Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O elevă a publicat suma strânsă la „fondul școlii”: 10.000 de euro. Primar: La școala unde învață unul dintre copiii mei, noi părinții contribuim pentru serviciul de pază

scoala - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

O elevă de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța a publicat, pe Facebook, o listă de cheltuieli finanțate din „fondul clasei”, suma adunată fiind de aproape 10.000 de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata serviciului de pază al unității de învățământ, pentru consumabile, „serbare Crăciun” și „premii olimpici”.

Roxana Șerban, care este vicepreședinte al Asociației Elevilor, susține că școala a refuzat să ceară bani de la primărie pentru asigurarea serviciului de pază, preferând să apeleze la părinți. 

Eleva spune că a fost chemată la discuții de către directoarea liceului.

„În această dimineață, în pauză, am fost chemată la director, să discutăm, paznicul liceului, intrând la mine în clasă și insistând să mă prezint urgent, întrucât directoarea vrea neapărat să poarte o discuție cu mine. Cel mai probabil acest gest a fost făcut și în încercarea “să mă calmeze”, așa cum a dorit să se întâmple și după ce, la ședința de acum câteva zile a Consiliului de Administrație, am cerut să se respecte legislația în vigoare, venind cu articole de lege prin care se demonstra faptul că anumite prevederi din regulamentul de organizare și funcționare al liceului meu, proaspăt adoptat, încălcau prevederile din actele normative pe baza cărora sunt realizate toate regulamente de organizare și funcționare ale unităților de învățământ din România. La această ședința nu am fost ascultată, deși aveam argumente legale pentru cele spuse, la un moment dat țipându-se la mine pentru simplu fapt că doream respectarea legii, nimic altceva”, a scris eleva. 

Tânăra mai spune că mai multe persoane din asociația de părinți a liceului au cerut să fie sancționată. „Nu scapă ea nepedepsită”, scrie într-un mesaj de pe grupul de WhatsApp al părinților, făcut public de elevă.

„Această listă a circulat pe grupurile interne ale claselor. E o dovadă a modului în care au fost cheltuiți banii strânși de asociațiile de părinți pentru a acoperi cheltuielile cu consumabilele și paza. Suma este considerabilă, 100 de lei pe elev. Până în ziua de azi, direcțiunea neagă că tabelul e real, chiar dacă părinții au spus că este. Acum, în liceu, avem paza asigurată din banii noștri, ai elevilor”, a declarat la Digi24 Roxana Șerban.

Primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat la Digi24 că sistemul prin care părinții plătesc serviciul de pază în școli funcționează de facto și a adăugat că și el, în calitate de părinte, și-a exprimat acordul pentru fondul școlii unde studiază unul dintre copiii săi.

„La o școală cu 1.000 de copii, să ai un agent de pază nu știu cât de mult contează. Inclusiv la școala în care învață unul din copiii mei este asigurată paza și acolo, întrucât a fost dorința noastră, a părinților, noi contribuim pentru acest serviciu. Noi, părinții am hotărât că este bine să avem și personal uman pentru cei de ciclul 0-IV”, a spus Făgădău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult