Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Nu vă lăsați păcăliți că afară plouă! E o industrie întreagă și cineva face foarte mulți bani din campania asta de terorizare a populației cu rubrica meteo

Ploaie în Tokyo

Foto: Guliver/ Getty Images

E sezonul ploios în Japonia, așa zice lumea aici și sunt toți cu umbrele, gumari, cizme, șoșoni. Se găsesc umbrele, pelerine, apărătoare la toate băcăniile, toate magazinele, la supermarket și la mall sunt chiar dispozitive unde îți bagi umbrela ca într-un fel de prezervativ să nu faci podeaua șiroaie. La rubrica meteo nu zic doar milimetri, mililitri, procente, au chiar o secțiune specială dedicată uscării rufelor, unde spun dacă în ziua respectivă e o idee bună sau nu, adică oamenii iau foarte în serios treaba asta cu ploaia.

E o industrie întreagă și cineva face foarte mulți bani din povestea asta, din toată campania asta de terorizare a populației cu rubrica meteo, cu tot felul de reclame la tot felul de produse: suporturi de uscat rufele în casă, haine și încălțăminte impermeabile, sau water repellent, dezumidificatoare de cameră și așa mai departe.

Azi când veneam spre casă ud fleașcă, cu pielea murată, cineva m-a oprit și mi-a întins umbrela lui, cică luați-o, mai am puțin până acasă și văd că aveți nevoie. Poate înainte m-ar fi impresionat gestul ăsta aparent altruist, dar de data asta nu m-a mai prostit.

- Nu, mulțumesc, am zis, nu am nevoie. Eu nu cred în ploaie.

Și pentru că omul rămăsese fără replică, am continuat.

- Da, da. Chiar credeți ce spun ăștia la televizor și prin ziare? Toți sunt vânduți. Toți mint. Unde ați mai văzut să cadă apă, așa, din cer? Apa e făcută de om, în laborator, curge la chiuvetă și de acolo umple râuri, lacuri și se oprește în mări, care nu curg nicăieri pentru că sunt ținute de ghețari să nu se verse peste marginile pământului. Cum, nu știați? Păi dacă nu citiți ce trebuie...

Omul și-a tras umbrela și parcă și el puțin înapoi.

- Vă e frică?, i-am zis. Vă înțeleg, putini sunt pregătiți să știe adevărul, să se împuternicească.

L-am lăsat să rumege ce i-am zis că doar nu puteam să-i dau prea multă informație dintr-o dată și m-am dus acasă cu blugii lipiți de fund (nu cred nici în chiloți, că nu pot să respir cum trebuie). Sunt un om liber, e drept, am frisoane, ard tot și mă doare gâtul când tușesc, dar îmi fac un ceai de brusture și o frecție cu țuică și ulei de candelă și mâine sunt ca nou. Nu mă prostesc ei pe mine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parcurgând, pe diagonală, comentariile, nu pot ca să nu mă abțin să remarc un punct comun. Indiferent de subiectul articolului se găsesc popreaghini care să schimbe macazul către faimoasa lozincă cu aia PSD. Mă calcă pe nervi. Un om politic adevărat, Ion Rațiu a lansat o zicere care va dăinui atât timp cât nu ne vom tâmpi cu toții „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“
    Am fost, după 1989 de dreapta, am votat tot timpul cu candidații liberali (mai puțin într-o anumită conjunctură când am pus ștampila contra naturii).
    Calimera s-a răsucit, sunt pensionar,
    Căcâțu mă freacă la cimpoi și zice că iese zeamă. Dom' miniministru, dom' șef, pe mine m-a iertat Dumnezeu, degeaba pompezi că nu mai are decât funcția de bază.
    Dacă dați 10%, să fie primit, de la un porc este bun și un fir de păr.
    Dar pe traba asta să nu vă așteptați la alegeri să spargeți tavanul.
    Chiar dacă va fi să stau 3 ore la coadă la secția de vot, tot voi pune ștampila pe PSD, indiferent de situație.
    Numai așa, de-al dracului!
    • Like 0
    • @ Andrei Palincu
      Claudiu check icon
      Infractorii psd, în frunte cu livache, like this!
      Revenim pe furat!!!
      • Like 0
  • In vreme ce unii se amuza cu tot felul de scrieri exotice algele inverzesc lacurile din Africa si USA. Vad ca scenarile prognozate de multi savanti se implinesc pas cu pas
    • Like 0
  • E vară afară, o ploaie, chiar și torențială, nu te omoară. Poate fi chiar plăcută.
    Înțeleg că autorului i s-au părut inteligenta paralela, dar de fapt nu e.
    • Like 0
  • Parabola este bine venită. Dincolo de ea, însă... chiar că știrile meteo de la TV sunt, cel mai adesea, forme grosolane de manipulare. Se induce (de) acolo o isterie foarte bine vândută. Orice fenomen este Breaking News. Chiar anul acesta, la noi, niște „firme” au finanțat un program, chipurile de cercetare care să anunțe secetă gravă, arșițe sahariene... ce mai prăpăd. Imediat, companiile de asigurări au început cu oferte avantajoase pentru asigurări de calamitate în agricultură. Că Guvernul ar finanța 70 % din costurile poliției la agricultor asigurat.... asta deja începe să miroasă urât. Altfel, vorba lui Caragiale: căldură mare, monșer. Nu așa de mare, dar dacă o umfli acolo, pe sticlă...Și mai altfel, emisiunea Meteo este cea mai rentabilă din grila de programe a oricărei televiziuni. Se iau datele de pe net, se umflă... știu ei cum (știm și noi!) și se face o audiență, domnule, de speriat!Pardon, bună de speriat.
    • Like 3
    • @ Vladimir Bogdan
      Felicit ,,autorul articolului pentru tematica sugestiva electoratului psd-ist,
      --Marea majoritate , stiu ca ,pamantul se roteste in jurul soarelui etc, Nu stiu pe ce planeta locuim , sau ce sarbatorim de Craciun , Dar stiu ca dreacnea le-a majorat pensiile !! Referitor la rubrica meteo ,as completa ,,tabloul ,cu mentiunea ca ;
      -Rubrica meteo de la maj, televiziunilor fac abuzuri si dezinformari serioase ,Daca ploua sau ninge normal este cod galben sau rosu !!! Dar daca nu ploua si este o mare problema ,nu este nci un fel de cod ,adica este normal ,,ca nu este normal ! Apa inseamna viata , daca nu avem apa ,nu mai este posibila viata, Cred ca aici avem o mare problema din cauza nivelului de educatie foarte slab, Oamenii cu nivel slab de educatie nu vor respecta ,natura care ne inconjoara, S-a vazut foarte clar la inundatii cum venea pe rauri multa mizerie ,peturi ,pungi de nailon ,etc , In aceste conditi ce fel de calitate a apei vom avea ?
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Acum vreo două săptămâni ieșit câteva zile din oraș, înainte de asta am consultat prognoza meteo, weather.com spunea vreme bună și soare, AccuWeather zicea parțial noros și ceva șanse de ploaie. Dacă mă luăm după unii, mă lăsam păcălit.
      • Like 0
  • Super tare ideea articolului.
    • Like 2
  • Daca s-ar scoate ceva beneficii politice din ploaie mâine ar fi pe masa CCR o grămadă de legi spre analiza constituțională.
    Nu le mai dați idei! Că șmecheri care sa le folosească și tâmpiți care sa le creadă avem cu grămada.
    • Like 0
  • Ce noroc cu autorul articolului, domnul George Moise, doctor specialist in ... ploi care ne spune cum e treaba, de fapt. Sau altii la fel de specialisti, care nu se uita la mizeriile de la televiziuni dar citesc toate stirile main-stream deci STIU exact cum este cu ploile, astfel ca devin, prin aceasta, inteligenti. Si buni cetateni.

    Acuma, eu as vrea sa-l intreb pe domnul George Moise (ca mare specialist) despre extreterestrii aia mici, verzi, de care tot vorbesc unii de vreo 5-6 luni ca bantuie pe Pamant. Or fi, nu zic nu, ca nu iese fum fara foc , dar eu nu am vazut pana acum nici unul. Si, culema coincidentei!, nici un cunoscut de-al meu nu a vazut. Am reusit sa gasesc o marturie a cuiva care cunoaste pe cineva care ar fi vazut dar atat. A, ba nu, am mai intalnit (intamplator) pe cineva care lucreaza la un telescop si care zicea ca vede in fiecare zi de-astia dar ei sunt platiti de telescop in functie de ceea ce vad deci e prea putin credibil. Dar probabil suntem noi mai norocosi ca nu i-am vazut, atata tot. Sau poate se fac ei invizibili in apropierea noastra ...

    Denzel Washington: "Daca nu citesti presa este neinformat. Daca o citesti esti dezinformat." Presa nu mai urmareste informarea corecta si adevarul ci interese partizane. Ceea ce clameaza ei, de orice parte ar fi, sigur nu este adevarat. Citeste toate punctele de vedere, fa o medie ponderata si ... vei fi ajunge intr-o vecinatate relativa a adevarului. Adevarul intreg si corect, insa, nu cred ca il vei putea gasi din presa.

    • Like 3
    • @ Dani-El EL
      Marcu check icon
      Deci sa inteleg ca presa din toata lumea, si cea de stanga si cea de dreapta si cea din SUA si din China si din Rusia si din Bangladesh s-a pus la o masa si a zis ca ii tapeste pe toti? Si desigur, toate guvernele, toate spitalele si laboratoarele stintifice, toate partidele politice (aproape) din toate tarile (aproape) au vorbit sa ne panicheze. Ai incercat vreodata sa organizezi un eveniment cu mai mult de 10 oameni sa vezi cat de greu e sa ii pui pe toti de acord? Dar ai incercat sa faci evenimentul secret (gen o petrecere surpriza) ca sa vezi ca mai mult de o saptamana nu rezista un secret la peste 10 oameni? Si cu toate astea crezi ca milioane de angajati ai presei, guvernelor, OMS, splitale, laboratoare, etc. sunt in cardasie??? :))))
      Ca sa ce? Cine ce castiga din asta? China a pierdut la inceputul anului sume imense pentru ca a fost inchisa. Fabrica lumii, unde se facea tot, de la scobitori la microcipuri a fost inchisa 3-4 luni si nu a produs aproape nimic, ca sa nu mai vorbim de pierderile viitoare prin faptul ca multe firme si-au mutat productia de acolo. SUA inca pierde miliade in fiecare zi si dolarul a ajuns la un minimul din ultimii 3 ani. Rusia si orientul mijlociu au pierdut sume imense din scaderea petrolului si din cele 2 luni in care pur si simplu nu mai era nevoie de petrol. Germania a carei industrie e bazata printre altele pe industria automotive e in mare rahat caci aceasta industrie a inregistrat cele mai mari scaderi din decenii. Brazilia (principala putere sud-americana) nu mai are cimitire si face gropi comune. Iar efectele in turism sunt groaznice. Multe zone sarace din lume traiau doar din tursim. Exemple din Asia - Filipine, Cambogia, Vietnam, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, etc. Exemple din America de Sud/Centrala - Peru, Columbia, Bolivia, Nicaragua, Panama, Costa Rica. In acele zone oamenii care pana acum inchiriau camere, faceau taxi, sau aveau un mic restaurant sau butic care vindea turistilor, acum mor la propriu de foame. Cand aveau o bruma de bani erau consumatori si platitori de taxe. Si desi nu erau bogati, erau in numar mare. Acum Coca-Cola, Nestle, Kraft Foods, Unilever, sau mai stiu ce corporatii au pierdut miliarde de consumatori care nu isi mai permit produsele lor. Statele au pierdut miliarde de contributori la buget, pe de o parte si mai pierd miliarde de dolari prin testari, ajutoare si granturi pe care trebuie sa le acorde in aceasta perioada, pe celalata parte.
      In aceste conditii, cine are de castigat? Chiar s-au vorbit toate statele astea sa piarda cetateni si venituri inestimabile doar ca sa vada daca pot sa ne minta ca e un virus care de fapt nu exista? Doar asa, la misto, sa vada daca ne prindem? Sunt toti liderii mondiali, de toate culorile politice si din toate regimurile atat de bine vorbiti? Poate asta e solutia catre pacea mondiala, daca minciuna asta cu virusul i-a facut pe toti liderii mondiali sa isi dea mana.
      Sunt toti oamenii de stiinta cretini? Chiar unul nu e mai rasarit sa zica eu nu ma supun ocultei, ca nu e etic?
      Sau e oare mai plauzibil ca nu toti jurnalistii, liderii mondiali, oamenii de stiinta sunt vorbiti ci pur si simplu AFARA PLOUA si trebuie sa ne luam in pana mea umbrela!
      • Like 0
    • @ Marcu
      Nu toata presa ii inteleasa ci mai toate ziarele au punxte de interese. De ex A3 il sustine pe Voiculescu care ii azi de oartea PSD , deci sustine punctul lor de vedere, Realitatea sustine alt clan , etc . Ai inteles unde bat. Cat despre stirile internationale le luam in mare parte momentan din SUA. Daca acolo sunt stiri cu rasism apar si la noi imediat. Daca au ceva cu iranienii apar pe banda rulanta si la noi stiri despre iranieni. Daca maine ar revenii rusii la putere am lua stiri de la ei. Majoritatea presei ii de gen copy/paste.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Marcu check icon
      Silviu, ai absoluta dreptate. Trusturile de presa de obicei deservesc anumite interese. Dar cu atat mai mult, cand toata presa locala si internationala, de stanga sau de dreapta, din democratii sau dictaturi, etc. are un moment rar in care se pune de acord si spune ca exista o pandemie periculoasa, e un motiv in plus sa crezi ca acea pandemie exista.
      Si in plus, marile trusturi de presa tind sa manipuleze, sa incerce sa prezinte anumite puncte de vedere pentru a realiza agenta patronilor/sustinatorilor, dar de cele mai multe ori se feresc sa minta in fata, cu lucruri incontestabile stintific. Nici macar A3 nu va spune pe post ca 2+2 nu fac 4, ca e un adevar absolut, incontestabil stintific, la fel ca virusul. Insa site-uri obscure cu servere in Rusia sau vloggeri care vor atentie, pot sa zica ce vor ei, inclusiv ca 2+2=7, ca nu ii trage nimeni la raspundere si eventual mai devin si virali. Si cand exista persoane care prefera sfaturi in materie de microbiologie mai degraba de la Dana Budeanu care isi da cu parerea, decat de la 99% din medicii si cercetatorii din lume, e grav. La fel de grav ar fi si daca ar lua sfaturi vestimentare de la Raed Arafat, doar ca in a doua situatie nu ar fi nimeni ranit, decat in orgoliu.
      • Like 0
    • @ Marcu
      Eu cred că nu ați înțeles „tâlcul„ acestui articol.
      • Like 0
    • @ Dani-El EL
      Parerist check icon
      Deci dacă unii spun ca pământul e rotund, și alții ca e plat, adevărul e undeva la mijloc?
      • Like 2
    • @ Parerist
      Da, adevarul e la mijloc in sensul ca pamantul e rotund....dar pare plat!
      Si tot asa ...adevarul este ca apa mai scapa printre ghetarii care o tin la marginea pamantului dar plimba romanii moastele pe strada si o pune Doamne-Doamne la la loc .... asa se reechilibreaza balanta hidro.
      Sper ca am fost de ajutor.
      • Like 0
  • Tare articolul. :)) Dar bineinteles ii sanatos sa pui tot la indoiala , dar ii si sanatos sa accepti si dovezile chiar daca contravin conceptilor proprii. Daca nu era unu ca asta si sa se indoiasca de ploaie inca am fi crezut ca Pamantul chiar ii plat. Acum ma intreb cine ii tipul asta in poveste . Galileo Galilei sau Inchizitia.
    • Like 3
  • Ati vrut sa spuneti impotriveasca si ati spus imputerniceasca ?
    • Like 1
  • Superba scriere! Daca si tembelii periculosi ar citi-o! Dar ei, preafericitii, nu stiu nici sa citeasca. Pentru ei satifacator si informativ sunt tv a3 si rtv. Acolo sunt"specialistii" si "doctorii".
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult