Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Casa pe care o vedeți în imagine este în România, a costat 70.000 de euro și se poate închiria. Povestea unui business făcut de doi tineri care au avut curaj și imaginație

Cabana Șapte, Brașov

Undeva în județul Brașov, pe un teren înconjurat de munți aflat în apropierea unui râu, se află o cabană cu ferestre mari, care te duce cu gândul la un sat aflat mult mai departe de aici, pe undeva prin Scandinavia. Botezată azi Cabana Șapte, casa cu geamuri mari din Breaza de Brașov, pe care turiștii au îndrăgit-o de la prima postare pe Facebook, arăta cu totul altfel atunci când au găsit-o doi frați, Teofil și David Pârvu. Au dat de ea pe OLX, în timp ce căutau un loc în care să-și ridice o cabană a lor. 

Foto: Cabana Șapte, înainte și după renovare.

„Provocarea a fost că proprietarul ne-a vândut-o așa cum era, cu tot cu mobilă. Ne-a dat cheile și ne-a spus: De acum, vă descurcați!”, povestește David Pârvu. Casa atât de luminoasă astăzi avea ferestre mici, gratii la geam, mochetă lipită pe jos, pereți roz, mobilier ale cărui vremuri trecuseră demult. Pasionați de design, David și soția sa, o franțuzoiacă pe nume Grace, au transformat-o în patru luni în ceea ce este acum. 

Foto: Grace și David. Arhivă personală.

„Trebuie să ai un pic de imaginație și viziune”

Teofil și David au pus în urmă cu 10 ani bazele unei afaceri care oferea o soluție economică de printare, imprimante care se reîncărcau ieftin cu cerneală. Ideea i-a venit pe când era student Biologie și avea nevoie să își printeze cursuri. Afacerea a mers, dar, după un timp, Teofil a început să își dorească o altfel de viață. S-a mutat într-un sat uitat de lume și a decis să intre în programul Teach for Romania, care le dă șansa la educație de calitate copiilor care au de înfruntat sărăcie, izolare, probleme de familie, discriminare. Timp de doi ani a predat, iar apoi s-a decis să deschidă, împreună cu fratele său, un nou capitol. Au început să caute un loc frumos pentru cabana lor. Și l-au găsit. 

„Trebuie să ai un pic de imaginație și viziune. Am fost cu ei când au vizitat-o și mi-a plăcut din prima. Era lângă râu, înconjurată de munți. Pe jos era lemn, acoperit de o mochetă oribilă. Dar faptul că era lemn dedesubt îți arăta că poți să faci ceva în stilul scandinav, care mie îmi plăcea foarte mult. A fost un element promițător”, povestește Grace. 

Și o provocare, pentru că David și Grace s-au hotărât să păstreze multe dintre obiectele de mobilier care erau în casă. 

Foto: Interiorul cabanei, înainte și după renovare.

„Am început să înlocuim toate geamurile, care erau mici și aveau gratii. Lumina nu intra în camere, erau multe perdele, pe acelea le-am aruncat imediat. Am vopsit în alb toți pereții, care erau de diferite culori, portocaliu, roz. Am dat jos neoanele și am pus lumină directivă, s-a îmbunătățit instantaneu. Când am dat lac pe lemn, începuse să fie frumos”, spune ea. Ca să fie așa cum au visat-o, casa avea nevoie de o extensie, de un living cu geamuri de sus până jos. Au reușit să găsească un furnizor mai accesibil de ferestre la Ploiești. 

„Am fost surprinși când am văzut câtă valoare este într-un lucru care pare de aruncat”

Au adăugat detalii, precum lemnul lipit pe pereți, o idee pe care au încercat-o atunci când și-au construit propria casă. Au folosit Pinterest ca sursă de inspirație și au avut ajutor din partea unor prieteni care lucrau în construcții.

Apoi David a început să recondiționeze mare parte din mobilierul pe care l-a găsit în casă. A făcut asta cu ajutorul tatălui său, iar atunci când a fost nevoie a apelat la serviciile unui tapițer. 

„Am fost surprinși când am văzut câtă valoare este într-un lucru, despre care la prima vedere spui OK, ăsta trebuie aruncat. După ce începi să te uiți mai atent la el, începi să îi vezi valoarea”, explică el. 

Unele piese, precum masa mare din sufragerie au fost construite de ei, altele cumpărate. 

„Am reușit să terminăm casa la începutul lui decembrie, înainte de prima ninsoare. Ăsta este motivul pentru care curtea a rămas următorul proiect, de care ne voi apuca în primăvară”, spune David.

„La două zile după ce am făcut primele postări pe Facebook s-a ocupat toată luna decembrie”

Terenul și cabana veche au costat 35.000 de euro și tot 35.000 de euro a costat și renovarea, iar cei doi frați estimează că își vor recupera investiția totală în proiect. Atunci când casa cu 5 dormitoare, un living și capacitate maximă de 13 persoane, a fost gata, au început să o promoveze pe Facebook, prețul pentru închirierea ei în totalitate fiind între 210 și 250 de euro pe noapte.

„La două zile după ce am făcut primele postări pe Facebook s-a ocupat toată luna decembrie. Până în mai este aproape fiecare weekend rezervat, avem deja foarte mare cerere pentru decembrie, oamenii vor să rezerve deja pentru Crăciun, pentru Revelion”, explică acesta.

Un alt vehicul de promovare a casei este Airbnb. „Airbnb este o platformă bazată pe încredere și de aceea este foarte important să ai toate verificările care se pot obține de la ei, emailul, poza de profil, documente oficiale. Apoi, sunt foarte importante fotografiile și descrierea. Tot foarte important este felul în care se face primirea oaspeților, astfel încât cei aflați în fiecare grup să simtă că au venit la o casă a lor, nu neapărat la ceva închiriat. Sistemul lor de review-uri contează, firește. Publicarea unui review se face abia după ce ambele părți, atât gazdele cât și oaspeții își scriu impresiile”, explică Teofil Pârvu.

Un apartament, 11 oameni și multe amintiri

Cei doi frați vor să continue povestea Cabanei Șapte. Pentru că aceasta poate fi închiriată doar grupurilor, acestea vor să construiască cabane mai mici, construite în același stil, pentru cupluri. Iar David și Grace, care este graphic designer, își doresc să ofere servicii de design interior. 

Înainte să existe Cabana Șapte a existat un apartament pe care cei doi frați nu îl vor uita niciodată si care a folosit ca sursă de inspirație pentru nume. Tot timpul ne-a plăcut cifra șapte, noi am crescut în București în apartamentul șapte. Eram 11 oameni, opt frați, o fată care a crescut împreună cu noi, mama și tata, într-un apartament în care s-au născut cele mai frumoase amintiri. Și, cumva, s-a născut și dorința asta de evadare, pe care am moștenit-o de la tatăl nostru, care și-a dorit toată viața să evadeze, să plece din oraș.

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Văzînd numai fotografia am avut impresia că este o casă din nu știu ce film american . Felicitări tinerilor care au avut această idee ! Și la mai multe !☺
    • Like 1
  • E minunat ce a iesit dintr-o cabana romaneasca banala.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult