Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Nu toate alimentele au nevoie de temperatura joasă din frigider. Ouăle, brânza, legumele, chiar și mezelurile pot fi păstrate cum făceau bunicii în cămară sau în beci

Rețetă cu ingrediente puține

Am scos untul din frigider și l-am pus în cămară… Nici chiar așa că sunt aproape 38 de grade afară. Dar l-am pus în beci. Într-un beci cum se cade (și beciuri sunt aproape în fiecare casă aici la noi în Ardeal) adică între 12 și 16 grade C, nu mai mult indiferent de câte grade sunt afară.

Aș dori să vorbim despre un lucru mai puțin discutat în aceste zile de vară incendiară. Despre importanța cămării și a beciului într-o lume modernă în care există doar frigider. E o mică diferență între lumea urban-progresistă și una rural-tradițională însă e important de știut. Poate unii, așa cum au făcut-o deja, vor renunța la confortul urban și vor alege să trăiască la țară, într-o casă țărănească.

Trăim într-o lume din ce în ce mai alienată din cauza sistemului educațional global din ce în ce mai prost. A ofertei deseori imbecile pe care ne-o vâră în față zilnic algoritmii unor așa-zise rețele sociale (nu e nimic social în ele doar fiecare om în bula lui) și care nu produc într-un final decât indolență, comoditate, sau acel “misecuvitnism” atât de des întâlnit. Mă opresc aici…

În urmă cu câțiva ani ani am absolvit un curs internațional de Management Organizațional pentru Restaurante și Baruri și lucrul cel mai straniu în relație cu alte continente, culturi, bucătării, etc. a fost chiar atitudinea față de cum conservăm ouăle. În Romania era (nu știu dacă mai e) în vigoare o lege în care erai obligat să speli ouăle cu o soluție de cloramină, apoi să le depui într-un frigider special pentru ouă… O chestiune care a șocat pe toată lumea din acel curs. Erau administratori de restaurante din Suedia, Zambia, Columbia până în Noua Guinee. Noi eram “însă cei mai tari” -reinventaserăm roata pătrată. Am încercat să explic o chestiune obligatorie la noi pe care nimeni nu o înțelegea în altă parte..

În Italia, spre exemplu, dacă vrei să cumperi ouă nu le vei găsi în frigider. Ele sunt pe raftul cu lapte UHT care n-are nevoie de frigider.

În primul rând nu toate alimentele au nevoie de temperatura joasă din frigider. E “sustenabil” să ținem tot ce mâncam în frigider? E luxos? Comod? Ouăle, brânza, legumele chiar și mezelurile pot fi păstrate cum făceau bunicii în cămară sau în beci? Cu siguranță că da! 

“O cămară = O comoară”

Așa cum era pe vremea copilărie mele. Pe lângă sticlele și borcanele pe care le reciclam și le refoloseam îmi aduc aminte că blocurile de lângă casa mea aveau beciuri, dar și cămări aerisite în apartamente. Acum nu mai “irosește” nimeni suprafață construită în blocurile moderne nici măcar pentru o camară, ce să nu mai vorbim de beci.

Care sunt cele câteva motive pentru care dăm un mare kudos vechilor cămări și beciuri?

Atunci când o să vă gândiți la reamenajarea casei sau la a vă muta, țineți minte că o cămară e mai importantă decât un dressing.

-Umiditatea din beci e prielnică pentru maturarea brânzei.

-Morcovii ținuți peste iarnă în nisip, merele, strugurii in ziar, cartofii, etc. Toate rezistă și se conservă mult mai mult și mai bine într-un beci decât in frigider. Nu mai vorbim de izvorul românesc de probiotice -murăturile.

Așa că, atunci când o să vă gândiți la reamenajarea casei sau la a vă muta, țineți minte că o cămară e mai importantă decât un dressing.

Haideți însă să vedem cum scoatem untul din frigider chiar și la figurat.

Cu ingredientele pe care le-am găsit în frigider și în cămară m-am gândit să fac o combinație între un aperitiv pe care-l primeam într-un local preferat din Kolonaki în Atena cu o salată foarte interesantă de pe Calea Victoriei din București. Ambele se întâmplau cu ceva ani înaintea pandemiei, însă mie, că și probabil unora dintre voi, când îmi intră o rețetă “în ghiozdan” rămâne acolo.

Așadar, în departamentul de jos al frigiderului, la legume am găsit două cepe verzi, una roșie, un castravete lung început, trei roșii medii/ mari urâte, dar gustoase din piață și câteva tulpini de țelină apio. Pe raftul de sus, prin borcănelele mele am dat de un fel de zacuscă de ardei din Calabria (preferații mei). În cămară însă am descoperit un borcănaș cu măsline în ulei și această găletușă cu varză murată de la soacra mea - era inițial pentru sarmale, însă fiind prea cald, am renunțat. Sunt însă fericit că mai am o sticlă de ulei de măsline care-mi garantează orice mâncare sănătoasă cu influențe mediteraneene. A! Și un colț mare de pâine albă uscat beton pe care soția mea voia să-l arunc…

Două rețete vegetariene, răcoroase și gătite fără aragaz 

Și uite așa mai jos au ieșit două rețete vegetariene, răcoroase și gătite fără aragaz numai bune de savurat cu un pahar rece de ceai de fructe făcut în casă..

Salată de varză murată, ceapă verde, roșii și țelină apio cu măsline, ardei chilli iuți din borcan și oregano uscat.

Am tocat varza murată ca pentru salată, am spălat-o într-o sită mare cu apă rece până mi-am dat seama că nu mai e așa sărată, am scurs-o bine de apă presând-o și am adăugat-o într-un bol mai mare - baza pentru salata noastră. Am tăiat două din tulpinele de țelină mărunt, cam la jumătate de centimetru, la fel ceapa verde și una din roșii. Am scurs borcanul de măsline de ulei în altă ceașcă - îl țin pentru următoarea rețetă - apoi le-am adăugat și pe ele în salată . Am pus o linguriță de ardei din Calabria (daca vă place, puteți adauga ardei iute proaspăt), am condimentat cu sare și piper și puțin oregano (cheia secretă a mediteranei chiar și când vorbim de varza murată).

''Panzanella'' - adica o Salată pâinoasă cu uleiul din borcanul de măsline și busuiocul din ghiveciul de pe fereastră.

Asta e o salată de vară tipic toscană făcută cu roșii, castraveți, ceapă roșie proaspătă și tulpina de țelină. Unii spun nu la țelină, alții nu la castravete. Alții adaugă și niște capere. Oricum e delicioasă. Trebuie doar să aveți ulei bun de măsline și neapărat busuioc proaspăt din belșug. Ingredientul cheie e unul cât se pate de banal și ingrat. Pâinea veche albă, pâinea uscată. Aceea uitată în dulapul din bucătărie. Puneți pâinea uscată la înmuiat în apă 3-5 minute. (nu folosiți franzelă, pentru că se transformă într-o pastă). Folosiți pâine albă uscată. Când e îmbibată de apă, se stoarce tare în mâini, apoi se fărâmițează peste legumele tăiate cubulețe. Practic, la final pâiinea trebuie să arate ca un fel de cușcuș. E important să condimentați totul că la o salată, cu destul oțet, ca să se simtă. Condimentați cu sare și piper apoi cu ulei bun de măsline.

Lășați totul la frigider câteva ore. Nu e nimic mai proaspăt decât această salată în zilele toride de vară.

…dar parcă și o ciorbă de salată rece ar merge, nu? O găsiți in cartea Transylvanian Cookbook din toate marile librării.

Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl Romania, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit cu atenție și mi-e foarte clar că acest articol despre "sustenabilitate", care, spre imensa mea uimire și mirare, cică este realizat cu sprijinul Lidl Romania, este de fapt... nesustenabil.

    Este evident din capul locului unde bate articolul și spre ce vrea să ne ducă: spre renunțarea la frigidere în vederea reducerii consumului de energie electrică în contextul dezastrului economic din statele membre ale UE cauzat de sancțiunile inutile și dăunătoare împotriva Rusiei impuse de păpușarii imperialiști neoconși de la washington, în frunte cu robert kagan și ilustra lui consoartă victoria nuland - ilustră mai ales datorită citatului celebru "F_ck the EU!", care arată ce sentimente profunde are ea față de statele membre ale UE și față de UE!

    De fapt, frigiderul este indispensabil oriunde, în orice casă și mai ales în orice bloc, în special în cazul în care locuința nu dispune de cămară sau beci.

    Chiar dacă există anumite alimente care nu necesită neapărat păstrarea la frigider, există atâtea alte alimente pentru care frigiderul este indispensabil. Dintre mezeluri, doar cele crud-uscate rezistă păstrate la cămară. În niciun caz șunca presată, salamul Victoria și în general mezelurile feliate la țiplă, sau cârnăciorii albi pentru prăjit și grătar din Germania de la mama lor, stil Nürnberger Rostbratürstchen, de la Lidl!

    Cât despre maturarea brânzei la beci, cine mai cumpără azi brânză "imatură" (nematurată), în condițiile în care la Lidl găsești o grămadă de cașcavaluri, brânză topită, diverse creme de brânză la cutie, care toate trebuie ținute la frigider? Ca să nu mai zic de brânzeturi proaspete și lactate, gen brânză cottage, făgăraș, perluțe de brânză, smântână, lapte, iaurturi, sana, ayran etc., care clar nu merg ținute decât la frigider. Chiar și laptele UHT necesită refrigerare după deschiderea ambalajului!

    Și, cel mai important, mai ales vara pe căldură mare, dar nu numai: dacă nu la frigider, în ce altceva să îți ții berea??? Și nu numai berea, sunt atâtea alte băuturi care se consumă reci! Atât berea, cât și anumite vinuri, de ex. Sauvignon Blanc, sau cidrul, sau băuturile energizante, sau răcoritoarele, chiar dacă nu necesită păstrare permanentă la frigider și în magazin se găsesc pe rafturi normale și nu frigorifice, înaintea consumului ele tot trebuie ținute la frigider până ating temperatura adecvată pentru consum! Cine vrea bere caldă? Sau Coca Cola caldă ca leșia în loc de rece ca gheața?

    Plus sucurile proaspete de la Lidl, care și în magazin sunt ținute pe rafturi frigorifice, clar trebuie transportate până acasă cu gentuța frigorifică și apoi băgate urgent la frigider!

    Chiar și fructele necesită păstrare la frigider. Cine vrea, vara pe caniculă, pepene galben sau roșu cald ca leșia sau struguri, piersici, caise, prune etc. ca scoase din cuptor? Iar bananele galbene, suficient de coapte, imediat fac pistrui și pete maro dacă nu sunt băgate imediat la frigider.

    Mai mult, există produse congelate, care necesită transport rapid până acasă cu gentuța frigorifică și apoi trebuie băgate urgent la congelator! Pentru ele clar că frigiderul este indispensabil, sau și mai bine este să aibă omul o combină frigorifică!

    OK, dacă iei o plăcintă congelată tip melc cu diverse umpluturi, o coci repede, imediat ce ajungi acasă. Dar ce te faci când la Lidl e Săptămâna XXL și găsești cutii cu pizza 3 bucăți sau chiar 4 (Margerita)? Evident că imediat ce ajungi acasă cu ele poți coace doar una, restul necesită păstrare la congelator până sunt consumate pe rând.

    Vara pe căldură am renunțat la plăcinte tip melc, pizza și mai ales lasagne, că dacă pun cuptorul, se face în toată casa o căldură de mori. Dar în restul anului cumpărarea acestor produse implică obligatoriu păstrarea lor la congelator/frigider.

    Plus înghețata! Cine nu o consumă cu drag, mai ales vara, pe caniculă? Evident că dacă nu ai un Lidl sau un Kaufland aproape, nu îți iei doar o singură înghețată, fiindcă nu ai cum să ajungi zilnic la cumpărături. Iei mai multe, le transporți până acasă cu gentuța frigorifică și apoi le bagi urgent la congelator. Idem spanacul, mazărea și alte legume congelate.

    În concluzie, frigiderele, sau și mai bine combinele frigorifice, sunt indispensabile. Ce dacă sunt consumatoare de energie electrică? E normal să fie! Și alte electrocasnice consumă energie electrică, de pildă masinile de spălat. Ce ar trebui acum, să renunțăm la normalitatea confortului și civilizației secolului noastru și să ne întoarcem cu vreo 2 secole în urmă, la cămară și beci și la spălatul manual al rufelor?! Și în loc de transport motorizat să ne întoarcem probabil la căruțe?! NEVER EVER! Sigur, există și alternativa bicicletei, dar te poate transporta doar pe tine și în rest, chiar și mergând pe lângă ea, nu pe ea, tot nu prea poți să o încarci cu foarte multe... Eu, de exemplu, folosesc o biclă mică și pliabilă, că mai mult nu am unde să țin la bloc, din lipsă de spațiu.

    La fel și cu mutarea la țară: eu, care de când mă știu am trăit numai la oraș și am locuit numai la bloc, nu m-aș muta la țară în România pentru nimic în lume! În Germania da, acolo e altceva, acolo la țară e ca la oraș, nimeni nu crește orătănii la curte și nu cultivă legume și zarzavaturi, ci gazon verde, în rest peste tot e asfalt, curățenie, toată lumea cumpără tot ce îi trebuie de la Lidl, Kaufland, Penny, Aldi... Chiar așa, la noi în etern înapoiata Românie nici măcar nu există Aldi, nici măcar acum, după mai mult de 3 decenii de capitalism postdecembrist, în timp ce în Ungaria există, asta fiind încă o dovadă că Ungaria e mult mai sus, mai departe și mai bine decât noi!

    Problema reală nu este lipsa energiei electrice, ci prostia, incompetența și ticăloșia guvernanților din statele membre ale UE! Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE, Partidul Stângii din Germania, zice bine ce zice: sigur că trebuie descurajată oricând risipa, însă în niciun caz nu trebuie să ajungem până acolo încât să ne privăm de consumul normal de energie electrică doar fiindcă se scumpesc aberant și abuziv facturile și, ca să ne prostească să nu vedem asta, guvernanții ne propovăduiesc reducerea consumului.

    Reducerea consumului ar fi în regulă în situații de criză, atunci când resursele energetice ar fi indisponibile sau greu disponibile, ceea ce, așa cum arată Sahra Wagenknecht, nu este cazul acum: Rusia ARE resurse berechet și le oferă spre vânzare la cele mai bune prețuri, doar că proștii, incompetenții și corupții din fruntea statelor membre ale UE și din fruntea UE aleg să se prosterneze în fața senilului de la casa albă și a paiaței criminale de la kiev și acceptă sancțiunile împotriva Rusiei impuse de America imperialistă și de Ucraina fascistă, sacrificându-și inutil propriile țări și popoare!

    De fapt nimeni și nimic nu ne împiedică să procedăm ca Ungaria sau Turcia și atâtea alte țări de pe Glob cărora li se fâlfâie de sancțiunile washingtonului și cumpără în continuare gaz, petrol, cărbune și atâtea alte chestii bune și utile din Rusia, ba unele țări, de ex. India și China, chiar au majorat volumul cumpărăturilor din Rusia!

    În plus, Sahra Wagenknecht atrage atenția că Germania are infrastructura necesară spre a cumpăra din nou gaz ieftin din Rusia și cere răspicat punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream Zwei, și bine face! Este singura modalitate rezonabilă de salvare a Germaniei și implicit a întregii Europe de la dezastrul economic cauzat de sanțiunile antiruse, care de fapt sunt antigermane și antieuropene!
    • Like 0
  • Ion check icon
    Eu tocmai m-am întors dintr-un loc nou cu două hipermarketuri și o mulțime de alte magazine. E visul meu! Am acolo tot ce-mi trebuie! In casa mai fac decât cafea/ceai! In cămară (beci) țin doar conservaraie și alte lucruri necesare în caz de dezastru/război.
    • Like 0
    • @ Ion
      "In casa mai fac decât cafea/ceai!".....
      Sunteti din Bucuresti, nu-i asa?
      • Like 0
  • Teodora check icon
    Frigiderul va rămâne oricum în priză, nu toate alimentele se conservă în cămară sau beci. Poți păstra morcovii în nisip în beci, dar cine are atâția morcovi încât să îi conserve în beci? Cumperi 1 kg, nu 50.
    După cele două rețete vegane apare recomandarea " Lășați totul la frigider câteva ore". Iar blestematul de frigider? Păi așa ne-am înțeles?
    Sunt anti risipă de când mă știu. Așa am pornit în viață, cu limitările impuse de traiul în comunism. Sting luminile când ies din cameră, folosesc apa rațional, nu arunc mâncare. Dar trucuri cum ar fi să bag morcovii în nisip ca să nu stea în frigider mă enervează grozav. Am senzația că mi se cere să mă limitez și mai mult decât o făceam pe vremuri, iar asta nu e admisibil.
    • Like 1
  • Este evident că secțiunea ”Habits by Republica” a fost creată numai și numai pentru a fi fieful propagandei ecologiste mai mult sau mai puțin extremiste. Deci ”pas cu pas” vorba cuiva, să ne bage în cap că trebuie să trăim nu cum vrem noi, ci cum s-a hotărât în centrele de putere care doresc ”resetarea”.
    Ce ni se inoculează acum (împachetat frumos într-un parfum romantic mediteranean)?
    1) Putem să o lăsăm mai moale cu frigiderul pentru ouă(?), brânză(!?!), mezeluri(!?!?!?!). De ce neapărat? Nu se spune, dar înțelegem că e vorba de economie de energie electrică, ce nu e clar?
    2) Se poate pregăti hrana și doar din crudități, în stil vegan. Sigur că da, în principiu, dar de ce trebuie propagandă pentru asta? Păi, evident, pentru economie de gaze sau electricitate (după caz) în bucătărie.
    Bunicii noștri păstrau alimentele în beci (o soluție UNEORI corectă) fiindcă pe vremea lor nu exista - sau nu era accesibil lor - un frigider. Noi avem tot ce ne trebuie dar vrem să ne rupem în figuri ecologiste FĂRĂ ROST, întrucât este O TEMĂ ȘI O ÎNGRIJORARE FALSĂ referitoare la starea planetei. Dar ce să-i faci? Mai marii planetei ne vor într-o stare de alertă și îngrijorare perpetuă: ieri o pandemie, azi din cauza războiului o criză alimentară, mîine-poimâine o criză economică / energetică devastatoare și nu în ultimul rând încălzirea globală apocaliptică și extincția umanității. Noi oamenii de rând suntem meniți a ne panica și a accepta orice măsură idioată de guvernare și orice restricții fără sens, fără a ne pune întrebări periculoase și deranjante, iar alții, la nivel mondial se îmbogățesc din ce în ce mai mult și râd de prostia noastră și de spiritul nostru de turmă.
    • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Vanu Vanu check icon
      Pariuri:
      1. Sunteti fan sau admirator Trump.
      2. Nu ati citit nici macar pe aproape 1000 de carti in viata dvs si nici nu aveti de gand (sunteti deja destept foc, la ce bun?)
      3. Nu v-a pasionat logica. Nici nu aveti habar de psihologie/filozofie.
      4. Daca auziti ceva de genul phys dot org injurati la randul dvs, ca sa nu fiti mai prejos.
      5. Deja am ras destul, zi faina.
      PS, 6.intai ati spus ca nu exista Covid. Mai apoi ati dres-o : nu e decat o raceala.

      Aaa si inca o chestie: aveti macar vaga idee cu ce soft se simuleaza azi modelele de clima?...cam cine e geniuletul care a stat la baza matematicii complexe care e folosita azi pt a intelege (cat de cat) cam care e amprenta noastra pe planeta
      Dar mai bine nu raspundeti : sigur o sa evitati raspunsuri la obiect, o sa bateti campii cu inculta gratie demonstrata deja.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Ce ai patit, beleusga, te a muscat microbul de prapur? Ai insailat un pogon de cuvinte ca sa ne spui „ce rau e ca nu e, cand binele nu mai e ca lipseste”!?
      • Like 0
    • @ Vanu
      La cât de sigur pe sine ești s-ar zice că TU te crezi deștept foc. Și chiar ești deștept / deșteptat (WOKE), în special când nu dormi :-)
      Nu știu dacă citești prima dată ce scriu eu (presupun că nu), dar te grăbești cu ”istețime” să mă încadrezi, ca într-un pat al lui Procust, într-o categorie simplistă conceptual, așa ca pe înțelesul tău. Tu vezi lucrurile în alb sau negru, nu vezi nici măcar nuanțele de gri, deci ce să mai vorbim de paleta cromatică. Dar să-ți răspund pe rând:
      1) Nu sunt fan Trump și nu am fost nici înainte de a fi președinte. A fost un președinte prost, după cum și Biden e și el la fel de prost, dar din alte puncte de vedere. Dar fiecare, adică și Trump și Biden au și bile albe, nu numai negre. Încă o dată, albul pur și negrul pur există doar în cele peste 1000 de cărți de povești cu zmei și Feți-Frumoși pe care le-ai citit tu.
      2) Habar n-am câte cărți am citit de-a lungul vieții, nu le-am numărat ca să-mi fac un palmares cu care să mă dau mare, dar cel mai important lucru zic că este cu ce rămâi din ce ai citit. Adică ce ai înțeles, ce ai asimilat, în plus, cu ce ai fost de acord și cu ce nu și ce opinii ți-ai format tu însuți. În privința deșteptăciunii mele, ăsta e un lucru pur relativ. Dacă mă compar cu Einstein sau cu Dalai Lama, sau cu părintele Arsenie Boca, atunci sunt un prost îngrămădit. În schimb dacă mă compar cu tine.... s-ar putea să se schimbe situația.
      3) M-a pasionat toată viața filosofia, am un stil de gândire axat pe logică și chiar am o structură interioară de filosof (așa se scrie, cu ”s”, nu cu ”z”). Dar nici intuiția nu-mi este străină ca metodă de cunoaștere. Sunt mai puțin aplecat spre psihologie (nu știu de ce le bagi în aceeași oală, poate pentru tine sunt toate un haloimăs).
      4) Am mai zis-o: ești deștept foc.
      5) Așa face și ”proasta în bâlci”: râde de ce nu pricepe și de ce nu se încadrează în tiparele mărunte ale propriei minți.
      PS sau 6) (nu e clar, cred că 6, PS-ul e mai jos) Ți-ai paria viața că am spus EU, nu cineva generic din categoria pe care ți-ai definit-o tu în căpuț, deci repet, am zis EU, că nu există Covid sau că e doar o răceală? Dar dacă judeci doar în alb-negru ce să-ți fac? Chiar vrei să știi părerea mea sau crezi că o știi deja? Ți-o spun oricum. Eu cred și am crezut de la început că există acest virus SarsCov2, care e mai periculos decât o răceală, deși nu e nici ceva apocaliptic, așa cum s-a prezentat, interesat și manipulator. M-am vaccinat anul trecut în aprilie cu 2 doze, dar m-am limitat la atât când am văzut ”eficiența” de toată jena a vaccinului. Dar.... nu știm sigur nici acum dacă virusul a apărut natural sau a fost o scăpare din laboratorul din Wuhan, sau altă situație. În același timp, centrele de putere (pe care dacă tu nu le vezi crezi că nu există; nu-i nimic, lasă așa) au profitat și au încercat să strângă șurubul drepturilor democratice, sub pretextul că totul e spre binele nostru. Dar dacă nu crezi sau nu vrei să crezi asta, oricum nu mai are rost să insist, nu poți să-l faci pe cel cu ochii închiși să vadă. Și practic nici nu are rost să încerci.
      P.S. În final spun că, întâmplător, habar n-am cine e ”geniulețul”, vorba ta, care a stat la baza modelării matematice a cauzelor modificărilor climatice deși nu găsesc o vină în asta, după cum nu găsesc nici vreun merit în faptul că aș mai avea o astfel de informație punctuală în ceea ce numesc ”bagajul de cultură generală”. La fel de bine pot să știu eu alt nume de om de știință și tu nu. Să zicem: Benoit Mandelbrot și analiza fractală, dacă tot vorbim de matematică. Dar poate-l știi, bravo ție!
      Dar nu despre asta e vorba. Problema e că, deși tu probabil ești interesat de toate aspectele care țin de modificările climatice, iar eu mă interesez doar la modul general, la nivel de concluzii și mai puțin în amănunt, asta nu mă împiedică pe mine să îmi dau seama că noi, populimea, suntem manipulați și exploatați sub acest pretext. Și nici pe tine faptul că știi poate mai multe amănunte în acest domeniu particular nu te împiedică să ai o naivitate totală referitoare la lumea (politică) în care trăiești și ce ți se întâmplă în această lume din partea celor care ne conduc. Și NU mă refer la guvernanții noștri, ei sunt doar executanți. Dar dacă tu aplauzi ca foca ce se întâmplă, ce fac liderii lumii, treaba ta. Să vedem cum mai râzi peste câțiva ani, DACĂ ți se mai deschid ochii. Oricum un om inteligent ar trebui să dea dovadă de mai puțină aroganță, fiindcă, inteligent fiind, înțelege că oricând poate să ajungă la concluzia că s-a înșelat în concepții, că nu are dreptate. Eu chiar dacă combat unele idei cu care nu sunt de acord sau mai fac ceva băscălie, îmi păstrez totuși o atitudine lipsită de aroganță. Omul învață de oriunde și de la oricine. Se poate întâmpla ca vorba unui prost să-i ”aprindă un bec” în mintea unui deștept, deci teoretic nimeni nu trebuie disprețuit, iar uneori se întâmplă să avem ceva de învățat de la oricine. Dar asta se referă la oamenii normali, obișnuiți. Înțeleg că voi ”progresiștii” sunteți (sau vă credeți) o specie aparte.
      • Like 4
    • @ Paco Raceanu
      Te-a deranjat ”pogonul de cuvinte”, înțeleg. OK, stai cuminte, odihnește-ți creierul supraîncălzit și când vrei să reîncepi să citești ceva îți recomand să începi mai lejer pentru tine, cu ”Ana are mere”. Uite că e și Ana ecologistă, că are mere, nu are carne de vită flatulentă.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Vanu Vanu check icon
      'mnezeule mare cata cearsaful de raspuns. Chiar crezi ca am rabdare sa te citesc INCA o data ?:))
      Babaiete, o ai mica rau.
      Nu mai trage de ea, ca nu creste. Mai bine cauta-te pe la doctori,
      Sinistru personaj.
      (o sa crape tarata in tine ca nu ti am citit aberatiile , asa i ?:))) pui mic si chinuit. Cat ai?... 1,73m?)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Te expui ca neimproprietarit la tartacuta, nea cojoace!
      • Like 0
    • @ Paco Raceanu
      Rămâne cum am stabilit :-) :-)
      • Like 2
    • @ Vanu
      Pentru unul care se laudă că a citit jdemii de cărți ai cam puțină răbdare să citești. Probabil numai gura e de tine. Dacă nu ai citit ce am scris, treaba ta, nu te obligă nimeni să faci lucruri grele pentru tine, care te depășesc. Mie îmi face plăcere să scriu oricum, chiar dacă n-aș avea pentru cine.
      Totuși văd că am și pentru cine să scriu, judecând după like-urile primite. Dacă nu citești tu, se găsesc alții, cu intelect mai dezvoltat decât tine, care să o facă. Tu ai doar aroganță și nesimțire, dar ești gol pe dinăuntru. Îmi pare rău de tine.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Eu vă citesc, câteodată sunt chiar de acord! Tocmai din simpatie, permiteți-mi să vă împărtășesc ceva, spre liniștea dumneavoastră și știind că aveți logică. Nu știu pe unde am citit o teorie despre conducerea sistemelor. Planeta e un sistem eterogen, divers, cu țări foarte diferite și atitudini diferite în fața pandemiei, ecologismului ori protecției climatice. Un asemenea sistem are o entropie imensă ceea ce-l face imposibil de condus mai ales din interior. Poate dacă ar fi undeva separat, in vreun buncăr ori în spațiu dar cu o tehnologie total superioară. Epidemiile apar din când în când la fel și crizele. Fără supărare, nu cred că mai marii planetei există. Apare câte o țară cu tendințe hegemonice dar se vede. Sunt super bogați însă să fie și din mai marii ar trebui să fie și super inteligenți să ție în frâu 7 sau 8 miliarde. Și și dă cu virgulă.
      Nici mie nu-mi place agresivitatea în exprimare, încă vreo 2 faze ca cele cu domnul Vanu ori Receanu și nu mai dau pe aici.
      • Like 2
    • @ Toma Necredinciosul
      Vă respect părerile, chiar dacă ale mele sunt oarecum mai diferite. Am scris undeva mai sus că sunt axat pe logică în gândire (așa bună-proastă cum o fi), dar nici intuiția, ca metodă de cunoaștere nu-mi este străină. Iar părerile pe care le am despre lumea contemporană sunt rezultatul conlucrării acestor 2 metode. Poate mă înșel, am mai zis că oricând cineva poate descoperi că s-a înșelat. Dar acum astea sunt convingerile mele, cele expuse fugitiv mai înainte. Reiau, pe scurt și parțial:
      - Da, epidemiile și crizele sunt fenomene naturale, care au apărut periodic. DAR... nu-mi amintesc să fi citit până acum că și în alte dăți din trecut conducătorii politici din vreo țară să fi profitat în așa hal de acestea pentru a mai pune puțin piciorul pe grumazul populației. De fapt până acum numai regimurile autoritare (comuniste, fasciste, rasiste-apartheid etc) puneau piciorul pe grumazul populației, dar făceau asta din motive ideologice. În schimb ce se întâmplă acum (nu mai intru în detalii că se vede) n-are sens din punct de vedere economic și social dacă judecăm în spiritul valorilor înrădăcinate în societate, decât dacă intuim o voință - mai ocultă sau mai manifestă - de a impune o NOUĂ IDEOLOGIE, total diferită de liberalism, care s-a și identificat deja cu numele de ”marea resetare”.
      - Sunt țări cu tendințe hegemonice, vedem clar ce violențe și crime face Rusia. S-a dovedit de mult timp că poporul rus are în gene dorința de expansiune teritorială prin forță. Putin e ”emanația” lor și din păcate sunt destul de puțini cei care sunt disidenți. Totuși și restul țărilor puternice economic tind să-și impună interesele într-un fel sau altul. Atât timp cât nu o fac prin violență militară, consider acest lucru acceptabil. De ce? Fiindcă e normal ca o țară să facă tot ce poate, fără violență, pentru a-și satisface interesele. E un lucru legitim și benefic pentru poporul acelei țări. În plus, țările mai slabe economic, ca România, de exemplu care riscă să fie dominate economic și politic de cele puternice cu care au relații (în cazul nostru SUA, Germania, Franța etc; cu Rusia și China nu avem practic relații) au posibilitatea să-și apere interesele, dacă au o politică economică și o diplomație competente și duse în interesul național. Că noi nu facem asta și am ajuns ”prostul satului” în relațiile cu partenerii externi occidentali, este numai și numai VINA NOASTRĂ. Putem să fim și TREBUIE să fim în același timp PRO OCCIDENTALI și buni patrioți, negociind cu competență și fermitate interesul nostru național în relația cu partenerii externi. Adică să facem și noi ce fac ei, repet, în mod LEGITIM. Bravo lor că ei o fac și vai de capul nostru că nu o facem.
      - Până acum am vorbit de țări. Dar cei care conduc cu adevărat lumea sunt BOGAȚII, pe persoană fizică, sau mai bine zis în grup restrâns. De multă vreme politicienii nu mai reprezintă ei înșiși puterea DE FAPT, ci doar DE DREPT. Adică politicienii sunt aleși / impuși într-un fel sau altul de grupurile de interese economice (inclusiv geostrategice) naționale sau (mai ales) din exterior (în cazul României), iar politicienii sunt de fapt executanții acestor interese. E o simbioză profitabilă: economicul are puterea dar singur nu o poate formaliza într-un stat de drept, în schimb politicul nu are puterea de fapt, dar o poate consfinți legal, după cum dorește economicul.
      - În condițiile de mai sus, la nivel mondial, economicul atotputernic a ajuns la concluzia că poate deveni tot mai puternic dacă populația este manipulată, dezorientată, cu valorile întoarse cu susul în jos, sau dacă aceasta se află mereu în alte și alte situații de criză, când se pot suprima drepturi democratice cucerite cu sacrificii de-a lungul istoriei. Brațul armat al acestor noi tendințe este curentul ”progresist”, ”neomarxist” sau cum i-o mai zice. Ei sunt cei care au în gene distrugerea totală a vechilor valori liberale și chiar a întregii orânduiri politice tradiționale. Un fel de anarhism modern. Fără stat liberal / democratic, fără familia gtradițională, fără religie, chiar și fără avere personală. O ideologie demnă de Marx, într-adevăr. DAR... diavolul se ascunde în detalii. Neomarxiștii se deosebesc radical de vechii marxiști (tot malefici și aceia, evident) printr-un mic-mare amănunt: în timp ce marxiștii vroiau să existe tot capitalul numai ”la comun”, deci practic al statului, neomarxiștii nu zic nici pâs despre cine anume să fie proprietarii de capital. Noi, populația ar trebui să fim săraci și fericiți, am înțeles. Dar cine va deține capitalul? Odată ce ne-am pus întrebarea asta, răspunsul vine de la sine: capitalul va fi tot al celor putred de bogați, care vor deveni astfel, SINGURII proprietari peste orice există economic. Și e evident că cine va deține TOT capitalul va deține și TOATĂ puterea, de orice fel ar fi ea. Înțelegeți grozăvia? Comuniștii au venit cu utopia devenită malefică a traiului la comun, în mod egalitarist Un fel de comuna primitivă modernă, impusă cu forța și menținută cu teroarea. Dar neomarxiștii de azi merg mult mai departe, cu ideologia, impusă presant, a unui SCLAVAGISM MODERN. Iar pentru asta folosesc orice pot exploata ideologic (ecologism feroce dar în realitate fals, dictatură medicală, manipulare în orice situație etc etc). Tari băieții nu-i așa? Atât de tari cât vor fi susținuți de sus, pe de-o parte și cât vor fi lăsați de noi ceilalți să fie, de cealaltă parte.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult