Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O casă de licitaţie din New York scoate la vânzare un registru din secolul XIX. Comunitatea Evreilor Cluj contestă licitaţia

Printre manuscrisele vechi evreieşti, scoase la licitaţie de către Kestenbaum&Company, din New York, în data de 18 februarie 2021, se numără şi Pinkasul Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj (Kolozsvár, Klausenburg), din secolul al XIX-lea.

Registrul scris de mână are o mare valoare documentară, acoperind peste 50 de ani din istoria Comunităţii Evreieşti Ortodoxe, chiar din anul înfiinţării Societăţii Sacre, 1836, dar este şi un valoros obiect de artă, datorită prezentării grafice excepţionale. Comunitatea Evreilor Cluj, care din fericire a aflat la timp (cu cinci zile înainte) de această licitaţie, a contestat scoaterea la vânzare a Pinkasului, în calitate de proprietar de drept al acestuia.


În scrisoarea trimisă Casei de Licitaţii Kestenbaum&Company, se arată următoarele:(*)

În mai-iunie 1944 populaţia evreiască din oraş, numărând peste 16.000 de suflete, a fost deportată la Auschwitz. Majoritatea covârşitoare a pierit în lagărele de exterminare. Sediile tuturor instituţiilor evreieşti din Clujul curăţat de evrei au fost devastate şi jefuite.

Puţinii supravieţuitori reveniţi din deportare au găsit un număr foarte mic de documente, rămase accidental în capelele cimitirelor, în pivniţe sau poduri. Cea mai mare parte a arhivelor Comunităţii Evreilor din Cluj a dispărut.

Obiectul pus în vânzare de Dvs., valoros în sine şi foarte preţios pentru istoria comunităţii noastre, s-a aflat printre cele dispărute în timpul Holocaustului.

Acest volum a fost însuşit de persoane neidentificate până în prezent, în mod ilegal. În consecinţă este un bun furat, care intră sub incidenţa prevederilor Tratatului de Pace de la Paris din anul 1947, precum și ale Declarației de la Terezin, din anul 2009. Un număr de 46 de state, printre care România, Ungaria şi SUA, au promis restituirea obiectelor şi valorilor însuşite în mod ilegal de către statele în cauză sau de către cetăţenii acestora, de la proprietarii de drept. Conform tratatului de pace amintit, ele revin “comunităţilor supravieţuitorilor”, în cazul de faţă Comunităţii Evreilor Cluj.

Contestăm scoaterea la licitaţie a volumului „Pinkas Klali D’Chevra Kadisha”, un bun care trebuie restituit comunităţii căreia i-a aparţinut, mai exact Comunităţii Evreilor Cluj (anterior Kolozsvár/Klausenburg).

În acelaşi timp a fost sesizată şi World Jewish Restitution Organization, în speranţa că valorosul document aparţinând Comunităţii Evreilor Cluj va putea fi recuperat.

(*) Textul în engleză al documentului: Two days ago, the leadership of the Jewish Community of Cluj-Napoca (formerly Kolozsvár/Klausenburg/Cluj) Romania, accidentally found out that at the auction that will take place Thursday, February 18, 2021 at 8 p.m. at your location in the Brooklyn Navy Yard Building 77, suite. 1108, 141 Flushing Avenue, Brooklyn, NY 11205, the firm Kestenbaum & Company is going to auction off a document that is our property. The item in question is Pinkas Klali D’Chevra Kadisha, which as the text shows on the site: and also on the site https://www.kestenbaum.net contains a list of the members of the Chevra Kadisha of the Orthodox Community from Kolozsvár/Klausenburg/Cluj (currently Cluj-Napoca) between the years 1836-1899. In May-June 1944, the Jewish population of the city, over 16,000 souls, were deported to Auschwitz. The vast majority perished in the extermination camps. The offices of all Jewish organizations of the city that was emptied of Jews were ransacked and robbed. The few survivors who returned after deportation, found a very small number of documents that accidentally remained in the cemetery chapels, in cellars or attics. The greatest part of the archives of the Jewish Community of Cluj disappeared. The item that will be auctioned is very valuable on its own and very precious for the history of our community. It is one of the items which disappeared during the Holocaust. This volume was illegally appropriated by persons who have not been identified to this day. As stolen goods it is covered by clauses in the Paris Peace Treaty of 1947, as well as the 2009 Terezin Declaration, where 46 countries, among them Romania, Hungary and USA, promised the restitution of objects and valuables illegally appropriated by these countries or its citizens from the rightful owners. According to the aforementioned Peace Treaty, they should be returned “to the community of survivors”, in this case The Jewish Community of Cluj Napoca.

We are hereby contesting the auctioning of the volume Pinkas Klali D’Chevra Kadisha, an item which must be returned to the community that owned it, i.e. the Jewish Community of Cluj-Napoca (formerly Kolozsvár/Klausenburg/Cluj). The community functioned from 1812 to the present day, excepting only the period between May-June 1944 and May 1945, during the deportation of the Jews from Northern Transylvania.

Articol preluat de pe baabel.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din articol aflăm că 16.000 de evrei din Cluj au fost deportați la Auschwitz și că majoritatea au murit acolo... Dar cine i-a deportat? Statul român în nici un caz. De ce nu se pune punctul pe H? Ori pe partidul,, Cruci și săgeți " Ca H a deportat acei evrei...
  • Like 2
  • @ Sorin Constantin
   Are vreo importanță, în contextul scrisorii, să se precizeze că nu românii sunt vinovați pentru grozăviile petrecute în Ardeal în perioada respectivă?
   • Like 0
  • @ Radu Florea
   Eu cred ca are. Si nu doar pentru imaginea Romaniei, ci si pentru coerenta informatiilor din text. In petitie se face referire la tratatele internationale semnate de ca Romania, Ungaria si SUA. Daca nu se precizeaza ce cauta Ungaria acolo, se creeaza o confuzie nedorita, iar un cititor neavizat poate crede orice, inclusiv ca orasul Cluj-Napoca este cumva sub tutela dubla, romano-maghiara.
   Faptul ca noua, romanilor, ni se pare normal ca altii sa stie diverse lucruri despre istoria noastra (sau a coltului de lume unde traim) nu inseamna nimic: cel mai adesea, strainii - oricat de binevoitori ar fi - nu cunosc astfel de detalii, si nici nu au obligatia sa le cunoasca. Asa ca nu jignim inteligenta nimanui daca facem precizarile de rigoare. Ma rog, in cazul de fata nu s-a considerat necesar. Asta e.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult