o să-mi fie intubat într-un spital sau mai rău, o sa moara!!! Sau cum o sa ma ajute dacă aduce virusul acasă și el fiind asimptomatic iau eu virusul sau frățiorul lui mai mic care app, are probleme grave cardiace și o sa murim noi? Voi va gândiți ca totuși este vorba de un virus care ucide persoanele vârstnice sau pe cele cu sistemul imunitar compromis!!! Ești virusolog ca să di verdicte directe ca noi părinții suntem problema și nu virusul în sine?? Cu ce greșim noi ca părinți ca vrem sa ne știm copiii în SIGURANȚĂ TOTALA? Tu gândești ce scrii sau doar te dai în stamba' pe internet? Repet, CU CE NE MAI ÎNCĂLZEȘTE PE NOI CA PĂRINȚI REÎNCEPEREA CÂT DE REPEDE A SCOLII DACĂ O SA AVEM COPIII BOLNAVI SAU O SA NE ÎMBOLNĂVEASCĂ PE NOI??
    • Like 2
    • @ Ilona Vasilica
      maripos check icon
      Si cu ce-i incalzeste pe unii dintre parinti care trebuie sa stea acasa cu copiii, daca nu au ce sa le puna pe masa? Fiecare se gandeste numai la sine. Egoismul intruchipat!
      • Like 1
  • Leo check icon
    Copiii sunt afectați de noul coronavirus în proporție de 0.0% (sunt probabil 10-100 de copii la 8 miliarde de oameni deci practic zero).
    Părinții își bat joc de copii din cauza propriilor frici („să nu transmită"); dar copiii, pe lângă faptul că nu prea dezvoltă boala, nici nu sunt contagioși.
    A-i ține pe adulți în casă înseamnă crimă; a-i ține pe copii înseamnă genocid.
    • Like 1
    • @ Leo
      2% in US: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/cases-in-
      us.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-
      ncov%2Fcases-in-us.html

      Nu, nu este crima si nici genocid. Pana nu stim exact cu ce avem de-a face si nu avem un antiviral sau un vaccin eficient e fix solutia corecta.
      • Like 2
    • @ Leo
      Bai nene Leo vezi ca nu prea ai idee ce vorbesti si te bagi singur in seama.Singurul argument al celor care o tineti langa cu deschiderea scolilor e asta ca vezi doamne ca odraslele innebunesc in casa si le lipseste socializarea.Mai bine innebunesc in casa decat sa fie ei bolnavi sau altcineva din jurul lor.Ei n-or fi atat de afectati dar ii pot afecta pe cei din jurul lor,persoane bolnave sau batrani.Ti-as spune mai multe despre de tampenia de a redeschide curand scolile dar mi-e teams ca nu vei intelege mare lucru ca imi pari cam limitat la gandire la fel ca autoarea acestui articol.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Conform acelui site urmărit de toată lumea, în NY au murit 3 minori (adică sub 0.0135% din total decese), toți cu comorbidități.

      Deci da, e un genocid să ții în casă milioane pentru a prelungi viața a 3 copii cu câteva zile (pentru că acei copii - fie că-ți place dumitale sau nu - erau oricum condamnați)
      • Like 2
    • @ Leo
      Problema nu se leaga doar de morti, ci si de rata de transmisie si posibile efecte pe termen lung.
      Deci nu, nu e un genocid sa tii oamenii in case o vreme ca sa nu condamni alte persoane, copii sau de varste mai inaintate, fie ca va place dvs. sau nu.
      Si nu aveti de unde sa stiti daca acei copii erau sau nu condamnati, si daca statul in casa o perioada salveaza macar O viata, una singura, atunci merita.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      OMS, CDC: virusul nu se transmite mai departe de 1m și 15-20 min în spații închise și nu se transmite în spații deschise mai departe de 1m și mai mult de 2-3 secunde.
      Nu aduci virusul în casă pe pantofi; nu îl iei de pe obiecte decât dacă este salivă proaspătă și-ți bagi degetele-n gură (ca un necivilizat).
      Care-s efectele alea posibile pe termen lung și cum au fost ele stabilite?

      N-aveți decât să stați voi în casă și să nu vă aud, mă, că-ndrăzniți să-mi dictați mie cum să-mi trăiesc viața!!!

      Am văzut mai multe discuții cu privire la decedați și părerea generală este că aproape toți erau condamnați la moarte - dacă nu acum, în cel mult câteva luni; sună cinic - vă dau dreptate - și mă veți putea întreba cine sunt eu să le răpesc acele luni de viață?
      Unul care vă întreabă cine sunteți dv ca să le răpiți unor copiii șansa de a studia în alte țări; cine sunteți dv ca să le răpiți unor bunici de-ai noștri șansa de a-și îmbrățișa - înainte de moarte - nepoții lor perfect sănătoși; cine sunteți dv de le răpiți unor bolnavi șansa de a avea acces la tratamentele necesare (a dispărut din farmacii un medicament de care au nevoie ca de aer pacienți cronici, pentru că a fost cumpărat de idioți care cred că-i ferește de covid)?

      Îmi puteți explica în ce fel ajută la salvarea de vieți faptul că eu și alte milioane de persoane sănătoase declarăm poliției unde ne deplasăm și nu ne putem plimba singure pe plajă?
      Dar științific, luând cazuri concrete - să zicem Germania, Suedia, Norvegia, Japonia etc - și identificând numărul de infestări întâmplate în parcuri.
      Sunt numai urechi!
      • Like 2
    • @ Albu Serban Horia
      Leo check icon
      Uite că am sărit peste mesajul tău.
      Ce caută bătrânii lângă copii, prietene? Iar la adulți mortalitatea este de 0.2-0.4% deci insignifiantă (e mai nasol când fac oreion).
      • Like 2
    • @ Leo
      https://www.livescience.com/how-long-coronavirus-last-surfaces.html
      Sunt citate si alte surse acolo. Poate nu scuipi, poate stranuta un nene. Drept e ca s-a raspandit pana acum foarte repede si a iesit de sub control, asa -inofensiv- cum e.

      "N-aveți decât să stați voi în casă și să nu vă aud, mă, că-ndrăzniți să-mi dictați mie cum să-mi trăiesc viața!!!" - sunt niste ordonante in efect si foarte bine ca sunt. Nu va dictez eu nimic, daca aveti vreo plangere de facut, transmiteti-o altcuiva.

      Copiii pot studia in alte tari si dupa ce se rezolva problema asta si din nou, nu sunt eu responsabil de ordonantele date.

      "Îmi puteți explica în ce fel ajută la salvarea de vieți faptul că eu și alte milioane de persoane sănătoase declarăm poliției unde ne deplasăm și nu ne putem plimba singure pe plajă?" - da, descurajeaza iesitul din casa fara motiv. Vedeti cum au decurs lucrurile in Italia, Spania si SUA. Numarul de imbolnaviri si de morti de acolo spune destule.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Dacă dumneata ai pretenția ca lumea să respecte o ordonanță absurdă, n-ar fi mai bine să pretindeți statului să schimbe interzicerea plimbatului prin parcuri cu interzicerea tușitul în public altfel decât în cot? În felul acesta mă împăcați și pe mine (care am pretenția să-mi exercit dreptul fundamental de a mă plimba liber pe unde vrea mușchiul meu), și pe cei care vor să se protejeze (o persoană infectată care tușește în cot nu transmite virusul)?

      Este făcută deja o plângere la molâii ăia de la CCR; dacă aceasta decide că măsura restrângerii drepturilor a fost dispusă de către președinte fără respectarea legii, n-ar fi normal să-l chemăm cu toții în fața unui judecător și să cerem să fie aruncat în pârnaie cât toate zilele puse cap la cap a celor care am fost ținuți abuziv în case?

      „descurajeaza iesitul din casa fara motiv.”
      Orice activitate a oamenilor are în spate un motiv...
      Repet întrebarea, poate că n-ați înțeles-o: Eu - sănătos - mă plimb singur - deci nu mă îmbolnăvesc, pentru că stau departe de alți oameni, nici nu pot transmite un virus pe care nu-l am; de ce nu mă pot plimba pe plajă și de ce trebuie să-i spun milițianului - pentru că e milițian cel care îndrăznește să pună în practică legea aceasta absurdă - unde mă duc?
      • Like 1
    • @ Leo
      Ordonanta nu e absurda avand in vedere conditiile date si nu, nu ar putea in mod realist fi schimbata cu ce propuneti dvs. pentru ca n-are cum sa stea politia sa verifice ca toata lumea tuseste in cot. Poate insa sa verifice declaratiile pe proprie raspundere. Pe care daca le completati puteti iesi din casa.

      Nu au fost tinuti "abuziv" in case, situatia o cere. Daca CCR decide altceva, bun, asta e.

      "de ce nu mă pot plimba pe plajă și de ce trebuie să-i spun milițianului - pentru că e milițian cel care îndrăznește să pună în practică legea aceasta absurdă - unde mă duc?" - puteti sa va plimbati pe plaja daca completati declaratia. Cu miliatianul vorbiti daca va intreaba unde mergeti pentru ca s-a dat ordonanta care s-a dat pentru ca suntem intr-o situatie de urgenta. Pentru ca un virus a scapat de sub control si avem de-a face cu o pandemie si pentru ca nu vrem sa ajungem ca Italia sau Spania.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Sigur că este absurdă când însuși prim-ministrul admite acest lucru.

      Care situație, prietene? În Suedia nu-s tot oameni, acolo de ce nu e obligatorie hârtia? Da-n Germania de ce nu trebuie, dle, hârtiuță, în Olanda, Cehia, Norvegia, GB și alte câteva zeci de state din Europa?

      „va plimbati pe plaja”
      Să înțeleg că nu cunoașteți legislația; n-ai voie nici cu mama declarației.
      Așa că repet întrebarea: de ce crezi dumneata că oamenii nu se pot plimba astăzi pe plajă (pe munți pe faleze, prin parcuri etc)?
      • Like 2
    • @ Leo
      Poate spune ce dori, ordonanta tot in efect ramane deocamdata.
      Suedezii cred ca e in regula sa-si asume niste riscuri, e problema lor. Poate au un sistem medical capabil sa se descurce cu numarul de cazuri pe care il au si la care se asteapta in perioada urmatoare. Ceva imi spune ca al nostru nu prea se compara cu al lor.
      Se poate iesi in jurul casei pentru activitati fizice individuale. OK, daca nu locuiti in apropierea plajei atunci da, aveti dreptate.

      "Așa că repet întrebarea: de ce crezi dumneata că oamenii nu se pot plimba astăzi pe plajă (pe munți pe faleze, prin parcuri etc)?" - pentru ca asta e natura situatiei in care ne aflam si nu are rost sa ne asumam riscuri stupide in cazul unei pandemii. Italia si Spania constituie un avertisment suficient. Pana nu avem suficiente informatii si un vaccin/antiviral eficient e mai bine sa stam in case (cu exceptiile de rigoare, desigur).
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Este vorba de a ieși din casă cu hârtie; cu ce schimbă declarația respectivă riscul de transmitere?!
      Eu nu pot accepta să mi se restrângă un drept fără ca să mi se explice motivele, cu referire la lege și în baza concluziilor stabilite de medici (însăși legea obligă statul să explice motivele restrângerii drepturilor populației, or al nostru n-a făcut-o).
      După ce-mi explică mie și explică Parlamentului - pentru că Orban și cu Iohannis nu-s de capul lor acolo - iar noi - cei în drept să o facem - hotărâm că este ok, abia atunci au voie să impună măsurile dorite.

      „nu are rost sa ne asumam riscuri stupide”
      Repet întrebarea: eu - om sănătos.- mă plimb singur pe plajă, păstrând distanța față de alte persoane. Care-s riscurile acelea stupide despre care vorbești? Lasă gargara și bagă lista cu riscuri: a, b... c.
      Te ascult.
      • Like 2
    • @ Leo
      Declaratia (+ amenda, daca e cazul) e menita sa descurajeze iesitul din casa fara motiv.

      "Repet întrebarea: eu - om sănătos.- mă plimb singur pe plajă, păstrând distanța față de alte persoane. Care-s riscurile acelea stupide despre care vorbești?" - ce descrieti dvs. e cazul ideal. Riscul e de raspandire a virusului, cu restul riscurilor atasate: imbolnaviri cu simptome, morti, spitale suprasolicitate, situatiile frumoase din Italia si Spania.
      Ati putea fi bolnav si sa nu stiti asta pentru ca sunteti asimptomatic, ati putea infecta alte persoane. Daca iesiti astazi dvs. pe strada si sunteti absolut singur nu-i nici o problema. Daca insa toti gandesc ca dvs., sigur nu se va pastra distanta sociala (ati vazut deja probabil la televizor adunari in piete, pe la biserici etc. unde NU se respecta acea distanta). S-a introdus aceasta ordonanta militara pentru ca s-a vazut ca exista o gramada numeroasa de prosti/nesimtiti care, in ciuda avertismentelor, NU respecta regulile de distanta, purtatul mastii etc. Cum se intampla de multe ori unii prosti/nesimtiti strica treaba pentru restul. Asta e societatea romaneasca vs. cea germana/suedeza. Acolo se respecta regulile, aici suntem jmecheri. Iata inca un motiv pentru care acolo se poate si aici nu.

      Cat despre cine ce trebuie sa explice, au explicat cred suficienti medici si biologi ce si cum cu virusul asta. Despre indatoririle legale ale presedintelui/parlamentului/guvernului in situatii de urgenta de tipul celei prezente nu stiu sa va spun sau raspund. Daca simititi nevoia sa depuneti alte plangeri decat cea depusa deja la CCR, nu cred ca va opreste nici macar militianul.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Așa cum îi spuneam unei alte persoane: între noi se află munți de educație și de civilizație democratică pe care dta îi ai de urcat înainte de a dobândi capacitatea de a discuta despre aceste lucruri.
      Ești pe un drum bun însă frica pe care o simți pentru acest virus banal te ține strâns legată în lanțurile ei.
      Poate că ai dreptate și, dacă n-ar exista aceste măsuri, milioane de oameni s-ar pupa prin piețe, dar nu ți se pare normal ca autoritățile să explice de ce au adoptat fiecare măsură care elimină sau îngrădește un drept fundamental? Să explice astfel încât să „înțeleagă” și eu - care am studii juridice - și o băbuță de 80 de ani, care trăiește în satul Răchiți aflat la poalele Carpaților.
      Vă pot da o pagină întreagă cu microbiologi de renume - inclusiv din cei români pe care îi știți foarte bine - care explică foarte clar - fără patetisme despre 10 morți amărâți - cum acest virus este o simplă gripă care se manifestă mai violent la anumite categorii (cei în vârstă) și aproape deloc la altele (ceilalți oameni), un virus care nu se transmite decât în spații închise și doar în anumite condiții (îți rezum ce zic OMS si CDC, nu medicul Pulifrici din nu știu ce spital de prin Banania); ar conta pentru dta acest lucru?
      • Like 2
    • @ Leo
      "Așa cum îi spuneam unei alte persoane: între noi se află munți de educație și de civilizație democratică pe care dta îi ai de urcat înainte de a dobândi capacitatea de a discuta despre aceste lucruri." - si dvs. ati tras concluzia asta dintr-o singura discutie pe un forum. OK.

      "dar nu ți se pare normal ca autoritățile să explice de ce au adoptat fiecare măsură care elimină sau îngrădește un drept fundamental?" - ba da, si mi se pare ca au facut-o suficient de bine.

      "Vă pot da o pagină întreagă cu microbiologi de renume - inclusiv din cei români pe care îi știți foarte bine - care explică foarte clar - fără patetisme despre 10 morți amărâți - cum acest virus este o simplă gripă care se manifestă mai violent la anumite categorii (cei în vârstă) și aproape deloc la altele (ceilalți oameni), un virus care nu se transmite decât în spații închise și doar în anumite condiții" - sigur ca da. Trimiteti acele materiale medicilor din Spania si Italia si familiilor mortilor de acolo, sunt sigur ca se vor simti mult mai bine si ca sistemele medicale brusc nu vor mai fi sub aceeasi presiune.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Cam cât crezi că-mi trebuie ca să identific lacunele unei persoane într-un domeniu pe care eu îl stăpânesc foarte bine?

      Eu nu am acces la documentul prezentat de Guvern/Președinție populației în care sunt explicate motivele suspendării drepturilor omului (document semnat în baza căruia poți să-l chemi în fața unui judecător pe gigel guvernantul ca să răspundă pe persoană fizică, potrivit legii penale, dacă a procedat abuziv); dacă îl ai dta și îl poți face public ca să-l consultăm cu toții, ți-am fi recunoscători.

      Ce treabă are România cu Spania? Aici sunt 20-30 de morți pe zi, nu 500 așa că măsurile trebuie să fie potrivit situației de aici, nu situației de acolo.
      • Like 2
    • @ Leo
      20-30 pentru ca am luat masurile de rigoare, da. Are ca acelasi coronavirus il au si ei, si noi, si pe cat posibil nu vrem sa ajungem in situatia lor.

      Daca vreti sa dati pe cineva in judecata, n-aveti decat. Nu am nici eu documentul scris si nici nu simt nevoia sa il caut, explicatii au fost date in declaratiile de presa, mie imi ajung. Daca dvs. doriti sa sapati mai adanc de atat, mult succes.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Uite că Bielorusia n-a luat nicio măsură și are mai puțini morți ca România; de ce ne purtăm noi ca spaniolii și nu ca bielorușii?

      În 2017 a ieșit ministrul economiei și a declarat că nu e nevoie ca firmele să depună un anume document; a doua zi - ultima dintr-un termen pe care îl aveam - am așteptat publicarea unui ordin de ministru a unei ordonanțe, legi - ceva - care să consfințească dpdv legal afirmația dlui ministru; pentru că nu am văzut-o, am hotărât să depun documentul doar ca să aud în următoarele zile reprezentanții ANAF, spunând că „firește că trebuia depus, atât timp cât nicio lege nu a suspendat obligația”.
      Dacă puneam botul la ce declară un politician, se năștea în dreptul firmei mele o obligație de plată cât valoarea unui Mercedes nou.
      Așa că mie nu-mi ajung declarațiile și nu-mi vor ajunge niciodată când va veni vorba de măsuri ale statului român.
      • Like 2
    • @ Leo
      Pentru ca uite ca spaniolii si italienii au avut totusi multi infectati si morti si preferam sa nu ne asumam riscuri aiurea. Nu stiu ce fel de sistem medical au in Bielorusia, poate e suficient de bun incat ei sa aiba incredere in el. Dat fiind ca al nostru e cum e decizia de a mai sta o vreme in case nu mi se pare gresita.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Nigerienii și indienii au milioane de cazuri de giardia; chiar dacă noi avem doar câteva mii, ai auzit să oprim furnizarea de apă și să închidem definitiv restaurantele ca să „nu ne asumăm riscuri aiurea”?
      (Apropo, n-ai zis nici acum care-s riscurile)
      Sistemul nostru este - așa cum am mai zis - excelent: sunt 200 de paturi ocupate din peste 2000 disponibile.
      • Like 2
    • @ Leo
      Sistemul nostru din ultimii 30 de ani poate fi caracterizat oricum numai "excelent" nu.
      Nu avem o pandemie de giardia. Plus ca despre giardia stim mult mai multe decat despre COVID.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Atât timp cât noi avem 12 mii de cazuri și Italia 200 de mii, 600 de morți și Spania 20 mii, se cheamă că avem un sistem excelent.

      Un stat poate avea doar epidemie (cu noțiunea „pandemie” lucrează doar organismele internaționale).
      În 06.02.2020 România a declarat epidemie de gripă, fiind înregistrate peste 7.000 de cazuri și peste 120.000 de afecțiuni respiratorii; la momentul acela îl durea-n fund pe stat de toate rahaturile de care spui dta: și de copii (au murit copii care aveau gripă), și de adoptarea de măsuri pentru a opri transmiterea, sistemul sanitar era la fel ca acum (iar în SUA numărul de îmbolnăviri cu spitalizare depășea 130.000 față de nici 19.000 în cazul Covid).
      Unde erai dumneata în februarie ca să-i protejezi pe copii și să ceri închiderea țării?
      • Like 2
    • @ Leo
      "Atât timp cât noi avem 12 mii de cazuri și Italia 200 de mii, 600 de morți și Spania 20 mii, se cheamă că avem un sistem excelent." - Avem mai putini morti si imbolnaviti pentru ca am luat masuri de izolare mai repede si mai eficient, inainte sa explodeze epidemia si la noi cum a explodat si la ei. Sistemul nostru medical NU este insa excelent si asta s-a vazut cel mai recent la Suceava si de atatea ori de-a lungul ultimilor 30 de ani. Este zob, abia daca mai rezista, cel de stat cel putin.

      "Unde erai dumneata în februarie ca să-i protejezi pe copii și să ceri închiderea țării?" - exact asta spuneam inca din Februarie, ca granitele trebuie inchise si ca trebuie luate masuri urgente de protectie pentru ca nu e de gluma cu virusul asta.

      Doar pentru o epidemie a fost gestionata prost ieri nu inseamna sa o gestionam prost si pe cea de azi.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Te referi la faptul că persoanele care au venit din țări aflate sub restricții au fost lăsate să circule liber (declarații că stau acasă și baftă)?
      Pe 15 martie eu beam cu prieteni o sticlă de vin la un restaurant; o grămadă de mese libere, pentru că oamenii s-au speriat ei singuri și au decis să-și bage capul în carapace, n-a fost nevoie de nicio stare de urgență pentru aceasta.
      Însă sistemul nostru medical nu are probleme în acest moment - o zic chiar medicii din secțiile de boli infecțioase - din cauza îmbolnăvirilor cu Covid; este atât de bine pus la punct (din acest punct de vedere; discutăm de altele cu alte ocazii) încât sunt spitalizate toate persoanele diagnosticate pozitiv, chiar dacă nu au nevoie de spitalizare.

      Ai zis dta ceva în februarie despre GRIPĂ și despre faptul că trebuie închise școlile, pentru că muriseră copii în România și era riscul să mai moară?
      • Like 2
    • @ Leo
      Nu despre gripa, ci despre covid, pentru ca deja incepuse sa se raspandeasca foarte repede. Pentru gripa exista vaccin. Daca se si facea...
      In sfarsit, gripa e o chestie cunoscuta si cat de cat sub control, spre deosebire de covid19.

      "Te referi la faptul că persoanele care au venit din țări aflate sub restricții au fost lăsate să circule liber (declarații că stau acasă și baftă)?" - ma refer la amenzi. Suficient de multi se pare ca au inteles mesajul din moment ce nu avem sute de mii de imbolnaviri.

      E foarte bine ca sistemul n-a clacat. Inca. Bine am face sa ne asiguram ca nici nu ajungem in situatia aia.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Militia are cum sa-i verifice pe cei care tusesc sau nu in cot in spatii aglomerate, unde, in mod normal, sunt camere. Dar cine se oboseste sa le verifice? Nu mai bine iau banii de pomana?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Riscuri stupide? Conducere stupida!
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Aceia si-au asumat-o. N-au stat in casa, au platit pretul!
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      DEci: pt gripa exista vaccin si totusi se moare pe capete! Si sistemul de sanatate face ... NIMIC!!! Iar cand directivele spun ca se moare de covid, se moare DOAR DE COVID. Poate face cineva o staistica privind numarul de decese inainte si dupa covid. Am fi surprinsi sa aflam ca diferenta e mai nimic.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Eu de gripă zic, pentru că virusul gripal îi atacă (și chiar o face violent) pe copii în timp ce cov2 nici măcar nu-i atinge.
      Sigur, avem vaccin împotriva gripei și cu toate acestea în România mor copii.
      Cifrele arată că și Covid este ținut sub control - chiar foarte strict - deci ce rost crezi tu că-și mai au acum restricțiile?
      Ți-am demonstrat - și tu ai recunoscut - că oricum țării acesteia nu-i pasă de popor.

      Nu avem sute de mii de îmbolnăviri, pentru că virusul nu este atât de transmisibil în cadrul populației noastre; românii crapă la 70 de ani față de 80 italienii, spaniolii și franțujii; localitățile sunt prea împuțite ca să ne afecteze un rahat de virus sistemul respirator (noi crăpăm mai mult de inimă și mai puțin de plămâni) - cel din Copșa Mică de exemplu a ajuns în spital, pentru că în Italia nu-și mai luase de mult doza de mizerie...

      Așa că n-avem niciun motiv să ținem școlile - sau orice activități economice - închise - chiar și pe acestea care n-au ISU și cu toalete în fundul curților.
      • Like 1
    • @ Leo
      "Cifrele arată că și Covid este ținut sub control - chiar foarte strict - deci ce rost crezi tu că-și mai au acum restricțiile?' - este tinut deocamdata sub conrol tocmai pentru ca restrictiile inca se aplica. Inca nu avem un vaccin sau un antiviral suficient de bun si avem inca destul de multe imbolnaviri incat sa nu relaxam restrictiile dupa 15 mai (macar in cazul scolilor daca nu si in alte sectoare).

      "Nu avem sute de mii de îmbolnăviri, pentru că virusul nu este atât de transmisibil în cadrul populației noastre" - am inteles, suntem mai ubermenchen asa. OK, pana se demonstreaza riguros chestia asta mai e ceva.

      "Așa că n-avem niciun motiv să ținem școlile - sau orice activități economice" - ba da, avem, virsusul asta e un motiv suficient de bun.
      • Like 0
    • @ maripos
      N-am sa ma apuc sa cant in struna militiei, dar haideti sa o luam asa:
      1) Nu toate spatiile au camere
      2) Cam de cat personal credeti ca e nevoie sa supravegheze toate camerele si sa-l vaneze constant pe ala care nu tuseste in cot?
      Nu e tocmai plauzibil, nici pentru un sistem de politie mai performant ca al nostru. Acum, daca am putea fi rezonabil de siguri ca tendinta generala a populatiei e sa respecte regulile si nu sa caute constant scurtaturi si jjjmecherii....
      • Like 1
  • Valentin check icon
    1. Nu ştiu câţi părinţi şi-ar risca sănătatea copilului pentru economie sau chiar confort psihic. Nu se ştie mai nimic despre această boală, nu se ştie ce urmări poate avea peste ani, chiar şi la cei cu forme uşoare. În rest, cei mici nu par să aibă drame psihologice. Dorm zdravăn şi au scăpat de vânzoleala şcolii.
    2. Cei care cer amânarea şcolii au. E drept că sunt foarte puţini.

    Soluţia ar fi îngheţarea anului sau o formulă mult simplificată, în care să conteze doar materiile de examen. Se poate face pe sistemul unor meditaţii, cu prezenţă de 2-3 ori pe săptămână. În definitiv avem evaluarea pentru cei mici şi bacul pentru cei mari. Restul mai poate aştepta, că oricum nu contează la examen.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Bravo!!!! Total de acord!!!
      • Like 0
  • aveti copii? intre un caz, copil academician imbolnavit sau mort si un copil repetent 1 an dar viu ce optiune credeti ca e optima? de ce ne-am jucat cu carantina daca tot o sa avem virusul? n-am inteles intrebarea 4 mai ales ca eu platesc taxe. asta e la fel ca si vaccinul obligatoriu. daca se da drumul afara sa se dea obligatoriu la toti. acum se merge pe imunizarea de turma naturala dupa ce de zeci de ani ne tocati creieri cu imunizarea de turma cu vaccin. cum e cu medicina atoate stiutoare?
    • Like 0
  • Sunt profesor. Faceti experimentul acesta in casa dv., cu masca| esarfa pe fata, minim 2 persoane. Simulam o lectie cu 10-15 elevi in clasa, dupa ce am respectat fluxurile si am luat temperatura elevilor.Ati incercat sa vorbiti 10-15 minute ? De la ce distanta va intelegeati|auzeati? Daca aveti ochelari, masca pe fata cat timp puteti vorbi? De la ce distanta va intelegeti cu elevii:2m,4m, 6m,8m? Daca deschideti geamul, va auziti? Daca elevii se imbratiseaza in clasa, ca profesor, ce pot face? Daca nu poarta masca, chem politia? Scolile au bani pt a semnaliza distanta cu banda colorata? Salile de sport au echipamentele curatate? In scolile mele sunt 2 ingrijitori la 26-27 sali. Cine va curata? Danemarca a inceput cu 35% capacitate, multe cursuri in aer liber. Italia amana pana in toamna debutul scolilor. Spania va lua decizii curand.
    • Like 3
    • @ Mihaela Bercea
      Leo check icon
      De ce ar trebui să poarte măști, dacă stau la mai mult de 1m (distanța la care OMS zice că nu se transmite virusul) unii de alții?
      • Like 1
    • @ Leo
      Pentru ca nu o sa stea constant la 1m distanta fata de altii.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Îi pui să stea,
      • Like 0
    • @ Leo
      Mult succes, nu o sa reusesti sa-i faci sa mentina distanta aia permanent.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Pentru că zici dumneata?
      • Like 0
    • @ Leo
      Pentru ca asa sunt copiii. Pentru ca in afara de ore mai au si pauze. Pentru ca inevitabil unii o sa uite. Dvs. ati juca zaruri cu viata copilului dvs.? Daca da, trimiteti-l la scoala fara masca si manusi.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Cum adică „așa sunt copiii”, câți copii vedeți voi că-și fac nevoile în mijlocul clasei și le mănâncă? Niciunul, pentru că așa i-ați EDUCAT; acum e momentul să-i educați să nu se mai scobească în nas.
      Care zaruri, prietene? La NY au murit 3 copiii (din peste 20.000 de persoane) deci care zaruri și care viață e în pericol? Șansa ca un copil să ia gripă și să moară este de câteva milioane mai are (nu exagerez, cam acesta este raportul între Covid și gripă la copiii) și până acum n-am văzut părinți români, trimițându-și copiii cu măști la școli sau la bunici.
      • Like 2
    • @ Leo
      Ii vad cum se alearga si in nici un caz nu mentin distanta de 1m.
      V-am mai zis, nu e vorba doar de morti, conteaza si rata de transmisie si posibilele efecte pe termen lung. Tot n-ati raspuns la intrebare, vad: va vine sa riscati cu propriul copil? Ca de altii, copii sau nu, vad ca foarte usor va vine sa spuneti "erau deja condamnati". Interesant cum va pasa de unii, dar de altii nu.
      Am vazut eu parinti romani pe strada cu copiii purtand masti. Nu toti sunt inconstienti.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Păi de ce nu o mențin? Atunci când un copil se poartă violent statul face o anchetă socială în familie, oferă sprijin părinților și dispune măsuri când se impun; de ce ar fi diferit în acest caz?
      Care sunt, dom-le, efectele alea pe termen lung, că m-ați înnebunit cu ele?
      Atât timp cât nu mi-ați spus ce anume risc, cum aș putea să vă răspund?!

      Îți spun apoi și despre „condamnați” după ce epuizăm acest subiect.
      • Like 1
    • @ Leo
      Pentru ca sunt copii si pot sa uite, pentru ca le vine sa se joace, pentru ca au energie. Nu e vorba de violenta. Unii o sa o mentina, altii nu.
      Care sunt, dom-le, efectele alea pe termen lung, că m-ați înnebunit cu ele?" - tot ce stim deocamdata e ca virusul a scapat de sub control si ca s-a raspandit foarte repede. Si ca a cauzat cateva mii de decese. N-avem un vaccin, nici antiviral suficient de bun, nu stim suficient ca sa ne asumam riscuri stupide. Pana isi termina treaba medicii si cercetatorii ar fi mai bine sa stam in case.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Cum de țin minte să nu facă treaba mare în mijlocul clasei și să nu mănânce ce au făcut? Considerați copiii din România atât de idioți?

      Ah, deci nu există concluzii cu privire la efectele pe termen lung - nu doar că nu există concluzii, nu există nici indicii că ar fi diferite decât cele determinate de gripă - însă tot ai ținut să ne freci la cap cu ele...

      Unde-i scăpat de sub control, prietene? Sunt 2-300 de cazuri la peste 2000 de paturi; ce-i așa de grav?
      N-avem vaccin nici împotriva HIV sau malarie; până acum n-am stat în case din cauza TBC (noroc că suficiente milioane au ieșit pe afară și au murit acu câțiva ani pentru ca o parte din noi să dobândim imunitate) când mierleau milioane de oameni, ne apucăm să ne băgăm sub pat pentru o boală care aproape că nu ucide deloc?!
      • Like 2
    • @ Leo
      "Cum de țin minte să nu facă treaba mare în mijlocul clasei și să nu mănânce ce au făcut? Considerați copiii din România atât de idioți?" - daca doar asa credeti dvs. ca s-a raspandit virusul asta atat de repede in atat de multe tari, ati pierdut contactul cu realitatea. Sunt deja milioane de infectati, credeti ca toti si-au mancat excrementele, sau cum?

      Simptomele ajung pana la cele de pneumonie inclusiv si pot duce la moarte in unele cazuri.

      "Unde-i scăpat de sub control, prietene? Sunt 2-300 de cazuri la peste 2000 de paturi; ce-i așa de grav?" - s-a raspandit in toata lumea in timp foarte scurt. Italia si Spania s-au dus dracului in cateva saptamani. Faptul ca e vorba de o PANDEMIE face lucrul asta cat se poate de clar.

      "N-avem vaccin nici împotriva HIV sau malarie;" - alea nu se raspandesc atat de repede ca asta. Pandemia actuala e de COVID, nu de HIV si nici de malarie. Comportamentul celorlalte 2 e relativ bine cunoscut si tratatamente exista. COVID e inca sub semnul intrebarii din multe puncte de vedere.

      "ne apucăm să ne băgăm sub pat pentru o boală care aproape că nu ucide deloc?!" - ucide suficient incat sa ingrijoreze pe specialisti, asa ca da, stam locului pana situatia revine sub control. O tot dati inainte cu Suedia/Germania. Daca dvs. va doriti atat de mult sa jucati zaruri cu viata dvs. si a apropiatilor dvs. luati un avion si mergeti in Suedia sau unde va place, n-o sa va opreasca militianu', asa cum nu-i opreste nici pe muncitorii sezonieri care pleaca zilele astea. Drum bun.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Dacă un copil înțelege să nu facă treabă mare în mijlocul clasei, înțelege și să stea departe de ceilalți; dacă prezumăm altfel, înseamnă că-i considerăm idioți, ceea ce este greșit.

      Și în cazul gripei tot la pneumonie se poate ajunge; statistic vorbind, copiii sunt feriți de Covid însă iau ușor gripă, dacă e normal ca bătrânii - o categorie vulnerabilă - să stea în casă aproape toată ziua, copiii - o categorie ferită biologic de infectare - de ce n-ar fi scutiți de izolare?

      Anul acesta au fost 800 mil de infectări cu virus gripal față de 3 mil infectări cu noul coronavirus; Italia și Spania - care au mai mulți morți pe zi decât are România în total - dau drumul societăților lor, deci, dacă ele nu-și fac griji, noi de ce am face-o?

      Avem tratamente pentru Covid.

      La o mortalitate de 0.2-0.4% mă doare fix în pix de boala aceasta; n-am voie să mă duc în Suedia, pentru că statul român îmi interzice acest lucru.
      • Like 1
    • @ Leo
      "dacă prezumăm altfel, înseamnă că-i considerăm idioți, ceea ce este greșit. " - nu-i consider idioti pe toti, dar unii sigur sunt. Sau au ADD, sau pur si simplu uita la un moment dat, ca le vine sa alerge, ca sunt copii.
      De aia e bine sa aiba masti, ca de aici a pornit discutia initiala pe firul asta.

      "o categorie ferită biologic de infectare - de ce n-ar fi scutiți de izolare?" - se pot infecta, chiar daca au simptome usoare sau deloc, si pot transmite mai departe.

      "Anul acesta au fost 800 mil de infectări cu virus gripal față de 3 mil infectări cu noul coronavirus;" - virusul gripal nu e nici pe departe atat de periculos, plus ca exista vaccin, e mult mai controlabil.

      "Italia și Spania - care au mai mulți morți pe zi decât are România în total - dau drumul societăților lor, deci, dacă ele nu-și fac griji, noi de ce am face-o?" - nu cred ca nu-si fac griji, cred ca isi asuma un risc imens de frica sa nu sucombe economia. Nu cred ca e o decizie buna. Sau, poate ca la ei s-a trecut deja de ceva vreme de varf si au suficienta incredere ca sistemele lor medicale pot suporta presiunea de acum in colo - nu m-am uitat pe ultimele date, recunosc.

      "Avem tratamente pentru Covid." - daca era atat de simplu nu se incercau chestii de tipul transferului de plasma. Nici cu ala nu e tocmai sigur.

      "La o mortalitate de 0.2-0.4% mă doare fix în pix de boala aceasta; n-am voie să mă duc în Suedia, pentru că statul român îmi interzice acest lucru." - muncitorii sezonieri pleaca in Germania, de exemplu. Aeroporturile functioneaza in perioada asta, chiar daca destul de greu.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Atunci aceia n-au decât să stea acasă.
      Nimeni nu e bine să poarte măști decât o perioadă foarte scurtă de timp.

      Am găsit date din 08.04 pentru spitalizări în SUA:
      0-4 ani: 0.3/100k
      5-17 ani: 0.1/100k
      Decese sunt 3 (covid+pneumonie - dacă n-are pneumonie, covid n-a avut niciun efect - sau 8, dacă ții morțiș să-i numeri pe toți) din 30k.
      Adică marele risc statistic de la noi e să avem maxim 60 de copii infectați din care pot muri fix 0.83%, adică jumătate de copil.
      Sau rezumat: riscul la copii este ZERO.
      Copiii transmit părinților, iar părinții sunt în categoria de risc de 0.4%, deci nici aici nu sunt probleme.

      Virusul gripal a ucis anul trecut jumătate de milion de oameni.

      Sau poate că graficul deceselor este identic cu cel din alți ani și e o prostie să ții închisă țara din cauza acestei boli

      Transferul de plasmă este un tratament vechi care funcționează într-un procent mare de cazuri; există medicație, există intubație pentru cazuri foarte grave, există sprijin (vitamine), există statul la soare care grăbește procesele de ucidere a virusurilor etc.
      Avem tratamente, avem paturi, avem medici, avem de toate, keep calm și ieșiți din case.

      Legislația spune că deplasări în străinătate se fac doar dacă există o situație care nu suferă amânare sau pentru motive profesionale; dorința mea nu ar respecta aceste condiții - sau îmi spui acum să încalc legea?
      • Like 1
    • @ Leo
      Bun, si cum stim care sunt "aceia"? Cati parinti recunosc despre proprii copii ca sunt altceva decat perfecti si geniali?

      'Avem tratamente, avem paturi, avem medici, avem de toate, keep calm și ieșiți din case." - avem pe dracu', pana si medicii si asistentele au inceput sa ni se imbolnaveasca. Suceava e in rahat pana la gat. S-au imbolnavit deja milioane si in Spania si Italia mor pe capete sute pe zi, dar riscurile sunt insignifiante, sigur. Nu, e bine sa stam in casa pana avem un control mai bun asupra situatiei.

      "dorința mea nu ar respecta aceste condiții - sau îmi spui acum să încalc legea?" - va spun ca sunt suficienti care pleaca. Daca ei pot si dvs. puteti. Doar aveti munti de educatie in spate, nu?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Avem camere video în toate școlile.

      200 de bolnavi - 2500 de paturi; vă asigur deci că avem di tăti.
      Ce-mi pasă mie că în Italia sunt 100 mii de cazuri de covid sau în India sunt peste 20 mil de cazuri de malarie? La mine pe uliță am 11 mii de amărâți din care doar 200 sunt în spital.

      Eu mă mișc liber, pentru că n-am absolut nicio problemă să mint autoritățile dacă aceasta înseamnă să-mi respect principiile; doar că eu, spre deosebire de marea masă de ipocriți, nu susțin măsurile de carantină și apoi, în loc să-mi iau mâncare ca să mă țină o lună ca să pot sta cu adevărat izolat, ies de 3 ori pe zi până la magazin ca să iau o ridiche și o roșie.
      • Like 2
    • @ Leo
      "Avem camere video în toate școlile." - hahaaa! Si in alea de la tara unde nu sunt toalete, nu?

      "200 de bolnavi - 2500 de paturi; vă asigur deci că avem di tăti." - nu dau doi bani pe asigurarea dvs. din moment ce deja cadre medicale au inceput sa se imbolnaveasca unele dupa altele. Numarul de paturi prea putin conteaza intr-un sistem medical care e de mult praf. Si de unde 200 de bolnavi? Avem aproape 12000.

      "doar că eu, spre deosebire de marea masă de ipocriți" - sunteti foarte special, m-ati lamurit de asta deja, dar de ce sunt ceilalti ipocriti?
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      La peste jumătate din școli lipsește avizul ISU (ăla de la pompieri), însă românii n-au nicio problemă să-și trimită copiii în acele clădiri...
      Ok, dacă n-au camere, le ținem închise și le deschidem pe toate celelalte (deși, până pe 15 statul poate cumpăra camere video și dota acele școli).

      Cadrele medicale e și ele oameni; cadrele medicale care asimptomatice sau cu forme ușoare (se păstrează proporția de 80% și la ele) pot avea în continuare grijă de bolnavi.
      Din cei 12 mii, 11 mii 800 joacă table (ar putea foarte bine să fie trimiși acasă - iar asta o spune un medic important de la Inst. M. Balș) și doar 200 sunt cu adevărat pacienți.

      Am spus deja: dacă vrei izolare, ia-ți mâncare pt o lună și izolează-te.
      • Like 2
    • @ Leo
      Nu stiu daca n-au probleme sau pur si simplu nu au de ales.
      "deși, până pe 15 statul poate cumpăra camere video și dota acele școli" - oo,. da! Pana acum nu au investit nici macar in grupuri sanitare cat de cat OK, dar pana pe 15 echipeaza scolile din toata tara cu camere de luat vederi si infrastructura IT aferenta. As vrea sa fie posibil.

      "cadrele medicale care asimptomatice sau cu forme ușoare" - in mod normal nu ar trebui lasate sa vina la munca pentru ca risca sa ii infecteze pe altii. Odata confirmat diagnosticul se impune carantina.

      12000 sunt infectati, drept care trebuie tinuti in carantina cumva, undeva, depinzand desigur si de simptome, dar trebuie avut grija ca astia sa nu-i infecteze si pe altii.

      "dacă vrei izolare, ia-ți mâncare pt o lună și izolează-te." - exact asta fac, da. Tot nu vad ipocrizia.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Cum adică „nu au de ales”?
      Eu aveam 4 școli mai aproape de domiciliu în ciclul primar; școala din ciclul secundar se afla în capătul celălalt al orașului (30 de minute mers cu autobuzul) iar de cel universitar nici n-are rost să amintesc.
      Sigur că oamenii au de ales și majoritatea alege s-o doară-n p*lă de siguranța copiilor ei.

      Adică tu crezi că statul, care spune - prin vocea lui Iohannis - că are bani să ia tablete/laptopuri pt cei care n-au (adică măcar 1-10/fiecare clasă), n-are bani să doteze și restul școlilor (foarte multe au deja) cu sisteme de supraveghere video?!

      Cum poți să infectezi persoane deja infectate?

      Corturi în curtea spitalelor (le ridică armata într-o zi).

      Adică tu ne zici că de pe 15 n-ai mai ieșit deloc din casă? Atunci te felicit, ești ca mine, doar că de partea cealaltă a acestei situații; însă văd mii de idioți sau neinformați care merg cu măștile pe străzi sau prin mașini - deci care gândesc ca tine și nu ca microbiologii - cumpără 3 felii de șuncă apoi se duc înapoi acasă, deschid laptopurile și se apucă să țipe pe internet că „trebe izolare, neamule!”
      • Like 0
    • @ Leo
      "Cum adică „nu au de ales”?" - locuiti intr-un sat, aveti o singura scoala pe o raza de 100km, nu are aviz ISU. Nu aveti bani sa va mutati, nici masina, transportul in comun e un vis frumos. Ce faceti?

      "Adică tu crezi că statul, care spune - prin vocea lui Iohannis - că are bani să ia tablete/laptopuri pt cei care n-au (adică măcar 1-10/fiecare clasă), n-are bani să doteze și restul școlilor (foarte multe au deja) cu sisteme de supraveghere video?!" - da. Cred ca nici cu tabletele n-o s-o rezolve.

      "Cum poți să infectezi persoane deja infectate?" - poti sa infectezi personal medical care nu e deja infectat, de exemplu.

      "însă văd mii de idioți sau neinformați care merg cu măștile pe străzi sau prin mașini - deci care gândesc ca tine și nu ca microbiologii - cumpără 3 felii de șuncă apoi se duc înapoi acasă, deschid laptopurile și se apucă să țipe pe internet că „trebe izolare, neamule!”" - si eu vad destui care nici macar nu pastreaza distanta de 1,5 m. Nu stiu insa ce fac insa cand ajung acasa.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Muncesc mai mult/mai bine ca să fac bani; trimit copilul la o școală cu cămin - ținând cont de disprețul pentru educație pe care îl insuflă poporul acesta copiilor, al meu nu va avea nicio problemă să obțină bursă; nu există sat care să nu aibă școală la mai puțin de 10-20 km și, din câte știu eu și am văzut prin sate, există autobuze dedicate elevilor: îl duc la autobuz și îl aștept când vine (sunt sărac, deci oricum frec menta).
      Uite 3 soluții rapide.

      Fără a asigura laptopuri și fără cursuri la clasă se cheamă că statul își încalcă obligația de a asigura dreptul copiilor la educație; păreri?

      Teoretic pot să le dea și cu toporul în cap... Cum să-i infecteze, dacă în saloanele respective nu sunt decât bolnavi și medici infectați?

      Nu știu ce fac toți cei care respectă distanța de 1 m stabilită de oms, nu metrii voștri, însă știu ce fac absolut toți prietenii mei: exact ceea ce făceam și anul trecut pe vremea asta (doar că în țară).
      • Like 1
    • @ Leo
      "nu există sat care să nu aibă școală la mai puțin de 10-20 km" - corect, dar de obicei cam una si atat. Si aia intr-o stare...
      "Muncesc mai mult/mai bine ca să fac bani;" - aveti 4 clase ca nu v-au lasat parintii mai mult la scoala, sunteti analfabet functional, calificat pentru... aproape nimic. La cat de bune sunt drumurile si transportul in comun nici nu prea aveti cum sa ajungeti la un eventual loc de munca.
      " îl duc la autobuz și îl aștept când vine " - care autobuz? In satul ala uitat de lume n-aveti asa ceva.

      "Fără a asigura laptopuri și fără cursuri la clasă se cheamă că statul își încalcă obligația de a asigura dreptul copiilor la educație; păreri?" - da, si-o incalca, asa e. Si-o incalca de ani de zile, pentru ca nu asigura conditii decente de invatare copiilor din mediul rural. Statul e platit de foarte mult timp sa faca niste lucruri pe care nu le face sau le face extrem de prost.

      "Teoretic pot să le dea și cu toporul în cap... Cum să-i infecteze, dacă în saloanele respective nu sunt decât bolnavi și medici infectați?" - nu se teleporteaza de acasa in salon, si nu au cum sa stea in salon permanent daca isi fac treaba.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Dta cred că vorbești despre Somalia...
      Suntem în 2020, România, țară membră UE; câte clase-ți trebuie ca să faci un solar în care să cultivi roșii de 2 ori pe an, să cultivi mere, goji, iar în beci să crești tot anul ciuperci? Îți dau câteva județe în care se caută (încă se caută, pentru că prin munți nu circulă niciun cov2) ciobani sau văcari - n-ai nevoie nici de 4 clase ca să ai grijă de o turmă de oi sau de vaci.
      Încă o dată: nu există să nu ai bani în România, dacă ești dispus să muncești.

      „Statul e platit de foarte mult timp sa faca niste lucruri pe care nu le face sau le face extrem de prost.”
      Și atunci cum de îndrăznești să-mi ceri să-l las pe statul acesta prost, leneș și nepriceput să aibă grijă de sănătatea mea și a poporului?

      Odată infectați, medicii vor fi internați (adică nu mai pleacă acasă) la fel ca orice alt pacient doar că, în loc să joace table, au grijă de ceilalți bolnavi.
      • Like 2
    • @ Leo
      Nu, nu, despre romanica noastra. Asa membra UE cum e. Sunt niste situatii dezastruoase in zonele rurale.

      "Și atunci cum de îndrăznești să-mi ceri să-l las pe statul acesta prost, leneș și nepriceput să aibă grijă de sănătatea mea și a poporului?" - pentru ca de data asta masura chiar are sens. Stam in case si ne protejam cum trebuie -> NU ajungem in spitale (alea care au problemele pe care le stim; doar pentru ca avem suficiente paturi pentru bolnavii de covid nu inseamna automat ca celelalte probleme au disparut). E una din putinele dati cand chiar au luat o decizie buna. Era necesar sa fie chiar mai fermi de la inceput, dupa parerea mea. Si nu v-o cer eu, v-am mai spus.

      "Odată infectați, medicii vor fi internați (adică nu mai pleacă acasă) la fel ca orice alt pacient doar că, în loc să joace table, au grijă de ceilalți bolnavi."- bun, pai daca sunt asimptomatici sau au simptome usoare ar cam trebui sa stea acasa, ca sa nu ocupe un pat degeaba. Asta ar fi o problema. A doua e ca un medic, bolnav sau nu, nu sta toata ziua doar in salon. Ma rog, poate merge.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Sunt parinti ce recunosc ca n-au copii geniali. Geniali ii cred doar acei parinti ai caror copii sunt niste loaze in fundul carora parintii baga milioane d lei si pretind profesorilor note doar de 10. Si profesorii se executa. Doar au luat mita, nu? O idee ar fi: asa cum spun unii ca medicii de la stat n-ar trebui sa presteze si la privat, asa si profesorii - sa le fie interzis prin lege sa predea in particular, daca predau la stat! Dar se vrea? Normal ca nu! Doar cine le mai umple buzunarele?
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      maripos check icon
      Persosnalul medical, daca e intr-adevar medical, ar trebui sa stie sa se protejeze. Daca nici pe ei nu se pot proteja, apoi suntem degeaba!
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Cine are probleme cu banii în România este PU-TU-ROS)!!!

      Am să mă retrag din această discuție sterilă în care dumneata îți expui păreri subiective, fără a avea nici măcar un singur argument logic.

      Nu există niciun argument de ordin obiectiv care spune că școlile ar trebui să rămână închise, mai ales că părinții pot merge și acum la locurile de muncă, pot ieși la cumpărături, vor putea ieși și prin alte locuri publice; și mai ales că școlarii NU SUNT PREDISPUȘI la îmbolnăvire.
      • Like 1
    • @ maripos
      Poate sa fie si incompetenta a personalului medical, poate sa fie si lipsa de echipamente adecvate.
      • Like 0
    • @ Leo
      "Cine are probleme cu banii în România este PU-TU-ROS)!!!" - nu intotdeauna. Multi sunt, dar nu toti.

      "Am să mă retrag din această discuție sterilă în care dumneata îți expui păreri subiective, fără a avea nici măcar un singur argument logic." - v-am prezentat suficiente argumente logice.

      "Nu există niciun argument de ordin obiectiv care spune că școlile ar trebui să rămână închise" - expertii sunt de alta parere. La fel multi parinti care nu vor sa joace zaruri cu viata copiilor lor.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Leo check icon
      Absolut toți; fără excepție, dacă ai probleme cu banii in România ești un parazit puturos.

      Copiii nu sunt afectați de covid; asta-i realitatea cifrelor.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon