Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O elevă a publicat suma strânsă la „fondul școlii”: 10.000 de euro. Primar: La școala unde învață unul dintre copiii mei, noi părinții contribuim pentru serviciul de pază

scoala - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

O elevă de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanța a publicat, pe Facebook, o listă de cheltuieli finanțate din „fondul clasei”, suma adunată fiind de aproape 10.000 de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata serviciului de pază al unității de învățământ, pentru consumabile, „serbare Crăciun” și „premii olimpici”.

Roxana Șerban, care este vicepreședinte al Asociației Elevilor, susține că școala a refuzat să ceară bani de la primărie pentru asigurarea serviciului de pază, preferând să apeleze la părinți. 

Eleva spune că a fost chemată la discuții de către directoarea liceului.

„În această dimineață, în pauză, am fost chemată la director, să discutăm, paznicul liceului, intrând la mine în clasă și insistând să mă prezint urgent, întrucât directoarea vrea neapărat să poarte o discuție cu mine. Cel mai probabil acest gest a fost făcut și în încercarea “să mă calmeze”, așa cum a dorit să se întâmple și după ce, la ședința de acum câteva zile a Consiliului de Administrație, am cerut să se respecte legislația în vigoare, venind cu articole de lege prin care se demonstra faptul că anumite prevederi din regulamentul de organizare și funcționare al liceului meu, proaspăt adoptat, încălcau prevederile din actele normative pe baza cărora sunt realizate toate regulamente de organizare și funcționare ale unităților de învățământ din România. La această ședința nu am fost ascultată, deși aveam argumente legale pentru cele spuse, la un moment dat țipându-se la mine pentru simplu fapt că doream respectarea legii, nimic altceva”, a scris eleva. 

Tânăra mai spune că mai multe persoane din asociația de părinți a liceului au cerut să fie sancționată. „Nu scapă ea nepedepsită”, scrie într-un mesaj de pe grupul de WhatsApp al părinților, făcut public de elevă.

„Această listă a circulat pe grupurile interne ale claselor. E o dovadă a modului în care au fost cheltuiți banii strânși de asociațiile de părinți pentru a acoperi cheltuielile cu consumabilele și paza. Suma este considerabilă, 100 de lei pe elev. Până în ziua de azi, direcțiunea neagă că tabelul e real, chiar dacă părinții au spus că este. Acum, în liceu, avem paza asigurată din banii noștri, ai elevilor”, a declarat la Digi24 Roxana Șerban.

Primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat la Digi24 că sistemul prin care părinții plătesc serviciul de pază în școli funcționează de facto și a adăugat că și el, în calitate de părinte, și-a exprimat acordul pentru fondul școlii unde studiază unul dintre copiii săi.

„La o școală cu 1.000 de copii, să ai un agent de pază nu știu cât de mult contează. Inclusiv la școala în care învață unul din copiii mei este asigurată paza și acolo, întrucât a fost dorința noastră, a părinților, noi contribuim pentru acest serviciu. Noi, părinții am hotărât că este bine să avem și personal uman pentru cei de ciclul 0-IV”, a spus Făgădău.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult