Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O femeie afgană, ucisă din cauză că avea „îmbrăcăminte indecentă”. „Ce se întâmplă dacă cineva nu vrea să poarte burka?”. Răspunsul dat unui corespondent BBC de către un lider taliban local

femeie afgana - SAJJAD HUSSAIN / AFP / Profimedia

Foto: Sajjad Hussain / AFP / Profimedia

Talibanii au preluat efectiv controlul asupra Afganistanului, notează BBC, care publică un videoclip realizat înaintea preluării puterii, în care este descrisă viața într-unul dintre teritorii, când gruparea abia începea să cucerească o serie de zone. 

Corespondentul BBC în Afganistan, Secunder Kermani, a stat de vorbă cu un lider local taliban, care i-a declarat că talibanii nu au introdus pentru femei purtarea obligatorie a burka - îmbrăcăminte ce acoperă complet fața. „Nu am forțat pe nimeni. Noi spunem femeilor să poarte burka. dar nu forțăm pe nimeni. Noi predicăm valorile islamice”, afirmă liderul local taliban în interviul BBC.

„Ce se întâmplă dacă cineva nu vrea să poarte burka?” insistă reporterul.

„Dacă nu poartă burka nu e nicio problemă. Ele pot să poarte hijab (îmbrăcăminte care nu acoperă complet fața - n.n.). Nu este obligatoriu să poarte burka, dacă poartă hijab”, a afirmat liderul taliban local.

Însă ulterior, arată BBC, au apărut informații că în orașul Balkh o femeie afgană ar fi fost ucisă pentru „îmbrăcămintea indecentă”, deși talibanii anunțaseră că nu vor forța femeile să poarte burka. Talibanii au negat că ar avea vreo legătură cu incidentul.

Reportajul continuă cu imagini cu eleve afgane și adaugă că școlile sunt deschise, dar potrivit unor informații în unele zone fetelor li se interzice să participe la cursuri. 

Alte surse susțin că un bărbat care asculta muzică non-islamică ar fi fost obligat de talibani să meargă fără încălțăminte, până când a leșinat.

Între practicile care ar putea să fie aplicate în Afganistan, odată cu preluarea puterii de către talibani, se numără tăierea mâinilor în cazul persoanelor vinovate de furt și execuția publică a celor acuzați de infracțiuni precum răpiri de copii, se mai arată în reportajul video prezentat de BBC. 

Întrebați despre pedepsele violente care au fost o emblemă a regimului anterior al talibanilor, din anii 1990, un purtător de cuvânt a spus că „acest lucru va rămâne la latitudinea credincioșilor și curților de justiție. Ei vor decide pedepsele”, conform The Independent, citat de Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult