Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O elevă a publicat suma strânsă la „fondul școlii”: 10.000 de euro. Primar: La școala unde învață unul dintre copiii mei, noi părinții contribuim pentru serviciul de pază

scoala - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

O elevă de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța a publicat, pe Facebook, o listă de cheltuieli finanțate din „fondul clasei”, suma adunată fiind de aproape 10.000 de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata serviciului de pază al unității de învățământ, pentru consumabile, „serbare Crăciun” și „premii olimpici”.

Roxana Șerban, care este vicepreședinte al Asociației Elevilor, susține că școala a refuzat să ceară bani de la primărie pentru asigurarea serviciului de pază, preferând să apeleze la părinți. 

Eleva spune că a fost chemată la discuții de către directoarea liceului.

„În această dimineață, în pauză, am fost chemată la director, să discutăm, paznicul liceului, intrând la mine în clasă și insistând să mă prezint urgent, întrucât directoarea vrea neapărat să poarte o discuție cu mine. Cel mai probabil acest gest a fost făcut și în încercarea “să mă calmeze”, așa cum a dorit să se întâmple și după ce, la ședința de acum câteva zile a Consiliului de Administrație, am cerut să se respecte legislația în vigoare, venind cu articole de lege prin care se demonstra faptul că anumite prevederi din regulamentul de organizare și funcționare al liceului meu, proaspăt adoptat, încălcau prevederile din actele normative pe baza cărora sunt realizate toate regulamente de organizare și funcționare ale unităților de învățământ din România. La această ședința nu am fost ascultată, deși aveam argumente legale pentru cele spuse, la un moment dat țipându-se la mine pentru simplu fapt că doream respectarea legii, nimic altceva”, a scris eleva. 

Tânăra mai spune că mai multe persoane din asociația de părinți a liceului au cerut să fie sancționată. „Nu scapă ea nepedepsită”, scrie într-un mesaj de pe grupul de WhatsApp al părinților, făcut public de elevă.

„Această listă a circulat pe grupurile interne ale claselor. E o dovadă a modului în care au fost cheltuiți banii strânși de asociațiile de părinți pentru a acoperi cheltuielile cu consumabilele și paza. Suma este considerabilă, 100 de lei pe elev. Până în ziua de azi, direcțiunea neagă că tabelul e real, chiar dacă părinții au spus că este. Acum, în liceu, avem paza asigurată din banii noștri, ai elevilor”, a declarat la Digi24 Roxana Șerban.

Primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat la Digi24 că sistemul prin care părinții plătesc serviciul de pază în școli funcționează de facto și a adăugat că și el, în calitate de părinte, și-a exprimat acordul pentru fondul școlii unde studiază unul dintre copiii săi.

„La o școală cu 1.000 de copii, să ai un agent de pază nu știu cât de mult contează. Inclusiv la școala în care învață unul din copiii mei este asigurată paza și acolo, întrucât a fost dorința noastră, a părinților, noi contribuim pentru acest serviciu. Noi, părinții am hotărât că este bine să avem și personal uman pentru cei de ciclul 0-IV”, a spus Făgădău.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult