Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu se poate termina bine: asistăm pasivi la un veritabil „furt de angajați” dinspre Estul sărac care îi formează pe bani publici și Vestul bogat care îi plătește

Muncitori pe șantier. Imagine sugestivă. Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia

Foto: Dan Dunkley / ImageSource / Profimedia

Cea mai gravă criză din Uniunea Europeană este penuria de forța de muncă pentru ocupațiile din industria de prelucrare, șantierele de construcții, fermele agricole și servicii. Nu criza războiului – ne lipsește dotarea pentru că avem penurie de forța de muncă -,  nu criza energetică - importam echipamente și energie pentru că avem deficit de forță de muncă -,  nu criza lanțurilor de aprovizionare - am alungit lanțurile de aprovizionare pentru că avem deficit de forță de muncă -, ci lipsa a circa 20-30 de milioane de angajați calificați și specializați din punctele fierbinți ale PIB-ului comunitar.

Deficitul de resursă umană a facilitat o migrare disproporționată de personal calificat și specializat de la est către vest. Asistăm, dacă vreți, la un fenomen pervers de „furt de angajați” în corpore, cauzat de lipsa de convergență între regiunile bogate și cele sărace ale Uniunii Europene.

Nimeni nu a văzut lucrurile în acest fel, însă angajații formați pe bani publici din estul mai sărac al Europei sunt atrași pe salarii mai mari de statele mai bogate din vestul continentului. Nu se poate termina bine. Din cauza lipsei de forță de muncă, statele din est vor produce tot mai puțin, devenind tot mai sărace și dependente. Statele din vest vor trebui să dea salarii tot mai mari, asta însemnând prețuri mai mari și lipsă de competitivitate față de țările industrializate din afara comunității.

Deficitul de brațe de muncă în Uniunea Europeană devine periculos, țările membre sunt obligate să ia măsuri excepționale pe cont propriu, cum au făcut Ungaria și, mai recent, Grecia.

Ni se dau asigurări că digitalizarea, inteligența artificială și roboții vor lua locul muncii umane, dar se pare că orizontul este tot mai îndepărtat și că impactul va fi mai degrabă asupra profesiilor intelectuale, vor dispărea facultăți din această cauză și nu, de exemplu, școlile de profesii.

Ni se spune ca muncitorii asiatici vor prelua muncile fizice grele, dar până și pe aceștia se întrec să și-i fure țările Uniunii. Iar muncitorii asiatici oricum nu au calificarea și specializarea cerute de industrie și servicii. 

Nu există o soluție la deficitul de forță de muncă, problemele se vor agrava și vor adânci decalajele dintre țările Uniunii Europene. Industria de prelucrare, șantierele de construcții, fermele agricole și serviciile vor fi extrem de afectate. Iar costurile vor continua să crească, reflectându-se în prețurile pe care toți trebuie să le plătim.

Iată o propunere pentru europarlamentarii români. Să inițieze un proiect de directivă care să cartografieze Top 100 Ocupații Critice din industrie și servicii pentru care nu există soluții tehnologice și pentru care să existe un acord de cooperare pentru formare între țările Uniunii Europene pentru a rezolva criza forței de muncă. Acordul să prevadă ca țările își vor dezvolta propria resursă umană calificată și specializată și nu vor continua să-și fure angajații din Top 100 Ocupații Critice.

În absența unor soluții logice și uniforme, penuria de brațe de muncă din industria de prelucrare, șantierele de construcții, fermele agricole și servicii va deveni tot mai gravă. Soluții de genul aducerii de milioane de asiatici, săptămânii mai lungi de muncă sau creșterii vârstei de pensionare nu vor face decât să genereze perturbări sociale și economice masive. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sint nevoit să trag o concluzie amară după ce am vazut o filmare cu un senator care îl ancheta pe directorul de la Boeing(directorul își mărise salariul cu 30% la 33 mil usd/an, iar angajații au primit măriri de 1% in 12 ani), firmă care are o grămadă de probleme de calitate( avioane prăbușite sau la care le sar bucăți in zbor). Se pare că deținătorii acestor funcții își schimbă sistemul mental, li se înfige in creier ideea că ei știu tot si știu ce e mai bine pentru fiecare angajat și in loc să îmbunătățească permanent lucrurile încearcă să conserve situația din momentul cind au ajuns în funcție care li se pare lor apogeul firmei.
    • Like 0
  • Articolul ăsta îmi aduce aminte de cât de ultragiat era directorul fabricii din Pipera la care lucram acum 25 de ani, pentru nici 150 USD, că ÎI FURĂ inginerii și tehnicienii o companie înființată cu puțin înainte de anul 2000, localizată tot în platforma Pipera, dar care oferea salarii triple, cantină, asistență gratuită de sănătate, condiții occidentale de muncă, perfecționare continuă în muncă prin cursuri interne și pe-afară etc. După părerea acelui director, trebuia să rămânem pe baricade, în fabrica aia care stătea să cadă pe noi, la salariul ăla de mizerie, ca formă de fidelitate față de angajatorul nostru din vremuri ante decembriste (’89). Ce nu a înțeles acel director, a fost că oamenii nu mai erau legați ca iobagii de glie, fiecare era liber să plece unde e mai bine pentru el.
    Mi-ar fi plăcut să văd în acest articol nu condamnarea Vestului bogat care ne fură forța de muncă, ci soluții concrete care să-i facă pe români să-și dorească să rămână aici, în patrie, nu să li se pună bețe-n roate și taxe suplimentare, pentru că nu asta ar fi soluția.
    • Like 1
  • Dan check icon
    Eu propun moderatorilor „Republica” să citească mai atent unele comentarii, sunt evident din partea unor antiromâni, mai ales notoriul propagandist rus „razvanp”.
    • Like 2
  • Partea proasta a articolului e ca solutia propusa (legarea de glie tocmai a alora ce isi gasesc usor de lucru in alte parti) e stupida si probabil ilegala in UE.
    Partea buna e ca o persoana din mediul de afaceri a reusit sa formuleze coerent una din problemele economiilor in Estul Europei. Fireste, problema e evidenta pentru mai toata lumea, dat data fiind calitatea joasa a oamenilor din mediul de afari romanesc, tot e bine ca s-a prins de asta. E un inceput.
    Partea a treia: ce e de facut? Pai magnatii din Est ar trebui sa faca ce au facut la vremea lor Ford, Carnegie, J. Hopkins etc si sa investeasca benevol mult peste ce platesc taxe in educatie, sanatate, asigurari sociale (in general in lucruri ce dau siguranta si confort in societate) sa sprijine politicienii care promoveaza astfel de idei si sa ii faulteze pe ceilalti. E cam ca re-inventarea rotii (chestiile astea ar trebui stiute, ca in alte locuri s-au tot intamplat de 100 de ani) dar asta e situatia. Prima generatie de imbogatiti dupa 89 nu a prea avut habar ce responsabilitati are (de voie, de nevoie) in societate, poate ca generatiile noi de antrepenori si magnati vor avea o calitate mai buna si vor intelege ce au de facut.
    • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      RazvanP check icon
      Ironia fiind că tocmai chestiile legale în UE ne sunt nouă dăunătoare ca țară și societate.
      Poate n-ar strica să ne întrebăm serios și onest ce punem pe primul loc, interesele noastre sau ale UE...
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Mihai check icon
      Problema este ca noi nu prea avem astfel de magnati care sa ofere locuri de munca cu valoare adaugata mare. Cei care ofera astfel de locuri de munca sunt firme straine care fac tot posibilul sa nu plateasca taxe la noi in tara.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Interesele „voastre” sunt cele ale lui putin, putincuristule.
      • Like 1
  • Problema este reală și gravă. Are ,cel puțin, două explicații: una populară și una științifică.
    Cea populară poate fi ilustrată printr-un proverb: ,, La omul sărac, nici boii nu trag, dar la cel chiabur și dracu împinge de cur”(adică împinge căruța din spate). Pentru ca și boii românilor să tragă mai bine și dracul să împingă și el din spate, soluția populară ar fi ca statul român și poporul român să treacă în rândul chiaburilor. Cum s-ar putea aceasta? Dracu știe…
    Explicația științifică se găsește acolo unde te-ai aștepta mai puțin, în teoria marxistă referitoare la Legea concordanței dintre baza economică a societății și suprastructura social-politică a societății. Adică, nu poți avea o societate funcțională cu o economie privat-capitalistă și un învățământ de tip socialist. În economia capitalistă, agenții economici își pregătesc forța de muncă pe cheltuială proprie, pe bază de contract, cu obligații reciproce, iar statul capitalist își pregătește forța de muncă necesară serviciilor publice pe propria-i cheltuială, pe bază de contract , cu obligații reciproce. Statul român școlarizează anual, pe bani publici, fără contract, fără nici o obligație, zeci de mii de specialiști și rămâne doar cu câteva mii dintre ei și nu totdeauna cei mai buni. Din ce motive se menține acest sistem? Din motive de populism politic.
    • Like 6
  • Din banii mei am platit toate guvernele si parlamentele si politia si justitia si administratiile centrale si locale si proiectele tembele pe care se duc banii acestei tari.
    Pe banii mei am intretinut gastile din ministere, toti incompetentii, idiotii cocotati la robinetul cu bunastare.
    Din banii mei se fura, se face risipa.

    Din banii mei si ai tai si ai lui si ai ei. Din banii nostri.

    Propunerile astea sunt de genul: timp de 34 de ani Romania a fost furata la drumul mare, a fost condusa de tot felul de insi care nu aveau ce cauta pe acele functii, dar lucrurile se uita repede. O simpla privire in trecut, listele cu cei care au trecut prin guverne, pe la ministere, schimbarea ministrilor la fiecare 5-6 luni (daca se face o medie) la fiecare minister, timp de 34 de ani si intelegem unde suntem acum si de ce. Asa ca se propune sa se mai infiinteze o taxa: aia pe studii.

    Calitatea celor care au compus Parlamentul de-a lungul acestor 34 de ani iarasi e un prilej clar de a vedea cine a legiferat, cine a votat, cine a condus legislativul. Daca ne uitam in comisii, cine alcatuiesc aceste comisii, calitatea lor, pregatirea acestor oameni, ca sa nu mai pomenesc de moralitate si bun-simt. La 90% dintre parlamentari toate astea lipsesc cu desavarsire. La fel la Judet, la fel in primarii, politie, justitie, procuratura, DNA, ANAF, alte Autoritati, Directii etc.

    Toate institutiile statului mustesc de prostie, incompetenta, delasare, nepotism, lipsa de moralitate, de coloana vertebrala. Diplomatia romaneasca e la pamant. Incepand cu Ministerul de Externe unde se fura ca-n codru pana la nealocarea nici unui post cat de cat important la Uniunea Europeana, este doar un pas. Geoana a plagiat, mai nou. Secretarul General Adjunct al NATO (OTAN, ca sa inteleaga si finlandezul cel nou in alianta), a comis furt intelectual!!! Ce sa ne mai dea noua posturi? Ce sa facem noi acolo?

    Vedem in jurul nostru in fiecare zi exemple clare si concrete pe care presa le prezinta.
    Azi am vazut la Digi24 cum suntem primii in Europa la cazurile de tuberculoza, iar nu stiu ce aparatura sta de doi ani neatinsa. Astfel de stiri regasim in fiecare an. Si in 2013, 2015, 2023 si tot asa. Nu suntem tampiti?

    Si in fiecare zi afli de toate tampeniile produse de statul roman: in transporturi, invatamant, sanatate, economie. Viata, in final. Viata noastra afectata de acesti corupti si incompetenti.

    Doar, zilele astea se vorbeste intens de ordonantele cu e-uri (e-Factura, e-TVA), despre prostiile aruncate in piata si apoi ele ajung sa produca efecte dezastruoase. Despre intarzierile trenurilor dincolo de orice limita. Pleci azi din Bucuresti si poti sa ajungi la Baia Mare peste vreo doua zile. Sau reconstruirea unui podet in 19 ani (podul feroviar de la Gradistea). Sau cum au ajuns subiectele de Limba si Literatura Romana pe internet. Fireste, se ancheteaza. Nu mai e examen fara scandal si anchete.

    Nimic nu mai garanteaza lipsa absurdului din viata noastra.

    Suntem cei mai saraci din Europa (date prezentate ieri de Digi24). Unul din cinci romani traieste sub pragul saraciei. Suntem analfabeti si analfabeti functional in proportie cam de 60%. Copiii din Romania traiesc in conditii precare, intr-un procent urias.

    Sunt date certe si concrete carora nu le putem face fata pentru ca nu noi legiferam, nu noi luam decizii zi de zi in ministere, administratii, primarii.

    A cere bani celor care aleg sa traiasca intr-o alta tara mi se pare ca ne-am intoarce undeva prin anii 80 in care daca reuseai sa pleci plecai cu ce aveai pe tine, iar daca ruta de fuga era sa inoti prin Dunare atunci iti puneai actele si banii intr-o punga de plastic bine sigilata.

    Scoala e platita prin taxele tuturor, inclusiv a celor care aleg voit sau nu, sa nu faca scoala deloc sau foarte putina, dar prin munca lor platesc taxe statului roman. Scoala e platita si de cei cu copii, scoala e platita si de cei fara copii. Toti platesc taxe acestui stat care acum, la 34 de ani de la violenta Revolutie romana, isi da seama ca se indreapta spre un zid si nu mai stie pe unde sa scoata camasa.

    Propunerile de genul asta nu vin, inca, oficial, de la guvern, dar sunt rostogolite in piata de catre ziaristi care au impresia ca vin cu ideea lor geniala, e o practica des intalnita la o guvernare de tipul celei romanesti.

    Statul ar trebui sa-si asume si sa recunoasca cinstit ca totul in Romania este la pamant si ca mai bine pune taxa pe tot invatamantul. Incepand cu clasa a V-a, totul se plateste. Si stim o socoteala. E cel mai cinstit. Sa n-o mai scaldam in lupte de clasa cum ca cel din fabrica, de la strung il tine pe ala de vrea sa se faca geograf. Si apoi ce face geograful dupa ce devine geograf? Fuge din tara de-i sfaraie calcaiele. De ce? Pentru ca realizeaza ca nu are unde lucra, nu are cu ce, ca domeniul sau e la pamant si ca de fapt nimeni nu-l cauta. Si decat sa stea cu 4000 de lei ca profesor, mai bine se duce in Vest pe 2500 de Euro ca bibliotecar la facultatea de geografie dintr-un oras cu vedere la munte pe o parte si cu vedere la mare pe cealalta parte.

    Bietul geograf nu stie ca deja se discuta a se pune un pret pe capul lui, dar probabil ca ar trimite in contul guvernului roman suma stabilita de acesta, pentru a-si cumpara dreptul de a locui, trai, si lucra oriunde pe planeta.

    Cu banii astfel obtinuti, Guvernul Romaniei ar mai face niste angajari la stat a unor neica-nimeni, prin tot felul de Agentii, Directii si Anexe. Probabil ca ambasada din Australia cauta, deja, personal pentru espressorul de cafea.

    Top 100 Ocupatii Critice propune legarea unui om de un loc, ceva inacceptabil. Oamenii nu sunt sclavii facultatii si mai apoi ai statului. Guvernele Romaniei trebuia sa se gandeasca demult la viitor. Tarile dezvoltate isi fac proiectii pe termene medii si lungi, foarte mult axate pe tendinte, psihologii individuale si de masa, influente interne si externe. Pe masa guvernelor stau tot felul de studii care raman valabile si pentru urmatoarele guverne, nu se schimba ceva peste noapte. Ca nu intotdeauna lucrurile merg bine, ca nu intotdeauna rezultatele guvernarilor sunt cele scontate si dorite si asteptate, ca in practica lucrurile nu sunt intotdeauna ca pe hartie, dar, in genere, oamenii aia stiu incotro merg si cam ce vor sa faca. De aia s-au dezvoltat. De aia geograful lor se urca pe catamaran si pleaca in largul costelor sa le studieze. La noi se angajeaza chelner.

    Suntem pe un drum gresit inca din decembrie 1989.
    • Like 6
    • @ Daniela Damian
      ove check icon
      Corect.Ma hazardez sa spun ca am intrat de ceva timp intr-o disolutie a institutiilor statului.Nu vad o cale de schimbare,nu avem cu cine.Pe termen scurt as da afara urgent jumatate din administratia publica.Ilie Bolojan a demonstrat cu varf si indesat ca se poate.Macar sa nu ne mai imprumutam.Ajungem in curand in postura Greciei de acum cativa ani.Doar ca noi nu o sa mai iesim de acolo.
      • Like 2
    • @ ove
      Exact.
      • Like 2
  • Aia e, frate! Nu merge bine ceva? Dăm o lege, ce mama naibii! Ii legam pe toți de glie, ca asa trebuie! Ce contează dacă ăla care vrea să plece, vrea să plece ca s-a săturat de mâncat ciocolată sau nu vrea să fure cot la cot cu cei din jur sau ii e frică ca dacă ajunge în vreun spital nu mai iese de acolo întreg sau viu! Noooo, dăm o lege și o rezolvăm ai pe asta. Așa cum ii băgăm în cosciugele alea transparente pe aia care aveau COVID sau erau bănuiți ca ar fi avut, Adică prin lege tată. S-a dat lege să te bagi în cosciug? Te bagi în cosciug! Se da lege ca tre să îți placa manelele, îți plac manelele. Etcetera… HAI SĂ DĂM LEGI!
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Povesta asta cu datul banilor înapoi nu prea rezolvă problema. În primul rând, există și facultați private unde nu poți opri cu nimic. În plus, locurile cu taxă la facultățile de stat au devenit din ce în ce mai multe. Pe de altă parte, fără taxă înseamnă banii contribuabilului, însemnând chiar părinții studenților sau chiar studenții, pentru că mulți au joburi și plătesc taxe. A-i pune să dea banii înapoi e incorect, pentru că facultatea a fost deja plătită prin taxele părinților sau chiar taxele studenților. În plus, orice sistem construit pe taxe trebuie să aibă și o bază, adică plătitori de taxe. Cum mulți aleg să plece, această bază se subțiază pe zi ce trece.
    • Like 2
  • Eu văd două probleme aici, prima că patronii nu vor să dea salarii mai mari cu riscul că pierd angajați valoroși, dar se smiorcăie prin mass-media că nu găsesc angajați și a doua că nici o organizație patronală nu protestează și nu propune la guvern măsuri pentru condiții economice mai bune, toți stau pe coadă și sar in sus numai cînd lui Ciolacu& Bolos le mai vine cite o idee timpita ! Dacă tot patronii sint deștepții nației păi sa lupte să schimbe sistemul politic ca să ne fie la toți bine, nu numai lor !!! Cind sponsorizează psd&pnl se gândesc numai la avantaje proprii, nu la avantaje pentru tot poporul. Tot așa și muncitorul român se gândește la pielea lui, nu cum să-l facă mai bogat pe patronul care îl plătește cu salariul minim...
    • Like 6
    • @ Tudor Cîşlariu
      Valentin check icon
      La noi taxele pe salarii sunt mari. La noi fiscalitatea e praf.
      • Like 4
    • @ Valentin
      Tocmai de asta nu înțeleg de toți patronii se plîng, dar nu protestează la guvern ! Dacă nu plătesc taxe o lună, două se cam duce in cap guvernul !
      • Like 4
    • @ Tudor Cîşlariu
      Valentin check icon
      Pe urmă vor plăti penalități și amenzi. Fapta nu se poate șterge. Refuzul de a nu plăti taxele e evaziune fiscală, indiferent de cine e la guvernare.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Vreți să spuneți "Refuzul de a plăti taxe"...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Un asemenea acord n-ar rezolva mare lucru. Oamenii nu pleacă în Vest doar pentru bani, și o spun având prieteni care o duc mai prost decât o duceau aici, unde aveau casă, mașină etc. Pleacă pentru a respira alt aer, departe de prostie, de manele, de mașinile care te fugăresc pe trotuar, de mizeriile pe care le lasă câinii pe jos, de corupție etc. Sunt lucruri pe care nu le poți îndrepta decât îndreptând societatea în ansamblu.
    • Like 3
    • @ Valentin
      Și eu cunosc o grămadă care au plecat afară dar niciunul nu o duce mai rău decât aici. Chiar dacă au plecat numai cu cămașa de pe ei (ceea ce nu a fost mereu cazul), acum toți au un nivel de trai mult mai bun decât dacă ar fi rămas aici. Rămân la ideea că aspectul financiar a fost numărul unu ca motivație pentru emigrare. Restul – deloc de neglijat – ocupă locurile 2, 3, 4 ș.a.m.d.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult