Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Casa pe care o vedeți în imagine este în România, a costat 70.000 de euro și se poate închiria. Povestea unui business făcut de doi tineri care au avut curaj și imaginație

Cabana Șapte, Brașov

Undeva în județul Brașov, pe un teren înconjurat de munți aflat în apropierea unui râu, se află o cabană cu ferestre mari, care te duce cu gândul la un sat aflat mult mai departe de aici, pe undeva prin Scandinavia. Botezată azi Cabana Șapte, casa cu geamuri mari din Breaza de Brașov, pe care turiștii au îndrăgit-o de la prima postare pe Facebook, arăta cu totul altfel atunci când au găsit-o doi frați, Teofil și David Pârvu. Au dat de ea pe OLX, în timp ce căutau un loc în care să-și ridice o cabană a lor. 

Foto: Cabana Șapte, înainte și după renovare.

„Provocarea a fost că proprietarul ne-a vândut-o așa cum era, cu tot cu mobilă. Ne-a dat cheile și ne-a spus: De acum, vă descurcați!”, povestește David Pârvu. Casa atât de luminoasă astăzi avea ferestre mici, gratii la geam, mochetă lipită pe jos, pereți roz, mobilier ale cărui vremuri trecuseră demult. Pasionați de design, David și soția sa, o franțuzoiacă pe nume Grace, au transformat-o în patru luni în ceea ce este acum. 

Foto: Grace și David. Arhivă personală.

„Trebuie să ai un pic de imaginație și viziune”

Teofil și David au pus în urmă cu 10 ani bazele unei afaceri care oferea o soluție economică de printare, imprimante care se reîncărcau ieftin cu cerneală. Ideea i-a venit pe când era student Biologie și avea nevoie să își printeze cursuri. Afacerea a mers, dar, după un timp, Teofil a început să își dorească o altfel de viață. S-a mutat într-un sat uitat de lume și a decis să intre în programul Teach for Romania, care le dă șansa la educație de calitate copiilor care au de înfruntat sărăcie, izolare, probleme de familie, discriminare. Timp de doi ani a predat, iar apoi s-a decis să deschidă, împreună cu fratele său, un nou capitol. Au început să caute un loc frumos pentru cabana lor. Și l-au găsit. 

„Trebuie să ai un pic de imaginație și viziune. Am fost cu ei când au vizitat-o și mi-a plăcut din prima. Era lângă râu, înconjurată de munți. Pe jos era lemn, acoperit de o mochetă oribilă. Dar faptul că era lemn dedesubt îți arăta că poți să faci ceva în stilul scandinav, care mie îmi plăcea foarte mult. A fost un element promițător”, povestește Grace. 

Și o provocare, pentru că David și Grace s-au hotărât să păstreze multe dintre obiectele de mobilier care erau în casă. 

Foto: Interiorul cabanei, înainte și după renovare.

„Am început să înlocuim toate geamurile, care erau mici și aveau gratii. Lumina nu intra în camere, erau multe perdele, pe acelea le-am aruncat imediat. Am vopsit în alb toți pereții, care erau de diferite culori, portocaliu, roz. Am dat jos neoanele și am pus lumină directivă, s-a îmbunătățit instantaneu. Când am dat lac pe lemn, începuse să fie frumos”, spune ea. Ca să fie așa cum au visat-o, casa avea nevoie de o extensie, de un living cu geamuri de sus până jos. Au reușit să găsească un furnizor mai accesibil de ferestre la Ploiești. 

„Am fost surprinși când am văzut câtă valoare este într-un lucru care pare de aruncat”

Au adăugat detalii, precum lemnul lipit pe pereți, o idee pe care au încercat-o atunci când și-au construit propria casă. Au folosit Pinterest ca sursă de inspirație și au avut ajutor din partea unor prieteni care lucrau în construcții.

Apoi David a început să recondiționeze mare parte din mobilierul pe care l-a găsit în casă. A făcut asta cu ajutorul tatălui său, iar atunci când a fost nevoie a apelat la serviciile unui tapițer. 

„Am fost surprinși când am văzut câtă valoare este într-un lucru, despre care la prima vedere spui OK, ăsta trebuie aruncat. După ce începi să te uiți mai atent la el, începi să îi vezi valoarea”, explică el. 

Unele piese, precum masa mare din sufragerie au fost construite de ei, altele cumpărate. 

„Am reușit să terminăm casa la începutul lui decembrie, înainte de prima ninsoare. Ăsta este motivul pentru care curtea a rămas următorul proiect, de care ne voi apuca în primăvară”, spune David.

„La două zile după ce am făcut primele postări pe Facebook s-a ocupat toată luna decembrie”

Terenul și cabana veche au costat 35.000 de euro și tot 35.000 de euro a costat și renovarea, iar cei doi frați estimează că își vor recupera investiția totală în proiect. Atunci când casa cu 5 dormitoare, un living și capacitate maximă de 13 persoane, a fost gata, au început să o promoveze pe Facebook, prețul pentru închirierea ei în totalitate fiind între 210 și 250 de euro pe noapte.

„La două zile după ce am făcut primele postări pe Facebook s-a ocupat toată luna decembrie. Până în mai este aproape fiecare weekend rezervat, avem deja foarte mare cerere pentru decembrie, oamenii vor să rezerve deja pentru Crăciun, pentru Revelion”, explică acesta.

Un alt vehicul de promovare a casei este Airbnb. „Airbnb este o platformă bazată pe încredere și de aceea este foarte important să ai toate verificările care se pot obține de la ei, emailul, poza de profil, documente oficiale. Apoi, sunt foarte importante fotografiile și descrierea. Tot foarte important este felul în care se face primirea oaspeților, astfel încât cei aflați în fiecare grup să simtă că au venit la o casă a lor, nu neapărat la ceva închiriat. Sistemul lor de review-uri contează, firește. Publicarea unui review se face abia după ce ambele părți, atât gazdele cât și oaspeții își scriu impresiile”, explică Teofil Pârvu.

Un apartament, 11 oameni și multe amintiri

Cei doi frați vor să continue povestea Cabanei Șapte. Pentru că aceasta poate fi închiriată doar grupurilor, acestea vor să construiască cabane mai mici, construite în același stil, pentru cupluri. Iar David și Grace, care este graphic designer, își doresc să ofere servicii de design interior. 

Înainte să existe Cabana Șapte a existat un apartament pe care cei doi frați nu îl vor uita niciodată si care a folosit ca sursă de inspirație pentru nume. Tot timpul ne-a plăcut cifra șapte, noi am crescut în București în apartamentul șapte. Eram 11 oameni, opt frați, o fată care a crescut împreună cu noi, mama și tata, într-un apartament în care s-au născut cele mai frumoase amintiri. Și, cumva, s-a născut și dorința asta de evadare, pe care am moștenit-o de la tatăl nostru, care și-a dorit toată viața să evadeze, să plece din oraș.

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Văzînd numai fotografia am avut impresia că este o casă din nu știu ce film american . Felicitări tinerilor care au avut această idee ! Și la mai multe !☺
    • Like 1
  • E minunat ce a iesit dintr-o cabana romaneasca banala.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult